Pitfire keramik - køb unika pitfire keramik hos deMib
Pitfire er en meget gammel teknik til brænding af keramik. I sin mest basale form, brændes keramikken blot i et bål. Det har man gjort i tusindvis af år.
OBS!
P.t. er al den pitfire keramik der ikke er solgt udstillet på Galleri Møller i Mejeriet. Her kan du se og købe det. Men der kommer snart mere og nyt til - også her. Hvis du vil se det nyeste så følg mig på Instagram.
Resultatet af pitfire brænding er helt unikt - og forholdsvist uforudsigeligt. Der er stor risiko for at keramikken går i stykker med den brutale og rå brænding og det er svært at styre helt, hvordan farverne bliver.
Der er derfor et lidt større spild ved pitfire brænding af keramik. Dette, sammen med det meget tidskrævende arbejde med denne form for brænding gør at prisen er lidt højere end ved traditionelle brændinger.
Til gengæld får du, med pitfire keramik, noget helt unikt og virkelig flot.
Læs mere nedenfor ...
Der er endnu ingen varer i denne kategori.
Af praktiske årsager brænder mange pitfire i en olietænde, eller anden lukket beholder – f.eks. af sten. Jeg bruger selv en olietønde, som der er boret nogle lufthuller i.
Efter keramikken er formet, poleres og glittes den med Terra Sigillata, som er en meget finpigmenteret vandopløst ler. Det giver en helt blank overflade.
Der bruges ikke glasur ved pitfire. I stedet for pakkes keramikken ind i forskellige organiske materialer – som tang, bananskræller, majsblade og agern, samt oxyder, klorid og salte.
Keramikken stables med en blanding af træflis, savsmul og mindre brændestykker i olietønden. Når flammerne har lagt sig – typisk efter et par timer, lægges lå på tønden, så der opstår en iltreduvceres brænding. Langsomt gløder det videre i op til 24 timer.
Når glæder er døde ud, og keramikken er blev kold pakkes den ud, børstes ren for støv og aske og poleres med Mink Oil.
OBS: Pitfire keramik er en smule mere porøst end anden keramik og ikke 100% vandtæt.
Pitfire FAQ
Nedenfor kan du finde hurtige svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om pitire.
Hvorfor er pitfire keramik så utrolig lækkert?
Det kan der sikkert være mange meninger om. Men personligt synes jeg at det meget levende udtryk der opstår, naturlige, lidt tilfældige og smukke mønstre er meget spændende. De er levende. Organiske og altid helt unikke. Ingen anden keramik opnår helt det samme udtryk.
Er pifire keramik food-safe?
Nej, omend du sikkert godt – uden fare, kan bruge noget pitfire keramik til mad, kan jeg ikke garantere at det hele er rigtig food-safe. I noget af keramikken anvendes oxyder og klorid, som ikke nødvendigvis sidder ligeså fast, som ved almindelige glasurbrændinger. Det kan derfor, i værste fald, sætte sig i den mad der puttes i dem.
Kan pitfire keramik vaskes i opvaskevaskemaskine?
Det vil jeg bestemt ikke anbefale, at du gør. Pitfire keramik er noget mere porøst og følsomt end almindelig glasurbrændt keramik. Så du risikerer, at opvask i maskine, skader keramikken eller påvirker farverne. Vask dem i stedet for forsigtigt af i hånden – eller tør dem af med en fugtig klud.
Hvorfor er pitfire keramik så dyrt?
Det er lidt mere kostbart og tidskrævbende at lave pitfire keramik. Det afspejles naturligvis også i prisen. Men dyrt, det synes jeg faktisk ikke det er. Her i webshoppen kan du købe virkelig lækker pitfire keramik for under 500 kroner. Det synes jeg faktisk er billigt, for et unikt keramisk værk, som du kan have glæde af resten af livet.