Wikia.com – ny søgemaskine fra Wikipedia
Du har måske allerede set overskrifterne i de sidste par dage, der optimistisk proklamerer at Wikipedia nu er kommet med rigtig “Google killer” i form af søgemaskinen Wikia.
Der kommer nu til at gå temmelig lang tid før Wikia.com kommer bare i nærheden af at være en skygge af en trussel for Google. Så bare rolig Google – I overlever i hvert fald 2008 med, selv med Wikia i nakken 🙂
Wikia’s tanker er sådan set gode nok, og jeg velkommer absolut alle forsøg på at lave nye søgemaskiner, men det de er kommet med nu er simpelt hen for svagt til at udgøre nogen som helst form for konkurrence til de 4 store søgemaskiner.
Wikias ide er ikke hverken original eller ny, men den er stadig god nok. Grundlæggende set er ideen, at vende hele processen med at opbygge en søgemaskine på hovedet. I stedet for at skabe søgemaskinen oppefra og ned og med en masse lukkethed og hemmelighedskræmmeri, er det meningen at den skal bygges af brugerne selv med 100% gennemsigtighed for alle.
Mere konkret er det meningen at søgemaskines teknologi skal være Open Source så alle kan bidrage til dens forbedring. Udover Open Souce softwaren er det også meningen at involvere brugerne i redigeringen af søgemaskinens resultater. På samme måde som med f.eks. Open Directory (ok, måske ikke lige den bedste reference, i betragtning af hvordan det går med dMoz hehe).
Det sidste komponent i Wikia er den gamle Grub-spider, som Wikia har fået fingre i efter Looksmart kørte den i sænk for mange år siden. Grub-spideren er sådan set ret spændende. Det er en spider der bygger på distributed computing så alle brugerne kan hjælpe med at crawle indekset. Lidt på samme måde som med det gamle SETI-projekt, kan brugerne overlade hele eller dele af den overskydende CPU-kraft de har til rådighed.
Ideen er god – problemet er bare, at alt for få mennesker bruger Grub-spideren. Alt, alt, alt for få til at det ser ud til foreløbigt at få nogen som helst praktisk betydning for Wikias indeks.
På nuværende tidspunkt er Wikia blot en kopi af Open Souce søgemaskinen Nutch. Det er temmelig skuffende. De har øjensynligt ikke tilføjet noget som helst originalt til denne søgemaskine – andet end at pakke den ind i Wikias design. Og den er altså meget, meget langt fra at være god nok. Prøv selv at søge – den er virkelig ikke god!
Først og fremmest er problemet, at de kun har en brøkdel af de sider indekseret som alle de store søgemaskiner. Nu betyder størrelse ikke alt – relevans er også vigtigt, men størrelse betyder dog noget. Særligt hvis man næsten ingenting har i forhold til de andre.
Dertil kommer så hele vægtningen af dokumenter – scoringen. Den er simpelt hen for ringe i dag med Wikia/Nutch. Der skal virkelig mange forbedringer til før det kan bruges til noget seriøst.
Og endelig kommer hele udfordringen med at vurdere hvilke websites der skal crawles ofte – gerne helt ned til hvert minut, og hvilke der ikke behøver crawling så tit. Dette alene er en enorm teknisk udfordring.
Og selv når de får det på plads, så er der alle de andre ting, som vi er blevet vant til en god søgemaskine kan – herunder, først og fremmest, at kunne levere resultater der er tilpasset os i Danmark – og dem, lokalt, i alle andre lande, som mest søger efter informationer på deres eget sprog og egen region.
Så ja, der er lang vej endnu, før Wikia bliver en trussel for noget som helst andet end investorerne pengepung …
Nick skriver
Et er da først og fremmest at de ikke har en søgebot på deres forside, dvs vi skal klikke os ind på søgemaskinen, så deres søgemaskine er faktisk placeret her http://alpha.search.wikia.com/
Det synes jeg personligt er lidt upassende, hvis det skal være en trussel til de store søgemaskiner.
Derudover synes jeg ikke en gang deres forside ligger op til at vi skal trykke os videre over og søge, havde jeg ikke læst denne artikel og kom forbi wikia.com, ville jeg aldrig have troet det var en søgemaskine:s
Brian Brandt skriver
nej, der er godt nok lang vej endnu… men imponerende at de tør starte projektet…
Nicolai Lønne skriver
Hvis jeg har forstået wikia.com konceptet korrekt, så er planen også, at der ikke skal være annoncer / paid inclusion muligheder / PPC etc. (?)
Hvis vi – for debattens skyld – antager at wikia bliver stor – større – størst, så vil det vel med andre ord betyde, at meget af den trafik vi i dag får fra Google, vil komme fra Wikia.
Da der i dag er rigtig mange som lever af trafik fra Google (og andre søgemaskiner, men simplificerer lidt), vil den hypotetiske fremtid vel betyde at de kommer til at leve af trafik fra wikia – stedet hvor det ikke er muligt at købe sig til trafik.
Min tanker her er, at hvis man lever af det og ikke længere kan købe trafik fra den største leverandør, så skal der arbejdes med SEO som ind i varmt sted…
Så længe vi bare snakker almindelig god optimering af sitet (white hat, per say) så er sagen vil også fin nok – webside-ejerne/programmørerne (prøver at undgå ordet Webmaster) generelt vil være tvunget til at lave arbejdet ordentlig = farvel til Flash, Frames og farligt lange URL’er 🙂
Men når vi snakker en kamp om penge, så findes der jo nogle som vil gå lang for at få fat i dem og hvis det fine SEO-arbejde ikke giver nok pote, så vil man vel være tvunget ud i mere lyssky affærer – lad os bare sige black hat… og når konkurrenten gør det, så er man også nødt til selv at gøre det (for det truer levebrødet) og når man selv gør det, så må konkurrenten skrue op for black hat-blusset og så kører møllen – ud fra at man ikke ‘blot’ kan skrue på for sit adwords-budget.
For at gøre en lang historie kort; er jeg den eneste som frygter en grum kamp for overlevelsen blandt dem der lever af trafikken fra søgemaskinerne – eller overser jeg noget?
Mikkel deMib Svendsen skriver
> – eller overser jeg noget?
Ja, du overser helt, at der ikke er noget som helst der tyder på, at Wikia skulle få nogen som helst væsentlig andel af søgemarkedet de første mange, mange år. De er håbløst bagud, og baserer hele deres søgemaskine på gammel, forsimplet og for ringe teknologi.
Nicolai Lønne skriver
> Ja, du overser helt, at der ikke er noget som helst der tyder på,
> at Wikia skulle få nogen som helst væsentlig andel af søgemarkedet
Jaja, men skrev også:
> Hvis vi – for debattens skyld – antager at wikia bliver stor – større – størst
🙂
Kan da godt regne ud, at selv om wikia er et open source projekt så skal der en seriøst stor skare af mennesker til, før de kan hamle op med Googles kapacitet og anciennitet.
Michael Rasmussen skriver
Jeg tror i tager grusomt fejl,
Det kan godt være, at Wikia lige nu er på et lavt stadige, men deres plan er jo modsat alle de kommercielle søgemaskiner at arbejde med at mange mange mange flere har indflydelse på hvad der sker og indekseres.
Derfor vil de få succes, ligesom Firefox, Linux og Type3 har fået det – alle og særligt de bedste vil have mulighed for tilbyde sig og det vil i sidste ende give en optimal mulighed for sortering og indexering.
Dertil tilbyder Wikia hele anonymiserings delen med at man ikke kan spore hvad man søger på for at komme til en side. Det vil med tiden tiltale mange flre end det som google og yahoo kan tilbyde d.d.d
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Derfor vil de få succes, ligesom Firefox, Linux og Type3
Hvis du skal sammenligne med andre OS så må det for at være relevant være en service som f.eks. dMoz – et andet community-baseret søgesystem. Hvor godt synes du det er gået? 🙂
WIKIA bygger desuden på Nutch, som er et OS projekt der har kørt i mange år nu – helt uden den store sucess. WIKIA har øjensynligt intet ændret.
Det er altså LANGT fra nok at der er en masse mennesker med i opbygningen af noget. Når vi snakker søgemaskiner er det absolut ikke sikkert det gør sagen bedre – måske endda tværtimod.
Dertil kommer så teknologien. Du kommer ingen vegne indenfor søgning i dag -eller fremtiden, hvis du ikke har enten en helt vild teknologisk ide (og det har WIKIA ikke) eller milliarder at udvikle “ordinær” teknologi bedre end de andre. Og de milliarder har WIKIA heller ikke. Og selv med milliarderne er det ikke nok.
Så nej, jeg tror absolut ikke vi tager fejl. Nogle af os har været i søgebranchen meget længe og set mange ideer komme og gå. WIKIA skal på mange måder ændre fuldkommen kurs, hvis de skal have nogen som helst chance for en væsentlig rolle på søgemarkedet.
SEO blog.dk skriver
Jeg synes det er en spøjs ting som Michael Rasmussen nævner, nemlig at man ikke i sit websites statistik kan se hvilken søgning der har bragt folk hid. Laver man f.eks. en søgning på demib vil søgningens URL se sådan ud: http://re.search.wikia.com/search#demib og i statistiken på denne blog vil kilden bare være http://re.search.wikia.com/search.
Hvis Wikia fik betydning, så ville SEO-branchen få nogle nye udfordringer.
Mvh.
Knut
Mikkel deMib Svendsen skriver
Der har gennem tiden været masser af søgemaskiner og portalr der har anvendt POST forms, og således ikke haft en unik URL for hver søgning. Det giver så ogsåp bare en rækker brugerproblemer, så derfor ende de fleste med en GET form til sidst.
Der er intet ved WIKIA som ville være en usædvanlig udfordring for en SEO’er