Jeg vil have en husstandsmølle – min egen vindmølle!
Som de fleste af jer ved er jeg flyttet ud i et dejligt hus i Ugerløse for nyligt, som vi har købt. Dejligt og stort. Men stort betyder jo også en del udgifter til varme, og med de elektroniksvin vi er (f.eks. 8 TV/Computerskærme) går der også en del til strøm. At store dele af huset er opvarmet med el, gør så, naturligvis, at det samlede el-forbrug er rasende højt.
Og som mange af jer sikkert også ved, har jeg et ikke alt for kærligt forhold til EL-selskaber – nu mest mit gamle selskab DONG Energy.
Jeg har altid været stæk tilhænger af alternative energiformer, og særligt vindmøller og solenergi har altid facineret mig. Måske hænger det sammen med den store oplevelse det var, som barn, at følge opsætningen at den kæmpe TVIND-mølle – dengang vindenergi var forbeholdt nogle få yderligtgående venstreorienterede – noget som de fleste borgerlige grinede hånligt ad. Det har heldigvis ændret sig. Alle har vel lov til at blive klogere. TVIND-møllen står iøvrigt endnu, og kører udemærket.
Nu hvor jeg har et hus med så højt energiforbrug, har det derfor været helt naturligt for mig at se på, hvordan det kunne nedbringes. Huset er ret godt isoleret og der er termovinduer alle steder. Så der er ikke så meget vi kan gøre her. Måske lidt, nogle få steder, men ikke noget der giver det store. Uanset isolering, kommer man ikke udenom at det kræver en del energi at varme 350 kvm op med højt til loftet.
Jeg har så kigget lidt på forskellige alternative energiformer. Jeg tror nemlig at det er en god investering i sit hus, at gøre det billigere energimæssigt. Man skal være meget naiv for at forestille sig at energi bliver billigere. Det bliver kun dyrere.
Jeg har set en del på, og læst om, jordvarmeanlæg. Det er satme smart. Men problemet er at de kun producerer varmt vand, og det er lidt bøvlet at lave om til EL i en privat husholding. Det kan naturligvis bruges på centralvarmeanlæget, i den del af huset der bruger det, men det efterlader fortsat et meget stort el-forbrug på næsten 25.000 kw/t om året. Det kunne godt bringes noget ned, ved at gå over til luftbaseret varmepumper – måske helæt op til en 5-8.000 kw/t sparet, men det efterlader stadig en hel del.
Solceller er fortsat for dyre. Det koster helt op imod 5 kr pr. kw/t at producere – og jeg betaler under 2 kr. for det min el-pusher leverer. Så miljøorienteret er jeg sgu ikke, at jeg vil betale over dobbelt så meget for strømmen 🙂
Så jeg har som sagt kigget på vindmøller. Og her er der faktisk en spændende mulighed, for os der bor på landet – i landzoner. For der findes noget som heder “husstandsmøller”. Husstandsmøller må så godt som frit opstilles, når bare de opfylder visse krav. Møllerne må ikke være over 25 meter, 13 meter i diameter og have en effekt på 25 kw/t. Det sidste tager de vist ikke SÅ alvorligt – det er mere et spørgsmål om at sikre at disse husstandsmøller ikke skæmmer landskabet for meget og generer naboerne. Du kan læse mere om husstandsmøller her (PDF).
Husstandsmøller tilsluttes ofte nettet. Når du så producerer for meget strøm sælges det til det offentlige net. Desværre får man kun omkring 60 øre pr. kw/t i modsætning til de knap 2 kr man skal betale for det man køber. Ikke helt fedt. Men regnestykket er alligevel fornuftigt.
Gaia er et dansk firma der laver nogle ret lækre husstandsmøller, som allerede er tyegodkendt. De kan også hjælpe med alt papirnusseriet, vindberegninger osv. Det har været lidt svært at finde ud af helt præcist hvad deres 11kw mølle koster, men såvidt jeg har kunnet støve op ligger det på ca. 350.000 kr. – og den kan producere 35-40.000 kw/t årligt i blandet landområder som vores. Så der bliver ovenikøbet lidt at sælge af.
I stedet for at sælge den overskydende strøm kan man også vælge at bruge det til at varme vandet op i centralvarmeanlæget, og derved spare på olien. Det er en overvejelse værd.
Jeg ringer til Gaia en af dagene. Det kunne sgu være fedt med sin egen vindmølle og slippe helt for at skulle betale for strøm. Så kan jeg reklamere med økologisk SEO :)
Grosen Friis skriver
Hej Mikkel
Dit link til Gaia virker ikke da det peger på en intern URL!
Slet bare denne post når Du har rettet fejlen!
Hvad med Økoseoisk 😉
/Grosen Friis
Mikkel deMib Svendsen skriver
Så er den rettet. Hvad laver du oppe kl. 3:15? 🙂
Kenni Nielsen skriver
Øko SEO kunne blive et helt spænende produkt 😀
Grosen Friis skriver
Hej Mikkel
Jeg sidder og knokler med det her:
http://www.gblog.dk/bug-tracker-software-til-salgsstyring-crm.html
mens jeg kan se at Du lige nu sidder og besvarer indlæg på Amino 😉
/Grosen Friis
Hans Tosti Pedersen skriver
Held og lykke med dit mølleprojekt. 🙂 Med den opstartsinvestering så går der vidst et par dage inden du når break-even. Men hold os orienteret om det! For gu er det da facinerende at kunne lave energi uden at svine.
Mikkel deMib Svendsen skriver
>Med den opstartsinvestering så går der vidst et par dage inden du når break-even.
Med et forbrug på 25.000 kw/t årligt så går det faktisk hurtigt. Og alt efter hvordan jeg vælger at finansiere sådan en mølle vil jeg allerede de første år have overskud på det i forhold til det jeg betaler i dag – og derfra bliver det bare bedre og bedre. Med mindre altså, at EL-priserne rasler ned – men hvem tror på det 🙂
Anders Saugstrup skriver
Lyder som en fed løsning, Mikkel!
Sidder bare og tænker på om ikke du ville kunne få et større afkast (nok til at dække dine eludgifter) ved at investere de 350 k i en anpart i en af de superoptimerede kæmpemøller i stedet?
Henrik skriver
Thumbs up – 2009 miljøkonference klar! – og husk så også at indkalkulere ditten og datten, herunder skift af gearolie og ditto slidte tandhjul.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Anders, mit mål med møllen er i høj grad helt at slippe for at skulle betale for min el til andre. Jeg vil producere og eje den selv 🙂
henrik, jeg fandt et ret godt (og meget komplekst) regneark inde på Gaia’s hjemmeside, som KPMG har udformet for dem, efter alle kunstens regler, hvor alle sådanne omkostninger, skat, moms, CO2 afgifter etc etc fremgår. Driftsomkostningerne på sådan en mølle, med serviceabbonement, ligge på ca. 7k årligt.
Jimmy Mortensen skriver
Jeg ville banke min nabo hvis han satte sådan en fætter op. Husk redegørelsen for støjniveauet.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det er svært at bo i Danmark hvis man ike kan lide vindmøller – og det bliver endnu sværere. 🙂
For med det planlagte miljøtopmøde i København er der allerede lagt op til at der skal endnu flere vindmøller op.
Den lovgivning der ligger til grund for husstandsmøller kan ikke fraviges af kommunerne. Når de formelle krav overholdes, og det gør det med en korrekt placeret Gaia husstandsvindmølle, så kan naboer ikke gøre indsigelser.
Jarlskov skriver
Det er et meget interessant projekt du har fat i, og en klar fordel både for miljøet og pengepungen 🙂
Dog tror jeg ikke du skal glæde dig alt for meget til checken fra dit elselskab når du producerer et overskud af strøm. Poul-Henning Kamp fra ingeniøren har også et projekt kørende, bare med solenergi. Dog er det ikke helt ligetil at finde ud af [url=http://ing.dk/article/20070325/WEBLOG02/70325003]tilbagebetaling fra elselskaberne[/url], det er vist ikke noget de er så meget for 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
Som det også fremgår af artiklen er reglerne anderledes for solcelleanlæg – hvilket der ikke er mange af, end for husstandsmøller, hvilke der er opstillet mange af.
Iøvrigt virker han meget gør-det-selv-agtig i forhold til hvordan jeg vil gribe et sådan projekt sammen. jeg vil i højere grad overlade det praktiske og papirnusseriet til profesionelle – betale mig fra det. Jeg tror jeg bruger min tid bedre på at lave søgemaskineoptimering 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
Iøvrigt, salg af overskydende EL bliver nok ikke så aktuelt lige i min situation. Dels har vi et EL-forbrug som er meget højt – 25.000 ud af formentlig 35.000 kw/t møllen kan lave. De resterende 10.000 kw/t er nok bedre brugt på at varme vores centralevarme og varmtvandsbeholder op, end at sælge strømmen. Såvidt jeg kan se, er prisen for den olie man sparer på den måde, langt højere end de ca. 60 øre pr. kw/t man får for den EL der sælges fra en husstandsmølle.
Henrik skriver
Når nu Co2-mantraet dagligt repeteres af de kære folkevalgte, så er det da helt tankevækkende at netop den miljørigtige vindenergi kun støttes med sølle 60 øre pr. kw/t.
Mikkel – har du tænkt dig at klippe kablet til el-selskabet og så holde SEO-fri de sommerdage, hvor der er helt vindstille?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Nej, jeg tror ikke helt helt jeg vil klippe kablet, for det er jo ikke kun til SEO jeg bruger strøm. Konen ville f.eks. nok ikke blive så glad for at skulle vaske ungernes tøj i hånden, datteren ville skrige hvis hun ikke kan høre musik, og hvis ikke jeg kan få strøm på plasmaskærmen bliver jeg deprimeret 🙂
Hvis jeg helt skulle cutte forbindelsen til EL-nettet ville jeg skulle have mit eget back-up system, f.eks. i form af store batterier og/eller en diselgenerator. Men den slags sætter man vist normalt ikke op i private hjem og små virksomheder, men udelukkende i områder hvor der slet ikke er lagt fast strøm ud. jeg tror det er for dyrt. Og som sagt kan det godt være jeg er miljø-agtig, men jeg gider ikke betale det dobbelte for en ren glorie 🙂
Sune skriver
Jeg ville nok se nærmere på luft-varmepumpen. Den kræver godt nok el til at køre på, men den producerer 3 kw hver gang den bruger for 1 kw (eller noget i den stil). Så så kan du jo slippe med en mindre mølle og dermed genere naboerne mindre 🙂
Og så ville jeg købe en brændeovn hvis I ikke allerede har det – brænde er halvt så dyrt som olie hvis man ser på brændværdien (kr pr. kw) og dermed under halv pris ift el. Og nogengange kan man endda få brænde gratis for bare at hente det/fjerne det.
Held og lykke med det, der er ingen tvivl om at miljøvenlig el er på vej frem, støttet af dels højere elpriser og dels hele CO2-debatten.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det største problem med varmepumperne er, at de ikke er så effektive om vinteren, hvor man jo har mest brug for varmen. Hvis det er rigtig koldt udenfor kan de ganske enkelt ikke levere varmne nok, så man bliver nødt til at have et ekstras varmesystem.
Vi holder meget af brændeovn, men det kan desværre ikke indpasses i huset som det ser ud nu.
Niels Chr. Olsen skriver
Svar til Mikkel, (har ikke gennemlæst alle kommentarer ovenfor).
Som der også er en der skriver, så er return of investment for dårlig for Gaia’s 11kW husstands-mølle (340 -> 380 kkr.) trods en årsproduktion på 35000 til 40.000 kWh, (min holdning).
Nej, det jeg er nået frem til er de små møller som er ved at komme på markedet 1 til 3 kw’s møller som bliver lavet i meget stort styktal i Kina og UK, det er mere optimalt.
http://energistar.com
Det skal være den mølle med 3meter rotor MINIWIND 2200-24, 48 & 300 series
Prisen (985£) er for en mølle med 1.8meter rotor. Så jeg har sendt den en forspørgsel på selvsamme mølle med en 3meter rotor, (har ikke fået et svar endnu).
Har også fundet en Kineser mølle som sælges på Ebay via Tyskland, men der ligger et tysk salgs-firma bag denne udbyder (WBC) har ikke adressen på deres hjemmeside.
Men hvis man søger på: Windgenerator Windrad Windturbine 1000W Windmill (eller blot et af ordene) så fremkommer der en husstandsmølle, som har en nominel effekt på 1kW.
Denne mølle har et meget gunstigt power / pris forhold.
1000Euro eller derunder, hvis man vinder en auktion for selv-samme mølle. Alt er inkluderet i købet: Mølle, tårn og lade-regulator.
Man skal så have 4 batterier og skal man sende strømmen ud på nette skal man også bruge en inverter (som ikke er inkluderet). Skal man varme vand kan man muligvis koble møllen direkte til et varme-legme (varmepatron) i sin varmt-vands-beholder, (denne skal dog være termostat styret).
Jeg glemte at fortælle at rotor-størrelsen for denne kineser-mølle er 3m, iht. gældende lovgivning ikke er tilladt at stille den op uden tilladelse.
Grænsen for hvornår man kan stille en mølle op uden godkendelser er en rotor diameter på 2meter og en tårn-højde på 12meter. Så hører konstruktionen under flag-stangs – direktivet og kræver ikke en godkendelse af nogen art.
Men kan man se forskel på en 2meter rotor og en 3meter når musikken spiller?
Det var bare det jeg ville sige, hej.
God vind.
NCO, DK, Tjele, Jylland.
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Som der også er en der skriver, så er return of investment for dårlig
Hvis man kan aftage så stor en procentdel, som vi kan, så er Gaia møllen bestemt rentabel. Selv med skatter og det hele er der en reel besparelse allerede første år – og den stiger som årene går. Og der er forudsat at energipriserne stiger linært – og det gør de jo ikke altid. Kommer der pludselig stigninger i energipriserne, er man bedre sikret med egenproduktion.
De helt små møller er bestemt spændende, men dels er de ikke så langt endnu, der er stort set ingen der servicerer dem i Danmark (og jeg er typen der 100% vil outsource det på kontrakt), og så producerer de simpelt hen alt for lidt energi til vores brug. Gaias 11kw mølle med dens 30-40.000 kw/t er lige passende til os.
Jeg er godt klar over, at produktionsprosen på en Gaia-mølle – og andre husstandsmøller, er meget højere end på de store møller. Gaiamøllen kan komme ned omkring 1 kr – de store møller under 40 øre.
Til gengæld er der så med Husstandsmøllerne nogle særlige regler, som sikrer at man får min. 60 øre for den overskudsenergi man sælger tilbage til nettet. Det er meget bedre end de 20-30 øre andre må leve med.
Men udover de penge der er at spare, og den stabilitet i energiomkostningerne det kan give er det for mig også lidt af interesse. Jeg synes simpelt hen det ville være fedt at være selvforsynende med “grøn” energi. Gaiamøllen vil iøvrigt bidrage possitivt til C02 regnskabet ,ed 17 ton årligt – en del mere end de 1 ton, som der vist køres nogle kampagner mod 🙂
Flink skriver
Davs
Jeg har selv tænkt en mølle, mangle bare at finde et hus der ligger rigtig. Så er min plan at opstille en husmandsmølle på under 2 m i dia. En AIRDOLPHIN Mark-Zero på 3200 W samt et solfanger anlæg.
Så skulle legetøjet være i orden.
bc skriver
hejsa,
meget interessant -især måske at flink kan få 3,2 kw ud af en airdolphin med en diameter under 2 m-det tror jeg ikke på—
— det drejer sig om at få et pålideligt produkt der kan holde til vores vejrlig og give god udnyttelse af de forholdsvise lave middelvindhastigheder — og til en rimelig pris pr. kw–
det mener jeg futur energis 5 vingede 1 kw mølle til 7.800 m præsenterer -den importerer jeg !
mvh bc
LarsN skriver
Hej,
Det er en rigtig spændende debat i har gang i her.
Jeg er proffesionel indenfor vindkraftbranchen og har i længere tid fulgt Gaia og deres produkter.
Jeg mener bestemt at Gaia kan producere strøm på en fornuftig måde, men de fleste praktiske erfaringer tilsiger dog at man skal følge nøje op på om de nu også lever op til den lovede effekt.
Jeg mener iøvrigt også at man bør gå efter den størst mulige vindmølle som kan gå ind under reglementet, “husstandsmølle”, da disse uden tvivl vil være mest rentable.
Prøv at regn efter i jeres egen situation, 11Kw kontra 25Kw. (tag højde for uens powercurver).
Mikkel deMib Svendsen skriver
Kender du nogle der producerer – og kan levere og servicere – 25 kw møller der enten allerede er typegodkendt som husstandsmøller, eller som opfylder krvane til at blive det?
MortenB skriver
Fantastisk debat.
Jeg er selv meget interesseret i at være selvforsynende af el, hvis det er muligt overvejer jeg krafitigt at få jordvarme.
At tænke sig at man kan varme huset op uden at det koster en krone og uden at skulle tænke på oliepriser, træpiller etc., det ville varme endnu mere end blot el besparelsen.
Men jeg skriver fordi at jeg havde fundet en hjemmeside på nogle kinesiske møller
Link: http://www.sentex.net/~sxing/generator/generator.htm
De møller er under halv pris af en Gaia mølle, men er der nogen der ved om de er type godkendte i DK, er de holdbare og driftsikre. I det hele taget om der er nogen derved noget både positivt og negativt om møllerne.
Som jeg kan se det, så kan man få en mølle på 20kW til ca. 150.000 kr., dertil kommer sikkert noget transport, told og moms. Men hvis man slår sig sammen så kan der jo være 4 i en 20″ og 10 i en 40″ container. Det vil da gøre transportomkostningerne mindre. Derudover vil det gøre installationen billigere også, hvis der skal købes materialer hjem til 4 eller 10 sæt istedet.
Derudover har jeg et andet spørgsmål, jeg læste den her vejledning til opsætning af husstandsmøller. Som jeg læser den, så må den jo faktisk næsten se ud som man vil, så længe den ikke er til gene for andre i området.
Er der nogen der ved noget om mulighederne for at lave en “tromle” mølle istedet. Jeg tænkte bare på, at hvis man havde fundet en god generator, så ville det her hos mig være mere hensigtsmæssigt med et tårn på 6-8 meter, med en “tromle” mølle på istedet. Det ville i mine øjne virke mindre generende end at have en mølle stående på 15-25 meter istedet.
Jeg bor på en bakketop, så de 6-8 meter tror jeg vil dække rigeligt til at få vind ind i “tromlen”, uanset vindretning.
Men er der nogen der har dårlige erfaringer med den slags møller?
Med venlig hilsen
MortenB
Mikkel deMib Svendsen skriver
Hej Morten,
Personligt er jeg ikke så frisk på at skulle have en mølle fra en leverandør udenfor Danmark. Jeg vil gerne have at der er lokale erfaringer med og folk der kan opsætte og vedligeholde den. Jeg er på ingen måde gør-det-selv mand – jeg skal have nogle til at lave det hele for mig. Jeg har heller ikke tid til at rode med import og alt det besvær der følger med.
Det handler om at gøre det man er bedst til – og for mit vedkommende er det andre ting end at rode med møller 🙂
Jeg tror iøvrigt ikke den kinesiske mølle er typegodkendt i Danmark, for jeg mener kun det er Gaia møllen som p.t. har denne godkendelse. Men det betyder jo ikke, at man ikke kan få det, hvis ellers den opfylder de krav der er.
Nu må vi så bare håbe på, at regeringen snart får gjort det lidt mere attraktivt igen at investere i lokal alternativ energiproduktion – enten med tilskud, bedre fradragsregler og bedre betaling for overskudsenergi. Danmark sakker alvorligt bagud andre lande på det her område!
Otto Rasmussen skriver
“Lednings-abonnemnt” 1000 % fortjeneste til DONG ENERGY S & D A/S :
gade nr 32 og 34, 10 lejligheder per opgang. – Men kun eet DONG-kabel per opgang
derfor kan ingen af beboerne opnå fuld KWh-kapasitet samtidig.
Så 10 lejligheder er fælles om samme El-kabel.
Men El-lednings-abonnement er aldrig oprettet og skal ske skriftligt.
Det sammen med KWh-måler-abonnement,der aldrig er oprettet.
Og KWh-målerne er type F10 fra Lauritz Knudsen A/S Ballerup. fra 1994.
Installeret af A/S ALLIANCE,der var ejet af Elektrikerforbundet,nu fusioneret for
at undgå konkurs.
Tak for optagelsen
Otto Rasmussen
Jan B. Andersen skriver
Dejlig debat – godt at høre andre har samme tanker som jeg.
Der er alt for lidt debat om dette emne, især med de priser der er på el og olie og den interesse som det offentlige har om CO2.
Mit spørgsmål er om nogen har overvejet at sætte 2 mindre møller op (under godkendelses grænsen).
Herved generer man ikke naboer og måske kan man få mængde rabat hos lverandøren – især hvis flere købte samtidigt og lavede et “privat møllelaug” hvor man sælger el samlet til el-selskaberne.
hilsen – vild med vind
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jo mindre møller jo dårligere energipris. Små møller er ekstremt meget dyrere pr. producerede kw/t så at opstille flere små møller er bestemt ikke en god løsning.
Dertil kommer, at de skal være ekstremt små for at falde ind under falgstangsregulativet. Er de bare lidt større falder de ind under reglerne om husstandsmøller og her er problemet, at selvom der er en lovgivning der klart er på mølleejernes side, så nægter de tekniske forvaltninger i mange kommuner at give de godkendelser de skal ifølge loven. Så kan man naturligvis tage sagen op, hyre dyre advokater og kæmpe i årevis for at få sin ret. Men helt ærligt, det gider jeg altså ikke lige for tiden.
Hans Jørgen Jensen skriver
Jeg har netop købt og fået opstillet en 11kw Gaia vindmølle, vi har jordvarmeanlæg,
og derfor er vort samlede energiforbrug baseret på el alene. Da der fra tid til anden
vil være overproduktion, og prisen for leveret strøm til nettet er lav (60 øre), har jeg tænkt mig at investere i en af de nye elbiler, når de kommer på markedet om et par år. Den skal jo så selvfølgelig oplades i overskudsperioderne, ligesom tøjvask, tørretumbling og opvask mm vil blive forsøgt klaret i overskudsperioder. Kombinationen jordvarme og husstandsvindmølle tror jeg helt klart er det rigtige at satse på. Godt nok en investering på omkring 500000kr samlet, men finianceringen
er jeg sikker på er billigere end brændselsomkostninger mm, og hver gang olie- og
elprisen stiger, kan man bare grine hele vejen ned i banken. Jeg bor i Stenlille, Sorø
kommune, og der har ikke været problemer mht at få tilladelse til møllen.
Så I der har mulighederne: Bare se at komme i gang.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Hej Hans, Virkelig spændende!
Jeg kunne faktisk godt tænke mig at snakke med dig, og evt. komme ned forbi og se dine nye mølle – hvis du altså har lyst. Jeg bor jo ikke så langt væk 🙂
Du kan fange mig på enten email: mikkel@demib.com eller telefon: 22 27 07 10
René Buch skriver
hej
en Gaia 11 kW husstandsvindmølle koster 360.000 kr inkl. moms.
Den yder i omegnen af 35.000 kWh årligt ved optimale vindforhold.
Den opfylder krav til max 25 meter høj, og de øvrige krav der er.
I hobro kommune vil de ikke tillade møller med gittermast da de anser disse for grimme, selv om de opfylder alle krav, det er kun møller med rørmast de vil have.
link til beregnings skema http://www.gaia-wind.com/cms/pages/da/gaia-web/D8konomiberegning.php
René Buch skriver
Tillæg: en kWh på en hustandsmølle koster ca 1,00 kr på en mWh mølle ca 0,40 kr.
Mikkel deMib Svendsen skriver
I praksis løber den samlede pris på en færdig mølle der kan køre en del højere. Der skal bl.a. laves elarbejde, støbes fundament, graves osv. De sidste jeg har snakket med, som fik lavet det hele, løb op i næsten 500.000 kr. inkl. moms.
Jeg tror ikke at Hobro kommune kan slippe afsted med at opsætte deres egne skærpede krav til husstandsmøller udover de krav der er specificeret i lovgivningen. Men jeg hører desværre tit om kommuner der i første omgang tager beslutninger der efterfølgende viser sig ikke er lovlige. Det kræver “bare” at der er nogle der orker at forfølge sagen og anke eller klage igennem de instanser der nu er muligt.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Med afgifter, drift, vedligeholdelse og det hele tror jeg ikke på, at du kan producere strøm med en husstandsmølle til 1 kr./kwt. Det kan jeg i hvert fald ikke komme ned på i de beregninger og overslag jeg har arbejdet med.
Er du sikker på, at du har medregnet alt – herunder også den korrekte fulde pris for et driftsklar mølle, og afskrivningen af denne?
Det er også meget optimistisk at tro, at møllen kan levere 35.000 kwt årligt. Det jeg ikke hørt, at nogle i praksis kan opnå. Jeg ville ikke selv turde budgettere med mere end maksimalt 30.000 kwt – selv med en god placering på land.
René Buch skriver
Uanset om de oppe i Horbo er enige eller uenige med loven så skal den naturligvis holdes, jeg er bekendt med et afslag på opsætningen af en Gaia 11 kW husstandsvindmølle med gittermast netop fordi de syntes den er grim. Den holdning er jo bare så typisk – jeg kan ik lide din ide og derfor gør jeg min magt gældene, den slags pisser mig helt af for at sige det mildt. Det er jo den evig trommerum med os og systemet.
De 35.000 kWh årligt er ved OPTIMALE forhold, jeg er selv i overvejelser med at købe Gaia 11 kW husstandsvindmølle eller en GR12 mølle fra england (optimalt 45.000 kWh årligt, men overholder alle danske krav men desværre endnu ikke typegodkendt i DK) en GR12 mølle koster ca 230.000 kr mere end en Gaia 11 kW husstandsvindmølle
Jeg er i planlægningsfasen med en hundepension, hvor hustandsmøllen hovedsalig skal levere strøm, til det jordvarme anlæg der skal opvarme det samlet indendørs areal på 1.310 kvm, herunder opvarmningen af brugsvand og pool til hundesvømning i forbindelse med hendepensionen.
Dog vil jeg lige mellem ribbenene sige du er vist et strømsvin med 25.000 kWh i årsforbrug, med mindre du også driver erhverv fra din bolig 😉 Mener at norm forbrugtet ligger på 10.000 til 15.000 kWh.
De tal med 0,40 kr på en mWh mølle og 1,00 kr på en husstandsmølle, er kun set på investeringen, tror jeg fik skrevet det lidt kludret SS
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Dog vil jeg lige mellem ribbenene sige du er vist et strømsvin
Det store elforbrug skyldes først og fremmest at halvdelen af huset er elopvarmet. Det er det der æder langt den største del. Vores personlige forbrug til el i boligen er 6-8.000 kwt, hvilket er helt normalt 🙂
Husk i dine beregninger at få hele investeringen med – det koster også en del at få støvt fundamentet, gravet og lavet elarbejde – det er ikke inkluderet i møllens pris. Og der kan også komme andre tillæg alt efter hvad man vælger. Det kommer naturligvis også an på, hvor meget man kan lave selv, og hvor meget man skal have andre til. Jeg kan intet selv, så jeg må budgettere med at jeg skal have nogle andre til det hele (ellers falder den sgu nok bare sammen når det begynder at blæse hehe).
Vi kan godt blive enige om, at det er rigtig ærgeligt at mange folk har et så negativt syn på vindmøller, og at det er helt urimeligt når nogle kommuner øjensynligt giver afslag der ikke holder vand. Desværre er det nok svært sådan lige at ændre folks holding, men jeg tror det over tid vil jælpe hvis også vindmølleproducenterne tænker over det og i højere grad designer møller der virker mindre skæmmende og larmer mindre – så folk synes de generer mindre.
Jeg så også meget gerne at der kom en langt mere rimelig afregning af overproduktionen af EL. De 60 øre man p.t. får (men som man jo ikke i et 20-30 årigt budget kan være sikker på at blive ved med at få!) er helt til grin i forhold til de 1,70-1,80 man skal betale hos EL-selskaberne for den samme kwt. Jeg synes det ville være fint at lave afregningen 1:1 som i Californien – så der afregnes samme pris som der betales. Det ville motivere folk til at investere i mange flere vindmøller … men det er der jo så en del der vil hade 🙂
René Buch skriver
Der snakkes en del om, at få indført samme afregning, som der er for solcelleanlæg med, at måleren løber baglæns ved overproduktion og igen løber fremad, når man bruger mere end man selv fremstiller, men lige ved solcelle aftalen kan der ikke sælges el til dit el-selskab, da det er baseret på et årligt 0 kWh, så jeg ser ikke dette som en god løsning.
Mit behov for el iforbindelse med den planlagte hundepension bliver ikke ubetydeligt, forventningerne er at privat delen bliver omkring de 10.000 kWh, og pensionen tager sin del på mellem 15.000 kWh og 25.000 kWh og derfor er en Gaia 11 kW husstandsvindmølle vel at anse for det mulige mindstekøb.
En tanke der har taget begyndene form er at opsætte op til 10 – 15 GR 5 eller GR 7 vindmøller, de er små og har ikke lodret roterende vinder med stort omfang men der imod 3 formet blade der rotere rundt om masten i en cirkulær bevægelse og derfor giver et helt andet indtryk når man kigger på dem. En GR 5 eller en GR 7 vindmølle er ikke større end mindre allé træer så det er ikke fordi de vil skæmme landskabet om de har yderliger den fordel at de kan stå på steder med vindturbulens som en alm. vindmølle ikke kan.
Dog skal jeg lige nævne den gård de skal placeres ved har over 300 meter til nærmeste nabo og placeres denne gruppe optimalt så kan denne afstand være helt op til 400 meter så støjgener for naboerne vil være meget tæt på ikke eksisternde.
Har du overvejet at kombinere din husstandsmølle med et jordvarne anlæg?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Ja, vi har overvejet jordvarmeanlæg og vil muligvis have det hvis vi vælger at opsætte en mølle. Men det løser langt fra al behovet for EL, for en stor del af huset har ikke ført centralvarme ud, og vil heller ikke få det.
René Buch skriver
Hvad mener du er en forhindring i at få glæde af jordvarmen i den del der er el opvarmet i dag?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Læs ovenfor 🙂
René Buch skriver
Det er jo bare lidt rørføring og et antal radiatorer der, så skal laves det koster ikke det vilde og du kan spare ret meget ved, at købe genbrugs radaitorer.
Antager der er tale om ca 100 kvm der har el varme i dag det vil jeg regne med du kan få lavet om til dit varmtvandsanlæg for mellem 50.000 kr. og 75.000 kr.
Når du nu er i gang med et større opgradering af din opvarminskilde, så kan du jo ligeså godt gøre det ordenligt 😉
Mikkel deMib Svendsen skriver
Lad os holde os til emnet, som er vindmøller. Radiatorer er som sagt ikke aktuelt og det er ikke det som denne debat handler om.
René Buch skriver
Enig og kan kun sige dine tanker er de rette set med mine øjne, for det er helt klart vejen frem at en større del af de 120.000 boliger i Danmark, som opfylder kravet om placering på landet får deres egen husstandsmølle.
I dag er der som bekendt under 200 husstandsvindmøller rundt om i landet, dette skyldes to ting efter hvad jeg har fundet ud af.
1) Lang offentlig behandlingstid, som ofte gør det til en sej kamp at få lov til at gøre sin del for miljøet.
2) Det skæve prisforhold på solgt og købt el.
Hvis man går ind og læser de forskellige kommuners sagsbehandling, så opdager man at mange af dem slet intet aner om loven på dette område. Jeg kan kun håbe de nye større kommunder vil håndtere dette bedre og hurtiger. Dog er det blevet en del letter, for Danske vindmølle sammenslutninger, med under 100 kommuner at holde kontakten til.
Nu er jeg ikke klar over din afsted ti dine naboer, på trods af jeg har læst alle indlæg, men regner med du har over 50 meter, fra den placering du har udset til din mølle?
michael skriver
du kan bygge 3-4 mini vindmøller med blade af kloarkrør og bruge gaffeltruck batterier, det koster under 1000 kr pr stk at bygge ;9
http://windmill.myluckymedia.com
Mikkel deMib Svendsen skriver
Held og lykke med at få dem godkendt 🙂
– Den slags hobby har jeg selv for travlt til
Claus Holm skriver
Hej Mikkel,
Meget spændende debat her.
Jeg er netop ved at udskifte vores oliefyr med en varmepumpe, og har stort set lagt mig fast på jordvarme.
Jeg læser et af dine første indlæg som om, du mener du kan spare mere ved en luft/vand pumpe en jordvarme hvilket jeg ikke rigtig forstår, men måske du mener at udskifte din elvarme med luft/luft?
De beregninger jeg har fået lavet viser nemlig en klart bedre udnyttelse i jordvarmeanlægget end det luft/vand anlæg jeg også har fået tilbudt.
Du skriver også at varmepumperne ikke effektive nok når det er meget koldt og derfor kræver anden supplerende varmekilde. Det anlæg jeg har fået dimensioneret burde ikke koble el-patronen til så længe det ikke er koldere end 15 graders frost, og det satser jeg ikke på sker ret mange dage om året 🙂
Det er en meget spændende tanke at kombinere med en vindmølle. Jeg har også undersøgt solceller og, som du selv siger, hænger det slet ikke sammen.
Mvh
Claus Holm
Mikkel deMib Svendsen skriver
Undskyld hvis det ikke er formuleret så klart 🙂
Det er EL-paneler, som jeg udskifter med luft/luft varmepumpe. Og her ligger besparelsen på 50-70% (minus det man så evt. bruger den til køling om sommeren). Dertil vil jeg så supplerer med brænde.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Så er det i praksis blevet umuligt at opstille minivindmøller i Danmark
http://politiken.dk/erhverv/article557093.ece
Næste gang den nuværende regering snakker om grøn energi brækker jeg mig!
Marianne skriver
Hey med jer 🙂
Kender i til hvad loven er får at sætte en hustansmølle op??
Vi har sat en op uden at søge om lov, for vi har fået at vide at der er ingen lovgivning om møller her på færøerne.
Håber nogen kan svare på min spørgsmål.
M.v.h
Marianne 🙂
wismill.com
Johnna N. skriver
Hejsa,
Jeg leder efter en omtale af nogle nye, små skulpturelle vindmøller, som skulle have været omtalt i tv fornylig.
Vedkommende, som netop har fortalt mig om projektet kunne bare ikke huske hvilken kanal, indslaget blev vist på.
Der var én mølle lavet af kunstnerisk sammensatte tagrender og en anden, som var et stort, rundt kugleformet gitter med keramikskåle, der fangede vinden.
Vindmøllerne skulle kunne klare forbruget i et almindeligt parcelhus, så jeg kan vel nøjes med en 4-5 stykker *gg*
Håber, der er en her, der kan hjælpe med at finde den omtale (videoklip eller artikel).
mvh
Johnna N.
Jesper Rohde skriver
Hej Johnna
Det var på TV2 lørdag d. 30/8-2008 kl. 19.00, og du kan finde udsendelsen inde på deres Sputnik hjemmeside. http://sputnik.tv2.dk/?channel
Hilsen Jesper
Johnna N. skriver
Hej Jesper,
999 1 x tak for hjælpen, jeg vil skynde mig at se, hvad det er han har gang i 😉
Johnna N. skriver
Det er godt for lille Danmark, at vi har folk som ham – så må vi bare se om politikerene kan indse, at det er den rigtige vej.
Jeg vil følge lidt med i, hvad Christian Jensby ‘fiddler’ med – både mht. solpaneler og vindmøller.
Det er ikke uinteressant 😉
Thomas Poulsen skriver
Spændende emne!
Hvis der er nogle der er interreseret i en brugt Gaia 11kw vindmølle kan jeg hjælpe.
Jeg laver service, reperationer, opstiller og sælger brugte Gaia møller. Jeg har 10
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det lyder spændende!
Hvad koster en brugt 11kw mølle hos dig?
Du er velkommen til at sende mere information til mig på: mikkel@demib.com
Allan H skriver
Hej Thomas Poulsen.
Ligesom mikkel er jeg interreseret i en brugt vindmølle og jeg vil også gerne vide hvad sådan en koster køreklar
med venlig hilsen
Allan Henriksen
Email.: alri@lund.tdcadsl.dk
leif hansen skriver
Hej mikkel
Jeg bor ved Bastrup sø og har set på DVE hustandsmølle, kender du den
Hilsen Leif
Mattias Skovhøj skriver
Hej Mikkel,
Hvordan gik det med dit projekt vindmølle? Her i vestjylland blæser det ihvertfald rimelig alvorligt i dag : )
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jeg har ikke fået en mølle op endnu. Det koster en hel del og er temmelig besværligt – og så har jeg fortsat en retssag kørende om forkerte energioplysninger i forbindelse med købet af mit hus, som jeg nok gerne vil have afsluttet først, så jeg ved hvor jeg står.
Thomas Poulsen skriver
Jeg vil lige lave en rettelse. Jeg har ikke 10 brugte vindmøller på lager. Jeg har lidt mere end 10 års erfaring med Gaia 11KW vindmøllen.
Pt har jeg ingen på lager men er ved at købe en som ret sikkert er solgt videre, men der kommer løbende nogle emner og det kommer også an på efterspørgelsen.
Prisen ligger lige på den anden side af 200.000kr opstillet og sat i drift. Ca halv pris af en ny mølle.
Morten F. Jensen skriver
Økonomisk betragtning.
Med flere års erfaring med husstandsmølle, kan jeg klart sige :Anskaf ikke en mølle af privatøkonomiske grunde,.
Hvis i alligevel påtænker at opstille en sådan, anbefaler jeg kraftigt at lade dansk vindmølleforening vurdere hvor meget el møllen vil kunne producere. Producentens tal er tit ret optimistiske. Placeringen er alt afgørende.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Morten, såvidt jeg kan se afhænger regnestykket meget af hvor stor en del af den producerede strøm man selv kan udnytte. Kan man udnytte en tilstrækkelig stor del, så synes jeg det ser ud til at kunne betale sig – og det er endda alene når der regnes med en moderart og stabil stigning i EL-priserne. Den kan sagtens gå værre end det.
Personligt er jeg mere bange for at energipriserne stiger, end at lønninger (som jo skal bruges til f.eks. vedligehold af en mølle) gør det. Jeg vil hellere gamble på løn end på energi 🙂
Men det er klart, at hvis vi fik nogle bedre regler om afregning af overskudsstrøm, så vil regnestykket se meget bedre ud. Optimalt set burde vindmølleejere naturligvis kunne lave samme tilbageløbsordning, som dem med solceler – hvor elmåleren ganske enkelt løber baglæns, når der produceres mere strøm end der bruges. Men det har nok lange udsigter, med den regering vi har lige nu.
En anden mulighed er, hvis man har en elbil. Så kan nattens overskudsstrøm (hvor nder jo typisk er mest af den) bruges til at oplade bilen og dermed reducere overskudsstrømmen kraftigt. Som jeg har skrevet om i dag, er jeg selv ret lun på en Tesla Roadster 🙂
Thomas skriver
Heysa
Er der nogen af jer der har kontakt til Christian Jensby?
Jeg er ved skrive et projekt om husstandsvindmøller og kunne godt tænke mig at snakke med ham og design;.)
mvh
Thomas
Ole Nielsen skriver
Hej!
Jeg har med stor interesse, og ind imellem med morskab, læst de mange indlæg om især Gaia husstandsvindmøller.
Her på vores lille går har vi netop rundet det første år med en Gaia 11khw husstandsvindmølle.
Fakta er at vores vindmølle har rundet de 42000 kwh på et år. og vi har solgt vores overskud på omkring 26ooo Kwh til energinet. vi er mere end tilfredse.
I er velkommen til at gå ind på vores hjemmeside http://www.Esther-Ole-Velling.dk og kikke på indslagene om vore 2 møller.
med venlig hilsen
Ole
Mikkel deMib Svendsen skriver
Tusind tak! Det er godt at høre nogle lykkelige vindmølle-historier fra den virkelige verden 🙂
Peter Bak skriver
Hej
Jeg har hørt om din mølle Ole og har osse lige været omkring din hjemmeside især galleriet om gaiaen er interasant da jeg er på vej til at opsætte en brugt gaia selv,hvad løb dit projekt op i ? jeg satser på at holde mit projekt under 200000 kr –
Jacob skriver
Hejsa Jeg har forsøgt at finde det indslag på tv2 der er omtalt i denne tråd men uden held, er der en der kan hjælpe mig med hvordan jeg finder det eller andet om de møller…..
Mattias Skovhøj skriver
Værsgo, Mikkel!
http://positivenyheder.dk/?p=25
Mikkel deMib Svendsen skriver
Som kom de første konsekvenser af den nye erstatningslov – kæmpe erstatninger! Det vil uden tvivl få flere til at droppe vindmølleprojekter 🙁
http://www.business.dk/article/20090723/transport/90723016/
Jens Jönsson skriver
Vindmøller på tagene i København:
http://logik.dk/site/nyhedstema/klar-til-byvindmoller
Helixwind en lydløs vindturbine: http://www.helixwind.com/en/
Måske ovenstående kunne have interesse ?
🙂 Jens
Mikkel deMib Svendsen skriver
Produktionsvolumen samt omkostninger pr. kw/t er ALT for høj på de helt små møller til, at det er andet end et lille supplement eller hobbyprojekt. Det er i hvert fald ikke noget jeg kan bruge til noget 🙂
Parfume skriver
Kanon idé med sådan en mølle. Det er godt at husstandsmøller er kommet ned i et prisleje hvor de faktisk kan være et bare et godt miljømæssig alternativ, men også et økonomisk alternativ.
Knud Jensen skriver
Hej Mikkel
Du skulle prøve at skrive til mig.
Jeg har en brugt komplet GAIA 11 kw. mølle med 18 m tårn
fra årgang 1999 til at lægge,møllen har ikke kørt særlig meget
i sin levetid.
Det er da langt billigere, en ny GAIA er for dyrt efter min mening
Søren skriver
Hej Knud.
Din brugte mølle lyder interessant. Kan den opstilles her i Danmark? Er skrotningspræmien taget hjem på den. Hvis den er det kan den jo ikke opstilles i Danmark. Det kan være en MEGET dyr fornøjelse at få fingerne i sådan en mølle. Hvad er ca. prisen på møllen?
MVH. Søren
Rasmus jakobsen skriver
Hej Knud
Hvis din brugte mølle ikke allerede er solgt så skiv til mig på rmjakobsen@gmail.com
Rasmus
LarsG skriver
Interassant og lang debat her.
Er der nogle der kan fremtrylle et link til reglerne for opstilling af husstands møller?
til jer der overvejer varmepumper/jordvarme, så se lige dette alternativ: http://automation.as/201-201-ispinden-_octopus_varmepumpe.htm
Lars
janus skriver
hvor køber jeg metarialer til en mini-vindmølle
Gunnar Snær Gunnarsson skriver
Hej. Lyder spændende!
Lige en lille teknisk rettelse…
kw/t er ikke nogen enhed kwt alstå kw gange med timer er en enhed for energi. kw derimod er en enhed for effekt altså energi pr tidsenhed og kwt/t =kw.
Jeg ved ikke om dette er blevet nævnt i en anden kommentar… Jeg har ikke læst dem alle sammen.
Venlig hilsen, Gunnar.
Vagi skriver
Hej til alle på debatten
Meget interessant debat der er igang her. Håber ikke at jeg er forsent ude med et spørgsmål, da jeg kan se at den stoppede i 2009.
Sammen med en ven har jeg brugt 9 måneder på at få afdækket mange af de spørgsmål i har stillet herinde. Om nogle få uger lancere vi en hjemmeside hvor alle gratis kan finde de information som er vigtige at vide inden man investere i husstandsmøller. Vi hjælper jer også med ansøge byggetilladelser, finansiering og meget mere. Vores mål er at gøre det nemmere for alle der er interesseret i husstandsmølle at anskaffe dem.
Inden at vi kan gå i luften vil vi meget gerne snakke med et par stykker som allerede har husstandsmølle for at få jeres erfaringer, således at vi kan være sikre på at vores information og service også er det som I har brug for.
Hvis der er nogen derude der har lyst til at dele jeres erfaringer med os, må i meget gerne skrive til mig på botond@anseq.com så kan vi evt. aftale at mødes over en kop kaffe.
På forhånd tak, og jeg håber at høre fra jer.
Ps. Skulle nogen have spørgsmål ang. husstandsmøller må i meget gerne kontakt mig og jeg skal være behjælpelig. I kan skrive her eller skrive til os på vores midlertidige hjemmeside http://www.anseq.com.
Hilsen
Vagi
Bertel Bolt skriver
Hej
Jeg så lige et Demib fik et heads up på Twitter vedrørende Thymøllen, som jeg har lavet hjemmeside for. Husstandsvindmøller, eller rettere små vindmøller, op til 6 kw er jo blevet meget, meget interessante efter den nye lov, der blev vedtaget her til sommer, hvor blandt andet små vindmøller må lade elmåleren løbe baglæns op til 6 kwh. Det betyder i praksis at salgsprisen er den samme som købsprisen. Derfor bliver Thymøllen også lavet i to forskellige størrelser, når produktionen går igang: 6 kw og 25 kw. Med den store husstandsvindmølle er det en mulighed, at sætte den til en varmeveksler/elpatron og lade den lave varmt vand, således at oliefyret aflastes. Dette vil formentligt give en større økonomisk gevinst frem for blot at producere el.
Men hvis I er interesserede, så skulle i kontakte Leif Pinholt omkring Thymøllen. Han er en ildsjæl, der allerede nu har et CO2-neutralt hjem, og en fantastisk forretning med også at sælge istandsatte store vindmøller. Hans holdning er jo, at bare fordi møllen er gammel laver den jo stadig god strøm. Så istedet for at skrotte de gamle, meget solide møller, sætter han dem i stand og sælger dem. Kunden får således en mølle, der sagtens kan holde i 20 år til den halve pris. Det er ikke dårligt.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Den nye lovgivning er et lille skridt i den rigtige retning – men LANGT fra godt nok. Den borgerlige regering har gjort alt hvad de kan i 8 år for at ødelægge dette marked – nu er de så presset til at genetablere lidt af det de har smadret. Men der er stadig langt i gen.
Nogle af de alvorlige problemer med den nye lov er …
1) Den dækker kun op til 6.000 kw/t produktion om året (og altså IKKE al produktion på en 6kw mølle som antydet ovenfor).
2) Ordningen dækker ikke hvis strømmen også bruges erhvervsmæssigt – hvilket jo netop ofte er behovet på de ejendomme i landzone, som må opstille husstandsmøller (herunder også min egen).
Jeg kan således ikke selv bruge den nye lovgivning til noget som helst og jeg tvivler på hvor mange der kan.
> Husstandsvindmøller, eller rettere små vindmøller
Husstandsmøller og “små møller” er to forskellige ting. Der findes en særlig lovgivning for netop husstandsmøller. De helt små møller hører til under andre regler.
Jens Jönsson skriver
Hej Mikkel,
Er der en speciel årsag til at du endnu ikke har investeret i en mølle ? Det lyder da som om at Gaia møllen eller tilsvarende kan levere el til netop dit behov ?
I øvrigt nogen der ved hvordan det forholder sig med en erhvervsvirksomhed med stort el-forbrug, og opsætning af vindmølle(r) og solcelleanlæg. Hvordan er reglerne mht. afregning for overskudsproduktion ?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jens, der er to grunde:
1) Regeringen har gjort det mere kompliceret og risikabelt at stille mølle op – bl.a. p.g.a. de nye erstatningsregler. Det betyder i praksis at jeg nok ikke kan komme igang uden først at hyre en advokat.
2) Holbæk Kommune har, i lighed med andre kommuner, vedtaget en lokalplan der strider mod lovgivningen om husstandsmøller, så man i praksis ikke kan sætte møller op. Det kræver en længere kamp, at tvinge kommunen til at ændre lokalplanen, så det lever op til lovgivningen. En sur, lang og besværlig kamp mod forstokkede politikere og tunge embedsmænd. Jeg har allerede 2 anre sager kørende og jeg orker ikke en tredie oveni. Så møllen må vente.
Jens Jönsson skriver
Hej Mikkel,
Død irriterende med kommunen, kan godt forstå at du ikke gider kampen med dem.
Bor dine naboer så tæt på, at de vil blive forstyrret af møllen? Gaia møllen ser ikke så stor ud. Er det ikke et spørgsmål om at banke på deres dør og få dem til at skrive under på at de er ok med at du sætter møllen op?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Naboerne tror jeg ikke bliver noget problem. De er flinke og vi har et godt forhold tild dem. Men teknisk forvaltning i kommunen kan IKKE udstede den nødvendige landzonetilladelse, hvis den strider mod lokalplanen – også selvom denne lokalplan er ulovlig. Først skal politikerne “tvinges” til at indrømme deres fejl (MEGA prekt!) og herefter skal de vedtage en ny, og lovlig, lokalplan.
Det er meget dyrt og tidskrævende at få sin ret – sådan som lovgivningen ellers foreskriver det. Og som sagt har jeg allerede 2 andre sager kørende mod kommune og stat om andre vigtige forhold. Mere orker jeg altså ikke lige nu. 🙂
Bertel Bolt skriver
Undskyld – jeg var ikke ude på, at skønmale den nye lov og er klar over 6Kw grænsen – Både for den lille og den store er det nødvendigt, at finde anvendelse for strømmen over 6kwh. Hvad egentligt med jordvarme. Så er det selvfølgeligt et dyrt projekt, hvis begge dele skal installeres.
Problemet med de små møller er også at de skal være dansk certificerede, en EU godkendelse er ikke nok, hvilket er svært, da der er ganske få steder der kan certificere, og endnu færre steder der vil.
Jeg har arbejdet de forrige 2 år på Nordisk Folkecenter for vedvarende energi, der er et rigtigt godt sted at henvende sig omkring disse ting. Her har de i et års tid haft en tysk mølle kaldet Easy Wind stående, der er en af disse små vindmøller. Den producerer så vidt jeg husker omkring 11-12.000 kw og koster ca. 180.000 ex moms. Folkecenteret havde opstillet et ret godt regnestykke med 6 kwh til el og resten til varme, hvor tilbagebetalingen var fornuftig for en landfamilie med oliefyr. Folkecenteret fik dagligt en del henvendelser om emnet, så et sted er der et marked for disse små møller (Ikke husstandsvindmøller)
Markedet er dog også i fare for at blive bombet i stykker af billig kinesiske møller. Man får, hvad man betaler for og de kinamøller jeg har set indtil videre har været noget slemt skrammel.
Jeg sidder oppe i Thy, hvor politikerne jo som bekendt er meget begejstrede for møller – gerne store – og ligesådan i den bredere del af befolkningen. Det gør det nu ikke uproblematisk at stille op heroppe heller, men det er mit indtryk at det er certificeringsprocessen der er den store hurdle lige nu.
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Den producerer så vidt jeg husker omkring 11-12.000 kw og koster ca. 180.000 ex moms.
Dette illustrerer meget godt, hvor dyrt det bliver med de små møller – set i forhold til de bare lidt større husstandsmøller 🙂
Med den produktion vil den mølle så iøvrigt heller ikke kunne bruge den nye tilbageløbsordning …
> Hvad egentligt med jordvarme.
Det er ikke rigtig aktuelt for mig – for dels er det kun halvdelen af huset hvor der er indlagt centralvarme, og dels fordi det jo så bare vil øge strømforbruget yderligere. At etablere ny centralvarme, og trække skjulte rør rundt, på en ejendom på 350 kvm er forbandet dyrt – det vil slet ikke kunne betale sig og vil desuden næsten ikke kunne undgå at blive utrolig grimt.
Jeg kan godt se, at certificeringen kan være et problem for nye producenter, der vil ind på markedet. Jeg er dog fortsat mest lun på Gaia’s 11kw mølle – og den er allerede typegodkendt som husstandsmølle, så certificeringsproblemet er ikke så stort for mig 🙂
Peter Bak skriver
Hej hvis nogen af jer er facebook brugere så er der en lille gruppe for intereserede
gruppen hedder GAIA WIND og er for alle fabrikater af husstandsmøller og for alle som er intereseret i emnet – i skal blot søge om adgang til gruppen hvis i har lyst
Link giver skriver
http://www.telosenergy.com/?gclid=CNK5wozp8KMCFYcrDgodNm9V3w
husk på møller over 2 meter kræver (umulige) tilladelser og godkendelser fra kommune, naboer osv. – en lille husstands mølle er lige til at få installeret og den klarer 1-familie husets årlige behov.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det er nu ikke helt korrekt. “Hustandsmøller” er en særlig type møller, med nogle klare fastsatte krav til udforming og placering, som der findes et særligt lovsæt til. Opfylder møllen kravene – og det gør f.eks. den eneste typegodkendte husstandsmølle fra Gaia, så er det i princippet en formsag at få landzonetilladelsen til opstilling. Og nej, der kræves IKKE nabohørring ved opsætning af husstandsmøller 🙂
Marcello skriver
Hej…..
Jeg satser på at starte projekter inden for sol og vnd energi.
pt. er Jeg igang med at se på muligheder for at opføre en solcelle park i italien evt. med videresalg af dele eller hele parken for øje.
Et andet spændende område er som her nævnt husstandsvindmøller.
salg af husstandsmøller tror jeg kunne være et spændende område med potentiale…
Jeg har bare ikke det fornødne kendskab endnu (specielt til vind) – så er der nogle med samme interresse som mig, så hører jeg gerne
mvh
Marcello
Lars skriver
Ganske interessant tråd. Jeg kan se at der er sket meget siden den oprindelige artikel blev skrevet. Bl.a. er solcelleanlæg kommet væsentligt ned i pris, således at man i dag kan klare tilbagebetalingen på 10-11 år – og anlægget holder i min. 25 år! Desuden er der også kommet flere husstandsmøller på markedet. Bemærk nettomålerordningen, som tidligere kun var gældende for solcelleanlæg, nu også gælder for husstandsmøller til og med 6 kW – det kan gøre investeringen i en 6 kW husstandsmølle, som fx. EasyWind rigtig attraktiv. EasyWind møllen forhandles af Zeteco Energy, som i øvrigt afholder temaaften om husstandsmøller mandag d. 29. november
Mikkel deMib Svendsen skriver
Ja, der er sket en del siden 2007 – men desværre langt fra nok. Tilbageløbsaftalen, som den er nu, er direkte åndssvag. Dels er det dumt at begrænse den til 6kw møller – jo mindre de er jo mindre cost-effektive, og det er dumt, at aftalen kun gælder for private møller, at den stung at mange i landzone jo netop har blandet privat og erhverv (hvilket også gælder for mig).
EasyWind er et godt bud på markedet. Den er er dog i underkanten af hvad jeg selv har brug for, hvis jeg skal have en mølle op. Og så synes jeg prisen er lige i overkanten. Jeg kan få en brugt Gaia 11kw mølle op for nogenlunde det samme, med en produktion der nærmer sig det dobbelte.
Solceller er bestemt også ved at være spændende. Desværre gælder samme tossede regler om begrænsing til 6kw anlæg og kun til privat brug. Hvorfor man ikke ønsker at støtte miljøforbedringer når strømmen bruges af mit firma fatter jeg ikke.
Jeg vil dog tro der går mindst et par år før jeg overvejer solceller for alvor. Priserne rasler ned i øjeblikket, og jeg ville ærgre mig over at se mit anlæg til det halve 12 måneder efter.
Tommy skriver
Gammel debat. Men har du overvejet en Thy Mølle? Derudover har jeg læst mig frem til at man skal være meget varsom med at tro på de opgivelser producenterne så fint fortæller om. Sådan en Gaia mølle kan ikke garantere en produktion på over 30.000 kw/t. Under optimale forhold så kan de sikkert godt. Men du bliver nødt til at få foretaget en uvildig vurdering der hvor du har tænkt dig at møllen skal sættes op. Hvis det da ikke allerede er gjort eller nu er hamrende uaktuelt 🙂