Teknisk SEO er vigtigere (og mere kompliceret) end nogensinde før!
Hvis du endnu ikke har haft fokus på Teknisk SEO, eller din detaljerede viden om hvilke krav Google stiller i dag er begrænset, er der meget stor risiko for, at dit website lider af alvorlige mangler og svagheder. Det skader din synlighed!
Gratis uddrag fra Grundbog i SEO
Teksten i nedenstående indlæg er et lettere redigeret uddrag fra min nye bog: Grundbog i SEO.
Bogen er fuld af effektive SEO-tips som disse – ikke bare i forhold til teknisk SEO men også til stærke strategier, brugbare analyser, linkbuilding, optimering af indhold, user engagement, effektmåling og (SEO-) sikker flytning af websites.
Og bare rolig – selvom du ikke er søgemaskinenørd, måske lidt uerfaren med SEO, eller ikke er den store tekniske ekspert, så kan du få en masse ud af bogen.
Følger du bare en lille del af de mange gode råd vil jeg garantere dig, at dit website bliver dobbelt dså godt optimeret som 80% af dine konkurrenter!
Og måske bedst af alt – lige nu har jeg et rigtig godt tilbud – du kan få både e-bogen og den trykte version af bogen for kun 599,- (+moms).
Teknisk SEO er fundamentet for din optimering
At have et teknisk velfungerende website har altid været fornuftigt – og altid haft en vis effekt i Google. Men i de seneste år er Teknisk SEO blevet vigtigere end nogensinde før.
Det skyldes dels, at der er kommet mange flere tekniske muligheder, men også at mange websites (heldigvis) er blevet bedre til den tekniske optimering. Og da SEO i høj grad er et “relativt game”, skader det indirekte din synlighed, hvis dine konkurrenter er bedre teknisk optimeret.
Man kan sammenligne teknisk SEO lidt med den grundlæggende struktur i dit hus. Uanset hvor meget du gør ud af facade og indretning, maler det hele flot og pynter op, styrter lortet før eller siden sammen, hvis der er råd i fundamentet.
Men ikke nok med det – et lidt svagt fundament, smitter negativt af på alle de andre ting du gør for at optimere dit website. Uanset hvor mange gode tekster du skriver og fede links du får, er det meget svært at komme til tops i Google, hvis der er alvorlige tekniske fejl, mangler eller svagheder. Dem skal vi se lidt nærmere på om lidt …
Teknisk SEO er ikke ren videnskab
En af udfordringerne med teknisk SEO er, at det langt fra er alle ting, du kan finde ordentlig dokumentation på. Det ved jeg af erfaring, irriterer mange udviklere.
De er vant til, at man kan slå alting op i en manuel, følge nogle vedtagne standarder og formler og så ende med det ønskede resultat. Sådan er det desværre bare ikke helt med SEO.
Det skyldes til dels, at det langt fra er alle detaljer om, hvordan søgemaskinerne fungerer, som søgemaskinerne offentligt deler. Når jeg (i det store hele) ved, hvordan de virker, og hvordan du derfor bør optimere din hjemmeside perfekt, så er det, fordi jeg gennem mange år har testet og erfaret det.
Et andet problem er, at de ting som søgemaskinerne siger, de gør, og standarder de overholder, ikke altid holder vand. Og det er ikke nødvendigvis fordi, de hverken er dumme, onde eller løgnagtige. Men når man, som de, skal håndtere databehandling af tusindvis af milliarder af websider, så sker der bare fejl af og til.
Nogle gange er søgemaskinerne – i særlig grad Google – nok også en anelse pralende, når de i offentligheden fortæller om, hvor fantastisk dygtige de er. For eksempel har de i de senere år ofte fortalt, at de kan klare næsten al JavaScript, fint kan finde ud af at filtrere duplikeret indhold, og altid kan gennemskue om links er ”naturlige” eller ej.
Virkeligheden er dog ikke helt så enkel. Og det er virkeligheden, jeg forholder mig til, som min nye bog tager udgangspunkt i, og som jeg anbefaler, du også optimerer efter.
Det er vigtigt at kende til de mange svagheder og paradokser indenfor SEO, så du bedst muligt kan optimere dit website og beskytte dig mod de fejl, der kan opstå, og som kan skade din hjemmesides synlighed i søgemaskinerne.
Fejl, svagheder eller mangler
Google forholder sig til ekstremt mange tekniske detaljer omkring et website. I min nye bog er det derfor et af de længste afsnit – samlet set hele 194 sider (i den trykte bog) fordelt på 29 under-kapitler.
Man kan – lidt forenklet, dele de mange ting op i fejl, svagheder og mangler.
Fejl er elle de ting, der helt eller delvist forhindrer Google i at kunne crawle eller forstå dit website. Det kan f.eks. være meget alvorlige fejl, som ikke-navigerbare links, fejlagtig udelukkelse af sider med robots.txt eller META-robots, eller udskrivning af vigtigt indhold og links med JavaScript. Men i dag ville jeg også medregne bl.a. problemer med mobilvisning og duplicate content.
Svagheder dækker alle de områder, hvor man lidt mere kan diskutere om det er helt godt nok. En af de vigtigste er hastighed. Måske synes du selv dit website er hurtigt nok, men hvordan opfatter Google det, hvordan opfatter dine kunder det og hvor hurtigt – eller langsomt er det faktisk i forhold til dine konkurrenter? Det kan næsten altid blive lidt bedre. Ingen brokker sig over et website der er “for” hurtigt.
Mangler er en stor kategori af en masse detaljer – features, som du kan vælge at udnytte, men som – hvis du ikke gør det, ikke som sådan er en direkte fejl. Det er f.eks. ting som Schema-data og AMP. Ved at udnytte disse features kan du opnå en større synlighed i Google, så jeg vil da bestemt anbefale at du gør det. Men at undlade dem er ikke som sådan en fejl – du får bare ikke de ekstra fordele de giver. Og hvis dine konkurrenter så udnytter dem, ja så stiller det dig dårligere.
Det er summen af alle faktorer der tæller
På de 194 sider om Teknisk SEO som du finder i min nye bog, gennemgår jeg alle de mange detaljer, du bør optimere på dit website.
Hvis du selv er udvikler kan du bruge anbefalingerne direkte og implementere de løsninger jeg anbefaler. Så er du sikker på, at dit website teknisk set opfattes optimalt af Google.
Hvis du ikke selv er udvikler, og måske stort set ikke ved noget om kodning, så anbefaler jeg alligevel at du læser dette afsnit omhyggeligt. For dels vil give dig en forståelse for de ting der skal på plads (uanset at du ikke selv kan implementere det), så du kan få en mere kvalificeret dialog omkring det med dine udviklere. Og dels er der i de enkelte afsnit værktøjer som alle kan finde ud af at bruge, til at teste om alt er som det skal være – så du kan sikre, at det dine udviklere har lavet lever op til de nødvendige SEO-standarder.
Teknisk SEO FAQ
Nedenfor kan du se svar på de vigtigste spørgsmål om teknisk SEO
Hvad er Teknisk SEO
Teknisk SEO er en samlet betegnelse for alle de tekniske forhold på et website, som har betydning for din søgemaskineoptimering, som f.eks. kodning, struktur, hastighed og Schema-data.
Hvorfor er Teknisk SEO så vigtigt?
Teknisk SEO er grundlaget for din søgemaskineoptimering – lidt som fundamentet i dit hus. Det er det som al din anden optimering bygger videre på. Jo mere solid og velkonstrueret det er, jo bedre vil de mange andre ting virke.
Hvad gør Teknisk SEO særligt svært
Udover, at mange af de forhold der skal optimeres kræver erfaring med programmering er noget af det der gør Teknisk SEO særlig svært det faktum, at der langt fra findes præcis dokumentation på det hele. Det kræver praktisk erfaring at vide helt præcist hvad der virker – og ikke virker.
Jeg er ikke teknisk, skal jeg stadig læse om Teknisk SEO?
Ja, helt bestemt! For selvom du måske ikke selv kan finde ud af at løse det hele, så er det vigtigt at du ved hvilke ting der skal gøres, så du kan have en kvalificeret dialog med dine udviklere om det, og så du selv kan teste om alt er sat rigtigt op.
Jens skriver
Hej Mikkel,
Er der nogen logik i at et site eksempelvis får markant mere synlighed i Bing frem for Google? Jeg er helt med på at de arbejder med forskellige algoritmer, men alligevel.
Mikkel Svendsen skriver
Ja, logik er der jo næsten altid, men hvad der helt nøjagtigt er årsagen kan være svært at sige – i hvert fald uden at have undersøgt detaljerne. Måske er det teknisk, men det kan også være links eller andre fortolkningsforskelle der gør det.