Du tænker for småt!
Hvis du er ligesom jeg, og mange andre almindelige Danskere og iværksættere, så tænker du sikkert ofte alt for småt. Det er en svaghed vi har hos os. Jeg kan godt tænke stort nogle gange. Jeg har øvet mig. Men ofte falder jeg alligevel i og lader mig begrænse i mine visioner.
Det er en af de ting der er mange som er rigtig gode til i USA – at tænke stort. Naturligvis er der også mange danskere der kan tænke stort … nogle gange, i hvert fald. Jeg synes som sagt godt jeg selv kan, når det skal være, og mange af mine gode venner er bestemt også dygtige til det – ikke mindst gamle venner som Martin Thorborg og Morten Lund. De er ikke bange for at tænke stort og satse det der skal til for at nå sine, nok så utopiske og naive, mål. Og det fede er jo, at det tit lykkes for både dem og mange andre der tør forfølge de store visioner.
Man kan i hvert fald sige, at hvis man aldrig tør kaste sig ud i noget stort, så sker der heller intet stort. Tingene kommer ikke af sig selv. Hvis man ikke tør købe en lodseddel, så vinder man aldrig i lotteriet. Jeg tipper aldrig, så jeg vinder aldrig 13 rigtige.
Iværksætteri er naturligvis ikke det rene gambling. Hvis man endelig skulle sammenligne ville jeg kalde det et “vidensspil”. Man kan øge sine vinderchancer væsentligt ved at vide noget om det man “spiller” på, men der er fortsat et større eller mindre element af held. Man kan være heldig og man kan være uheldig. Men man får aldrig held hvis man ikke tør tage chancer. held er ikke noget man får – det er noget man tager. Eller i hvert fald forsøger på at tage.
Og for at vende tilbage til USA, så oplever jeg ofte her en større villighed til at betale for de ting som man måske ikke lige på helt kort sigt kan se vil give det rigtige afkast, men som strategisk og langsigtet er fornuftigt.
Det kan være et spørgsmål om at satse de nødvenige midler på at udvikle tilstrækkelig god og sikker software til ens behov, og det kan være et spørgsmål om at bruge de penge der skal til for at viral markedsføring eller søgemaskineoptimering virkelig virker. Mange ting virker slet ikke, hvis man kun gør det halvt. Dårlig eller usikker software kan være værre end intet software. Halve SEO løsninger kan vise sig ligeså virkningsløse som ingenting at gøre.
Der hvor jeg oplever det oftest er i forbindelse med analyser og link building – to ender af SEO. To meget vigtige ender. Men også to områder, som kan være svært for mange at forstå værdien af.
I Danmark er det svært for mig at forklare hvorfor det kan være en god ide at starte med at bruge 50.000 eller 100.000 kroner på at analysere forholdende til bunds på et marked inden man fastlægger sin strategi. I USA har jeg ingen problemer med at tage $20-30.000 for de helt initielle analyser.
I Danmark er det svært at sælge linkbuilding. I bedste fald er det noget danske virksomheder er villige til at betale nogle få tusinde kroner for. I USA er virksomhederne meget mere opmærksomme på den langsigtede værdi disse links laves (alt efter hvordan de skabes, naturligvis).
Det bliver vi nødt til at gøre bedre!
Jeg ved godt at der i Danmark er masser af små virksomheder for hvem de store beløb jeg snakker om her er helt urealistiske. Men jeg ved også, at der er tusindvis af gode virksomheder i Danmark af en størelse, som helt bestemt ville vinde på lang sigt ved at satse lidt mere radikalt på tingene – generelt. Både i forhold til SEO og alt andet de laver. Der er ingen gode grunde til at være så skide tilbageholdende – andet end kedelig landsby-snusfornuft.
Vi er faktisk rigtig, rigtig gode til det vi laver her i Danmark. Det ved jeg bl.a. fordi jeg ser meget tæt på de virksomheder jeg arbejder med rundt omkring i verden, og snakker med på de mange konferencer jeg besøger. Vi er forbandede gode til det vi laver. Det vi mangler allermest er selvtilliden til at turde satse mere helhjertet på det vi gør.
Når jeg ser på teknologi-området, så er vi mindst ligeså gode som de bedste i USA – og nogle gange bedre. Og det samme gælder SEO. Hvorfor tror du ellers Amwerikanske virksomheder gider hive mig ind som ekspert på opgaver – som de har gjort i årevis? Og omend jeg er en af de få danske SEO’ere der laver så meget i USA, så er jeg bestemt ikke den eneste der har potentialet til det. Vi er dygtige til det vi laver!
En anden ting som Amerikanerne er virkelig gode til, og som jeg mener er baggrunden for mange af deres succeser, så er det at indgå alliancer. De er generelt bedre, som følge af at tænke stort, at få de rigtige folk med på holdet fra starten, og honorere dem godt for det.
Det kan godt være at du selv synes du er en virkelig god iværksætter. Og det er du sikkert også. Men alt efter hvilken virksomhed du forsøger at opbygge så er der garanteret en masse ting som du er mindre god til – ting som kunne give dig en meget bedre forretning hvis du mestrede dem.
I det seneste år har jeg haft kig på mange forskellige projekter, hvoraf vi har valgt foreløbigt at gå ind i nogle få. Det er virksomheder der mangler de ekspertiser vi har på online strategi, søgemaskineoptimering, og communities, som vi er på udkig efter. Gode købmænd, eller spændende “opfindere”, der mangler den viden og det netværk vi har, og som grne vil dele butikken mod at få adgang til dette.
Det er efter min mening en virkelig god model. Med denne model kan den oprindelige iværksætter af projektet hellige sig det han er bedst til, og så kan vi, og evt. andre partnere der trækkes ind i “alliancen”, fylde hullerne ud. Jeg tror denne model vil fostre mange store internale succeser i de kommende år, med udspring i Danmark. Og jeg har tænkt mig at være med i en pæn håndfuld af dem … 🙂
Claus skriver
Jeg syntes du har nogle virkelig gode pointer i dette indlæg Mikkel, og kan nikke genkendende til meget du siger.
Arbejder selv primært med international SEO og ser stadig en stor forskellighed til de danske forhold.
En ting som også slår mig lidt er den mangel på SEO fokus i Danmark, ikke at vi ikke har seo folk, men netop virksomhederne som kunne have stor gavn af dem. Samtidig er vores forhold her er så meget bedre/nemmere for at nå sine mål inden for rankings. Derved kan man reducerer lidt i de ressourcer som skal til for at ramme sine mål. (mindre konkurrence i bund og grund).
Og sidst. Ja vi er fandme gode på det internationale marked. Vi laver kvalitet og det falder i urtolig god jord derude, og kan kun opfordre andre til også at kigge ud over grænserne hvis de har nogle kvaliteter.
Rosenstand skriver
I lille Danmark er der beklageligt lavt til loftet hos alt for mange erhvervsdrivende og iværksættere. Hos helt nyetablere kan det knibe med midlerne, men det er ikke undskyldningen hos de etablerede.
Jeg har netop oplevet en mangemillionær være uforstående overfor, at SEO på et relativt konkurrencepræget marked ikke kunne klares for 4-5.000 kr. (nej, der mangler ingen nuller…). Han mente nu nok, det var optrækkeri at forlange mere, for han havd ebrugt et par timer på at læse på nettet, hvad alt det der SEO gik ud på. Jow deeet….
USA (som jeg også elsker at være turist i og arbejde i) er grundlæggende anderledes – præcist som du beskriver det. Her er mentaliteten i højere grad, at kompetencer koster, at service koster – og at “you can’t do without it!”. Og der er plads til at sige: “Jeg er god til det, jeg laver”.
Det er skæppeskønt med de mange iværksættere i Danmark, der alle vil noget. Men når lille Louise vil starte en butik på nettet med børnetøj, nytter det ikke noget, at hun chokeres over priserne på f.eks. Adwords. Hendes forretning dør måske – og det skyldes primært et hamrende urealistisk forhold til, hvad der skal til.
Jeg savner mod og mandshjerte – ikke mindst til at give den forbandede Jantelov én på skallen. For med den i bagagen bliver tingene aldrig mere end middelmådige.
Kurt Moskjær Andersen skriver
Rigtig godt indlæg, Mikkel. Jeg har selv oplevet, at hvor jeg følte jeg rent økonomisk tog en god pris for en opgave, så blev det opfattet anderledes af kunden, nemlig at jeg vidste hvad jeg kunne og vidste hvad jeg var værd.
Det gav dem ro i sindet og vi har kunder i dag der gerne betaler deres fakturaer, fordi de er trygge ved at vi har styr på deres Internet-løsninger. Det betyder også at vi i en hel del tilfælde fungerer som kundens web-afdeling (der så ligger eksternt) snarere end en ekstern forretningspartner.
Desværre har vi en tendens til at slå hinanden oveni hovedet med janteloven – ikke bare vi erhvervsdrivende imellem, men så sandelig også bankerne og finansieringsselskaberne, der ikke tør tage en risiko og ofte bruger jantelovs-lignende argumenter imod det.
Henrik Thomsen skriver
Fint indlæg,
kan godt tillægge mig de mange danskere der tænker for småt og ikke rigtig tør stikke næsen frem.
Jeg har en nystarted virksomhed, og er interesseret i at hører hvad det ville koste at få søgemaskine optimeret vores website.
Hvis vi godt vil ligge nr. 1 under søgeordet fliser