Flot spin fra BRF kredit – snyder alle journalisterne
I de seneste par dage er BFR Kredit sluppet afsted med et usædvanligt flot eksempel på et presse-spin, som ikke burde have været bragt af de danske medier. I hvert fald ikke så ukritisk som det er sket. Ja, faktisk har jeg ikke set for 2 øre kritisk journalistik i forlængelse af BRF Kredits seneste stunt.
Det er pinligt, at journalister og medier i den grad sluger pressemeddelelser som denne helt råt, uden at tænke sig lidt om og stille de kritiske spørgsmål vi som læsere må forvente – og som journalisterne jo altid selv fremhæver, som deres berettigelse. Hvis blot de reducerer sig selv til ekspeditionskontor for virksomhedernes presseafdelinger, så har de ingen berettigelse. Og det er i hvert fald ikke den rigtig vej at gå, hvis de vil vende den fortsatte dagbladskrise.
Historien fra BRF Kredit handler kort fortalt om, at det (ifølge dem) ikke kan betale sig at købe et billigt hus på landet. Man skal (ifølge dem) hellere købe de dyre huse i byen. Og allerede her begynder det at stinke. Vi kender jo godt BRF’s agenda … De lever af at sælge realkredit lån, og jo flere lån de sælger jo bedre går det. Derfor vil de naturligvis hellere have at vi køber flere dyre huse, i stedet for som nu, fraflytter byerne med det til følge at priserne falder. Fair nok – det er deres job. Men det er så tilgængæld vores andres job, og ikke mindst journalisterne, og spørge kritisk ind til en sådan udmelding fra BRF Kredit.
BRF Kredit bygger deres vurdering på, at hvis en familie med 2 voksne flytter på landet, så (siger BRF Kredit) at de vil spare 1 million på huset, men at det vil blive ædt op, at den ekstra bil de skal have for at pendle ind til byen. Lad os lige kigge nærmer på alt det vrøvl en ekstra gang …
For det første sparer man langt over 1 million på at købe et hus et godt stykke udenfor storbyerne. Jeg købte selv et hus på landet forrige år – et hus på 350 indflytningsklare kvm og 5.000 kvm dejlig grund. Et tilsvarende hus i f.eks. Lyngby, Bagsværd, Hellerup eller en af de andre komuner tæt på København ville koste mindst 10-20 millioner. Og man kan altså købe mange gode biler for de mindst 6-8 millioner jeg har sparet.
En anden ting er så det faktum, at mange der flytter ud af byen vælger et få et nyt job tættere på ved samme lejlighed. Det er let nok i dag, hvor arbejdsløsheden er så lav. Sådan er det også i min familie – min kone er skolelærer og i det fag kan man få job alle steder i landet.
Dertil kommer så alle de andre ting der er billigere, når man bor på landet. Timelønningerne er (meget!) lavere, mad er billigere og der er en langt større grad af “bytte-økonomi”. Vi sparer virkelig mange penge i det daglige efter vi er flyttet på landet.
BRF Kredits pressemeddelelse kunne der således sagtens have været alle mulige kritiske vinkler på – men de udeblev alle. Selv TV-Avisen valgte at bringe denne meddelelse helt ukritisk. Ikke et eneste spørgsmålstegn blev der stillet – og det samme gælder alle de andre medier jeg har set, som har bragt historien.
Sorry, men det er satme for svagt! Hvis journaliststanden og de danske medier ikke kan gøre det bedre, så kan de lige så godt lægge sig ned og dø med det samme. Jeg tror som sagt ikke på, at denne form for “ekspeditions-journalistisk” vil vende bladkrisen.
Det er i den grad en OM’er!
Hans Tosti skriver
Good point, Mikkel. Jeg vil supplere med at sige, at de “finanseksperter”, som blive citeret i danske medier, i højere og højere grad er ansatte i danske finansvirksomheder. Har du lagt mærke til hvor tit Sten Bocian, bliver hevet frem? Så sendt som her til morgen på P1 Morgen blev han hevet frem. Han er jo fra Danske Bank, som selvfølgelig har sin helt egen dagsorden.
Så hvis man skulle have en kommentar på BRF’s marketingstunt så ville det sandsynligvis være en branchemand…. Totalt TV2-News-dårligt…
I “gamle dage” spurgte man handelshøjskoleprofessorer og nuværende eller tidligere økonomiske vismænd. De er, meget desværre, blevet tvunget ud af de store pengeselskaber, for hvem det her er dejligt gratis reklame og halvpolitisk spin.
Rosenstand skriver
Pressen er blot i fuld gang med at grave egen grav – ganske enkelt. Hvad de lærer på studiet til journalist, ved jeg ikke – men det er i hvert fald ikke at indtage en kritisk holdning til plantede historier.
Nå – men et folk har den presse, folket ønsker. Og vi lever jo i et land, hvor en del af befolkningens sandhed kommer fra Se & Hør, Ekstrabladet etc. 😉
Hans Skov skriver
Stuntet er blevet udført før for et års tid siden. Jeg husker dog ikke om det var BRF der stod bag dengang.
Men er helt enig, det er et meget farvet regnestykker som slet ikke tager højde for alle de andre faktorer som har indflydelse på økonomien i huskøb.
Kenneth Lund skriver
Velkommen til den virkelige verden 🙂
Men øhm – det der med at “plante historier” – det er vel ikke værre end når vi, som seo-eksperter, “planter” vores website?
Vi gør da ganske mange ting for eks. http://www.bryllup.dk for at få det gjort til Danmarks største bryllupssite.
Alene det at jeg “planter” det her, er vel lige så godt? 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Men øhm – det der med at “plante historier” – det er vel ikke værre end når vi, som seo-eksperter, “planter” vores website?
Hvis Google fjernede alle deres filtre, så ville du have en pointe, men det gør de nok ikke. Derimod har pressen, i en sag som denne, neto fjernet alle filtre og bare bragt pressemeddelelsen helt kritikløst. Og det er det som er problemet. Særligt når det er, at pressen jo gør så meget ud af at overbevise os om, at de er vores filter, fungerer som vores kritiske værn mod vrøvl.
Som sagt, hvis pressen alene bliver ekspeditionskontor for virksomheder og interessegrupper, så er der ingen grund til at have journalister mere – det kan en HK’er klare.
Og ja, det samme gælder da Google – hvis de dropper alle deres filtre og kritiske vurderinger, så bliver Yahoo og Microsoft nok glade 🙂 .. Men det tror jeg bare ikke du skal forvente, at det gør. At nyhedsmedierne gør det, fatter jeg ikke
Mathias skriver
Rigtigt godt indlæg, har ikke selv set den nyhed endnu men det lyder da kritisabelt.
Jeg oplever flere og flere mennesker i min hverdag som heller ikke har en almindelig kritisk fornuft overfor de ting de ser og hører og når journalisterne heller ikke har det så er der altså en ret stor del af befolkningen der står åben for manipulation.
Lars Bachmann skriver
Nu bor jeg selv i en lille by (Hadsund), og havde tidligere en ejerlejlighed i Aalborg. på et tidspunkt stod vi så og ville have et hus, og valgte at flytte ca. 40km sydpå til den foromtalte lille by, hvor vi begge oprindeligt stammer fra. Vi sparede omkring 2-2.5 million på det hus vi købte (kontra et lignende hus i Aalborg), og vi kan altså komme langt omkring for de penge vi “sparede”.
Så jeg kan kun sige godt du tager emnet op, og så kan vi jo bare håbe at der er nogen journalister der får røde øre, og gøre deres job bedre en anden gang.
Rosenstand skriver
Lad mig lige skamløst reklamere for, hvor billigt man kan bo,hvis det skal være udenfor byerne. Her har vi 20 minutter til Aalborg C, 45 minutter til Århus C og 3½ time til Rådhuspladsen: http://tinyurl.com/3f6yal
Birgit Larsen skriver
Jeg synes desværre også det ser ud til at være i den retning det går med meget indenfor den genre.
På Min-mave oplever jeg generelt mange gravide som er nervøse for hvad de må og ikke må i deres hverdag af hensyn til den lille indeni maven, og overskrifter som “mobiltelefoni skader fostret” mm uden at der er blevet dykket ned i undersøgelsen der er foretaget giver blot endnu flere bekymringer hos den gravide.
I takt med at ressourcerne til de gravide bliver skåret ned efterlader man mere eller mindre gravide i paniktilstand som snart ikke ved om de i det hele taget tør trække vejret.
Hvad gør det godt for bortset fra at de ressourcer der er tilbage til denne gruppe bliver endnu mere belastet.
Så jeg stemmer også for at undersøgelser og pressemeddelelser ikke ukritisk bliver kastet på nettet eller i andre medier uden at de er blevet kritisk tjekket.
Jeg forstår jo så godt hvorfor det ikke sker, det er jo ikke en nyhed at hunden bed postbudet og det sælger jo ikke nær så godt som når postbudet bider hunden.
Træls udvikling som jeg håber jeg kan være med til at rette op på eftersom jeg også sidder med et medie hvor mange kan blive påvirket.
Birgit
Kim skriver
Jeg har regnet lidt på “mer-udgiften” ved at flytte langt væk.
Mit udgangspunkt er at det koster 3 kr. pr. kørt km at have en bil. Dette dækker benzin, forsikringer, slidtage og værdiforringelse.. – kort sagt ALT. (på nær renter til billån)
Hvis man bor 20 km fra sit arbejde koster det 26.400.- om året at køre i bil til og fra arbejde. (40km x 220dage x 3 kr.)
Hvis man bor 100 km. fra sit arbejde koster det 132.000,- om året at køre til og fra arbejde. MEN.. Man har så et kørselsfradrag på 46.569,- om året, så den reele udgift er = 85.431,-
Differencen er ca. lig med 59.000,- om året.
Hvis man har sparet 1.000.000,- på sit hus, vil det betyde at din besparelse på huskøbet kan betale din mer-udgift til bilen i de første 17 år..
(der er IKKE taget højde for den lavere skat, som sikkert også hjælper dig)
Hvis man tager udgangspunkt i Mikkels vurdering af hans besparelse på 6-8 mill. vil det betyde at han godt nok sidder billigere end ham i Lyngby, i de første 101 – 135 år.
Men Kære Mikkel… Når så de 135 år er gået.. Så kommer du nok til at vænne dig til tanken om at du sidder noget dyrere !!!
;o)
Mikkel deMib Svendsen skriver
Regnestykket ser faktisk meget bedre ud end det du skriver 🙂
For det første kan man ikke bruge samme pris pr. kilometer faktor når der køres lidt og når der køres meget. Prisen pr. kilometer falder jo mere der køres.
Dertil kommer så det faktum, at mange jo får arbejde der hvor de flytter hen – som de også er sket for os, hvor min kone arbejder lokalt i dag.
Og så er der alle de andre ting vi psarer på – håndværkere, bilmekaniker, mad osv. osv.
Kasper skriver
Dit regnestykke kræver nok lidt mere analyse og sammenlignelige forhold.
Du kunne eksempelvis sammenligne to nybyggede huse på 140-150 m2 på en 800-1000 m2 grund.
Derudover skal du også huske at medregne andre væsentlige udgifter, fx børnepasning. Der kan være store forskelle på prisen for pasning.
I modsatte retning bør naturligvis medregnes eksempelvis grundskyld og skatteprocent, som også ofte svinger voldsomt.
Desuden er der en tendens til, at mindst een i hustanden (oftest kvinden) vælger at gå på deltid, når en eller begge bor langt fra arbejdspladsen. Det giver en lavere husstandsindkomst – og en lavere pension, når den tid kommer.
Du anklager BRFkredit for ikke at have lavet regnestykket ordentligt, men dit regnestykke holder heller ikke, fordi forudsætningerne ikke er sammenlignelige.
Men jeg har svært ved at forstå, hvorfor man snævert ser på pengepungen. I min verden er det især et spørgsmål om tid.
Vi har valgt at blive boende i byen, hvilket har betydet, at vi har købt et væsentligt mindre hus og en meget mindre bil, end vi kunne have gjort, om vi var flyttet “på landet” eller blot 50-60 km væk.
Til gengæld har både jeg og konen 20-25 minutter på arbejde på cykel – og 15 minutter med metro. Fra vi går ud ad døren og til vi står på kontoret. Og det vil vi også have, selvom vi skiftede job.
Den tidsmæssige besparelse har langt større værdi for os end 20-50 m2 ekstra eller et en ekstra ferie om året, som vi kunne have fået.
Med andre ord: Man kan naturligvis opstille generelle regnskaber som du og BRFkredit forsøger – men det vil altid være en individuel overvejelse for hver familie.
P.S.
Er maden billigere på landet? Hvordan hænger det sammen? Kan du ikke forklare det lidt nærmere? Jeg troede, at vi efterhånden handlede i de samme to store kæder (COOP og DS) alle sammen?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jeg har ikke lavet et nyt regnestykke – jeg har blot påpeget at der er alvorlige mangler i BRF’s regnestykke – SÅ alvorlige mangler, at det netop mere ligner et spin, for at få mere gang i dyre lån, end et faktisk forsøg på at lave en objektiv undersøgelse af de økonomiske forskelle på at bo på landet og i byen.
Jeg er helt enig med dig i, at det økonomiske aspekt kun er et ud af mange – og ikke nødvendigvis det vigtigste, men det er en anden snak. BRF’s analyser fokuserer alene på det økonomiske aspekt, og det er lige præcis manglerne i denne analyse som jeg påpeger.
Og når du nu selv nævner skatten, så er der endnu en væsentlig faktor, som jeg heller ikke kan se er medregnet af BRF. Jeg betaler f.eks. ca. 5.000 om året i ejendomsskatter på vores hus. Et tilsvarende hus i en af bykommunerne ville hurtigt koste 25-50.000 om året (det kostede i hvert fald dem jeg så på … mindst!)
Magasinet Penge havde en meget fin analyse af økonomien mellem by og land i februar nummeret. Her ser regnestykket også VÆSENTLIGT anderledes ud end BRF’s regnskab.
Med udgangspunkt i en huststand med 4, 2 udearbejdende og en samlet indkomst på 750.000 om året, var der en forskel på over 20.000 pr. pr. måned i rådighedsbeløb efter skat pr. måned på den billigste landkomune og den dyreste bykommune. 20.000 kroner efter skat!
> Er maden billigere på landet?
Jeg kan høre du ikke bor på landet 🙂 For ja, det er den. Over halvdelen af det mad vi spiser køber vi af naboerne til priser der ligger på det halve af hvad det koster i byen. Vi har kyllinger og ænder i haven – der får vi alle de æg vi kan spise, og de bedste fede ænder til jul, til en nettopris der ligger milevidt fra det det koster i byen.
Og glem så ikke timepriserne. Hvad koster en god mekaniker på Nørrebro? Jeg betaler 260 kroner i timen for min – hvidt!
Jeg har som sagt boet både på landet og i byen, og prisforskellen på de daglige omkostninger er SÅ mærkbar at man altså hverken behøver mine, BRF’s eller andres store regnestykker for at mærke det. 🙂
Mikael Rieck skriver
Normalt læser jeg ikke aviser og gider ikke se TV fordi kvaliteten af det der bliver vist og skrevet er så ringe. Hver eneste gang jeg alligevel kommer til det, så går der max 10 minutter inden jeg bliver mindet om hvorfor det enten er 1) noget vrøvl der bliver skrevet eller 2) er noget negativt der kun går mig i dårligt humør.
Men mht BRF artiklen, så er huspriser noget der interesserer mig og jeg må blankt erkende at den åd jeg rimelig råt. Jeg bor selv på landet og kan kun nikke genkendende til din vurdering af at det er væsentligt billigere. Jeg har prøvet at bo steder hvor det var yderst nødvendigt at have bil og steder hvor det ikke var. Det skal derfor også siges at det naturligvis gør en stor forskel om man bliver nødt til at købe bil nummer 2. Biler er dyre og et hul i den personlige økonomi, men samtidig så skal der også mange udgifter til for at æde en million op.
Som det også er sagt, så er “tid” en vigtig faktor, men den er samtidig også individuel og derfor svær at diskutere og “sætte pris” på.
Jette Clausen skriver
Det var da utroligt med alt det spin. Det må da snart stoppe. Både hos politikerne og låneudbyderne!
Mvh.
Jette