Det er ikke alting der egner sig til en SMS-besked
Jeg hørte lige i TV2 Nyhederne, at en kvinde fra sin sagsbehandler i kommunen modtog en SMS-besked om, at hendes ufødte barn ville blive tvangsfjernet. Det fik mig til at tænke lidt over, hvilke typer af informationer der ikke egner sig til SMS. En så alvorlig besked, som en afgørelse om tvangsfjernelse unægteligt er, synes jeg i hvert fald ikke er passende at sende via SMS, hvilket kommunen da også er enig i. De har efterfølgende undskyldt og sagsbehandleren har fået en næse.
Men hvilke beskeder er OK at sende på SMS og hvilke er ikke?
SMS er skide smart. Ingen tvivl om det. Og det bliver da også brugt ivrigt. Det er fint. Men jeg synes ikke SMS egner sig til alle ting. Det gør email iøvrigt heller ikke. Visse typer af beskeder, synes jeg at folk bør få face-to-face.
Udover, at SMS er en meget upersonlig form for kommunikation, med meget begrænset mulighed for uddybelse, er det også meget let at snyde med – eller blive i tvivl om, hvem det egentligt kommer fra. Sendes SMS’en f.eks. fra et nummer jeg ikke kender, så ved jeg ikke hvem det er fra. Og iøvrigt er det uhyre let at fake afsendernummeret. Det er simpelt hen ikke sikkert nok til meget vigtige beskeder.
Rent juridisk er en SMS, såvidt jeg forstår, ligeså gyldig som en email eller et brev. Man kan godt opsige folk, eller give sin ægtefælle besked om, at man vil skilles via SMS. Det er sket. Men er det klogt? Er det anstændigt?
Hvis en kommune sender vigtige afgørelser via SMS, så må de også acceptere, at klager, indsigelser osv sendes samme vej tilbage. Er kommunerne klar til det? Jeg tvivler.
Jeg synes heller ikke der rimeligt, hvis en læge sender vigtige testresultater til en patient via SMS. Hej XX, din cancer test var possitiv. Du dør om 14 dage. Hyg dig …
Men hvad mener du? Hvor synes du grænsen går? Er det kun pjat og personlige beskeder vi kan bruge SMS til, eller kan man også sende mere alvorlige beskeder via SMS?
John skriver
Jeg sæter en sport i ikke at bruge min mobiltelefon. En grundene er måske, at jeg er gammeldags, men også samtidig føler det som overfladisk – især når en person står i en kø i et supermarked og røber dine dybeste hemmeligheder, fordi han/hun er gået i “Zombi-mode”.
Har man et firma, så er mobilen selvfølgelig en nødvendighed – godt ord igen.
Men tilbage til SMS’en. Det er simpelthen for upersonligt, når det drejer sig om beskeder, der kan have konsekvenser for ens fremtid.
“Hej XX, din cancer test var possitiv”
Denne linje for mig til at tænke på en besked, som en person jeg deler et smykke med fik med posten i en efterårsferie. Kære xx vi har desværre konstateret at du har kræft. Ring i uge 43. God ferie.
Det er selvfølgelig forkortet, men ikke meget. Den overfladiske form for kommunikation kan altså også foregå pr. brev 😉
(xx har det godt idag)
Kort sagt. SMS’er kan ikke efter min mening overhovedet ikke bruges forbindelse med alvorlige beskeder. Jeg ville selv føle mig temmelig røvrendt, hvis jeg blev kontaktet på denne måde.
Leif skriver
Jeg er nok lidt gammeldags anlagt, men generelt har jeg den holdning, at dårlige nyheder eller meget alvorlige emner altid skal tages ansigti til ansigt eller i telefonen.
Alle andre former for beskeder kan derimod i større eller mindre omfang sagtens viderebringes via SMS.
Henrik Blunck skriver
Hej Mikkel
For det første vil jeg gerne give dig fuldkommen ret. Den konkrete sag var BARSK, GROV og UANSTÆNDIG. Faktisk var det nærmest at træde på en kvinde som i forvejen tydeligvis havde haft en barsk tilværelse.
Jeg bruger selv mest SMS til at viderebringe vitser, og engang imellem give en kort besked eller svar på noget andre har spurgt om via SMS. Jeg bruger mest mediet når folk har fri for at de i ro og mag kan vende tilbage på det. F.eks. som med den slags mennesker som lige skal have en SMS for ellers tjekker de ikke e-mail [Den slags findes stadig, underligt nok… ;-)]
Sygemeldinger er også gyldige enten pr. sms eller mail, men du har ret. Der er en grænse. Nok en meget individuel grænse. Jeg ønsker gerne tillykke med fødselsdagen kl. 0:01 for at være en spøgefugl, der kommer først med ønsket, men jeg ville aldrig opsige en person pr SMS. De fortjener en begrundelse og en mulighed for at komme til orde FØR hammeren falder.
Med andre ord: i de barske sager vil en sms være et kujonagtigt valg, hvorimod fornuften bør råde i alle andre sager. 🙂
Kevin skriver
Jeg giver dig helt ret i alle tingene! Det er forkert at give sådan en besked over SMS, da det har en alvorlig virkning hos modtageren.
Det var dog heller ikke det socialrådgiveren gjorder til at starte med. Hun ringede faktisk først. Jeg kan på en måde godt forstå hvorfor hun sms’er til hende, hvis hun er umulig at få kontakt med, eks. hun ikke tager sin telefon.
Man bør i hvert fald tænke over hvordan man bruger kommunikationen rigtigt.
Rosenstand skriver
Hårde meldinger fortjener ansigt-til-ansigt. Hvis det er komplet umuligt, er et telefonopkald eneste reelle alternativ, synes jeg.
SMS er vel mere og mere en del af kommunikationsplatformen/medieplatformen, men den slags meldinger hører ikke hjemme der.
Optimator skriver
Helt enig i dine betragninger. Derudover kunne jeg godt tænke mig lidt mere info om hvordan man faker sit afsendernummer 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jeg vil ikke her give informationer om, hvordan man faker sin SMS afsender. Lad mig blot understrege, at det teknisk set er MEGET lettere end at gøre det samme med email.
Jeg har hørt om flere alvorlige sager – herunder retssager, hvor SMS’er har været brugt som bevismateriale og ikke en eneste gang har jeg hørt om, at der skulle være blevet stillet spørgsmålstegn ved ægtheden. Det er chokerende!
Jeg tror der skal nogle alvorlige SMS-misbrugs-sager til, før der sker noget på det punkt …