SKAT jagter “useriøse underskudsvirksomheder”
Jeg hørte netop i radioavisen, at SKAT på det seneste har været på jagt efter det de betegner som “useriøse underskudsvirksomheder”. Som det fremgik af indslaget er det som SKAT er på jagt efter, kreative forsøg på, at få skattemæssige fradrag for noget der reelt set blot er en underskudsgivende hobby. Og det er vel fair nok.
Problemet er bare, at SKATs beskrivelse af det de kalder “useriøse underskudsvirksomheder” til forveksling ligner mange af de succesfulde internetvirksomheder, som bl.a. min gode ven Morten Lund har været involveret i, som f.eks. Skype og ZYB – selskaber som begge var karakteristiske ved, at de næsten ingen penge tjente, men var mere fokuseret på at få mange brugere og bevise konceptet.
Hvis man kiggede på f.eks. Skype, ZYB, Jubii eller andre succesfulde internetvirksomheder lige inden de blev solgt for millioner eller milliarder, kunne de meget let ligne det SKAT nu kalder for “useriøse underskudsvirksomheder”. Skulle SKAT så have lukket Skype, Jubii, ZYB og alle de andre internetprojekter, der meget ofet kører med bragende underskud de første mange år?
Nej, naturligvis ville det være ufattelig dumt. Kunne SKAT være så dumme? Sikkert ikke med vilje, men når jagten først går ind, så er jeg bare bange for, at der let kunne smutte nogle rigtig gode internetprojekter med. Det sker nok ikke lige for de projekter, som mere veletablerede folk som Morten Lund banker op, men det kunne meget let ramme andre og mindre “stærke” internetiværksættere, hvis vi ikke passer meget på – eller rettere sagt, hvis ikke SKAT passer meget på. Og det ville være forbandet ærgeligt – ikke mindst for den “stakkels” internetiværksætter det måtte ramme, blot fordi SKAT ikke kan gennemskue de nye forretningsmodeller der er opstået omkring nettet.
Niklas skriver
Efter at have læst dette bliver jeg da helt bekymret, håber ikke de kommer efter nogle af de projekter jeg er igang med!
Ellers flytter jeg sku til et andet land!
Rosenstand skriver
SKAT er jo – mange steder – bemandet af mennesker, der af den ene eller anden årsag er landet der i “mangel af bedre”. Og her ovre i det mørke Jylland havde vi – især før kommunesammenlægningerne – jævnligt problemer med dem.
Kan det nu passe, at du skal tjene så meget? Skal du virkelig trække en flyrejse fra, bare fordi du skulle nyde livet med et kundebesøg i Italien? Kan det passe, I bruger SÅ meget toiletpapir? Hvorfor kan I ikke købe en billigere kaffe? Det kan da vist ikke passe, I bruger 14.000 om året på strøm? Hvorfor skal der slås græs ved jeres firmaindgang?
Samtlige ovenstående spørgsmål er fra den virkelige verden og fra det skattekontor, vi hørte under før. Så svaret på dit spørgsmål om, om SKAT virkelig kan være så dumme: Hvad tror du selv? 😉
Mikael Rieck skriver
Lad os håbe at det ikke går så galt som medierne vil have det til at lyde som. Min ynglings eksempel er personen der vil starte en juletræsplantage. Der skal købes små træer, de skal passe og plejes ved alt hver der hører til og om 15-20 år, så begynder det at se ud som om det kan vendes til et overskud.
Vil det så være en “hobby” indtil det giver overskud? Og vil plantageejeren så få godtgjort alle de udgifter som ikke har kunne trækkes fra de sidste 15-20 år?
I bund og grund kan vi nok kun håbe på, at man vælger at starte sin virksomhed i en skatteregion hvor personerne kan tænke selv. Det ville løse mange problemer.
Bachmann skriver
Det var da et skrækkeligt scenarie… Lad os da for guds skyld håbe at der ikke er nogen flittige og reelle iværksættere som bliver ramt af dette.
Men på den anden side set, så er der jo virksomheder som godt kunne trænge til at blive kigget efter i sømmene. Virksomheder som konsekvent kører med underskud (på papiret), fordi de kanalisere aktiverne over i andre virksomheder, så den dag de erklærers konkurs, så sidder de i sydens sol og ryger cigarer for “andres” penge.
-> Rosenstand: Hvad dælen bruger du da også alt det toiletpapir til?
Rosenstand skriver
@Bachmann: Til at aftørre min skærm efter at have læst om kaos her på bloggen bl.a. 😉
God weekend i bloggosfæren!
Søren Andersen skriver
Mikael Rieck, enig!
Præcis den situation med juletræerne er komisk. En person i min familie havde for mange år siden besøg af Told og Skat, som forklarede at de var ved at luge ud i de virksomheder, der gav underskud og fik moms refunderet. De ville meget gerne have at virksomheden blev karakteriseret som en “hobby” så man ikke længere skulle refundere momsen. Den kære medarbejder fra Told og Skat ville dog ikke skrive under på at man så kunne slippe for at betale moms og skat når træerne skulle sælges… Jeg tror han forstod meningen, for så vidt jeg husker, så hørte man ikke mere fra Told og Skat i den henseende.
Jesper Skov skriver
Mon ikke SKAT også har både øjne og ører, inden der males fanden på væggen. De lukke selvfølgelig ikke blot virksomheder på stribe, men involverer og kigger nærmere på sagen.
Ved af erfaring at de har været inde og kigge på netop det med juletræerne, hvor de også var meget forståelige for situationen. Så jeg sætter min lid til at de slår til hvor det er nødvendigt, og selvfølgelig ikke hos internetvirksomheder hvor der ses en vækst eller god aktivitet, men måske den enlige “programmøren” med computerudstyr for over 50.000 kr og en omsætning på stort set 0.
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Mon ikke SKAT også har både øjne og ører
Når man ser på hvordan de agere i praksis i mange situationer, så kan man bestemt godt have sin tvivl 🙂
Jesper Skov skriver
Ja, det kan du bestemt have ret i. Men siger blot at de i de fleste tilfælde er til at tale med, hvis blot der selvfølgelig er noget om snakker. Men de mange positive historier ryger jo ikke altid frem i lyset.
Ejler Ottesen skriver
Det reelle problem er i virkeligheden, at den marginelle personlige skat er oppe på 70-80% når forbrugsafgifter inkluderes.
Da skattejura ikke indeholder nogen gruppering af erhvervsindkomster kan enhvert underskud fra erhvervsmæssig aktivitet altid fratrækkes i den personlige indkomst, og det huer naturligvis ikke visse skattelignende personer uagtet, at det er helt legitimt.
Det er klart helt legitimt at financiere opstart af erhvervsvirksomhed via reduktion af den vanvittigt høje marginalskat (63%) ligesom det er lovligt at arbejde for erhvervsindkomst det meste af den til rådighed værende tid.
Enhver lønmodtager har ret til at registrere en personlig virksomhed med sigte på yderligere erhvervaktivitet inden for det fagområde, hvor han har en såkaldt lønmodtageraftale.
I sådanne tilfælde kan Skat principielt ikke komme igennem med at klassificere sådan virksomhed som hobbyvirksomhed.
I een af mine principielle skattesager har nogle af Skats medarbejdere beviseligt instrueret min klient om at afmelde sin virksomhed, fordi indkomsten efter en bestemt dato nu blev udbetalt med træk af A-skat, hvor den tidligere var faktureret.
De siger reelt: “du må nu ikke længere trække omkostninger fra” og “du må end ikke vedligeholde en personlig virksomhed”.
Dette er klart en direkte ulovlig praksis fra Skat og skattejuridisk fuldstændig absurd.
Jeg har en anden principiel skattesag om kontorfradrag i forbindelse med en underviser, som reelt er selvstændig på en fastpriskontrakt, hvor godtgørelsen udbetales med A-skattefradrag. Denne klient har som alle dennes kolleger været tvunget til at indrette arbejdsplads i hjemmet, da der på undervisningsinstitutionen ikke blev stillet en brugbar arbejdsplads til rådighed. Dette erkendes af den såkaldte arbejdsgiver. Mere end 60% af arbejdstiden er der arbejdet med forberedelse fra hjemmekontoret.
Alligevel nægter Skat systematisk og ulovligt fradrag for kontorhold. Der anvendes dette udsagn: “Som udgangspunkt anerkendes fradrag ikke …”.
Efter en del parafraffægteri kom dette udsagn: “Du skal indsende korrigeret selvangivelse (hvis du fremturer), hvorefter vi vil underkende fradraget i en kendelse.”
Denne form for argumentation bruges, da Skat mangler en konkret af folketinget vedtagen skattelov.
De henviser til den såkaldte professorregel, hvor højesteret underkendte fradrag for et hjemmekontor, som ifølge det oplyste var identisk med hans kontor på universitetet.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Tak for et indsigtsfuldt indlæg 🙂