Sådan får du sider fjernet i Google!
I forbindelse med mit arbejde med Reputation Management spørger folk mig ofte om, hvordan de kan få fjernet nogle sider fra Google – eller Internettet generelt. Det korte svar har normalt været, at det kan du (stort set) ikke! Men det er nu ikke helt korrekt. Faktisk er der flere helt legitime måder, at få websider fjernet fra Google – uanset om de befinder sig på dit eller andres websites.
MEN … lad mig starte med at slå fast, som jeg tidligere har gjort, at når først noget data er gjort tilgængeligt via Nettet, så kan du ikke kalde det tilbage – få det slettet og være sikker på alle kopier er væk. Faktisk kan du være næsten helt sikker på, at der et eller andet sted ligger en kopi af dataen – i en proxy server, hub, browser cache eller et andet af de mange steder data kopieres helt automatisk. Nettet bygger på kopiering og videresendelse. Om det så nogensinde vil blive gravet frem af nogle er en anden snak.
Det er lidt ligesom at slå en prut eller tisse i havet – det er umuligt at kalde tilbage igen. Tisset ligger i vandet lige foran dig, og prutten hænger i luften bagved dig. Men du kan ikke samle det ind igen. Det er en meget god analogi på web-publicering. Når det først er ude er det uigenkaldeligt.
Uanset at du nogle gange kan få fjernet bestemte websider og data i Google – eller fra Nettet, så kan du altså ikke regne med, at det faktisk også er helt væk. Du må som udgangspunkt regne med, at alt det som lægges på Nettet i princippet til tid og evighed (“evighed”, det er altså lang tid…!) kan ses af andre og at du ikke nødvendigvis kan finde ud af hvem de er.
Det svarer til at råbe tingene ud på Rådhuspladsen. Når først ordene er sagt kan du ikke vide hvem der har hørt det, hvor længe de husker det og hvad de vil bruge det til.
Når alt det så er sagt, så eksisterer der som nævnt en række helt legitime måder, som du kan bruge til, at få fjernet dit indhold i Google – og på konkrete websider. Og de kan bestemt være nyttige at kende. Så lad os se lidt nærmere på dem …
Fjern sider fra dit eget website i Google
Hvis det drejer sig om dit eget website er det let nok. Start med at slette den side – eller de data, fra din webserver, som du ikke vil have andre skal se. Det lyder måske dumt – men faktum er, at der er mange der ligger filer på deres server, uden at linke til dem, i den fejlagtige tro, at der så ikke er nogle der kan se dem eller at Google ikke indekserer dem. Men folk kan naturligvis godt gætte sig til dem (hvis de er heldige eller vedvarende) og Google kan indeksere dem, såfremt filerne ikke er passwordbeskyttet.
Når siden er slettet og din webserver returnerer en korrekt 404, eller et 30x redirect kan du gå ind på din Google Webmaster Tools konto og bede om, at få fjernet siden fra Googles søgeresultater og cache lageret. Så skulle det normalt være ude i løbet af få¨dage. Men som sagt, kun i Google og på din webserver – der vil sikkert fortsat være kopier andre steder, såfremt det har ligget frit tilgængeligt på Nettet.
Fjern ulovligt kopieret indhold i Google
Du kan få Google til at fjerne sider, hvis det er bestemte stærkt personlige informationer der vises om dig, eller hvis materialet falder under den Amerikanske DMCA (Digital Millennium Copyright Act) lovgivning.
Du kan læse mere om hvordan du anmelder sager under DMCA til Google her – men vær forberedt på, at det er en temmelig nørded omgang jura-snak. Det er dog afgørende vigtigt, at alle formalia overholdes til punkt og prikke, hvis du vil gøre dig håb om at få en sag igennem.
Fjern personlige informationer i Google
I forhold til de stærkt personlige oplysninger tilbyder Google fjernelse af 4 specifikke typer af informationer:
- Dit personnummer – brug denne formular.
- Dit bankkonto- eller kreditkortnummer – brug denne formular.
- Et billede af din underskrift – brug denne formular.
- Dit fulde navn eller navnet på din virksomhed på et websted med pornografisk indhold, som spammer Googles søgeresultater – brug denne formular.
Jeg synes det er fint, at Google stiller disse udelukkelsesmuligheder til rådighed. Jeg har dog ikke endnu nogen personlig erfaring med at bruge disse formularer, så jeg ved ikke hvor hurtigt de behandler sagerne, og hvordan de normalt falder ud. Det vil være interressant at se med tiden. Jeg vil opfordre Google til, at offentliggøre (annonym) statistik på, hvordan det udvikler sig.
Fjern andet ulovligt indhold i Google
Google har også en formular, hvor de tilbyder, at du kan få fjernet ulovligt indhold, men den er lidt mere tricky…
I forhold til ophavsretslige forhold henvises til DMCA formularen (link ovenfor). I forhold til andre sager, kræver Google normalt, at der ligger en dom på, at det website du vil have fjernet fra søgeresultaterne er ulovligt. Hvis du ikke har en sådan dom skal du igennem en lang og sikkert dyr retssag for at få det – hvis det da overhovedet er muligt at gennemføre en sag. Det er det ofte ikke – eller i hvert fald er det som regel enormt dyrt, tidskrævende og risikabelt.
Google acceptere dog også anmneldelser via nedenstående formular for ulovligheder du finder i søgeresultaterne, og som du mener Google har pligt til at fjerne. På YouTube fungerer denne funktion, men jeg har aldrig hørt om sager, hvor folk som dig har fået andres websider fjernet fra Google blot på påstanden om noget ulovligt – uden en egentlig dom. Men det kan da være at det findes – jeg tror bare det hører til sjældenhederne. Så sats ikke på den strategi.
Fjern andet indhold i Google
Når det kommer til andet indhold end de ovenfor nævnte kategorier, som du gerne vil have fjernet – ting som du bare ikke bryder dig om, at andre skal se uanset, at de måske ikke er ulovlige, så er det helt andre metoder der skal til.
Der er i princippet to muligheder – du kan ty til ulovligheder (vold, hacking etc.), hvilket jeg ABSOLUT ikke vil anbefale dig at gøre, eller du kan benytte dig af organiske teknikker til “naturlig” optimering af de informationer du ønsker ud på direkte bekostning af dem du ikke ønsker folk skal se.
Men det er en helt anden snak … Du kan læse mere om organisk Reputation Management i min SEO bog SEO 2.0. Jeg skriver også indimellem om det her på bloggen og i nyhedsbrevet.
Står du med en konkret Reputation Management udfordring eller blot et ønske om at få et bedre overblik, så er du altid meget velkommen til at kontakte mig på mikkel@demib.com
Rosenstand fra Concept-i skriver
God gennemgang der kommer omkring alt det væsentlige!
Optimator skriver
God artikel, god info og nyttige links. Tak!
Jonas - Opgavenet skriver
Altid spændende at læse dine artikler om SEO og Google.
Klaus skriver
Kanon gennemgang – Det kunne være sjovt at høre om der er noge nder har prøvet den sidste mulighed med at få Google til at fjerne oplysninger der ikke er indeholdt i de fire første punkter. Kan det lade sig gøre
Marcel Fuursted skriver
Skide godt indlæg, deMib 🙂
Lars fra IntraMedia skriver
Det er da alligevel en hurtig metode der nævnes, hvis det så normalt fjernes inden for få dage. Jeg synes bare jeg tidligere har prøvet at det tog meget lang tid førend det forsvandt fra google, men måske var der andre årsager til det…