SEO Kravspecifikation – dit første skridt til et SEO-venligt website
Jeg har i den senere tid lavet flere og flere SEO kravspecifikationer til kunder, der har stået overfor, at skulle lancere et nyt website. Det er godt at flere virksomheder i dag indser, at det er langt bedre, at være på forkant med tingene, få lavet SEO rigtigt fra starten og – ikke mindst, have en helt præcis SEO kravspecifikation de kan give til udviklerne. Så ved de hvad de har at holde sig til, og hvilke standarder de vil blive holdt ansvarlige for at overholde.
En SEO kravspecifikation består af en række punkter, der beskriver alle de forhold omkring sitet, der har betydning for SEO. For hvert punkt i SEO Kravspecifikationen beskriver jeg kort, hvordan hvert punkt løses – og hvilke krav der skal overholdes.
Nogle punkter vil typisk være af mere generel karakter – og andre vil være specifikke for bestemte sidetyper og funktionaliteter med særlige SEO-udfordringer – eller -options.
Det bedste er at få udformet en SEO kravspecifikation i direkte forlængelse af din almindelige kravspecifikation til det nye website – inden du går ud og får tilbud. Det er mest fair overfor dem der giver bud, at de kender dine høje krav i forhold til SEO på forhånd – og de helt præcise SEO-krav.
Meget typisk oplever jeg f.eks. kunder, der har sagt til deres udviklere, at der ikke må være duplicate content på det nye website – at man bl.a. ikke må kunne tilgå samme side flere mere end en enkelt unik URL. Ja, ja, ja siger udviklerne så – og griner næsten lidt håndligt ad det – naturlgvis skal vi nok sørge for det! Når løsningen så står klar kan jeg næsten altid finde duplicate content alligevel!
Med en skriftlig SEO kravspecifikation er det min erfaring at den slags sker meget mindre. Når tingene er ordentligt forklaret og løsningsmodellerne beskrevet, så er det lettere, at gøre tingene korrekt. Og udviklere er skam gode fine mennesker – de ønsker bestemt ikke at lave noget skidt. Tværtimod! Men de har brug for, at der stilles nogle præcis krav, og at de løsningsmodeller der anvendes er realistiske. Og det er lige præcis det en SEO kravspecifikation kan hjælpe med.
Din SEO kravspecifikation skal naturligvis indgå som bilag til den færdige aftale om udvikling af dit website – på linie med alle dine andre krav til den færdige løsning. Viser det sig ved levering, at der er nogle ting der ikke er løst som beskevet – f.eks. at der alligevel er duplicate content problemer, så skal det naturligvis rettes indenfor rammerne af den produktionsaftale I har lavet.
Alting koster naturligvis penge – eller resurser. Det gør en SEO kravspecifikation også. Men min erfaring er, at de småpenge vi snakker om for en gennemarbejdet SEO kravspecifikation hurtigt kommer mange gange hjem på bedre løsninger (i første huk!) og det giver langt bedre resultater, hurtigere. Dertil kommer så, en langt mere kontroleret og forudsigelig process omkring udviklingen af dit nye website. Det giver ro om natten.
Hvis du vil høre mere om hvordan jeg laver SEO kravspecifikationer, eller gerne vil have lavet en til dit konkrete projekt, så er du altid velkommen til at emaile mig på: mikkel@demib.com.
Du kan også bestille en SEO Kravspecifikation her.
Leoparddrengen skriver
Som udvikler kan jeg kun give dig ret. Des mere der er specificeret (præcist/klart) på forhånd, des færre stridspunkter og grimme overraskelser senere. Det gælder alt muligt andet, og naturligvis gælder det også SEO.
(Og så er det iøvrigt nok et område som de færreste udviklere har meget mere end et overfladisk kendskab til – tror jeg.)
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det er også min erfaring at det er bergænset hvor meget de fleste udviklere ved om SEO. Og det er sådan set også fair nok. De kan ikke vide alt. Så derfor er det vigtigt, at de får detaljerede beskrivelser af de forventninger og krav der er. Så bliver der nemlig – som du også siger, færre problemer og så er alle glade 🙂
Rasmus Himmelstrup skriver
Jeg kan kun give dig ret – Der er som regel en kæmpeværdi i at inkludere SEO tidligt. Antallet af virksomheder, der tænker SEO ind i udviklingsfasen er dog desværre stadig forbavsende lille.
Kim Tetzlaff skriver
Hey Mikkel.
Det er helt klart det bedste at have SEO med fra starten når man udvikler hjemmesider, både hvad ngår teknisk SEO, men også funktioner til SEO og analyser. Det har jeg altid selv gjort i de løsninger jeg har tilbudt mine kunder.
Jeg er selv udvikler, og har aldrig mødt en SEO kravspeifikation. en meget sjov tanke, og det er helt sikkert noget som kan hjælpe folk som skal have en hjemmeside.
har du evt et eksempel på en sådan specifikation?
MVH Kim
Lars V. Meyer skriver
Jeg har mødt SEO kravspecifikationer flere gange i forbindelse med webudviklings projekter, første gang for ca. 2½ år siden.
De har dog været af ret svingende kvalitet disse kravspecifikationer, og det har primært være i forbindelse med større webudviklingsp projekter.
Mindre websites og mindre virksomheder kunne i det hele taget helt sikkert have gavn af at have sådan en kravspecifikation. Så mangler du bare lige at lave sådan en standard kravspec folk kan bruge, og så skal de selvfølgelig konsultere sig med en ekspert (såsom dig selv) hen af vejen.
Men det er jo et super sted at starte for en kunde, feks. i forbindelse med udbudsrunde eller når der indhentes tilbud hos diverse webleverandører på en given webudviklings opgave.
Så ryger de fleste useriøse webudviklere også af undervejs, så gerne flere kravspecifikationer i branchen, tak 🙂
omar skriver
jeg giver op -har ledt efter e mail adresse til dig – det er ikke lige til. jeg ville egentligt sige at det ville være top rart hvi man kunne se hvilke rss feeds man havde læst evt hvad at de blev markeret eller lign. hehe
Glæder mig til at læse mere.
Mvh Omar
Lars skriver
omar > jeg fandt den hurtigt under “kontakt” siden.
https://www.demib.dk/info/kontakt/
Der står Mikkels email da såvidt jeg kan se ?
Mikkel deMib Svendsen skriver
> De har dog været af ret svingende kvalitet disse kravspecifikationer
Ja, det er også min oplevelse. Og så gavner de ikke så meget som parterne måske tror.
> mangler du bare lige at lave sådan en standard kravspec folk kan bruge
Standard konsulentrapporter lider af de samme problemer som så meget andet der bliver 100% standardiseret – det passer ikke helt på nogle 🙂
Det er også svært at lave en standard krav spec for et website. De fleste har forskellige ønsker og udfordringer.
De SEO Kravspecifikationer jeg laver er normalt ret tilpasset det konkrete projekt.
Per H. Jørgensen skriver
Uden tvivl at en kravsspecifikation er vigtig og værdifuld. Hvis vi taler om duplicate content er det vel nok forholdsvis let at definere og måle om kravet er opfyldt.
Men hvad med f.eks. link building? Du kunne selvfølgelig angive at du vil skabe 1000 links i løbet af en given periode. Og kunden kan checke med et angivet tool, om det er gennemført. Men hvordan kan du sandsynliggøre hvilket udbytte kunden får af din link building?
1000 links er selvfølgelig 1000 links, men de kan jo have særdeles varierende værdi og i sidste ende er kundens ønske en bedre placering på Google. Så hvordan checker kunden at kravsspecifikationen er opfyldt på dette punkt?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Linkbuildining, indholdsudvikling og den løbende optimering er ike en del af de krav der bør stilles i forbindelse med udvikling af et nyt website. Det er ikke en udviklingsudfordring og bør holdes adskilt af dette.
Jean Clemmensen skriver
Som bruger af seo ydelser, må jeg indrømme jeg aldrig har støt på at få præsenteret en seo-kravspecifikation for det arbejde de skulle lave.
Tror jeg vist bliver nød til at kræve en næste gang, så tak for informativt indlæg Mikkel.
Andreas Lolk skriver
@Jean
Mikkel mener ikke i forbindelse med køb af SEO-ydelser, men i forbindelse med opsætning af ny hjemmeside. Enten til udviklere, designere eller til det enkelte CMS.
Søren Sprogø skriver
Helt sikkert guld værd at sørge for SEO’en allerede fra start af!
For SEO er simpelthen bare 3 gange så dyrt og besværligt at bygge på et nyt site efter det er gået i luften.
Marcel Fuursted skriver
Kravspecifikation SKAL simpelthen laves for at sikre, at udviklingen ikke bliver dobbelt så dyrt, når det hele skal laves om igen, fordi man ikke havde lagt strategien fra starten af 🙂
Jeg har i nogle tilfælde sagt ‘nej tak’ til opgaver for at understrege vigtigheden af, at de får lavet denne fra starten af – hvor deres tanke jo er, at jeg skal hjælpe når de er klar! … Det ender med de forstår mit budskab og går det på den rigtige måde 😉
Godt indlæg, Svendsen!
Charlotte Hjarl skriver
Hvor ville jeg ønske jeg havde stødt på den her artikel FØR vi fik vores nye hjemmeside, det havde sparet os for mange timer med lappe løsninger og brandslukning!
HTC Desire HD skriver
Lækkert blogindlæg, Mikkel. Jeg nyder dine blog indlæg både her og på Amino ekspertblog – så tak for det 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
Charlotte – bedre sent end aldrig. Næste gang bliver det bedre 🙂
Peter Danske skriver
Ja jeg tror vi er mange der enten kunne have nydt godt af at vide hvordan det skal gribes an, eller bare tage os sammen, for de fleste forretningsfolk med lidt fornuft ved vel godt at der burde kravspec. og den slags til ved en sådan type opgave. Det er bare så nemt at lade være…
Casper skriver
Hej DeMib.
Rigtig fedt indlæg! Jeg står og skal have lavet SEO på en internation shop, og var i tvivl om, hvordan man griber det an. Indtil nu har jeg mere haft små danske sites, og så har det været nemmere at overskue, men når vi nu snakker flere sprog og flere søgemaskiner, så bliver man nødt til at have noget man kan holde sig til.
Du får nok en mail i fremtiden, for jeg kunne godt tænke mig at se et eksempel på en SEO kravsspec.
Tak for et godt indlæg!
– Casper.
Chris | Billig A-kasse skriver
Altid godt med en god kravspecifikation, man kan holde sig til. Ellers kommer der en masse bøvl. Man skal have ændret ting, og sende emails frem og tilbage for små ændringer er tidsspild, så hav en god gennemarbejdet kravspecifikation, det kan betale sig.
Henrik | Barnetsfest.dk skriver
Som altid er det en fornøjelse at følge med i debatten om SEO. På alle emner/områder vil der alti være for og i mod. Nogen vil tro på noget og andre vil tro på noget andet. Jeg er af den opfattelse at man må tro på de ting man selv afprøver og lytte til eksperter som Demib der har en masse erfaring mange helt sikkert vil kunne bruge til rigtig meget.
Duplicate Content!
Jeg kan dog ikke helt lade være at blande mig når jeg gang på gang ser ting, hvor min opfattelse er helt anderledes. Jeg har selv “biblen” og også her er duplicate content et gennem tykket emne – jeg ved jeg nemt kan få på hatten men min helt klare holdning til Duplicate content med nogle års SEO erfaring er helt klart at Duplicate content ikke længere spiller den store rolle for Google!! Det var ellers lidt af en påstand men jeg mener det seriøst og jeg ville så gerne hører andres mening på netop dette og ikke mindst Demib, om det er egen research, ny eller gammel research denne teori bygger på. For jeg er helt sikkert ikke enig og jeg er sikker på der er mange flere der arbejder med SEO dagligt som heller ikke er enig.
Jeg har testet, testet og testet og er som sagt af den helt klare opfattelse at Duplicate Content ikke spiller nogen rolle i din SEO!
Så får jeg sikkert på hatten for den mening men det er et fact!
Mikkel deMib Svendsen skriver
> ikke længere spiller den store rolle for Google!
Jeg er ligeglad med hvilken rolle det spiller for Google – jeg interesserer mig for hvilken rolle det spiller for mine og mine kunders websites.
Arbejdet med SEO handler ikke om at forbedre Google – men om at markedsføre sig 🙂
Det er helt korrekt at Google er blevet bedre til at sortere alt det duplicate content fra, som de finder. Men NETOP derfor er problemet for website ejere blevet STØRRE. For hvis de skaber websites med DC, så er der i dag STØRRE sandsynlighed for at det fjernes end tidligere. Og det er altid noget skidt.
Rosenstand fra Concept-i skriver
Enig! Indsatsen skal da klart ligge på, hvad der spiller en rolle for vores kunders sites – og ikke på, hvad der spiller en rolle for Google. De skal nok klare sig uden os 😉
Og her er det altså en kardinalbrøler af rang at ignorere duplicate content problemer. Jeg har (og det har Mikkel garanteret også) et hav af cases – og nye dukker op hver uge – hvor DC har betydet svære rankingproblemer. Ikke for Google – bevares. Men for kundens site.
Henrik | Barnetsfest.dk skriver
@demib – Sorry – jeg var sgu lidt for hurtig på aftrækkeren og forstod først ved nærmere gennem læsning, at jeg ikke havde læst grundigt nok.For det er selvfølgelig korrekt at man kun må tilgå sider med en unik url.
Min pointe gik på at Google selvfølgelig skal indeksere siderne før end at de kan finde ud af om der DC forbundet med siderne, så før end det er gjort opstår der jo ikke problemer.
Men tak for retur svar og jeg er helt med på at vi ikke behøver at hjælpe Google 🙂
Mogens Ludvigsen skriver
Gode kommentarer – er der en måde at undersøge på, sfølgelig automatisk..,
1) om en hjemmeside har duplicate content – ?
2) og, i så fald, om Goggle har straffet den ?
M. Ludvigsen, Direktør i Ludvigsen Patent
Mikkel deMib Svendsen skriver
Nej, der findes ingen automatiske metoder til at finde alle former for Duplicate Content. Det er et stykke håndværksarbejde, hvor man naturligvis kan få lidt hjælp fra diverse tools, men automatisk bliver det aldrig.
Og det er desværre heller ikke så let at se, om Google har straffet for Duplicate Content, men du kan få en god indikation ved at søge på en lidt længere unik streng af tekst fra den side du vil tjekke (så med teksten i ” “). Hvis Google i bunden af søgeresultatet skriver at de har udeladt nogle sider, som de mener er identiske med dem de har valgt at vise, så er det et godt tegn på DC problemer.
Morten skriver
Vil give dig helt ret, seo er super vigtigt som det fleste ved, men synes det er utroligt der stadig er så mange der udvikler websites som ikke er seo venligt, det svare til at lave en bil hvor hjulene ikke er tilpasset så hurtigt bilen kan køre, det hele skal passe sammen så man får den bedste og største effekt som muligt.
Mvh
Morten