Windows har store patter – det har Linux ikke!
I forlængelse af sidste uges klumme på comon (Linux er noget lort!), og al den diskusion det har medført både her og på Comon, kom jeg i tanke om nogle erfaringer fra min baggrund i musikbranchen som førte frem til en analogi, som begynder at ligne en rigtig fornuftig teori for IT-udvikling. Den såkaldte (ja, det har jeg altså kaldt den) “patte-teori” … Den glæder jeg mig til at presentere på en fin business konference snart … Kort sagt:
Windows har store patter – det har Linux ikke!
Min teori stammer fra musikbranchen, som jeg jo levede af i mange år. Her er det meget tydeligt. Man sælger, groft sagt, flere plader med en lille stemme og nogle store patter – end omvendt. Desværre, synes jeg. Men jeg er jo også en rigtig musik-nørd (på højde med de værste Linux-nørder). Hvis man både har store patter og en stor stemme, så kan det være et ekstra plus – men det er ikke altid så afgørende.
Det kan nogle så mene er plat. Det er det måske også. Som gammel musiknørd ville jeg da ønske at flere folk kunne høre de rå kvaliteter i den musik de køber – så ville de i langt mindre grad købe de kunstnere med de største patter. Men faktum er, at de fleste mennesker lytter på musik på en helt anden måde end jeg, og andre musik-nørder, og bruger det på en helt anden måde. Og for dem er den samlede underholdningsværdi vigtigere end den rå tekniske musikkvalitet. Almindelige mennesker køber den samlede oplevelse af kunstneren – af brandet – ikke en række toner i en mere eller mindre perfekt teknisk udførsel.
Det er derfor Paul Potts sælger mange flere plader end andre operasangerer der ellers er teknisk set langt dygtigere. Paul Potts har store patter – det har de fleste andre operasangere ikke!
På samme måde er MP3 et format med store patter. Teknisk set er det ringere end CD og Audio DVD, men det er mere praktisk, mere brugervenligt, mere kompatibelt og alt muligt andet, som intet har med den rå kvalitet af dataformatet at gøre. MP3 har store patter.
Mange udviklere lider af samme problem som mange musik-nørder – de glemmer brugernes fokus. De glemmer at brugerne ser på noget helt andet (de store patter) end nørderne selv gør (om hun kan synge rent). Vi må acceptere som nørder, at almindelige mennesker ser mere bredt på det vi laver end vi selv gør. Det er deres samlede oplevelse der gør om de vælger os. Og lidt irreterende for nørderne, er indpakningen ofte vigtigere end den rå tekniske kvalitet af produktet.
Før Linux-udviklerne forstår dette får Linux aldrig store patter …
Og så lad mig lige, for god ordens skyld understrege, at nogle af os faktisk holder meget af de lidt mindre patter – både af den ene og den anden slags. Så lad være med at ligge alt for meget konkret i analogien 🙂
Morten skriver
Ha – ja, du har nok (desværre) ret. Patte-teorien er nok mest udbredt i musik-branchen, men selvom de største patter sælger, så skal man huske på, at folk stadig hører de store opera-stjerner om 20 år, men Paul Potts er der næppe nogen, der lytter til.
Kasper Grubbe skriver
Tja, nu er det ikke Linux som projekt der skal kigge på brugernes behov på samme niveau som du snakker om, og det virker ikke til at du rigtig forstår det.
Linux er en kerne som muliggør et lag mellem hardware og software. Hvad du ser når du installerer en distribution er et frontend af mange lag. Og hvad du ikke finder brugervenligt er et frontend, og har intet med projektet at gøre.
Vil du nørde dybere i Linux-verdenen, har du mulighed for at specialisere kernen helt som du vil. Og når jeg skal automatisere noget på en produktions-server vil jeg som udvikler være bedøvende ligeglad med hvor brugervenligt det er, styresystemet er et værktøj som muliggør en masse for mig.
Og disse værktøjer er bare nemmere og mere fleksible på en UNIX platform. Jeg har endnu ikke set noget så lækkert som rsync eller mount af remote directories på Windows endnu.
Flemming H. Sørensen skriver
Hver gang nogen tillader sig den uhørte frækhed at kritisere det helt igennem suverænt fantastiske 8. Vidunder (Linux), så kommer i straks med den efterhånden gamle og slidte “Linux er kernen”. Hvad er det i ikke forstår? Når folk taler om “Linux” og “brugervenlighed” så taler de ikke om kernen (der jo i øvrigt slet ikke er en desktop kerne…), men om det samlede system. Det er da for pokker fløjtende ligegyldigt hvilken distro det er, for det er de samme 2-3 desktop miljøer der bliver smidt ovenpå de samme libs og tools, og derefter efterfølges af de samme programmer.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Ja, det er som jeg siger, før Linux-nørderne har forstået det her, får Linux aldrig store patter. Kaspers kommentar vidner om, at der stadig er et stykke vej igen 🙂
Flemming H. Sørensen skriver
Det er altså ikke for at vold-spamme dig men her er så endnu et indlæg fra mig. Sådan ca. i runde tal, det tredje på under 24 timer…
Er der nogen der har overvejet hvorfor Windows har store patter?
Der er et stort firma bag Windows. Selv hvis dem der har solgt dig din PC med Windows på, nægter at yde dig den support du sikkert har krav på, så er hjælpen ikke længere væk end at ringe til Microsoft Danmark. Ja, de vil henvise dig til dem der har solgt dig maskinen, men hvis du forklare dem at de ikke vil hjælpe, så har jeg endnu ikke hørt om nogen der er blevet afvist af Microsoft. Eller har fået tilsendt en regning, for den sags skyld.
Hvis du har problemer med Linux, og dem der har solgt dig maskinen med det (en lidt utænkelig situation her i landet, men fuck det) pre-installerede Linux system, så har du kun én mulighed tilbage; Find et sted hvor du kan komme online (det er jo ikke sikker at du kan fra den maskine du har problemer med…), så du kan stille et spørgsmål (problemet er så at du muligvis ikke selv kender spørgsmålet), hvorefter du dagen efter kan checke om der er noget der er kommet med en mulig løsning, eller om der er brug for at du kommer med flere oplysninger om problemet.
Er der nogen der har overvejet at det kan være en fordel med en central dansk telefon support, hvis man vil have alm. mennesker til at bruge systemet?
Men det kan jo ikke jo lade sig gøre, vel? For jeres system er alt for splittet til at man kan have en support linje for “Linux systemer”. Der skal være én for RedHat, én for SuSE, én for Ubuntu, osv. hvilket bare ikke er optimalt for den stakkels bruger der har problemer med sit system.
Jeg er med til at udvikle et lille OS (der langt fra er klar endnu), og vi er allerede ved at etablere grundstenen til det der skal blive til nationale support grupper (vi har allerede, i begrænset omfang, tlf. support her i landet), og jeg kan se allerede nu at det er en fordel at folk (selvom det på nuværende tidspunkt er nørder) kan ringe hvis de har problemer, da det giver en bedre service.
Jeg ved ikke hvor stort omfanget af brugen af tlf. support er i de andre lande, men jeg har ca. 2-3 om opkald om måneden, og det er faktisk meget for et lille OS som (næsten) ingen har hørt om.
For nogen er silikone den eneste måde de kan få store patter. For andre er det en grundlæggende del af designet, men ligesom med kvinder er det ikke noget et OS har fra første dag… 🙂
Flemming H. Sørensen skriver
“før Linux-nørderne har forstået det her, får Linux aldrig store patter.”
Pingviner er fugle, og fugle er ikke evolutionært disponeret for bryster 😉
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Pingviner er fugle, og fugle er ikke evolutionært disponeret for bryster
Så kommer de sgu ikke til at få meget sex med mennesker 🙂
Men de skal nok forblive populære blandt andre fugle
Morten Lund skriver
Du er ragende skør – og jeg er vld med det!
Kasper Grubbe skriver
Flemming H. Sørensen >
Hvis du har problemer med Windows (Som er niveauet oven på kernen i styresystemet) så kontakter du support for Windows.
Hvis du har problemer med Red-Hat (Som er niveauet oven på kernen i styresystemet) så kontakter du support for Red-Hat.
Er det meget anderledes? Næ, egentlig ikke. Bortset fra at der er flere der bruger samme fundament bygget på Linux. Med forskellige former for mål, målgruppe og måde at gøre tingene. Jeg har længe fulgt Gentoo udviklingen, og deres community og jeg kan lide deres opdeling af tingene og deres hjælp fra deres forum. Deres målgruppe er nok heller ikke den almindelige bruger.
Og de gange jeg har kontaktet MS har jeg altid fået fat i en indvandre, eller en fra skandinavien som ikke er særlig sprogkyndig, og det er både på deres gratis og ikke-gratis numre det er sket.
Men alt handler om formål, og Linux er perfekt for min smag til servere da det letter server-administrationen betydeligt at jeg har et CLI med scripts i, hvor jeg har kraftige værktøjer til rådighed. Samme lette fleksibilitet har jeg endnu ikke oplevet i Windows verdenen. Og for mig er det hvor lang tid det tager at gøre noget som betyder noget, og for mig tager det langt mindre tid at administrere og rette problemer på en UNIX maskine.
Therese skriver
Og her har jeg gået og kaldt det blondine-faktoren, når det i virkeligheden handler om brystpartier… sikke noget :-).
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Men alt handler om formål, og Linux er perfekt for min smag
Jamen du er jo også en nørd 🙂
Jeg kan også godt lide rigtige meget musik med små patter, men jeg må jo også erkende – som gammel musik-købmand, at det er den musik med de store patter der sælger lettest og mest.
I mange år gik jeg og blev irretereret over dette, liugesom så mange andre nørder, men i de sidste mange år har jeg lært at det var mig der var galt på den, når jeg som en anden snop, ikke kunne acceptere at det store flertal af almindelige mennekser vuderer ting på en anden måde en nørder. For musik-kunderne er det helhedsindtrykket der tæller – med kraftig vægt på underholdingsværdien, og for software-kunder er det meget det samme. Det er den samlede oplevelse – ikke nødvendigvis den tekniske kvalitet, der vinder publikums gunst.
De store patter vinder over den skønne sang.
Flemming H. Sørensen skriver
Kasper Grubbe >
Jamen, held og lykke med at forklare gamle Fru. Hansen at hun skal betale udenlandstakst for at få lov til at tale med en Engelsk-sproget supporter, når nu hun sikkert meget hellere ville tale med en Dansk-sproget supporter, til dansk takst…
(Når du får en MS-Svensker, så bed om en Dansker, så får du det ofte)
At Linux er godt på servere, er jeg ikke uenig med dig i, men det er jo så heller ikke et Fru. Hansen produkt 😉
Vadskær skriver
Jeg vil til enhver tid også foretrække Linux, men deMib har ret i, at Windows har store patter (omend jeg nu vil sige, at vinduer nu heller aldrig evolutionært eller på nogen anden måde har været disponeret for at have store nødder).
Sammenligningen med musik-branchen er ikke helt skæv. Er man nørd og har sat sig godt ind i “emnet”, så er man ikke så vild med store patter.
I øvrigt må man altså sige, at Microsofts support er ekstremt grundige. Her svarer de for eksempel på, hvad man skal gøre, når ens Windåse helt umotiveret går i gang med at spille “Für Elise”:
http://support.microsoft.com/kb/261186
Det er da service.
Martin Mouritzen skriver
Et lille sidespring…
Sjovt som overskriften “Windows har store patter – det har Linux ikke!” konsekvent lægger et top AdWord med direkte link til Michael Carøe’s hjemmeside:-) Det er fanme avanceret det banner styringssystem! Man skulle tro, at det også kunne søge i hovedet på personerne bag websitet hahahaha…
Rosenstand skriver
Det sjove – udover sammenligningen – er, at Linuxnørderne slet ikke FORSTÅR problematikken. Mikkel, jeg og andre snakker tilgængelighed og brugervenlighed m.m. – Linuxfolket snakker lystigt om en kerne mellem to lag…
De eneste to lag, det er interessant at tale om her, er lagene mellem de H-skåle på billedet! Vi er ligeglade med lag – vi vil have software der dur, kan tale med alt og alle. Og det kan Windows 🙂
Kim Guldberg skriver
Nu er det jo sådan med analogier at man kan bruge den der siger det man ønsker, hvilket jo ikke gør den til den evige og eneste sandhed.
Nu ved jeg f.eks. at Mikkel interesserer sig for mad og hvad vi spiser. Hvis vi skal overføre denne diskussion på en mad analogi, så er windows færdigretterne, der bare skal en tur i mikroen for at være færdige, mens Linux er det økologiske egen avlede og frembragte grøndsager og husdyr.
En middag med Linux tager måske 6 timer at lave, men windows færdigretten er klar på 30 sekunder.
Det er så ni mikkel bedes beskrive sin julemiddag og derefter fortælle om han næste år er gået over til windows der
Mikkel deMib Svendsen skriver
Godt forsøg, Kim, men nej – det handler om, om man er nørd eller ej. Når det handler om mad og musik indrømmer jeg gerne at jeg er nørd. Men når vi snakker om styresystemer så er jeg det bestemt ikke. Og pointen er, at det er flertallet af almindelige mennesker heller ikke.
Så er der så også lige den alvorlige unøjagtighed i din analogi, at man sagtens kan lave både sund, hurtig og økologisk mad mindst ligeså hurtigt som fast food. Jeg stiller gerne op i konkurrence, om nødvendigt 🙂 – Jeg lover dig, jeg kan lave bedre mad hurtigere end du kan hente en pizza. Men kan JEG sætte Linux lige så hurtigt op, som MIN FAR installerer Windows … nope 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
Iøvrigt er jeg ikke nær så følsom med mit mad-nørderi, som de fleste Linux-nørder er med deres elskede pingvin (ja, nogle gange virker det næsten helt perverst på mig med de stakkels jumfrunale unge drenges fascination af den fugl … men det er en anden snak :))
Hvis en af vennerne kommer forbi med en citronhalvmåne og en Jolly Cola, eller der grilles dårlige røde pølser med ungerne på en gril om sommeren, så er jeg sgu på. Hvis Linux-nørderne havde samme afslappede forhold til Linux, så var der aldrig kommet over 60 kommentarer på Comon som følge af min sidste klumme hehe 🙂
Jeg er iøvrigt ked af det, hvis du synes at patte-teorien har til formål at slå nogle oven i hovedet. Det har den slet ikke! Pointen er, at få folk i almindelighed til at forstå, at brugere og nørder har to helt forskellige fokus, og man løser ikke problemerne hos brugerne ved at skælde ud over at de er for dumme (som mange Linux folk gør), eller ved at brokke sig over, at folk gerne bare vil have det nemt. Som en af kommentatorne på Comon sagde med en vræd mine: Hvorfor skal det være så let? Og så er det jeg spørger: Hvorfor skal det være så svært? …. Måske for at de ægte nørder kan fastholde deres elitære og dominerende rolle i forhold til teknologien …?
Blandt nørder – både mad, teknologi, musik eller andre nørder, ehar der altid hersket et meget nedladende syn på “de dumme brugere”. Og det er grundlæggende det jeg gerne vil være med til at gøre op med med min patte-teori.
Kim Guldberg skriver
Jeg vil våge den påstand at min mor på 74, der alrdig har installeret en computer vil have lige så svært ved at sætte en windows op som en af de moderne linux distributioner. Min pointe er at alt der er værd at lave er værd at lave ordentligt. Windows kan ikke laves ordentligt det kan linux derimod.
Lige som med min mad analogi så er det grundlaget der skal være i orden. Med windows får du det hele færdigpakket i cellofan lige klar til mikroovnen, med linux kan du vælge en live CD og være kørende ved at trykke på powerknappen, eller du kan bruge dage på at kæle for dine råvare.
at du bruger patter og jeg bruger mad skyldes kun at jeg er ældre end dig og hellere vil have et stykke mad. De der windows patter får mig til at midste appetitten
Mikkel deMib Svendsen skriver
Kim, en ting er at sætte en standard installation op. Men når din mor så køber en standard printer fra en Fona i nøste måned, hvor let er det så lige at få driverne til at virke. Og når hun får tilsendt filer – eller skal sende filer til andre, hvor let er det så lige at få det til at virke?
I den ideelle verden var der ikke disse skel mellem platformerne. Men faktum er, at det er der i dag, og Linux er på en hel række områder meget mere besværligt at bruge i praksis.
Iøvrigt må din bedstemor være en klog gammel dame, for jeg kan på ingen måder genkende dit billede af hvor let det er at installere Linux. Det har jeg aldrig oplevet. Og nej, jeg har ikke testet samtlige distributioner og versioner på alverdens maskiner. Og nej, jeg gider ikke prøve igen hver gang der kommer en ny. For mig er al den tid jeg bruger på styresystemer som sagt spildtid – som det er for de fleste andre.
Hans-Henrik Hansen skriver
Ahahrhar – du ligger allerede på side 2 i det store G med : “store patter”
Kim Guldberg skriver
Jeg synes bestemt ikke at Linyx er det eneste sagliggørende, for mig handler det om at vælge sine værktøjer udfra hvad man har brug for, ligesom jeg kender folk der lever af færdigretter og købemad.
Når tingene bliver hellige, hvad enten religionen hedder Windows, linux eller noget helt tredie, så bliver jeg lidt træt i betrækket. For mig er det helt fair hvis en masse mennesker er tilfredsse med deres windows maskine, fred være med det. De må så søge deres successoplevelser og oplevelsen af at være fuldstændig i kontrol andre steder, f.eks. i musikkens verden eller ved madlavning.
Jeg interesserer mig f.eks for biler og er glad og tilfreds hvis den starter hver morgen, men hvis jeg havde tiden, så er jeg sikker på at jeg unne mestre det også.
Som jeg vist srev et adet sted, så handler det for mig m at foretage et valg ud fra de muligheder man har behov for og så leve lykkeligt med det valg. Jeg er glad for min lille Ignis og interesserer mig slet ikke for hvad andre køre i
Kim Guldberg skriver
Undsyld Jeg interesserer mig f.eks IKKE for bile
Mikkel deMib Svendsen skriver
Nej, jeg har heller ikke dig, Kim, mistænkt for at være speciel ensidig, men jeg tror godt du kender typen. Ellers kig indenfor på Comons debat, hvor de flokkes som sulte fluer om en hundelort 🙂
Det er meget tydeligt på mange af de debattører, at de slet ikke har forstået budskabet, og derfor fortsat vil befinde sig milevidt fra de slutbrugere som skal bruge deres ting.
Produkter bliver ikke bedre ved at uddanne folk – men ved at gøre produkterne lettere for folk at bruge, der hvor de nu engang befinder sig.
Vi havde samme diskussion for mange år siden på Kvasir, da jeg var chef der. Skulle vi gøre den simple søgning – med et eller flere ord i en boks, bedre, eller skulle vi udvide den avancerede søgning, gøre interfacet bedre og lære folk at bruge f.eks. boolske søgninger bedre. Vi valgte heldigvis det første, for det er et høbløst projekt at gøre folk meget bedre til at søge. Dertil interesserer de sig ikke nok for søgning som sådan – de vil bare gerne letkunne finde det de leder efter, uden at skulle huske en masse koder og komandoer. Det sidste er forbeholdt os søge-nørder 🙂
Christoffer skriver
Jeg syntes i glemmer en meget vigtig detalje: OpenSource er til fri afbenyttelse og INGEN tvinger jer til at bruge det!
Demib, du skriver på din side om dig selv: “Jeg har altid været af den opfattelse, at man får 100 gang igen hvad man giver ud.” …. og så tillader du dig at sige “linux/opensource er noget lort”! …. Folk sidder og bruger deres fritid og energi så du GRATIS kan bruge deres programmer, hvis du ikke kan lide programmet eller kan finde ud af at bruge det kan du jo bare vælge et andet eller betale for et med “ægte telefon support”.
Så istedet for at svine et gratis produkt, som ingen iøvrigt har tvunget dig til at bruge, kunne du jo bare bruget et andet eller tage dig den tid at skrive til udviklerne med en kontruktiv kritik med forbedringer til programmet / OS’et.
I øvrigt syntes du jo ikke linux er mere lort, end du kan bruge en gratis webserver (apache), et gratis programmerings sprog (php) og et gratis CMS system på din egen side.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det var da godt der kom en religiøs Linux-mand forbi, så behøver Kim ikke tage helt over på Comon for at betragte dem 🙂
Iøvrigt er der intet Linux på dette site – det kører på en Windows maskine 🙂
Nicolai S. skriver
Min mor og søster kører Linux, og de har ingen problemer i det. Begge skiftede til Ubuntu da 7,04 kom ud.
De begyndte dog først at bruge det på lige niveau med Windows efter omkring 3-5 måneder. Min søster fatter mere af Linux nu, end hun gør af Windows.
De bruger primært Linux til at download, netbank, alm surf, email, im, se film og høre musik. De havde selvfølgelig aldrig lært det, hvis ikke jeg havde installeret det for dem.
Jeg har per princip nægtet at give dem mere hjælp end nødvendigt (installeret systemet, sat IM op, installeret Amarok og et par af mine favorit-programmer) – efter det gik det helt fint. Min søster lærte sågar at bruge ffmpeg til at konvertere video med.
Efter at have læst dine artikler, synes jeg det lugter lidt af, at du bare ikke har gidet eller haft tid nok til at sætte dig ordentligt ind i det (operativ-systemet som du kalder for Linux), og overskriften synes at lugte lidt af, at du har bare har skrevet for at provokere folk til at læse artiklen (ja – jeg synes det er forkert at bashe et eksempel for at skabe opmærksomhed).
I Linux-verdenen er der MEGET forskel på, hvilken dist du kører. Og det har også MEGET at gøre med den uerfarenes opfattelse af “operativ-systemet Linux”. Det er ligesom at sætte Debian Stable og Debian Unstable op mod hinande – det er bare ikke det samme (eks: Windows 2000 SP21 vs Windows Vista Alpha).
Efter min mening, så kunne du godt lige have brugt lidt mere tid på at følge op på, at der faktisk bliver gjort rigtig meget med brugervenlighed lige i øjeblikket på f.eks. Ubuntu. Efter 7,10 er det ikke nødvendigt at røre ved drivere til printere mere f.eks. på 75% af printere. Min kærestes HP installerede sig selv bare ved at sætte stikket i på omkring 3-4 sek (hun opdagede det ikke). Derefter virkede både print og skan i de forudinstalleret programmer.
Jeg indrømmer gerne, at brugervenligheden ikke er lige sådan i alle tilfælde. Hvis du f.eks. ønsker at opsætte en maskine til at køre V-Server i debug-mode, så skal du ikke forvente samme brugervenlig til kerne-kompilering og mere (og du kommer også næsten helt sikkert til at stifte bekendtskab en prompt).
Jeg synes også at patte-eksemplet er lidt dårligt. Min opfattelse er, at det svarer lidt til, at bare fordi du går i seng med den samme kvinde i 10 år – så får hun større bryster? I så fald fik Linux større bryster efter 1 år for mig, Windows større efter 10 år. Men min viden med Windows har vel også hjulpet med lidt i Linux, så dermed sagt at jeg har overført lidt af silikonen fra Windows’s bryster til Linux.
Tilbage til artiklen – jeg synes du har ret. Den nye teknologi bliver forholdsvis for nørder. Den computer-teknologi nørderne bruger nu, det får andre adgang til om 2-5 år.
Flemming H. Sørensen skriver
Christoffer, han sagde ikke “linux/opensource er noget lort”. Faktisk kan jeg ikke finde et eneste sted i “Linux er noget lort!” og “Windows har store patter – det har Linux ikke!”, hvor han udtaler sig om open source. Du, derimod, sætter lighedstegn mellem Linux og open source, hvilket du venligst bedes afholde dig fra!
At Linux er open source, betyder ikke at det modsatte også er tilfældet. For det første er der mange gode open source programmer (ligesom der er mange gode closed source programmer) til andre systemer end Linux, for det andet er der mange gode og ihærdige forsøg på at skabe (brugervenlige!) desktop operativ systemer, der absolut intet har med Linux at gøre, men som er open source.
Vi er faktisk mange der bruger alt vores tid (og en del af vores penge) på at udvikle desktop operativ systemer, og det er bestemt ikke alle steder man bryder sig om at blive sidestillet med Linux… Når i sætter lighedstegn mellem Linux og Open Source, så sætter i faktisk også lighedstegn mellem Linux og de systemer vi udvikler. Ofte kunne vi dog nok ikke være længere fra hinanden.
Christoffer skriver
Flemming, En brugere længere oppe skriver at linux bare er en kerne, altså bare én komponent ud af mange. vedkommende får nærmest en sviner af dig. når jeg så sætter lighedstegn mellem linux og en hel distrubtion, hvilket består af uendelig mange opensource komponenter er det også galt!
Nu må du tage dig sammen! … Hvad er det også for noget med vi og i … Jeg sætter ikke open source = linux …. men linux = open source.
DeMib er jo bestemt ikke konkret i sin kritik, derfor rammer den bredt, derfor svare jeg også bredt.
Flemming H. Sørensen skriver
Ja, jeg sætter lighedstegn mellem “Linux” og “Linux systemer”, men udelukkende fordi der ikke er nogen som helst tvivl om at det ikke er “Linux kernen” der omtales, men derimod et (tilfældigt) “Linux system”. Og sådan har det været hver eneste gang jeg har set jer bruge det “argument”. Og det er efterhånden sket mange gange.
Du sætter (for mig at se) et tydeligt lighedstegn mellem Linux og open source generelt, bl.a. med den direkte fejlagtige omskrivning af overskriften. Og du understregede det i slutningen af dit indlæg, da du begyndte at blande Apache, PHP, og et tilfældigt CMS ind i det. Havde du ikke gjort det, så havde jeg ikke skrevet mit seneste indlæg.
Derudover er du tydeligvis ikke i stand til at opfange at deMib taler om desktop systemer. Sidst jeg checkede var Apache og PHP ikke desktop orienteret software. Hans kritik går (for mig at se) hverken på open source software, eller på Linux som server system. Han omtaler konsekvent Fru. Hansen siden af sagen.
Og for at skære det ud i pap, hvorfor jeg mener at jeg kan sætte lighedstegn mellem “Linux” og “Linux systemer”, men ikke mellem “Linux” og “Open Source”:
Linux (kernen) kan ikke eksistere uden resten af systemet.
Open source kan sagtens eksistere uden Linux.
pedder skriver
Store p… – ja analogien er helt i orden. Microsoft der aldrig har opfundet noget selv, kan godt sammenlignes med en luder med store patter. Dem der ved noget om sagen, ved hvad det drejer sig om – ikke en amatør !
Mikkel deMib Svendsen skriver
Ja, og man kan på samme måde argumentere for at Paul Potts ikke synger godt, at MP3 er et ringe lydformat og at Britney Spears ikke har noget sangtalent. Men ved du hva`? Det er altså de produkter som folk vælger, frem for dem som (de forskellige) nørder mener er bedst.
Pointen er så, at når du udvikler produkter skal du vælge om du vil sælge til den lille gruppe nørder, der alene ser på den rå tekniske kvalitet, eller om du vil sælge til det meget store flertal der ser på helheden. Microsoft har helt tydeligt valgt at gå efter det store flertal af almindelige mennesker, mens Linux indtil videre har sigtet mest på nørderne.
Per Løfqvist skriver
Hej Demib
En ting jeg syntes du overser, er at “linux” ikke har brug for at nå ud til så mange som muligt. Det har levet fint uden at fru hansen har brugt det, og det vil ganske sikkert leve fint uden at hun bruger det fremover. “linux” vinder frem lige så stille og roligt, og vil på sigt få den udbredelse som der vil være grundlag for. Når der er nok “nørder” til at fru hansen kan få hjælp, så får hun sikkert også muligheden for at vælge linux
Der vil komme flere og flere der bruger det, og de vil kunne hjælpe nye brugere.
Ting ta’r tid, også det at lære at bruge “linux”. Hvor lang tid har du været om at lære windows at kende? Og hvor lang tid var det at du brugte på “linux”?
En anden ting. Da du skrev som overskrift, at linux var noget lort, hvad var så dine forventninger? Var det måske at få skabt opmærksomhed om din person? Det er da lykkedes over al forventning. Du må da give mig ret i at det ikke var den mest debatvenlige overskrift der kunne vælges, så når du nu “øffer” om at debattørerne på comon.dk var ensidige, og at “de flokkes som sulte fluer om en hundelort” så må du huske på at det var dig der smed lorten på bordet:)
Som afrunding vil jeg dog lige tilføje, at mange af dem jeg hjælper med computerproblemer, på frivillig basis, ikke er istand til at installerer noget som helst på deres computere, og de har trods alt windows som styresystem. Så er windows så godt som du prøver at gøre det til? Eller er det bare det som “vi” er vant til 😉
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det er meget sjovt – i den ene ende påstår Linux-nørderne at alle og enhver kan erstatte Linux med Windows. Når der så argumenteres for at det kan de ikke, og at mange opgaver slet ikke kan løses på Linux (pro musik, video og grafik f.eks.), så vender argumenterne pludselig 180 grader og så får vi at vide at Linux slet ikke behøver større udbredelse. Sjovt. Underholdende. Men også meget sigende om det problemer som disse artikler og debat har sat fokus på.
Jeg har ingen problemer med at en gruppe nørder gerne vil have nogle værktøjer der tilfredstiller dem. Der hvor jeg står helt af er, når de så påstår at hele verden da sagtens kan det samme som dem, og at det ikke handler om at gøre deres værktøjer mere brugervenlige, men at lære folk at blive ligeså nørdede som dem. Det er simpelt hen en letterlig kamp, der er dømt til at tabe.
Anonyme Alkoholikere skriver
Det er meget sjovt at du har valgt at vise et billede af en dum dulle som Windows og en klog bibliotekar som Linux.
Til at holde styr på mine programmer ved jeg godt hvad jeg ville vælge…
Mikkel deMib Svendsen skriver
Ja, det er lige så sjovt, som at en dulle som Britney Speas sælger flere plader end de fleste andre sangere der synger meget bedre.
Det her handler om produktudvikling mere end Linux i sig selv. Og det handler om at forstå hvad det er brugerne – kunderne, lægger vægt på: Helhedsindtrykket. Havde Britney Spears lignet hende den kedelige bibilotekar havde hun med garanti ikke solgt ligeså mange plader.
Hvis man produktudvikler udelukkende med fokus på de nørdede kvaliteter, så rammer man ganske enkelt ikke et større publikum
Per Løfqvist skriver
1.) Jeg har aldrig påstået at linux kan erstatte windows. Det ville dog være dejligt hvis det kunne.
2.) Jeg har aldrig påstået at linux ikke har brug for større udbredelse, selvom det nok kunne være tilfældet. Jeg skrev at der ikke er behov for fru hansen. Når hendes børn, hvis hun har børn, begynder at interessere sig for computere, hvis de gør det, er sandsynligheden der for at de vil vise det for hende. Og så har hun muligheden for at vælge til eller fra. Det handler om valg.
Der er ingen der tvinger dig til at beskæftige dig med linux. Når du så gør det, og særligt på den provokerende og flamebait agtige måde, så er der vel kun kommet den respons man kan forvente.
Som jeg opfatter det, er problemet at der er en indlæringskurve, som du, i mine øjne meget arrogant, mener ikke burde være der fordi du ikke vil bruge tid på at lære noget nyt. Så lad være med at prøve. Det vil altid tage tid at lære noget nyt og anderledes. Hvem siger at det er nørderne der er noget galt med? Er du sikker på det ikke er din indstilling.
Du har morderligt travlt med at generalisere linuxbrugerne, men du har åbenbart ikke tid til at forholde dig til din egen indsats. Hvis du ikke vil bruge tid på det, så fint. Men lad dog være med at pisse på andre der ikke er enige. jeg ser dig som beviset på at der findes “hellige” mennesker både i windows og linux lejren.
Kan du ha’ det godt.
PS: Du svarede aldrig på, hvad du forventede med den overskrift på comon.dk. Det er også et fedt nu.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Du har vist stadig ikke forstået pointen med denne diskusion om produktudvikling. Hvis man som produktudivkler har den holding du giver udtryk for, at brugerne bare er dovne, når de ikke gider sætte sig ind i et produkt, så kommer man altså aldrig videre.
Og slap helt af – det handler slet ikke om dig, eller kun hvad du siger, men om det som Linux miljøet gerne vil have andre til at tro. Når Linux-miljøet påstår at skoler og virksomheder bare skal skifte til Linux, så er der rigtig god grund til noget modspil. For det er simpelt hen noget vrøvl. Linux er på ingen måde klar til primetime – på samme måde som den kedelige bibliotekar ovenfor aldrig vil blive popstjerne.
Og det gælder som sagt masser af andre produkter. Der hvor udviklerne og producenterne tænker for meget på den rå tekniske kvalitet, og for lidt på indpakningen bliver det en kommerciel fiasko. Det gælder både indenfor IT og musik – og det meste andet.
Almindelige mennesker interesserer sig for BRUGEN af prudukter, og hvad de kan gøre for dem – ikke TEKNIKKEN bag produkterne. Det er alene nørderne der har den fokus. Og det er også fint nok, hvis bare nørderne kan erkende, at den tekniske kvalitet udgør under halvdelen af den samlede årsag til at folk vælger et produkt – eller vælger det fra. Men hvis man fastholder at den rå tekniske kvalitet er den altafgørende faktor, ja så får man ganske enkelt ikke fat i det brede publikum.
Hvis man så heller ikke ønsker dette er det jo fint nok. Jeg har f.eks. været med til at lave masser af smalle pladeproduktioner, som ingen havde forventning om ville nå ud til et bredere publikum. Og så er det jo fint nok – budgetterne afstemmes med virkeligheden.
Der hvor kæden hoper helt af er, når folk laver en punkplade, og så tror de vil sælge ligeså meget som Britney Spear, og bare skælder ud på alle de dumme mennesker der ikke forstår at Punk er den eneste fede musik i verden. Sorry, Punks, hele verden bliver ALDRIG vild med punk, ligeså lidt, som at hele verden bliver vild med Linux sålænge der fokuseres mest på teknik og alt for lidt på indpakning.
Jesper skriver
Jeg bruger selv lidt Linux og synes det er glimrende til mange ting, men hvad ren brugbarhed angår og tilgængelighed, er Windows milevidt foran. De distroer jeg har haft fat i, Ubuntu, PCLinuxOs, SuSE, Mandriva, Fedora, har alle installeret fuldstændig smertefri og kørt fint ud af boxen. Men i samme øjeblik jeg vil bruge dem til noget lidt mere specielt end bare skrive et brev eller surfe, så stikker det store kommandoliniebæst sit grumme ansigt frem…eller jeg får at vide at jeg bare lige skal rette i en obskur tekstfil gemt af vejen i et skjult dir som kan ligge et eller andet mærkværdigt sted som muligvis har ændret sig siden sidste version og i hvert fald ikke er den samme for alle distroer og så er jeg allerede søvnig.
Er det i øvrigt ikke meget sigende at ikke engang gratis er billigt nok til at de fleste gider bruge Linux? Hvor ringe skulle “open source” biler for eksempel være for at man hellere ville betale i dyre domme for en “lukket source”-bil frem for at få en “open source”-bil gratis? De der open source biler skulle eddermame have små patter.
Og lad mig så slå til tromme for at der kommer flere patter i diskussioner om IT…det er den rigtige vej at gå.
Anders C. Madsen skriver
Der er et eller andet i den diskussion her som jeg ikke helt kan følge.
Som jeg læser Mikkels indlæg er Windows den målestok som Linux skal holdes op imod for at være brugbart for en privat bruger uden nogen speciel viden om computere og IT i allmindelighed, og af denne grund er der stadig meget langt til at Linux er klar til prime time på desktoppen.
Umiddelbart forekommer der at være tre områder hvor de to systemer kan sammenlignes:
1) Drivere til hardware
2) Applikationsudbud
3) Brugervenlighed
Jeg vil tillade mig at definere brugervenlighed som “brugerens mulighed for at få udført en opgave hurtigt, korrekt og uden behov for ekstern hjælp”. Andre må gerne definere det på deres egen måde – det er bare det, jeg sammenligner i dette tilfælde.
1) Drivere til hardware
Der er en del hardware som ikke er understøttet af Linux. Der er en del hardware som ikke er understøttet af Windows Vista. Sjovt nok har jeg endnu ikke hørt det som et argument mod at bruge Vista på desktoppen.
Personligt har jeg haft den meget blandede fornøjelse at tage livtag med et trådløst netkort i en ny Acer notebook (præinstalleret med Vista) som ganske enkelt ikke virkede fordi driveren ikke var lavet endnu. Acer havde en beta-driver til download men den virkede som vinden blæste, så på det punkt er det min fornemmelse at Windows Vista stadig har et stort, svagt punkt.
2) Applikationsudbud.
Der findes flere desktop-applikationer til Windows end til Linux. Det er ikke til diskussion.
Til gengæld er jeg ret sikker på at de fleste desktop-brugere kan klare sig med en browser, en e-mail-klient, en office-suite og måske et par multimedia-programmer, og der har Linux såmænd et tilstrækkeligt stort udbud til at kunne tilfredsstille de fleste.
Der kan så være mange som har den holdning at de – som det udtrykkes længere oppe i tråden – har været gift med den samme i så mange år at hun nu har fået store patter i deres øjne. Fint – hold endelig ved hende, men så er det pludselig ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt man kan skifte, men om hvorvidt man VIL skifte.
Jeg vil til enhver tid fastholde at en nybegynder vil være lige godt hjulpet ved at blive sat foran en Ubuntu Linux som en Windows Vista, ikke mindst når man tænker på, hvor hurtigt disse stakler kan rode sig ud i noget snavs i det øjeblik de smides ud i den rå jungle, der hedder internettet. Virus, spyware og andet snask har kronede dage med denne type brugere.
3) Brugervenlighed
Igen mener jeg at det er brugernes instinktive utryghed ved at prøve noget nyt, der er det største problem. Microsoft har selv haft for vane at røre ganske voldsomt rundt i gryden i forbindelse med nye version af deres OS, både i forbindelse med overgangen fra Windows 2000 til Windows XP (klassisk visning i Kontrolpanel viser *hvor* meget) og igen til Windows Vista.
Det pudsige er, at en bruger som bliver tvunget til at bruge Mac OSX eller f.eks. Ubuntu ret hurtigt finder de værktøjer som de har behov for, og jeg tvivler på at indlæringskurven er ret meget værre end f.eks. ved en opgradering fra XP til Vista.
Så her er vi nået til det, som jeg ikke forstår: Hvad er det lige, vi sammenligner?
Linux mod Windows XP som har været på markedet i sin nuværende form i mange år og derfor er velkendt af mange?
Det burde være en no-brainer: Giv brugerne valget mellem noget som de aldrig har set før (uanset at det måske ligner det, de er vant til) og så noget som de har års erfaring med – Windows XP vil vinde uden problemer.
Linux mod Windows Vista?
Man skal ikke lede længe på nettet for at finde *rigtig* mange historier om brugere som har “opgraderet” til Windows XP på en maskine som kom med Vista præ-installeret, men alligevel er der ingen som betvivler Vistas evner på desktoppen; argumentet er typisk at brugerne alligevel får det stoppet ned i halsen fra nu af, så på et eller andet tidspunkt synker de vel…
Mit argument er derfor at det for en meget stor brugergruppe er hamrende ligegyldigt om der står Vista eller Ubuntu på desktoppen – forskellen er alene at Vista bliver tvunget på deres maskine og at de derfor retter ind til højre og lærer at det er “den rigtige” måde at gøre tingene på.
Windows har ikke store patter – de er bare velkendte og føles trygge at lægge hovedet ned på.
Henrik M skriver
Jamen Linux har da de største patter.
Har selv Ubuntu 7.10 med 4 skriveborde som jeg kan rotere rundt med i en stor terning. Mine vinduer slinger når jeg flytter dem og forsvinder med et puf når jeg klikker på kryds. De er transparanter når jeg trækker dem over hinanden og kan trækkes fra skrivbord til skrivbord-sexet.
Hvis man gider kan man sagtens pakke Linux ud af den store hjemmestrikket trøje det kommer i og få det klædt sexet på i en net lille D skål og med fixe netstrømper.
Men hvis man ikke gider så er Linux lille grå og fladpattet, men det er der også nogle der kan lide!!
Window$ er og bliver en oppustet windåse.!!!
Mvh
Henrik
Mikkel deMib Svendsen skriver
For det første har du grundlæggende misforstået det hele, hvis du tror det her handler om Windows eller Linus. De er bloit brugt som to ud af mange eksempler på den forskel der ligger i udviklere og produktansvarliges opfattelkse af tingene og den opfattelse almindelige mennekser har. Det gælder såmænd også produkter der ingenting har med IT at gøre – f.eks. musi, som nævnt.
> Sjovt nok har jeg endnu ikke hørt det som et argument mod at bruge Vista på desktoppen.
Det er ellers det argument jeg tit hører, og som også er en af de væsentlige årsager til, at jeg ikke selv skifter til Vista endnu. Jeg skifter som regel først 1-2 år efter, når de programmer jeg kan lide at bruge har stabile versioner på den nye OS.
> 2) Applikationsudbud.
Det er jo ikke kun udbudet der er afgørende – både for min gamle far og for folk i min virksomhed. En meget vigtig ting er også at det er let at udveksle filer. Og det er nu engang forbundet med langt større problemer på Linux, da langt de fleste bruger Windows – eller i hvert fald er vant til at måtte forhjolde sig til Windows formater.
> 3) Brugervenlighed
En af de ting der gør at jeg ikke gider at bruge Linux er, at man altid på et eller andet tidspunkt ender med en komandopromt, hvor man så skal kunne huske nogle koder for at kmme videre. Jeg gad heller ikke DOS, af samme årsag. Jeg piller så lidt ved de ting, at jeg ikke kan huske koderne når jeg en gang imellem skal bruge det. På Windows kan jeg faktisk altid klikke mig frem til tingene, og det gør at jeg skal spilde mindre af mine begrænsede hjernekapacitet på at huske åndssvage koder.
For folk er piller ved tingene hver dag er det let nok at huske disse koder. For os andre er det ikke andet end besvær og til stor irretation.
I gamle dage skulle man også vide meget om biler for at kunne køre dem. Det er ikke mange år siden der var manuel choker på de fleste biler. Men jeg tror at de fleste er enige om, at det er federe nu, hvor man ikke skal tænke på chokeren, selvom rigtige motor-nørder måske vil påstå at man har bedre kontrol med den manuelle choker. Jeg ved det ikke, men jeg er glad for ikke at skulle tage stilling til det.
Linux er for mig at se stadig en bil med manuel choker, og det gider jeg ganske enkelt ikke.
Men prøv at fokser på det som disse artikler handler om: Produktudvikling.
Det burde slet ikke skabe så meget debat, men blot erkendelse, at dem der skal bruge produkter, ofte ser helt anderledes på dem, end dem der udvikler dem. Og når det sker bliver produkterne tit en fiasko – eller dør over tid. Det bør derfor også være vigtigt for produktudviklerne at undgå dette.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Henrik, folk har forskellig smag – også med hensyn til patter. Og som sagt har jeg fuld respekt for dem der gerne vil have de små og gamle, men det er patetisk at de forsøger at bilde sig selv ind, at hele veden nok en dag bliver mere interesseret i rå teknik, frem for helhedsindtrykket. Sådan har det aldrig været, og jeg tvivler på det nogensinde bliver sådan.
Der er f.eks. masser af meget smal musik jeg holder meget af. Men jeg er ikke så dum, at bilde mig selv ind at hele verden en dag vil elske den smalle musik jeg selv elsker. Jeg må acceptere, at jeg befinder mig i en lille gruppe, hvad det angår.
Kim Guldberg skriver
En enkelt lille tillægs historie der bliver interessant set i lyset af ovenstående diskusion. For et lille halvt år siden besluttede jeg mig til at installerer Vista i VMWare oven på min XP maskine for lige som at se hvad det var for nået.
Desværre fik jeg vendt ryggen til et kort øjeblik, hvorefter Vista havde installeret sig selv på maskinen fordi. Vista ved naturligvis bedre end mig hvad det er jeg vil. Nå Skaden var vel ikke så stor troede jeg, men!!
Det viste sig at Viste ikke kan se det CD-ROM drev den har installeret sig selv fra, hvilket betyder at jeg her et halvt år efter stadig kun kan installerer programmer der er downloadet fra nettet. Den kan heller ikke se USB CD-ROM drev. samtidig har det vist sig at det ikke er lige sådan at rulle tilbage når man har vista så på et eller andet tidspunkt, når jeg har en weekene hvor jeg intet har at lave, så skal hele maskinen reinstalleres.
Reinstallation er et fænomen man ofte støder på i windows verdenen og som jeg aldrig har været ude for med mine mange linuxer (Iøvrigt heller ikke på mine to solaris bokse eller på min MAC). Mine server installationer fra NT 4.0 og frem til en 2008 Beta har jeg installeret virtuelt, så der kan jeg gå tilbage til et snapshot. Virtuelt med VMWare og ikke MS virtuel machine, den er heller ikke god nok endnu
Henrik M skriver
Mikkel jeg tror ikke på at folk ligger noget som helst i rå teknik. Folk vil have en god historie, så de kan fortælle en lille beretning om deres nyanskaffelser.
Men de fleste jeg møder og snakker Linux/windows med aner ikke en skid om hverken det ene eller andet. 9 ud af 10 der ikke er i computerbranchen tror kun der findes Windows! Eller de tror at alt Linux er tekst baseret.
Men når der nu er flere og flere der godt kan lide Linux, så får din provokerende overskrift folk til at fare i blækhuset.
Trend ord som inovation, udvikling og selvbestemelse passer ligesom bedre på et OS der findes i over 350 variation og man kan, hvis man gider selv sætte sin egen sammen.
Udviklingen i stat, region og kommune går i øjeblikket på at open source skal indgå meget mere. Det gør det fordi at alle offentlige steder skal spare som bare pokker og der er mange der kan se at man kan spare licenspenge ved at gå væk fra Windows.
Det kan man så tænke og sige om hvad man vil, men når de kære børn ikke se andet end Linux igennem deres skoletid tror jeg at det bliver lidt svært for MS at bevare markedsandelen.
De 11 år jeg har brugt Windows syntes jeg ikke jeg lavede andet end rette fejl og gennemgå mærklig fejlfindingsskemaer. Jeg havde ikke penge til surport og måtte hutle mig frem. Da de 11 år var gået var jeg stadigvæk ikke blevet helt klog på at få mit eget lille XP system til at køre. Hovedårsagen var nok at jeg vidste for lidt og ikke gad sætte mig rigtig ind i sagerne. Nu har jeg kørt med Linux i 1 år og jeg syntes at jeg kan få systemet til at køre istedet for omvendt. Jeg indrømmer at det var svært de første 14 dage men derefter har jeg kunne få alt til at virke. Min Xp kunne stadigvæk ikke køre wi-fi da jeg skrottede den.
Med de nye versioner (distro’er) af Linux kan jeg se at du har ret, designet spiller en større og større rolle. Men det ved de godt og de arbejder hårdt på det i Ubuntu. Det bliver nemmere og nemmere for hver 6. måned når der kommer ny version.
De små billige bærbar til omkring 3000,- køre windows rigtig dårligt – hvorimod de er fremragende Linuxmaskiner. Det tror jeg at Linux vinder meget på i fremtiden. Det og Linux’ fortsatte hurtige udvikling.
Til sidst vil Linux stå med herre store patter og windows vil stå tilbage med en meget lille tissemand.(min forudsigelse om 3-6 år)
Mvh
Henrik
Michael Hein skriver
Jeg synes der bliver fokuseret helt skævt i denne debat.. Jeg er på ingen måde en it nybegynder, og har da også haft en stribe forskellige linux’er smidt ind på mine maskiner. Der er dog et fundamentalt problem for mig mht. om linux kan erstatte eller ikke kan erstatte Windows. Sagen er at jeg gerne tager en omgang i Crysis eller et af de andre fede spil der dukker op i ny og næ.. og hvordan skal jeg gribe den an i Linux?
Uanset hvordan man vender og drejer sagen, så er der bare stadig mange til man IKKE kan i Linux, og det kan være små basale ting som at det ikke er lige ud af landevejen at få adgang til sin Outlook mail fra jobbet, få drivere til mit hardware.. og NEJ der er langtfra drivere til alt der bare lige er på plads efter 2 sek. Og så skal vi slet ikke begynde at snakke om hvor understøttet Linux er i forhold til ting som mit Nokia PC suite o.l.
Linux er glimrende til en server, og fint til folk der ikke stiller det store behov.. MEN det er bare på ingen måder et modnet produkt endnu, og det er sikkert også derfor industrien (spil, komercielle produkter osv.) ikke har nogen interesse i at understøtte Linux..
Flemming H. Sørensen skriver
Helt enig, Micheal!
Jeg har lidt en teori der siger, at hvis der på et tidspunkt kommer tilstrækkeligt mange brugere (dem med begrænsede behov, til at begynde med), så vil industrien også begynde at kikke i retningen af systemet. Men er de tekniske detaljer ikke iorden, så smutter de igen. Er de tilgængæld iorden, så vil industrien også begynde at støtte det, og så er det først at man for alvor får brugerne med.
Jeg vil derfor mene at det er langt mere interessant at se på…
…filosofien bag udviklingen.
…den generelle holdning til “Fru. Hansen” brugerne.
…den grundlæggende opbygning af systemet.
…integrationen mellem komponenterne.
…mængden af dårlige/halvhjertede hacks, der skal løse grundlæggende designproblemer.
At Linux (og andre systemer) ikke kan køre Windows programmer, er ikke et argument mod de systemer, da man så også kunne argumentere mod Windows med at det heller ikke selv kan (hørte jeg nogen sige Vista?), eller med at det ikke kan køre MacOS programmer. At der ikke bliver lavet (nye) spil til Linux har heller ikke noget med den nuværende bruger base at gøre, ligesom det heller ikke har noget med Linux’s modenhed at gøre, da spil som Quake 3 så også burde lide under det.
Industrien kan derimod ikke undgå at have bemærket at kernel patches der skulle gøre det mere desktop orienteret, i stor stil er blevet afvist.
De kan heller ikke undgå at have bemærket at mange af udviklerne er langt mere optaget af at vise hvad de kan, end af at skabe software der ikke stiller krav til brugerne.
De kan heller ikke undgå at have bemærket hvordan integrationen mellem komponenterne ofte er mangelfuld, og grænsende til ikke-eksisterende.
Og ser vi specifikt på spil industrien, så kan de ikke undgå at have bemærket at der i vid udstrækning mangler grafikkort drivere. De kan heller ikke undgå at have bemærket hvorfor!
Linux her f.eks. ikke et stabilt driver API. Her henviser ordet “stabilt” ikke til crash, og des lige, men til at det ganske enkelt ændres alt for ofte. Det bliver faktisk ændret for at forhindre firmaer i at lave lukkede drivere til systemet. Det er et problem for firmaer der køber teknologi “ude i byen”, for de køber kun retten til at bruge teknologien, ikke til at dele ud af den (det er ikke skide nemt at forlange millioner for noget alle kan finde efter 2 minutter i selskab med Google…).
Nu er AMD så i gang med et projekt der delvist kan afhjælpe problemet (drivere til ATI grafikkort), men at problemet i det hele taget eksisterer, skyldes kun en nærmest religiøs holdning til licenser. Noget der kan virke endog meget skræmmende på både hardware og software producenter.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Meget fornuftige betragtninger, Flemming. Tak! 🙂
Michael Hein skriver
Jeg tror ikke jeg kunne være ret meget mere enig Flemming. Og hvis man endeligt lavede et åbent api miljø til spil ala direct-x eller noget.. så ville holdningen nok være at hvis et spil som Crysis skulle udgives på platformen, så skal koden frigives og spillet være beer-ware eller lign 🙂
Flemming H. Sørensen skriver
Det findes skam allerede. SDL OpenGL:
http://en.wikipedia.org/wiki/Simple_DirectMedia_Layer
http://en.wikipedia.org/wiki/OpenGL
http://en.wikipedia.org/wiki/Mesa_3D
…og der er faktisk flere og flere der bruger dem.
En stor sidegevinst er, at de små systemer (Haiku, SkyOS, Syllable) allerede har SDL, og OpenGL (Mesa 3D) er på vej, så en dag når de systemer når en størrelse hvor spil-industrien begynder at kikke på dem, så vil det ikke være så stor en satsning for dem, at prøve. Ofte vil det være et spørgsmål om at de compiler deres spil til den pågældende platform, og så kan de se om der er et marked for det. Er der så ikke et marked for det, så har det ikke kostet alverden.
Licenserne er LGPL, og MIT, så på den måde er spil producenterne ikke tvunget til noget, men Ja… tudekoret vil nok være det samme 🙁
Og det løser ikke det helt stort problem; Driver API’erne…
Martin Leblanc skriver
Sjov sammenligning og det lyder ikke helt dumt at tænke på tingene i det perspektiv.
Btw. husk spell-check: “irreterende” > “irriterende” – “presentere” > “præsentere”
Bettina Andersen skriver
Det er jo en halvgammel ledetråd, men prøver med et indlæg trods alt.
linux er sjovt, spændende og udfordrende – windows er ligetil men kedeligt i længden.
Jeg selv er helt ny i linux verden.
Bruger linux mandriva KDE 3,5.
Det er spændende men, ja kan være frustrerende, når man ikke kan komme så hurtigt rundt, som i windows. Men tilgengæld, så er der jo enormt mange muligheder får at arbejde videre med programmerne selv.
Dette er der jo ilkke i windows, da det er 100% bruger færdigt.
Aben skriver
Seriøst, deMib, din allegori er for lækker. Jeg synes egentlig ikke Windows har store patter, men mit indtryk af Linux ( Ja, jeg er en der spiller masser, men finder at teknikken er det mest ligegyldige på planeten, det skal bare virke.) er meget værre.
Det ER i produktudviklingen at valget skal træffes. Men postproduktionen er fandme osse vigtig. Er Amy Whinehouse for eksempel lækker?? Har hun store patter?
Jeg har venner som er nørdede nok til at hævde at “alle andre osse bare kan skifte.”. Eller “Windows er bare noget lort, Linux kører så meget federe.” o.a.. Der hvor mit problem med dét opstår er ved ordet “bare”. Det er sq ikke “bare” at skifte. Der er ikke noget “bare”. Når jeg en sjælden gang imellem har et computerproblem er det osse “bare” jeg får kastet i ansigtet. Og jeg hader det så meget.
Til alle nørder; Det kan godt være det er “bare” for dig, men det er det ikke for mig, kan du så fatte det?? Jeg er mere end almindeligt ligeglad med den latterlige prompt, og hvis jeg ikke kan klikke mig til det så omprogrammerer jeg lortet med en hammer. Det skal virke, og det skal virke NU. Hvis du mener at det for andre mennesker gælder at de “bare” nogetsomhelst der forgår i din niche, som det har taget dig år at opbygge specialiserede indlærings- og genkendelsesevner i, som kræver mere end fem minutters instruktion, eller som en ordblind ensproget med et femtal i dansk har problemer med at læse og forstå på mindre end 20 minutter, så er du jo et kæmpefjols.
Jeg er metalnørd, i mere end een forstand, for eksempel. Jeg kunne da aldrig nogensinde finde på at sige til gamle fru Hansen at hun “da bare skal smide sit nav i bænken og køre en fem-otte tiendedele af kanten med et sidestål, så der er plads til møtrikkerne igen.”. og så forvente at hun har værktøjet til at skille sit hjul ad med, og samle det igen (så det virker), eller at hun iøvrigt gider at skulle tilegne sig de færdigheder DET kræver. Men når det er computere., så er alle der ikke gider nørde for sygt igennem indolente og pisse ignorante. Det er en mærkelig verden. Jeg ved bare at hvis jeg stillede den samme slags krav til computernørder udenfor deres eget felt, med den samme selvfølgelighed som de stiller krav til mig udenfor mit felt, så ville de betragte mig som ånds- og sindsforstyrret i n’te potens.
I øvrigt landede jeg her fordi jeg sad og googlede på store patter. Bare så DET er klart. 😛
Forresten, Martin; Btw=forresten, Spell-check=stavekontrol. Husk at selvom engelsk som udgangspunkt og i princippet er et ligeså validt sprog som dansk, så er det stadig utåleligt at klaske to sprog sammen på den måde. Det er det der hedder “den blandede fornøjelse”, hvis du forstår?
Og husk osse at når du har så forholdsvis store sproglige problemer som du åbenbart har (Jeg vil vælge at gå ud fra at du i bund og grund er ligeglad med sprog, og derfor aldrig har gidet at lære dansk ordentligt, uden på nogen måde at ville klandre dig for det.), så er det voldsom ringe stil at rette på andre.
Og nej, der er nul fejl i min tekst. Hvis du tror at “osse” eller “lissom” er fejl, så må du tro om. Det er bevidste valg der afspejler min idiolekt i mit skriftsprog. Men man skal være en haj til det grundlæggende for at kunne lege med stoffet uden at ødelægge det. Og jeg er en haj til dansk.
Michael Lind Mortensen skriver
Hehe – jeg var lige ved at gøre klar til den store debunking af alt hvad du skrev blot fordi jeg læste titlen og antog det værste 🙂 Det undskylder jeg Mikkel 😉
Ganske godt blogindlæg og ja, jeg tror desværre du langt hen af vejen har ret. Jeg vil dog sige det er en beskrivelse der passede bedre på IT-miljøet for f.eks. 5 år siden, siden den forhøjede popularitet af Apples Mac OS X og eksempelvis Ubuntu Linux har bragt lidt (for at bruge din terminologi) større patter til alternativerne til Microsoft Windows produkterne. .. Windows er ved at få en gevaldig brystreduktion (altså du startede terminologien, nu må man ligesom følge den til dørs), især hos den yngre generation som netop er begyndt kraftigt at favorisere især Mac. Men jeg møder eksempelvis relativt ofte helt normale piger og drenge i teenagealdrene der bruger Linux (og i sjældne tilfælde BSD.. men så er det typisk fordi deres kærester er nørder).. så jeg tror det er en trend der er på vej til at vende.
Men bottom line: Godt blogindlæg!
Mikkel deMib Svendsen skriver
Godt at du har bevaret dit gode humør på trods af at du lyder lidt ramt af OS-syge 🙂
Bjarke skriver
hehe god artikel du har skrevet, lukkede lige munden på en af mine venner der altid lovpriser linux og ikke forstår hvorfor folk ikke bruger det 🙂
Birger skriver
haha god sammenligning – og hvem kan ikke lide patter 😉
Mikkel deMib Svendsen skriver
> og hvem kan ikke lide patter
Jeg kender nogle bøsser der synes de er rimeligt latterlige, men derudover … så tror jeg de fleste holder af dem 🙂