Tåbelige ordsprog! – ordsprog er fordummende og langt fra virkeligheden
Det kan godt være, at det bare er fordi jeg altid gerne vil være på tværs og gøre det modsatte af alle andre, men næsten hver gang jeg hører et ordsprog kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor tåbeligt det i grunden er.
Ordsprogs formål er vel på en aller anden måde, at simplificere en mere kompleks problematik – koge den ned til en lille simpel analogi, som kan bruges til at fastslå, at jeg har ret i XX. Men jeg har bare så svært ved at tage disse ordsprog alvorligt, netop fordi jeg hver gang jeg hører dem kommer til at tænke på, at ordsproget slet ikke passer, hvis man kigger nærmere på det.
Lad os tage nogle eksempler …
Man skal ikke hoppe over, hvor gærdet er lavest
Dette skulle så cementere, at det skam ikke altid kan betale sig at komme let til tingene. Måske, siger jeg så, men i reglen er det da kun sportsfolk og idioter der hopper over hvor gærdet er højest! Og dermed dumper dette ordsprog i “modsat-testen” – en test man iøvrigt også kan køre på politikere eller andre der udgyder deres mening … Giver det modsatte nogen mening. Når en politiker f.eks. siger: “Det skal kunne betale sig at arbejde” giver det modsatte jo ingen som helst mening. Dronningens nytårstale består som regel udelukkende af ytringer der dumper en modsat-test.
Man kan ikke blæse og have mel i munden
Som jeg ved flere lejligheder har slået fast er det ganske enkelt noget vrøvl. Det kan man godt! Det sviner bare ad helvedes til …
Har man sagt A må man også sige B
Dette skulle så “dokumentere”, at der er sådan en eller anden forudbestemt rækkefølge og sammenhæng som man bliver nødt til at acceptere i verdensordnen. Sådan noget kan virkelig give mig røde knopper og får mig straks til at nægte at sige B. Gu vil jeg da ej sige B. Kan du tvinge mig? Hvem siger jeg ikke bare kan sige A … og så måske springe til D, E og F …? Hvis der er nogle der forsøger at bilde mig ind, at der kun er en vej fra A til Z, eller hvis de mener at jeg bliver nødt til at gøre noget bestemt, bare fordi jeg har gjort noget andet, så får jeg altså lyst til at gøre noget helt femte. Om ikke andet, så for at bevise, at det kan man da også … Man skal have en uddannelse for at klare sig. Jeg har ingen, og det går da meget godt., Jeg kender 100 andre, der heller ingen har, og som også klarer sig virkelig godt. Man behøver bestemt ikke sig B bare fordi man har sagt A.
Ikke alt, der glimter, er guld
Nej, og man kan også sagtens være fattig, syg og lykkelig. Men personligt vil jeg nu hellere have lidt bling-bling til min caffe latte og fois gras frokost, end jeg vil gå sulten i seng med en guldbajer. Det mindste man kan gøre, hvis der er noget der glimter, er da at samle det op og finde ud af om det nu også ER guld … Hvis man går forbi alt hvad der glimter, uden at skænke det en tanke, ja så finder man i hvert fald aldrig noget guld.
Man skal ikke græde over spildt mælk
Hvorfor ikke? Jeg synes folk græder alt for lidt, og råber, griner og i det hele taget giver alt for lidt udtryk for deres følelser. Hvorfor skal vi være så kolde, her mod nord? Lad os da grine når vi har det sjovt – og græde når vi spilder mælk! Hvis det er søndag morgen, du har hamrende tømmermænd, og det eneste der kan redde din dag er en caffe latte – og sdu så taber den sidste mæl, ja så er der da for søren rigelig grund til at græde, for ikke at sige stortude.
Nød lærer nøgen kvinde at spinde
Nu har jeg forsøgt med utallige kombinationer af forskellige nødder og nøgne kvinder og ikke en eneste af dem har spundet så meget som en dækserviet! Det her ordsprog er altså det rene og pure vrøvl. OK, jeg ved godt hvad der menes med dette tåbelige ordsprog – men der hvor jeg kommer fra passer ordsproget: “Nød lærer fed man at stjæle” bedre.
Har man penge kan man få, har man ingen må man gå
Og vi fortsætter lidt i samme spor … Da jeg var helt ung havde vi en variant af dette ordsprog: Har du penge kan du få, har du ingen må du ta’ 🙂
Når enden er god, er alting godt
Bortset fra at jeg kender nogle enkelte sexfikserede bøsser, som er meget enig i ovenstående, så er det helt grundlæggende noget vrøvl. Det er næsten sådan lidt småreligiøst – det gør ikke noget vi lider hele livet, bare vi er gode så vi kommer i himlen, hvor alting så er godt. No way! Jeg vil altså have det sjovt hele vejen, ellers skifter jeg retning.
Man må lære at krybe før man kan gå
Det er en af dem, der igen giver mig røde knopper. Der er da ingen der skal bestemme hvad jeg skal gøre først før jeg kan gøre noget andet. Hvis jeg vil gå direkte fra folkeskolen til at åbne min egen virksomhed, så gør jeg da det, selvom nogle vil mene at jeg bliver nødt til at gå på Handelsskole først (krybe) før jeg kan gøre den slags (gå). Hvis jeg vil gå før jeg har prøvet at krybe, så gør jeg det, og tager ansvaret for det selv!
Lige børn leger bedst
Dette ordsprog stinker af, at være blevet opfundet af en overklasse der gerne vil sørge for at “pøblen” holder nallerne væk fra deres giftelystne unge. Personligt leger jeg virkelig godt med en masse mennesker, hvoraf mange er temmelig meget anderledes end mig selv og har helt anderledes baggrund. Vi er på ingen måde lige børn, men vi leger altså fedt nok.
Højt at flyve, dybt at falde
Ja, måske, men betyder det at vi skal lade være med at flyve, hvis vi kan? Eller skal vi bare flyve meget, meget lavt? Nej da! Selvfølgelig gør det ondt, hvis man falder ned fra toppen, men det skal da ikke afholde os fra at prøve at klatre derop!
Lykken står den kække bi
Opfundet af samme tidligere overklasse, som ovenstående. Men spørg en nedslidt fabriksarbejder om det passer … Det er i hvert fald ikke nok at være nok så meget kæk bi i sig selv. Det er ikke nok at være kæk – man skal også være smart.
Man skal ikke slå på dem der er mindre en en selv
Det er sandt nok, at det kan virke temmelig kryster-agtigt at slå på dem der er mindre end en selv, men det modsatte er da i sandhed også åndssvagt – altså at slå på nogle, der er meget større end en selv. Det er sådan man ender med at få røvfuld. Så med mindre man er en “Jackass”, så skal man nøjes med at slå på dem der faktisk ER mindre – eller helt lade være, som er det jeg selv gør (måske er det fordi, at jeg har svært ved at finde nogle med mindre armmuskler end jeg selv …)
Kærlighed flytter bjærge
Det er så en af de der ordsprog, hvor jeg naturligvis ikke med 100% sikkehed kan sige om jeg har ret. Men jeg HAR altså virkelig prøvet – både med Atlas bjærgene i Nordafrika og Alperne i Frankrig – de har fået virkelig meget kærlighed uden at rykke sig så meget som en milimeter. Men det kan jo også bare være mig der gør det helt forkert 🙂
Mange kokke fordærver maden
Jeg har altid haft lidt svært ved at finde ud af hvordan dette ordsprog skal læses. Det kan både læses som, at der er en høj procendel af alle kokke, som fordærver maden. Men det kan også forstås på den måde, som jeg tror er mest almindelig, at hvis der er for mange kokke-chefer, der skal frembringe menuen, så bliver den fordærvet – altså for mange kokke på en gang. I alle fald er ordsprog som dette virkelig ligegyldige. Det er sådan nogle “almindeligheder”. Ja, naturligvis er FOR MANGE (på en gang …) noget skidt, men det er FOR FÅ da også. Det er for ukvalificerede, for dovne, for langsomme og for-en-hel-masse-andet iøvrigt også. Dumpet i modsat-testen!
Angreb er det bedste forsvar
Har du været gift? Er du det stadigvæk?
Brændt barn skyr ilden
Så kender du ikke min søn! 🙂
Selvgjort er velgjort
Det kan jeg, og en hel del andre med 12 tommelfingre, altså rimelig hurtigt tilbagevise som det rene vrøvl! 🙂
Jeg tror vi stoper for denne gang …. med mindre du har nogle gode eksempler på ligeså tåbelige ordsprog som disse …
Anette skriver
Der er vel også nogle, der passer. Ordsprog, altså. Mange ordsprog er gamle, overleveringer helt tilbage fra middelalderen og ældre, en del af en “folkevisdom”, og alene derfor interessante.
“Utilfredshed er fremskridtets moder” og
“Forskellige strenge give den bedste samklang” hører til mine favoritter.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det jeg nok har mest imod de fleste ordsprog – og det gælder også dine to eksempler, Annette (uanset at de som ordsprog betragtet godt kan være interessante) er, at de er så absolutte i deres ordlyd. Det minder lidt om bibelcitater. “Sådan er det, og det kan ingen lave om på …” Det er nok den jeg bare ikke køber.
Og at noget er gammelt synes jeg bestemt ikke gør at man bør tage det mere seriøst.
Har du nogensinde prøvet den der leg med at hviske en historie til hinanden i en rundkreds, og så se hvad den sidste i rækken ender med? Hvis du har så ved du også at sluthistorien meget sjældent ligner den der begyndte det hele ret meget. Hvad sker der mon med historier der vandrer gennem århundreder … 🙂
> “Forskellige strenge give den bedste samklang”
Så har du aldrig været til en skolekoncert med 25 håbefulde 4 klasseselever på akkustisk guitar, der spiller “I am sailing ….” Det har jeg! 🙂
John skriver
Angreb er det bedste forsvar
Har du været gift? Er du det stadigvæk?
🙂
Anette skriver
HA – der fik du mig. Jeg har faktisk været til skolekoncert… og haft fornøjelsen af samklang også i den forbindelse. Men nu gør du jo også en dyd ud af at tage ordene meget bogstaveligt i lige denne sammenhæng.
At noget er gammelt betyder ikke nødvendigvis, at det er rigtigt, men når noget bliver overleveret mundtligt i hundredevis af år, skyldes det at mange synes, det har betydning, og derfor “siger det enormt meget” om vores kultur, hvilke ordsprog, sange, fraser og overleveringer i øvrigt, vi ikke kan og vil give slip på.
Før min blog blev kedeligt omdøbt til mit navn hed den Almindelig Sund Fornuft (fra ordsproget: Almindelig sund fornuft er ikke så almindeligt endda – og det er faktisk rigtigt.), for jeg kan netop godt lide genkendelsen, traditionen og det fælles, der ligger i blandt andet ordsprog.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jeg synes der er forskel på, at noget kan være historisk eller kulturelt interessant og så til at det skulle være korrekt. Der er overleveret meget vrøvl gennem tiden – noget af det værste har hængt ved i flere tusinde år 🙂
Der er mange typer og kategorier af ordsprog, men jeg synes faktisk de fleste er noget vrøvl i bund og grund.
Nogle ordsprog bruges til at forsøge at afskære andre i at fremføre legitime argumenter i en sag. Det synes jeg er arrogant.
Andre ordsprog er ligegyldige fordi de som sagt ikke består modsat-testen – hvis det modsatte ingen mening giver, så er der ingen som helst pointe i at sige det. Det er derfor parodi-ordsprog som “heller rig og rask end syg og fattig” er morsomme, fordi der netop spilles i det groteske i, at det modsatte er noget vrøvl.
Andre ordsprog igen er blot forfejlede forsøg på at være lidt kæk, som f.eks. “Selvgjort er velgjort”, der jo er noget generaliserende vrøvl.
Jesper skriver
Jeg lider ikke helt af samme afsky for ordsprog i almindelighed, selv om mange af dem irriterer mig. Især den med at hoppe over hvor gærdet er lavest. Hvor hulen skal man ellers hoppe over? Gærdet er vel udfordringen, at komme over det er løsningen – så skal man altid vælge den sværeste løsning? Så er man da gennemført idiot.
At man skal krybe før man kan gå giver faktisk udmærket mening, hvis man ikke læser det som en ordre men en konstatering. Ja, du kan da sagtens hoppe ud som selvstændig, men jeg nægter at tro at du hævder at du startede som fuldbefaren selvstændig med styr over både momsafregning, markedsføring, forrretningsplaner, skattelovgivning, markedsanalyse, personalepolitik, problemfri likviditet fra første dag. Du har garanteret, som alle os andre, fumlet dig lidt frem i starten; altså, krøbet før du gik.
Men smag så lige på “skomager, bliv ved din læst” eller “ved jorden at blive, det tjener os bedst”. Er det ikke, for at sige det poetisk, noget bagstræberisk, fladpandet pis?
Lars D skriver
“Man skal ikke hoppe over, hvor gærdet er lavest” er et ordsprog som betyder at hvis du gør det, så har du glemt hvorfor gærdet er lavest: Det er sikkert kaput, og hvis du forsøger at hoppe over der, så vil gærdet ikke understøtte din arm, og du falder og slår dig noget så grusomt.
Med andre ord betyder ordsproget: Pas på de løsninger der ser nemme ud – de ser muligvis kun nemme ud fordi de ikke reelt løser problemet.
Hvis f.eks. man skal ansætte en medarbejder, så er det nemmeste bare at ansætte den første, der har indsendt an ansøgning – så har man løst problemet, og gærdet var lavt. At springe over, hvor gærdet ikke er lavest svarer til at man snakker med flere ansøgere, og rent faktisk interviewer dem osv.
Ordsprog skal forstås i den sammenhæng, de er lavet til. Det er klart, at når de hives ud af kontekst, så virker de mærkelige – men så lad dog være med at bruge dem, hvis du ikke forstår dem, og lad os andre glæde os over, at vi hygger os over sprogets finurligheder.
I øvrigt bruger man ikke ordsprog særligt meget i Danmark i forhold til visse andre lande, så du skal nok være glad for at bo i DK.
Hans-Henrik Hansen skriver
Hvis jeg skulle vælge mellem:
PEST eller KOLERA…
Kolera helt sikkert!
Så vidt jeg er informeret er pest MEGET farligere end kolera.
Christian Brix skriver
Jeg giver dig helt ret i, at det kan blive for meget – primært når folk bruger ordsprog som endegyldige sandheder eller bevis for deres argumenter, men heldigvis synes jeg, at et er yderst sjældent, at man støder på den type mennesker..!
Det endegyldige bevis for at de ikke er den endegyldige sandhed er i øvrigt, at der findes flere modsigende ordsprog. Fx “krage søger mage” og “modsætninger mødes og sød musik opstår”. Knap så direkte modsætninger er også fx “Hvo intet vover, intet vinder” overfor alle forsigtigper-ordsprogene..
Når ordsprog ikke misbruges, kan de være et super krydderi til sproget – og i øvrigt have nyttige små funktioner så som at skabe fælles bevidsthed/forståelse og lette kommunikationen som referenceramme..
– Bliver du fx spurgt om, hvordan Thorborgs nye elskerinde er :-), svarer du blot “Tjoe.. du ved, modsætninger mødes..” og har således sagt mere end en lang forklaring kan pensle ud. 🙂
Noget andet, jeg finder sjovt ved ordsprog er, at de faktisk ændrer sig over tiden. Sprog-eksperterne korser sig, men det er sgu meget sjovt. Jeg mener ikke de konstruerede ændringer som “man skal ikke kaste med Sten, når hans far er i nærheden”, “Hellere et tag i skridtet, end 10 skridt på taget”, eller “Nu er gode dyr rådne”, men den organiske ændring.. Sidst jeg hørte et eksempel var faktisk fra dig selv under seminaret i Herning, hvor du bruge udtrykket “.. blive taget i røven af…” fremfor det originale “taget ved røven”. Det nye omskrevne udtryk er da så meget mere udtryksfuldt. 🙂 Blive født med en sølvske i munden er blevet til en guldske i røven.. Osv. 🙂
Der er selvfølgelig også bare direkte misforståelser, som fx at “bjørnetjeneste” nu er blevet mange unges ord for en meget stor tjeneste – og altså ikke noget negativt.. “Bogstaveligt talt” er bare blevet en overdrivelse og altså ikke en metode til at komme ud over en talemådes rammer og ind i virkeligheden, at være klædt lapset, er nu blevet synonym med sjusket..
(Discalimer: Jeg ved godt at der er forskel på ordsprog og talemåder/faste vendinger – så lengvistnørder og deslige behøver ikke komme med bedrevidende kommentarer 🙂
Lars D skriver
Hvis folk bruger ordsprog som argumenter uden at det giver mening, så er det ikke ordsproget, der er problemet, men personens evne til at argumentere.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Man kan jo bruge sproget på mange måder – og det er vel i grunden det vi diskuterer her. Jeg synes så at ordsprog er et dårligt kryderi, hvor jeg f.eks. syes “bandeord” er en friskt pift, som jeg synes folk skulle bruge meget mere. Det varemer med lidt kant og glød i sproget synes jeg.
Men det er klart, at der altid vil være mange meninger om det – jeg udtrykker bare min egen 🙂
Søren Andersen skriver
Mikkel, jeg kan godt forstå du ikke har fået flyttet mange bjerge med alt din kærlighed. Det er jo “tro” der har den egenskab at kunne flytte bjerge, mens kærligheden gør blind 😉
Mikkel deMib Svendsen skriver
Ja, det er jo som også Christian også nævner ovenfor et af problemerne med ordsprog, at der for de fleste ordsprogs vedkommende findes andre ordsprog der konklkuderer det modsatte, eller bare noget helt andet.
Og så er det det (igen) begynder at minde mig om bibelcitater – mennesker uden evnen til selvstændige tanker, der fører diskussioner ved at kaste andres citater i hovedet på hinanden. Det er helt meningsløst for mig.
Og når mange af disse ordsprog så ovenikøbet er ret forvrøvlede, når man ser på hvad der faktisk ordret siges, så synes jeg det gør dem meget lidt brubare til andet end at more sig over 🙂
Lars D skriver
Ordsprog er vel i grunden bare metaforer. Man kan diskutere deres anvendelighed til formidling, men de er gode til at få bekræftet et princip med en anden person, hvis begge forstår ordsprogene.
Flemming skriver
Jeg ved ikke om nøden lærer den nøgne kvinde at spinde, men personligt få nøgne kvinder mig til at spinde…
Dimitri Hardorff skriver
Hold kæft hvor jrg hulkede af grin da jeg læste dine kommentarer Mikkel 😀
Det er virkelig god humor!
Kim Guldberg skriver
Det hedder
når nødderne er størst er nøgen kvinde nærmest. Jeg har briller og er nærsynet så jeg ved at det passer
og
Selvrøvet er velrøvet. Et ordsprog fra visse dele af forsvaret hvor det er ok at røve andre når man blot sørger for at røve sig selv også
Så holder jeg i øvrigt meget af et ordsprog fra den engelske hær. Det lyder
Don’t eat yellow snow
Hvis man da kan kalde det et ordsprog
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Don’t eat yellow snow
Sålænge de ikke siger “You can not eat …” så er det OK. For man kan altså godt spise det gule sne – det har bare en grim metalisk bismag 🙂
Rosenstand skriver
Jeg vil end ikke begynde at spekulere over, hvordan du ved, det er en METALLISK bismag…
Mikkel deMib Svendsen skriver
Tak, så vil jeg undlade at spekulere over, hvordan det kan være, at du antyder du kender smagen 🙂
Rosenstand skriver
Im a kinky bastard! Som Zappa sagde det: I can take about an hour in the tower of power as long as I get a little golden shower. Du kender den nok – jeg sidder og griner inde i mig selv, hver gang jeg hører den. Den er lidt fed…
Daniel skriver
Tro kan flytte bjærge men almindelig sund fornuft kan få folk til at gå udenom.
Simon skriver
Det hedder: Alle vil over hvor gærdet er lavest… det der “ikke” noget har du selv fundet på
Mikkel deMib Svendsen skriver
Sikke da noget vrøvl. Ordsproget er helt korrekt gengivet her. At du så ikke kender til det, men kender et andet er da fuldkommen irrelevant!
Anette Nielsen skriver
Dette her af mine favoritter passer i alt fald:
Folk med begge ben på jorden hænger ikke på træerne…
🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Folk med begge ben på jorden hænger ikke på træerne…
Så kunne man jo være kynisk og sige, at det nok er fordi du ikke var forbi Sydstaterne for et par hundrede år siden … men det vil jeg undlade 🙂
mpt skriver
Der er altid gratis ost i en musefælde.
Tykke mænd kan også have tynd mave.
Hvis alle veje fører til Rom, hvor fører en blind vej så hen?!
😉
Ricky C skriver
Her virker ordsproget tag det du kan bruge og smidt resten væk eller også gem det.Hvorfor bruge tid på noget der ikke giver ind mening,men man dig godt forstå.Jo for vi mennesker kan godt lide have en mening og udskilles os hvilket er fint.
Men igen så kan vi/man finde på bedre måder gøre det på.
Ordsprog er som udsagn:Sandhed men også usandhed.
At man skal have uddannelse for blive til noget er vrøvl.Den der tror på det er begrænset i sandheden
udsagn og ordsprog./er som stammeoverbevisninger de skal holde os rammer så man ikke skal kunne skille sig ud og gør man det-skal man vide man ikke er del af.Hvilket er noget man selv bestemmer,og øvrigt ikke har behov for hvis det man gør er det man tror på.
Som læger og folk med status-kommer de med sandhed til en tror man mere på dem ind en selv.
Eks:Vi kan ikke gøre mere fro dig-og i den udtalelse giver folk sig til give op for hvad lægen siger må være sandt?der er ikke mere gøre.?
Men det er der meget mere ind læger og videnskab har tilbyde.
til Slut byg ikke din tro på hvad andre mener siger eller tror-eller helt samfund el system siger.Fordi vi er smittet og bliver det uden overhoved ane eller se det.(gør ikke ting kompliceret når de er enklerer ind du gør dem til)?Grin
Mikkel du laver nogle gode indlæg.
Venligst rc/kunne også skrive Kh/men her har vi sat ting i rammer igen.Man kan sige og gøre alt.
René Drongstrup skriver
Jeg har ikke læse hele din ‘artikel’, men lad mig starte med at gi dig ret. Det er for at være på tværs at du har skrevet ovenstående.
Nogle af dine eksempler er da ikke usande, men pointen med ordsprogen – og det ved jeg du ved, for du nænver det selv – er at simplificeret i given situation.
Kravlede du f.eks. ikke da du var barn. Og har du aldrig lært noget i dit liv, men altid kunne det..?
Og din kommentar til spildt mælk… Jamen jeg er sgu ikke sikker på om du ved hvad ordsprog er…?
Jeg kan godt se at du synes du har gjort nogle vittige observationer, men det er lige netop sjovest hvis de observationer så passer.
Gabriel skriver
Jeg ved at al begyndelse er svær, og at man til tider må kravle før man kan gå. Men husk på, at øvelse gør mester. Det er ingen skam at falde, men at blive liggende er! Du prøver konstant at komme op uanset argumenterne mod dine meninger og påstande. Men nogle gange skal man lytte til bedrevidende, specielt når de har nogle klare pointer, såsom, at de ordsprog du prøver at pille fra hinanden faktisk ikke altid er korrekte.
Mikkel, jeg synes, at du skærer alt over én kam, og til tider prøver, ligesom alle andre, at springe over hvor gærdet er lavest. Husk, at tomme tønder buldrer mest og at hver ting har to sider. Du mener jo, at du både kan puste og have mel i munden, men at det sviner fordi melet ryger ud – jamen Mikkel, så har du jo heller ikke melet i munden mere.
Jeg tror, at jeg vil slutte af med et ordsprog, der måske passer på dig, og selvom jeg jo ikke kan trække dig til truget og få dig til at drikke, kan det være at du tager en lille slurk alligevel. Her kommer det.
At tænke uden at lære, er nytteløst. At lære uden at tænke er farligt
Mikkel deMib Svendsen skriver
Og med det fik vi så en fin demonstration af hvor lidt man i virkeligheden kan sige, selv med nok så mange ord og ordsprog 🙂
Kevin skriver
Thumbs up
.. men du burde korte det en del ned.
Jeg håber at du selv kan se, at størstedelen er en gang mundlort.
Fat dig lidt kortere, for du har nogle valide pointer.
Eks. på mundlort: Højt at flyve, dybt at falde
Essensen er jo blot, at man skal være opmærksom på, at der er længere ned jo højere man er oppe. Hvorvidt man “tør” fortsætte op ad er helt op til individet.
Gode emner:
Man skal ikke hoppe over, hvor gærdet er lavest
Man kan ikke blæse og have mel i munden
Lige børn leger bedst
Resten er noget lort, eller et lettere uheldigt forsøg på at være humoristisk.
Hvis du vil vide hvorfor det er noget lort, så bare sig til 🙂
Kevin skriver
Enig med René og Gabriel.
Især: “At tænke uden at lære, er nytteløst. At lære uden at tænke er farligt”
Jeg svarer lige igen på et par stykker af dem her:
Har man sagt A må man også sige B
Hvis du går i gang med noget, så skal du også gøre det færdigt.
Og nej, det SKAL du ikke. Men det burde du, ellers er det jo spild at gå i gang, ikke?
Man skal ikke græde over spildt mælk
Du skal ikke sidde og lyde som en hård amager-gadedreng, og så fortælle mig at du tuder når du spilder mælk, som du skulle have brugt til din café latte!
Nød lærer nøgen kvinde at spinde
Her prøver du blot at lave en joke, hvor du spiller på at ordet nød har flere betydninger. Hvem er det nu, der misbruger sproget til at argumentere for egne synspunkter?
Når enden er god, er alting godt
Livet kan byde dig meget modgang og mange hårde kampe. Men hvis du i sidste ende er tilfreds og lykkeligt, så har det jo været det hele værd, ikke?
Man må lære at krybe før man kan gå
Denne fik René og Gabriel vist forklaret dig, så det behøver jeg nok (forhåbentlig) ikke.
Mange kokke fordærver maden
Dette skal tages helt bogstavligt. “Mange kokke fordærver maden, så pas på når du tager på Jensens bøfhus!” (joke)
Læs evt. pixiebogen: “Kattens kage” – Simon på 5 år forstår budskabet, så mon ikke du også kan, hvis du er villig til at prøve.
Angreb er det bedste forsvar
To spørgsmål er ikke lig med et argument.
Jeg mener dog personligt, at dette ordsprog ikke er gyldigt i alle tilfælde. Dog kan jeg stadig se formålet med det.
Brændt barn skyr ilden
“Så kender du ikke min søn!”
Nej det gør vi ikke. Men måske du skulle få hans hoved scannet hvis han gentagende gange stikker hånden ind i pejsen.
Selvgjort er velgjort
Det er lige hvad det er, hvis man da ellers ved hvad man laver. Ved man det ikke, kunne man jo sætte sig ind i det.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Kevin, du repræsentere jo sådan set bare det almindelige syn på disse ordsprog. Jeg har en anden holding til dem, som fremgår af mit indlæg.
At kalde min mening for “mundlort” kan jeg ikke rigtig bruge til så meget.
Kevin skriver
Ja, jeg repræsenterer det almindelige syn.
Årsag: Du antyder i dit indlæg at du ikke forstår ordsprogene, og forsøger at argumentere for at de ingen mening giver.
Virkning: Jeg forsøger at forklare dig meningen, så du kan få noget visdom ud af af have brugt alt den tid ved tasteturet.
Mht. mundlort:
Jeg har ikke et bedre dansk ord for det. 🙂 Sorry..
Essensen er, at jeg mener, du bare snakker (skriver) for at fortælle noget, og ikke fordi du har noget (dybsindigt) at fortælle.
Et godt råd til dig, og andre der vil blogge deres tanker:
– Skriv dit blogindlæg som du først tænker det.
– Stil dig derefter kritisk overfor det, du har skrevet, og prøv at skyde dine egne argumenter ned.
– Fjern derefter alt det, som du allerede nu kan se er noget “mundlort”.
– Post nu din blog.
Så slipper man for at fremstå som en af de “tomme tønder”, der bare buldrer afsted, mens de spreder ligegyldighedens rådne stank i alle retninger.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Kevin, jeg må bede dig om at holde dig til ordsprog, som er det dette indlæg handler om. Din mere generelle kritik af min blogging hører ikke til her. Kan du ikke lide den måde jeg blogger på må du nok bare finde et andet sted at bruge din tid – jeg har ingen planer om at ædre på det.
Kim Tetzlaff skriver
🙂 🙂 🙂
Ved ikke hvad der sker oppe i hovedet på dig Mikkel, men det der er sjovt.
Jesper skriver
Hey faldt lige over din blog. Jeg synes du rammer ved siden af en del gange og plet et par gange. Her er mine favorit-fejlslagne ordsporg:
Man skal ikke slå på nogen der er mindre end en selv/ man må ikke sparke til folk der ligger ned: Jeg mener man helt generelt skal lade være med at slå og sparke andre mennesker.
Overdrivelse fremmer forståelsen: Jeg er faktisk ret sikkert på, at et præcist budskab er nemmere at forstå!
Og så er jeg helt enig med dig omkring “selvgjort er velgjort”. Det er logik for fattige mennesker, der ikke har råd til at hyre en håndværker.
Poss skriver
Højt at flyve, dybt at falde:
Spørg en maniodepressiv om det er et bullshit udtryk…
Jesper skriver
Ved godt at det er en gammel post, men hey, vil blot forsvare mikkels synspunkt; ordsprog er ofte dobbelttydige eller decideret forkerte (kommer fra en der selv har en hjemmeside om ordsprog).
Vh. Jesper
Randi V skriver
Jeg synes ordsprog (og især de gamle) er geniale.
Der ligge så mange sandheder begravet i dem – men for det meste først når man forstår dem fuldt ud.
Som barn var der mange udtryk og ordsprog jeg grublede over, som jeg først forstår nu.
Min mor sagde altid “din vilje sidder i min lomme” – og hun havde jo 100% ret 🙂
Tak til den, som lige forklarede den oprindelige mening med “ikke hoppe over hvor gærdet er lavest”.
Jeg vidste godt hvad det betyder, men ikke, at det i gamle dage faktisk var tegn på, at gærdet kunne være dårligt/i forfald/sunket sammen. Det giver jo bare det ordsprog endnu mere mening.
Elsker også;
“Nå”, er de dovnes valgsprog og de flittiges pausesignal
Mod dumhed kæmper selv Guderne forgæves
Man skal ikke skue hunden på hårene
osv
Jakob skriver
Du har ret, du skal hænges! Kan huske, at have hørt det udtryk i folkeskolen (30-40 år siden), men giver da heller ikke den store mening, at man skal hænges fordi man har ret ????