OpenOffice er noget lort – i sammenligning med MS Office
Jeg har selv flere gange forsøgt mig med det gratis alternativ til Microsofts Office pakke, OpenOffice, men hver gang er jeg gået væk fra det igen fordi jeg ganske enkelt synes det er noget lort. I hvert fald er det langt fra så godt som Microsoft Office, så det er jeg hver gang gået tilbage til.
Og jeg er bestemt ikke den eneste. Senest har eleverne på Virum Skole i Lyngby-Taarbæk kommune skrevet et åbent brev til borgmesteren, kommunalbestyrelsen og kommunes IT-chef, hvor de højlydt brokker sig over, at være blevet tvunget over på OpenOffice. Jeg forstår dem godt …
Du kan læse det fulde brev fra elevrådet på Virum Skole her.
I brevet gør eleverne rede for nogle af de frustrationer, som overgangen fra Microsoft Office til OpenOffice har givet dem.
Et af problemer er, at der er mange af de elever som nu skal op til afsluttende eksamener, som ikke er fortrolige med OpenOffice. Det gør at de spilder tiden med at finde ud af at bruge programmerne frem for indholdet. Og de har tilsyneladende ingen form for kurser eller hjælp fået tilbudt.
Det er også et problem, at de fleste af dem fortsat bruger Microsoft Office derhjemme og når de så kommer over på skolen med deres flotte rapporter og skal have dem overført til OpenOffice, så ser det grimt ud. Det kender jeg godt selv. Jeg har gennem tiden forsøgt at overføre mange, rigtig flotte, Microsoft Office dokumenter til OpenOffice, og hver gang har jeg måtte give op – jeg kan simpelt hen ikke leve med, at det ser så grimt ud. Og da eleverne også får karakter for orden, så kan jeg godt forstå de er sure over det.
Eleverne brokker sig også over, at det kun er dem og skolelærerne, der er blevet pålagt at gå over til OpenOffice – politikerne og den kommunale administration har foreløbigt fået lov til at køre videre på Microsoft Office. Hvorfor min det? Det er jo nok fordi de heller ikke kan undvære det, og når politikerne så skal vælge hvem der skal favoriseres, ja så har de som sædvanligt valgt sig selv og deres nærmeste medarbejdere. Flot!
Et andet kritikpunkt er, at der mangler programmer i OpenOffice, som eleverne ellers har været vant til at bruge. Det drejer sig bl.a. om programmet MS Publisher, som de har brugt til plancher og brochure til deres projektopgaver. Det kan de så ikke mere.
I kommentarerne til det åbne brev fremhæves også, at PC kørekortet bygger på Microsoft Office – ikke OpenOffice. Det er også Microsoft Office, der anvendes på de fleste videregående uddannelser.
Jeg synes det er pinligt, at politikerne der i samlet flot råber op om, hvor vigtigt det er at IT bliver mere brugt i skolen, ikke vil betale for deres ambitioner. Det kan ikke være rigtigt, at Folkeskolen skal neddrosles til en discountmodel af den virkelige verden. Det er simpelt hen ikke godt nok!
Nu er der sikkert nogle nørder – også her på bloggen, der vil argumentere for at OpenOffice skam er en fin og velfungerende programpakke. Det passer ikke. OpenOffice er noget lort.
Lars Bo Thomsen skriver
Enig! Jeg går på gymnasiet i 2.g og min skoles computere er også kun installeret med Open Office, og gud hvor jeg hader det!
Jeg kan ikke arbejde videre med et dokument fra min computer på skolens computere såfremt det skal se pænt ud, jeg kan ikke engang bruge skolens printere uden at lave dokumentet om til PDF for at holde formateringen.. (printerne kan selvfølgelig heller ikke benyttes direkte fra elevers bærbare)
Hvis politikerne mener vi skal bruge Open Office så må de sku også smide nogen penge efter det så det kan blive udviklet og integreret korrekt til skolebrug.
Christian fra Eee PC Blog skriver
Tjae, måske er det noget lort. Men vil du/man/samfundet ikke hellere have at de har 50% flere eller markant nyere hardware, internet-frobindelse m.v. til rådighed? I den perfekte verden havde de selvfølgelig det hele – men det er et spørgsmål om prioritering, og der ville jeg vælge at spare de MANGE penge på MS Office til fordel for forbedringer på hardware og alle de andre områder, der halter.. 🙂
At det så skal følges op med undervisning og vejledning i at installere Open Office-lortet hjemme også kan vi hurtigt blive enige om. 😉
Soeren skriver
Jeg anbefaler Google Docs, som er langt bedre end MS Office. Simplere, hurtigere og alle funktioner er 100 % eksponeret via API’er hvis du har lyst til f.eks. at hente data ud fra dokumenter til andre dokumenter.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Christian, hvorfor skal vi stille børnene i Folkeskolen ringere end de krav vi andre stiller til vores arbejdspladser – og politikerne og den kommmunale administration stiller til deres?
I Københavns kommune valgte Ritt Bjerregård at bruge 37.000 kroner pr. arbejdsplads i hendes afdeling (på bl.a. dyre designermøbler), mens ungerne i samme kommune spises af med nedslidte skoler, møbler der knap kan hænge sammen, plastic-mad og IT som ingen af os andre ville finde os i.
Det er simpelt hen skide arrogant!
Og det er en dårlig politik, hvis vi virkelig gerne vil være en nation af top-uddannede og IT-kyndige.
Google Docs synes jeg er et sølle alternativ. Jeg synes det er værre end OpenOffice og bestemt ikke et godt alternativ til Microsoft Office. Og igen, hvis det er så godt, hvorfor bruger dem der bevilger pengene til Folkeskolen det så ikke selv?
Lars D skriver
Man skal huske at dele MS Office op i MS Office 2003 og ældre og MS Office 2007 – der er en kæmpeforskel. Stort set alle i min forretningsmæssige verden bruger MS Office 2000 eller MS Office 2003. Jeg har både OpenOffice og MS Office 2003 installeret, og mine erfaringer er:
* De fleste af mine kontakter bruger MS Office 2003, og der fungerer filudveksling fint, når jeg bruger MS Office 2003.
* Filudveksling med MS Office 2007 brugere fungerer ad pommern til, med begge kontorpakker. Man kan ikke stole på, at modtageren ser det samme, og hvis man f.eks. laver noget i Excel, så kan man ikke stole på at den anden part ser det samme.
* Hvis både jeg og den anden part bruger OpenOffice, så fungerer det altid 100%.
* OpenOffice er markant bedre til at importere/eksportere til non-Office programmer end MS Office 2003.
Min chef kører MS Office 2007 (?!?) og her er erfaringer, at:
* Det er meget sværere at bruge MS Office 2007 end at bruge OpenOffice, hvis man på forhånd er vandt til MS Office 2003.
* MS Outlook 2007 er en produktivitetsdræber ud over alle grænser og stort set umuligt at konfigurere og få til at holde konfigurationen over længere tid.
* Tegneprogrammet i OpenOffice slår MS Office både mht. import/eksport, men også mht. produktivitet.
I praksis betyder det så, at:
* Vi har droppet MS Outlook 2007 fordi den simpelthen giver upålidelig drift i forretningen.
* Vi bruger MS Office 2003/2007 til ekstern kommunikation, og fremstiller udelukkende .doc filer i MS Office 2003, og udelukkende .docx filer i MS Office 2007 – konverterne stoler vi ikke på.
* Vi bruger udelukkende OpenOffice til intern dokumentation, for at være sikre på at kunne læse det om et år ellere mere frem i tiden.
Privat ejer jeg ikke en Windows maskine, og heller ikke en MS Office, og vores datter har selvflg. heller ikke adgang til MS Office. Som forælder ville jeg blive eddersur hvis skolen påtvang os at indkøbe Windows MSOffice til skolebrug. Når skoleeleverne kommer ud i det virkelige erhvervsliv vil MSOffice 2003/2007 alligevel være oldnordisk teknologi, så for min skyld bør de hellere kaste sig over Google Docs eller noget i den retning.
Lars D skriver
@Mikkel: Jeg er også en af dem, der bruger Google Docs rigtigt meget. Google Docs bruger jeg især til at stille tal til rådighed online til andre, til at muliggøre at flere redigerer det samme dokument samtidigt, uden at være fysisk i nærheden af hinanden, og til dokumenter som jeg skal kunne få fat i uden at være i nærheden af min egen PC.
Man skal jo vælge det værktøj, der løser ens problemer bedst – og MS Office taber altså i visse sammenhænge, og det er typisk sammenhænge som den næste generation kommer til at bruge en hel del, når de begynder på deres arbejdsliv.
Andreas skriver
Demib, er dine punkter ikke bare et enkelt? At OOO er dårligere end MSO, fordi OOO kommunikere dårligere med MSO, end MSO kommunikere med sig selv? SUPRISE! Men det har jo ikke noget at gøre med hvorvidt det ene program er bedre end det andet. Tværtimod er dine punkter vel bare et eksempel på hvor lukket MSO er; at MSO gør alt hvad det kan for at forhindre fornuftig konvertering frem og tilbage (odf er 100% åbent og implementeret, hvorimod ooxlm kun er intenderet åbent, og endnu ikke implementeret).
jeg bruger selv OOO og har kun sjældent problemer ift. kommunikation med kunder. Og endnu ikke et problem der ikke har kunnet klares i .doc format, eller pdf.
OOO er bedre til fx templates vil jeg mene.
OOO er bedre til kommunikation på tværs af platforme og programmer.
OOO er gratis.
OOO køre bedre på gammmel hardware.
OOO har nemmere ved at connecte til en rigtig database.
MSO er efter min mening en anelse foran med hensyn til fælles redigering.
MSO har (desværre) stadig lidt bedre antialiasing end OOO.
For mig er der ingen tvivl om at platformuafhængighed er absolut den vigtigste feature. Og mens gamle office dokumenter ikke altid ser godt ud i nye office versioner, er jeg helt sikker på at ooo altid vil kunne læses 100% korrekt. Det vil sige ooo er mere fremtidssikret.
Særligt med odf/pdf hybrid format, hvor filen åbnes med ooo hvis installeret, og pdf hvis ikke.
I en verden hvor alle brugte OOO ville du skrive at MSO var lorte dårligt. Når – nej – det ville du nok ikke – fordi OOO’s politik ville gøre det nemt for MSO at konvertere filen til noget brugbart…
Novell’s docx converter til odf er i øvrigt bedre end den indbyggede i ooo. Men det er bare et simpelt plugin: hent her: http://katana.oooninja.com/w/odf-converter-integrator
Torben Lundsgaard skriver
@Mikkel: Jeg er fuldstændig enig i OpenOffice er en discountløsning. Politikerne står i kø for at anbefale open source løsninger fordi licenserne er gratis. Der er meget lidt fokus på kvaliteten og total cost of ownership. Jeg ikke religiøs i forhold til MS vs open source, og bruger faktisk begge dele (dog ikke open office).
Johnny Speiermann skriver
@Lars D ‘* Det er meget sværere at bruge MS Office 2007 end at bruge OpenOffice, hvis man på forhånd er vandt til MS Office 2003.’ – det går over – OpenOffice vil også skifte til et Fluent UI-lignende UI – så de følger efter i stedet for at tænke forfra.
Det er åbenlyst, at det kræver uddannelse af alle brugere, hver gang man skifter version af software eller fra ét produkt til et andet. Det er lidt naivt at tro, at man uden videre kan arbejde videre mellem forskellige programmer – så ville der i hvert fald ikke være meget plads til nytænkning.
Og naturligvis koster det lidt at købe en Office-version. Jeg har dog en fuld pakke Office 2003 købt til fuld pris, som jeg stadig bruger. Det er alligevel mere end 2000 dage, det har været i brug, så det er ikke den store udgift regnet pr. dag. Der skal altså ikke fedtes rundt i andre programmer i ret mange timer, før det er billigere at falde tilbage til MS Office. Like it or not. Men måske der er håb for kommende generationer, medmindre MS stadig får fastholdt en betydelig position på uddannelsesinstitutionerne.
Men det bliver spændende at se, hvor på markedet Office 2010 placerer sig – der kommer en del spændende ting i den. Og så er de lidt større Office-pakker jo en del mere end tekstbehandling og regneark, og der kan de andre løsninger ikke følge med. Der var en konference for nylig, hvor Microsoft gav den fuld skrue med SharePoint, og jeg tror, at SharePoint Workspace bliver en vigtig brik for at sælge Office 2010 til virksomhederne.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Andreas, du taler som en nørd – jeg taler som en helt almindelig bruger. Og vi er altså flest af de sidste.
De sidste 10-15 år har jeg hørt på at lige rundt om hjørnet vil alle skifte til Lunix, OS og hvad ved jeg, men ikke en skid sker der. Og hved du hvorfor? Jeg gør – det er fordi det er designet af og til nørder, som (som du også fint illustrerer) ikke fatter en skid af hvad os almindelige brugere vil have. Det gør Microsoft.
Der var også engang – dengang jeg var musiknørd, hvor jeg troede at en dag ville alle folk høre Jazz-fusion, for det er sgu da det bedste. Men nej, de fleste hører stadig “barbie girl” – og jeg ved i dag, at det vil de fortsætte med.
Faktum er, at for alle os almindelige brugere der ER OpenOffice noget forfærdeligt lort, og det er en hån måd eleverne i Folkeskolen at nogle kommuner påtvinger dem det skidt.
Og igen, hvis det nu var så godt – hvorfor har politikerne og deres nære medarbejdere ikke også skiftet? Det skal jeg sige dig, det ER fordi MS Office er bedre, de kan bedre lide det og bruge det.
For en stor del af det jeg laver kan man iøvrigt slet ikke få ordentlige programmer på Linux – f.eks. til professionel video- og musikproduktion. Der findes ikke en eneste producer med respekt for sig selv, der ville bruge det lort der findes til den platform – og open source? Forget about it! Der findes INGEn open source lyd- og videoredigeringsprogrammer, som kan bruges til professionel produktion.
Så bliv i bare i jeres drømmeverden, hvis I har lyst. Men fri os andre fra det!
Anja Lysholm skriver
Nu bruger jeg ikke selv Open Office, men jeg undrer mig over at du dømmer det som noget lort med det hovedargument at folk er vant til at bruge MS Office. Det er lidt et gammel-sur-mand-argument, er det ikke? 😉 Altså et produkt bliver da ikke noget lort af at et andet produkt nærmest har haft monopol siden de engang fik banket Word Perfect af banen. Jeg er slet ikke uenig i at folk ikke skal tvinges til at bruge noget andet end alle andre og på den måde få besværliggjort deres dagligdag, men det har jo ikke noget med produktets kvalitet at gøre. Så jeg synes din overskrift lugter mere af kamplyst med Open Source-hundene end af en saglig vurdering.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Anja, prøv at læse den første linie i mit indlæg en gang til: “Jeg har selv flere gange forsøgt mig med det gratis alternativ til Microsofts Office pakke, OpenOffice …”
Jeg har skam brugt en del tid på både OpenOffice og Google docs, men for helvede da hvor ER det dog noget forbandet lort. Det er sgu som at sætte sig ind i en trabant fra ’74, når man ellers er vant til en moderne Mercedes. Det kan godt være at Mercedes så er lavet af onde kapitalistiske tyskere, men jeg ved altså godt hvad jeg foretrækker 🙂
Andreas skriver
Wow, Mikkel… Rolig…
Jeg er helt på det rene med at video og musik er linux’s svage side (men der sker nu også meget!). Men nævnte jeg egentlig video og musik? nævnte jeg overhovedet linux? nogle programmøre bruger linux, næsten alle grafikere og video folk bruger apple, og mange musikere bruger windows. Fint. specialisering er godt.
Men når du selv nævner det: Jeg vil da ikke blive glad for at få stukket et styresystem og et office-system ned i halsen, fordi min datter’s skole ikke kan finde ud af andet. Her synes jeg faktisk at det offentlige har en forpligtigelse til at servicere alle bedst muligt. Mange af linux’ problemer har jo også været apple problemer mener jeg. Og jeg har hørt (uden at vide det) at office til apple ikke stå mål med windows udgaven? Altså: det er væsentligt at ooo er gratis og nemt at installere på alle platforme.
Grundlæggende forestår jeg ikke hvordan folk kan være vrede på et gratis produkt? Og du har stadigt ikke nævnt een eneste ting som MSoffice gør bedre end ooo? Det har jeg idet mindste (track changes). OG jo – med office 2010 introduceres vist endda bedre understøttelse af ligature og kerning. OG så begynder vi måske ligefrem at se pæne dokumenter skrevet i office.
Ifm. undervisning: jeg læste (vist på version2) en IT-underviser brokke sig over at besværret med at undervise i msoffice – fordi nogle elever har 2007 og andre har 2003. havde undervisningen fulgt ooo havde alle siddet med den samme opdaterede version.
(ift. det med almindelige mennesker: Hvilken brugertype er mest almindelig: 1) mennesker der er professionelle musikere eller filminstruktører? eller 2) mennesker som primært producere dokumenter og regneark, ser film, afspiller musik, mailer til hinanden, producere flerkanals lyd på ikke prof.lydkort, og helst ikke vil købe nyt hardware hver gang windows “opdateres”, og helst er fri for virus problemer og malware og gerne vil slippe for at bruge penge på software?)
Malene skriver
(sur kælling on)
OpenOffice er noget lort fordi Microsoft Office er noget lort, og OO skal kunne åbne MOs lortefiler … Ligesom der er pisselorteirriterende at kode til Internet Explorer, når man i stedet kunne bruge sit liv til noget mere fornuftigt hvis folk brugte (alle andre) browsere end Microsofts. MO er skidesvært at lære for alle, det har en stejl indlæringskurve, elendigt interface, og utallige funktioner meget få mennesker kan bruge eller nogensinde får behov for at bruge.
Jeg arbejder som grafisk designer. Jeg må sende pdf’er til et eksternt firma, fordi det er møghamrende besværligt at konstruere en skabelon efter ens ønsker. Microsoft bruger gamle standarder, de er verdens dårligste til at lave interfaces og man skulle tro, at dem der skriver menupunkterne i Word blev lønnet for hvor mange bogstaver der er i hvert ord.
Når DET så er sagt, så bør alle de politikere der køber luksusting til sig selv i stedet for børn have et rap over nallerne, og tvinges til at bytte plads med en tilfældig 6. klasse i en uge, så de kunne se de elendige standarder vi byder vores unge.
(sur kælling off)
Mikkel deMib Svendsen skriver
Hele den del af debatten der handler om dataudveksling mellem MS Office, OpenOffice og andre minder mig iøvrigt lidt om en gammel vittighed …
Den handler om en mand der er på vej i bilen fra Århus til Købehavn ad motervejen. Der kommer så en melding på trafikradioen med en advarsel: “Der er en spøgelsesbilist på E45” … hvortil vores ven spontant svarer: “En? Der er sgu da mange!”
Og til dem der ikke helt forstår analogien, så lad mig forklare…
Det kan godt være, at dem der holder så meget af OpenOffice mener, at det er Microsoft Office, der er problemet, når man skal åbne den ene slags fil i det andet program. Det kan godt være det ER jer, der kører i den rigtige side af vejen – men når nu 99% har valgt at køre i den anden side, var det så ikke smartere, at I fik vendt kareten og kørte samme vej? 🙂
For de stakkels unger i Folkeskolen – og andet godtfolk (uden interesse iøvrigt for IT, som andet end et redskab), der sidder med problemet i det daglige er det altså hamrende ligegylding om det er den ene eller den anden kørselsretning der er den rigtige. Men når flertallet nu har valgt at køre i højre side her i landet, så ER det altså en sikkerhedsrisiko at nogle få vælger at køre i den anden side.
Faktum er, at ungerne sidder med MS Office langt de fleste steder – derhjemme, på fars job, på biblioteket og ovre hos vennerne. Og det er her de laver deres opgaver. Når de så kommer over på skolen og ser at deres ellers fint opstillede opgaver ligner lort – og det derfor giver dem dårligere karakterer, så er det altså en fuldkommen ligegydlig akademisk diskusion om det er det ene eller det andet program der har skylden.
Lars D skriver
Lige for at få nogle fakta på plads:
* Microsoft Office 2007 i en udgave der ikke må bruges til spejderne, grundejerforeningen, forældrebestyrelsen, skakklubben osv. koster 625,- kr. for 3 PCer
* Microsoft Office 2007 i en udgave, som må bruges til hvad som helst derhjemme, koster 2722 kr. per PC.
Kilde: edbpriser.dk.
For de fleste mennesker er de reelle valgmuligheder derfor:
A) Betale 2722 kr. per PC for en fuld MS Office
B) Betale 625 kr. for en begrænset MS Office – og resten må man så bruge OpenOffice eller Google Docs til.
C) Betale 625 kr. for en begrænset MS Office, og så undlade at bruge kontorprogrammer i andre sammenhæng end det som licensen tillader.
D) Undlade at betale penge, bryde loven og bruge piratkopier.
E) Undlade at have MS Office derhjemme og bruge alternative løsninger.
Det er nemt nok at sige, at alle skal køre Mercedes, men Mikkel, hvad ville du foretrække, hvis du tilhørte de 50% af befolkningen der tjente mindst?
Jan Skinnerup skriver
Hehe… du har stukket hånden ned i bistaden her deMib 🙂
Men jeg er helt enig. Vi har lige netop i årevis hørt nørderne råbe op om Linux og alle de andre open OS’ers fortræffeligheder, men de glemmer fuldstænding, at hr. og fru. Jensen ikke kan compilere OS kerner og gider at skrive lange tåbelige kommandoer til deres computer, for at få den til at gøre noget.
Microsoft har forstået det. Det har gjort computeren til hver mand eje ved at gøre det nemt. Længere er den ikke… og mere kompliceret er det ikke.
Anette Sand skriver
I Regnskabsskolen startede vi med at bruge OOo, men har nu købt licenser til Excel 2007 (men ikke den øvrige MS kontorpakke). Denne version af Excel er rarere at arbejde i end OOos Calc og er også hvad vores kursister har brug for at blive gode til. Men vi har ingen problemer med OOs tekstbehandlingsprogram, som fungerer fint til vores behov – men kursisterne laver jo heller ikke så lange og tunge tekster. Impress (Powerpoint-substitutten) virker også ganske perfekt. Så helt håbløst er det altså ikke.
Google docs er en supergod idé, men funktionaliteten lader meget tilbage at ønske endnu.
Den store fordel ved OOo er selvfølgelig prisen: Skulle der være enkelte, som har ulovlige kopier af MS Office kan legalisere deres software ved at skifte.
Jeg synes, open source tankegangen er sympatisk, men man må jo give Virum-eleverne ret i, at det er påfaldende, at det kun er skolerne og ikke forvaltningen, som skal gå foran i denne sammenhæng.
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Grundlæggende forestår jeg ikke hvordan folk kan være vrede på et gratis produkt?
Jeg er ikke vræd på OpenOffice – man kan ikke være vræd på en “dims”. Men jeg er vræd over de politikere, der mener at børnene i Folkeskolen skal spilde deres tid på dårlige arbejdsredskaber – særligt når politikerne i samme kommune (betalt af samme kasse) ikke mener at de behøver downgrade.
> Og du har stadigt ikke nævnt een eneste ting som MSoffice gør bedre end ooo?
Jeg kunne lave en lang liste, men jeg tror ikke rigtig jeg gider. Essensen er dog, at når jeg sætter mig ned med MS Office så kan jeg lave det jeg gerne ville og jeg har en stor arbejdsglæde mens jeg gør det. Det modsatte er tilfældet med både OpenOffice og Google Docs. Jeg har f.eks. lavet al DTP på mine bøger i MS Office. Jeg forsøgte, for eksperiments skyld, at opsætte den sidste i OpenOffice også. Det kunne slet ikke lade sig gøre, at lave noget der var bare halvt så pænt. Ubrugeligt var det.
Torben Lage Frandsen skriver
Ok, MSO er bedre end OOo på nogle punkter. Begge produkter har hver deres styrker og svagheder, men MSO´s vigtigste styrke er jo at det er MSO som de fleste bruger og kender, og at de fleste kreative, innovative og nytænkende mediefolk i virkeligheden er stokkonservative tryghedsnarkomaner med angst for forandringer ;o)
Jeg skal ærligt indrømme, at jeg ikke har arbejdet særligt meget med OOo, men umiddelbart synes jeg da at det er nemt at finde ud af. Og når jeg tænker på hvor lidt de fleste alligevel udnytter de mere eksotiske funktionaliteter i MSO, har jeg lidt svært ved at se at OOo skulle være så frygteligt at arbejde med.
Men ok, hvis vi siger at MSO virkeligt ER så meget bedre, så bliver vi også nødt til at tænke på om MSO så er de mange investeringskroner værd. Jeg har endnu en indrømmelse, nemlig at jeg ikke ved en skid om TCO når man sammenligner de to officepakker, men det er der nok nogen herinde der kan fortælle mig mere om. Hvad koster det helt konkret at “drifte” en officepakke – hhv. MSO og OOo?
Det må være TCO der afgør sagen. OOo ligner MSO så meget, at jeg nægter at tro at vi skulle fremavle en flok IT-analfabeter fordi de ikke bruger det samme regnearksprogram som deres mor bruger. Tværtimod faktisk.
Bortset fra det, så ligger min ønskeseddel på Google-docs, og jeg har sørget for at min gamle mor har et link til den, så hun altid kan se en opdateret liste over hvad jeg ønsker mig. Det virker, min mor kan finde ud af det, det er genialt!
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Hehe… du har stukket hånden ned i bistaden her deMib
Det gør intet. Jeg er the fucking Iron Man! 🙂
Jeg har tidligere skrevet og snakket (bl.a. har vi haft det oppe et par gange på Strikepoint), om hvorfor jeg tror OS software som regel er så ubrugeligt for almindelige mennesker – men lad mig lige opsumere min kritik her:
Problemet med OS (Open Source) er, som med det meste anden fejlslagne IT-udvikling, at det er de forkerte der tager beslutning om, hvordan softwaren skal udvikles. Det gælder naturligvis ikke kun for OS – Amanda og mange andre kæmpe IT-projekter, der gik galt, viser tydeligt det samme problem.
Man glemmer at inddrage brugerne, men lader udviklerne og IT-nørderne bestemme for meget.
Med OS er det særlig slemt, fordi der er så mange af dem (nørderne) og de er helt vilde med udvikling. Vi andre vil bare gerne have noget der kører. For OS-nørderne er opdateringer fedt – for os andre er det et mareridt. De vil have udvikling – jeg vil have stabilitet. De vil have features – jeg vil have brugervenlighed. De vil have kompromisløs hastighed korrekte datastrukturer – jeg vil have lækkert design, og vinduer der er annimerede.
Det kan faktisk koges helt ned til min gamle patte-teori: Nørderne vil have sangere der synger godt – flertallet vil bare have store patter! 🙂
Det er i virkeligheden lidt det samme problem, som med lovgiverne. De jurister og embedsmænd, der sidder og laver lovgivning og f.eks. beslutter hvilke formularer og papirer virksomheder løbende skal indsende, de ser ikke noget problem i “en enkelt lille formular mere” – hele deres verden handler jo om papirnusseri – og de elsker det. For os andre – særligt os der driver små iværksættervirksomheder, er det et helvede. Hver ENESTE lille formular eller information der skal registreres spilder vores tid. Det distraherer os fra det vi egentligt skulle lave.
Andreas skriver
Lad os høre hvad kommunens IT-chef siger:
»Mine syv års erfaringer med open source-løsninger er, at det koster 0 kroner i dokument-konverteringer, og implementeringsomkostningerne er hverken større eller mindre end for Microsoft Office’s vedkommende,« siger Jens Kjellerup og sætter trumf på:
»Nu har vi sparet 1200 Office-licenser væk og brugt pengene på bedre it-udstyr i skolerne. Med en dobbeltbeslutning er vi nødt til at købe dem igen, og hvordan det kan være billigst, det kunne jeg virkelig godt tænke mig at høre KL’s forklaring på,« siger han.
Kilde: http://www.version2.dk/artikel/12956-open-office-kommuner-vil-tabe-stort-paa-dobbelte-dokumentstandarder (artiklen belyser måske også hvorfor kommunen har beholdt MS hos borgmesteren).
Og så må jeg faktisk indrømme at som gammel superbruger i excel er jeg endnu ikke blevet helt gode venner med oocalc – selvom standard-grafer og grafmuligheder er langt at foretrække i openoffice. Det er som Anette skriver – noget med at excel er rarest at arbejde i. Men var jeg ikke trænet i excel fra starten ville det måske være anderledes. Og nu bruger jeg heldigvis mere specialiserede programmer til min databehandling. So – no biggie.
Mikkel deMib Svendsen skriver
IT-chefens udtalelse ovenfor illustrerer der meget godt den arrogance der hersker der – for hvor er fokus på brugerne? Hvor er fokus på de helt praktiske problemer som ungerne jo oplever og kritiserer – den samme type af problemer som jeg og mange andre også har oplevet, når vi har kastet os over OpenOffice eller meget andet OS?
Han praler af bedre hardware. Det er da fint med god hardware – det har man også på de fleste arbejdspladser. Det skal da bare ikke betyde, at man spare på softwaren bare for at spare. Så er det sgu et dårligt bytte.
På de fleste arbejdspladser i virksomheder køber man software – MS og andet, netop fordi det som regel er det bedste, mest brugervenligt og mest produktivt. Det giver den bedste bundlinie. Det gør det også i skolen – hvis vi ser på hvad de faktisk skal lære (hvilket ikke er IT) som en bundlinie.
Rosenstand skriver
Jeg er 110 % afhængig af mine computere, og jeg gider absolut ikke side og nørkle med at få tingene til at virke – derfor kan jeg ikke bruge hveren Linux eller Open Office til noget.
Jeg får ikke erektion af at sidde og ændre i opsætningen af min maskine – jeg vil bare have, at skidtet virker. Og at jeg kan udveksle filer med andre. Begge dele opnås til fulde med Windows og Office. Og så er jeg fløjtende ligeglad med, om Bill Gates er en slem dreng.
Stort set al den Open Source (fraset f.eks. WordPress) jeg kender, kræver et ret højt nørdestade – netop fordi det er udviklet i teknologisk begejstring frem for i brugervenlighedens tjeneste.
Bare mine 5 cent.
Morten skriver
Det her indlæg minder lidt om en af de SEO-debatter på Amino, hvor enbegynder udbreder sin misforståelser om SEO.
Fordi du har prøvet OpenOffice i måneds tid, og perosnligt fandt det for grimt at bruge, og fordi du har en mening om Open Source generelt, så udtaler du ‘faktum er at Open Office er noget lort’.
Sorry Mikkel, men dit indlæg her og og din argumentation, er simpelthen bare på et for lavt niveau, til at man kan tage det seriøst.
Det er da fair nok, at du ikke kan lide OpenOffice, fordi det er grimt, men ligesom nogle af SEO-debatterne er det på Amino, så er det en tynd kop te du serverer for os her . Du skriver:
* OpenOffice er noget lort
* OpenOffice er grimt
* OpenOffice mangler programmer som Publisher (det gør det faktisk ikke)
* OpenOffice er lavet af nørder for nørder
* Nørder styrer det hele
* Hvis børnene bruger OOo i skolen, kan de ikke finde ud af MSO i erhvervslivet
Mikkel, jeg ved du kan lide at provokere i dine blogartikler, men denne er ikke engang provokerende – den er desværre bare dum. Det er jo bare brok uden substans.
Selvom det kun er en enkel skole ud af hele kommunens skoler, som har ytret sig negativt over skiftet, så vil jeg nok også være kritisk overfor kommunens håndtering af skiftet – som IT chefen ifølge artiklen også forholder sig selvkritisk til.
Uanset hvilket produkt (software eller ej) skal man sørge for overgangen bliver så let som mulig, og så alle parter er med på skiftet. Hvor meget der er gjort ud af det, er ikke til at sige, men noget tyder på, at i hvert fald på Virum skole skulle kommunen have gjort en større indsats.
Mathias skriver
Rigtig god post både indholdsmæssigt men også set fra en SEO vinkel.
Tilpas provokerende til at folk ikke kan dy sig for at ytre sig 🙂
Jeg har samme holdning. Har også arbejdet med Open Office og det har en lang række store ulemper.
Gratis (Open Source) er ikke altid godt. Det er typisk programmører der har udviklet GUI og hvis der er noget os programmører pr definition har svært ved er det at skabe et GUI som er let at bruge for ikke IT sagkyndige.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Morten, du kan da se på både nogle af kommentarerne her og andre steder, at jeg bestemt ikke står alene med min holding. OpenOffice opleves ikke særlig brugervenligt og vi er mange der synes det er både grimt og mangelfuldt.
Og pointen er jo netop, at jeg da godt ved at nørderne ikke mener at det har nogen betydning om noget er grimt – ligesom musiknørderne ikke mener det betyder noget om sangerinden er lækker, bare hun synger godt – men det store flertal er altså ikke enig.
Og det viser resultaterne da også. Hvis det du, Morten, og dem du er enige med skriver skulle være rigtigt, så forstår jeg da slet ikke, at der ike er mange flere virksomheder, institutioner og privatpersoner der har skiftet til OpenOffice. Jeg kender mange der har forsøgt – men stort set alle er, på samme måde som jeg, gået tilbage til MS Office, fordi vi synes det er bedre. Og det kan jeg godt se du har lidt svært ved at acceptere.
Så, at du forsøger at gøre det her til en personlig sag – at det bare skulle være mig, der er noget galt med, preller altså helt af. Vi er skam et stort flertal – like it or not.
Og din overfladiske afvisning af, at det er nørder – udviklere, frem for brugere og brugervenlighedseksperter, der styrer udviklingen af det meste OS og OpenOffice holder jo ikke vand. For sådan ER det jo. Og det er absolut et af de helt store problemer.
Det er først den dag de store OS miljøer, der består af fagnørder og udviklere, tør overlade ledelsen og beslutningerne om produktets udvikling til andre mere bruger-orienteret folk, at det for alvor vil blive folkelige produkter.
Om det så er det der skal være målet, skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Jeg synes bare det er sindssygt arrogant, at OS-folk forventer, at hele verden skal bruge nogle mørdede produkter – på samme måde, som at det var arrogant af mig, dengang jeg var ung, at jeg mente alle skulle høre jazz-fusion.
Allan skriver
MSO er ikke et layout program – og er elendigt til det – så:
OOO og MSO er begge to noget møj, fordi alt for mange slet ikke kan overskue de mange funktioner, og derfor fejler de ofte på selv de mest enkle ting.
MSO har ikke formået at få programmerne til at “spille sammen” på en måde som meningmand kan forstå – derfor er de heller ikke bedre and andre.
I mit arbejde kommer jeg rundt til folk i alle aldre – og et klart fællestræk er – de kan ikke finde ud af moderne software – og jo nyere software jo værre bliver det! De kan ganske simpelthen ikke følge med mere!!!
Så hvis man skal kigge “nørderne” og udviklerne dybt i øjnene og aftvinge dem et løfte – skal det være stop for flere “knapper” og få så samlet de rigtig mange middelmådige eller direkte dårlige brugere op – før der tilføres nye funktionaliteter…
På skoler, høj som lav, og i virksomheder, findes der stadigvæk rigtig mange, der får knopper, hvis de tvinges hen til et tastatur.
HUSK DET NÅR I UDVIKLER SOFTWARE & WEBSITE’S DER KRÆVER DIVERSE INSTALLERINGER !!!!
Morten skriver
Jeg gør det ikke til noget personligt. Jeg diskuterer ikke engang, om Microsoft Office er bedre end Open Office eller omvendt, eller om Open Source kun er for nørder.
Jeg tror i virkeligheden, at dét spørgsmål er væsentlig mere nuanceret end OPEN OFFICE RULES!!! eller OPEN OFFICE ER NOGET LORT!!!
… Som er den holdning henholdvis Open Source fanatikere og du står for.
Man kan opsummere hele din artikel og kommentarer med to holdninger, som præsenteres som fakta uden reelle argumenter:
* Open Office er noget lort
* Open Source er for nørder
Jeg kan godt lide din provokerende stil, men synes niveauet i denne omgang er for lavt.
Mikkel deMib Svendsen skriver
> MSO er ikke et layout program – og er elendigt til det
Det ved jeg godt at der er nogle der mener. Jeg har dog lavet DTP på 2 bøger nu og det er altså gået ret godt. Den første var for IDG forlag, som (i hvert fald dengang) lavede DTP på mange af deres bøger i netop MS. Men nu er de jo også bare et lille ubetydeligt forlag 🙂
John skriver
Det minder lidt om religion 🙂
Jeg har de sidste 10 år udelukkende brugt OpenOffice. Mine børn bruger det hhv. i skolen og på gymnasiet.
Vi syntes alle tre, at det er noget “godt lort” 😉
Fred på Jord
Christian Foged skriver
Ahem….
Fedt at du tager emnet op Mikkel – er enig med dig langt hen af vejen.
Jeg er selv en stor sympatisør af open source, og prøver at bruge det alle de steder jeg kan komme til det! Af gode eksempler er VLC player, Mediaportal, 7-Zip, Audacity, FileZilla, FreeMind og mange mange flere…
Samtidigt er der OGSÅ en grund til at jeg glædeligt betaler for min Windows licens, min MS Office Licens, og min Adobe licens. Det er det der passer bedst til mig – det der får mig hutigst ud over rampen. Jeg gider ikke “nøjes” – og sat på spidsen er det bekymrende få arbedstimer der skal bruges, før licenserne er tjent hjem, (uanset om du er flaskedreng eller advokat). Jeg nægter at spilde timer/uger/måneder på software der ikke passer til mine behov og omverden, som Rosenstand nævner det. Min verden hænger eksempelvis ikke sammen med Linux, Open Office og Gimp.
Er i bund og grund voldsomt træt af at høre på folk der hyler hver gang man nævner at Open Office (og GIMP og Linux) ikke er gode nok – for det er det ikke i min verden, stop med at belære mig. Det er IKKE forbudt at kritisere noget, bare fordi at det er gratis. Du kalder det noget lort – jeg kalder det “ikke godt nok” – meningen er den samme. Timers svanesang fra de varme lande ændrer ikke ved det faktum.
Det handler IKKE om at jeg er Microsoft/Adobe fanatiker – tro mig, når alternativet reelt er godt nok, så skifter jeg. Det er bare ikke nu.
…og ren 12 tal til den skarpe observation, med Open Office til eleverne, men MS office til resten. Floskeltid: Moral er godt… (resten kender i)
Lars D skriver
I stedet for at bruge penge på MS Office, hvor Lyngby faktisk betaler en stor pris til KMD for hver licens, så kunne pengene måske bruges på SEO kurser 🙂 helt seriøst, så tror jeg at eleverne ville få mere ud af at lære om søgemaskiner end at få udskiftet OOo med MSO.
Rosenstand skriver
@Christian Foged: Det er dælme en af de bedste kommentarer, jeg har læst fra din hånd – og der er som regel gode, så topkarakter her fra! Det kunne ikke siges mere præcist.
Mathias skriver
@Christian Foged.
Du siger det jeg prøver at sige. Enig med Rosenstrand i at det er “spot on”.
Lars Meyer skriver
Enhver der har arbejdet bare en smule professionelt eller seriøst med Office pakken ved at OOo mangler meget endnu for at være på højde med MS Office.
Bevares, jeg anvender da selv OOo på min private MacBook til hjemmebrug (Udelukkende fordi det er gratis ^^), men i arbejds øjemed kan det p.t. ikke erstatte MS Office. Kun til de helt simple små dokumenter og tekstbehandling kan det være med på lige fod med MS.
Når man så ser på de andre programmer i pakken, som fx Excel vs. Calc, så er der ikke længere nogen tvivl. Excel har utallige features som ikke findes i Calc.
Sidste problem med OOo er, at det endnu ikke har slået nok igennem til at der er nok 3. parts software der har lavet integration til dette – hvilket så betyder at det nærmest kan være fuldstændig ligegyldig om det så var bedre en MS Office – Hvis det altså alligevel ikke kan arbejde sammen med det øvrige software man har i sin virksomhed.
Jeg skal da være den første til at skifte til OOo når det opfylder behovet, jeg vil da meget gerne spare de penge til MS licenser – men indtil det er godt nok, så bliver jeg ved MS (selvom de er nogen onde onde kapitalister i OS verdenens øjne).
Mikkel deMib Svendsen skriver
Lars, jeg tror … nej, jeg VED, at Folkeskolen har rigeligt med andre og vigtigere ting at lære ungerne end SEO. Vil de lære det kan de sagtens selv klarer det udenfor skoletiden 🙂
Søren skriver
Hvis I kigger på hvad unge nørder anvender i dag, og vi så ekstrapolerer en lille smule ud i fremtiden, så vil webbaserede løsninger fuldstændigt overtage dette marked. Her står Google Docs ekstremt stærkt lige nu, og på mange uddannelsessteder inkl. Folkeskolen har de nærmest lavet clean sweep i forhold til hvad de unge mennesker anvender.
For en tidligere Microsoft Office-fan (og også en som har layoutet adskillige bøger og hæfter i dette program) er der ingen tvivl – Google Docs er en fuldt ud tilfredsstillende løsning. Der er fantastisk at slippe for alle de unødvendige funktioner. Det er hurtigere at starte op, og deling-, API-adgang, osv. er altsammen fordele som betyder langt mere for mange mennesker nu end tåbelige fonte, temaer, etc. etc. etc. etc.
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Google Docs er en fuldt ud tilfredsstillende løsning.
Du glemte lige sidste del af den sætning …” for mig” 🙂
– For det er da glimrende at DU synes Google Docs er et godt alternativ for dig. For mig dur det slet ikke. For mig – som for millioner af andre brugere, er Microsoft Office stadig LANGT at foretrække.
Jeg fakturerer typisk mellem 1500-2500 pr. time, så jeg skal ikke spilde ret mange timer på gratis software før at det langt bedre kan betale sig at købe licenser til for eksempel Microsoft Office – eller de mange andre kommercielle softwareløsninger jeg anvender til andre opgaver.
Selv hvis din timeløn er lidt mindre end min, bliver det hurtigt dyrere, at rode med de gratis programmer. Desværre er det et meget udbredt fænomen – særligt i Danmark. Folk kører gerne 100 km i bil for at spare 7 kroner på vaskepulver. I min verden er det altså temmelig åndssvagt 🙂
Lars D skriver
@Mikkel: Lyngby kommunes argument for OOo var faktisk, at de havde valget mellem at få ordentligt IT udstyr og OOo, eller ikke at få godt nok IT udstyr.
Jeg vil til enhver tid foretrække en computer med OOo end MS Office uden en computer at køre det på.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Lars, dermed understreger de jo så også, at de politisk har valgt, at børnene i Folkeskolen skal køre på anden klasse – i forhold til det som de fleste af os andre tilbyder voksne mennesker på moderne arbejdspladser. Det er da i sandhed trist!
Sjovt nok snakkes der meget om One Laptop Per Child i den tredie verden. Det synes alle er et godt projekt – for naturligvis skal ungerne i den tredie verden havde adgang til god IT. Men hvad med vores børn?
Jeg bliver altid rasende, når voksne mennesker – i det her tilfælde politikerne i Lyngby-Taarkæk kommune, mener at vi godt kan spise ungerne af med tredierangs løsninger og samtidig påstå at di har kæmpe ambitioner om at være en førende videns- og IT nation. Dte hænger sgu ikke sammen.
Flemming Lund Sørensen skriver
@Mikkel – nu må jeg indrømme, at jeg under ingen omstændigheder er enig med dig i at OOO er noget lort, tværtimod syntes jeg du bygger dine argumenter på et yderst tyndt grundlag og gør dit private had til alle andres! Det er da helt fair, at man har forskellige præferencer – sådan vil det jo altid være! nogle syntes BMW er verdens bedste bil andre syntes det er en lortespand, da de fortrækker Mercedes!
Helt specielt er jeg sgu ikke specielt imponeret, når du i din overskrift skriver Søgemaskiner, Online Marketing og NY TEKNOLOGI???? Det er da vist noget af en overdrivelse, at udråbe sig som ekspert på det område, når du ikke ser objektivt på tingene, men straks dømmer ting ude på, for mig at se, et totalt tyndt grundlag!
Nu mener jeg jo ikke, at du ikke må syntes OOO er noget lort, det er jo helt fair – vi har jo heldigvis ytringsfrihed her i DK og kan danne vores egne meninger! Men skal det gøres offentligt med respekt, (du mener jo at være ekspert i Online Markedsføring!!!), så bør du sgu også vide, at man skal kritisere på et seriøst grundlag – ellers er det bare som når et barn stamper i jorden fordi det ikke lige kan få sin vilje!!!
Nå, men held og lykke med din kamp mod OOO! Håber du finder en løsning der passer til dig og “alle de andre”, som du også skriver…dem er jeg ihvertfald ikke i blandt!
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Det er da helt fair, at man har forskellige præferencer
Hvordan kan det så være, at så mange fortalere for OS og Open Office kaster sig over alle kritikere som Jehovas vidner på en regnvejrsdag (eller fluer på en lort)?
Det virker i hvert fald mest som religiøs fanatisme.
I MIN blog skriver jeg MINE meninger. Det er der vel ikke noget underligt ved. Hvis du ikke kan lide det, skal du nok bare vælge at læse noget andet 🙂
Som du kan se af både den oprindelige reference til Virum skole, og flere af kommentarerne her – for slet ikke at snakke om MS Office udbredelse, er vi RIGTIG mange, der ikke synes at OpenOffice er godt nok. Hvorfor det er så vigtigt for OpenOffice tilhængere at overbevise os om noget andet forstår jeg altså ikke. Kan som sagt kun tilskrive det en eller anden form for misforstået religiøs fanatisme.
Dit argument om at jeg skulle dømme på et tyndt grundlag eller ikke er objektiv må jeg blot grine ad. Du aner ikke hvilket grundlag jeg dømmer på og nej, mine holdinger er skam aldrig objektive – det er som sagt mine holdinger og de er pr. defination subjektive. Ligesom dine, iøvrigt 🙂
Lars D skriver
@Mikkel: Jeg kan i øvrigt oplyse dig om at jeg netop har købt to bærbare computere til firmaet, til kontorbrug, uden MS Office, men med Windows. Årsagen er, at der kun skal laves intern dokumentation, og så er MS Office totalt overflødigt og spild af tid. Og det gælder også, selv om en MS Office OEM licens er uhyggeligt meget billigere, end den pris som Lyngby skal betale for en MS Office licens.
Mikkel deMib Svendsen skriver
MS Office er på tilbud i Bilka i denne uge til under 500 kr!
Til den pris gider jeg ikke spilde så meget som 2 sekunder på noget andet 🙂
Lars D skriver
@Mikkel: Når du betaler 500 kr., frem for at piratkopiere, så giver det dig visse rettigheder til at bruge MS Office. Men bruger du MS Office til at læse arbejds-relaterede e-mails, så gør du noget, du ikke har betalt for. Det kaldes software-pirateri.
Eftersom at jeg gerne vil kunne læse arbejds-emails hjemmefra, inkl. Word-filer, så ville en licens til under 1000 kroner ikke være relevant i mit tilfælde.
Som jeg skrev, så var de to bærbare til firmaet. Her er det selvflg. komplet irrelevant og ulovligt at købe en Bilkalicens.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Lars, jeg bruger Exhange server, hvor Outlook er inkluderet, så det er ikke noget problem 🙂
Lars D skriver
Det er Word-licensen, jeg snakker om. Hvis du får en arbejds-email med et vedhæftet Word-dokument, så må du ikke bruge Bilka-licensen til at åbne den vedhæftede fil.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det er så din fortolkning. Den må du jo så leve med.
Iøvrigt er det lige meget om en M;S Office licens koster 500 eller 2000, jeg gider ikke arbejde med noget lort for at spare den slags småpenge. Og jeg synes bestemt ikke at mine børn skal stilles dårligere i skolen end jeg stiller mig selv om mine medarbejdere.
Viggo skriver
Jeg synes tonen i dette indlæg (og mange andre steder på nettet, hvor der debateres) er meget hård og uforskammet. Man kan sige hvad som helst til folk, som man ikke sidder overfor. Husk, at der sidder mennesker af kød og blod bagved tasterne, og man skal sige tingene på samme måde, som man ville sige dem, hvis man kikkede modstanderne i øjnene.
Mikkel du “taler” utroligt arrogant til mange af debatørerne i dette indlæg – sjovt nok er det dem, som er uenige med dig, som der bliver talt ned til. Du skal huske, at nogle af dem kunne være potentielle kunder i din forretning. Jeg må sige at jeg ALDRIG ville vælge dig som samarbejdspartner p.g.a. din arrogance overfor folk med andre holdninger end dine – heller ikke selv om du skulle være den bedste på markedet.
Om OO eller MSO er bedst ved jeg ikke – jeg kender kun MSO, og jeg gider heller ikke spilde min tid med at prøve andet, når MSO dur til mit arbejde.
Mikkel, jeg er fuldstændig enig i dine betragtninger om kommunen, som spiser eleverne af med gratis programmer, og så beholder de dyre programmer hos sig selv. Folkeskolerne bliver også spist af med dårlige møbler, dårligt vedligeholdte bygninger og meget andet, mens rådhusene bugner af dyre designermøbler, fede kantineordninger m.m. Det burde faktisk være omvendt – børnene skal forsørge os, når vi bliver gamle, og de skal have ordentlige værktøjer og vilkår.
Når det er sagt, vil jeg også sige, at jeg ikke helt forstår problemerne med at udveksle dokumenter mellem skole og hjem. Hvis min datter kom hjem og sagde, at de skal bruge OO på skolen, ville jeg ikke tøve et sekund med at installere det på vores hjemmePC, så hun IKKE får de problemer – hvor svært kan det være?
Mikkel deMib Svendsen skriver
> hvor svært kan det være?
Både du og jeg kan sikkert godt finde ud af det, men vi må jo også konstatere, at der er mange andre der ikke kan og for hvem det volder kæmpe problemer.
Hovedproblemet her er to ting, synes jeg:
1) Man har ikke inddraget brugerne i beslutningen. Det er desværre meget almindeligt indenfor IT og det resulterer næsten altid i, at når brugerne så får trukket den løsning ned over hovedet som andre har besluttet/designet for dem, så fungerer det ikke særlig godt for dem.
2) Man forsøger at spise børnene af med billigere løsninger end dem som vi voksne kræver på vore arbejdspladser. Det er, som du også selv nævner, virkelig dumt.
Lars D skriver
@Viggo: Ja, for hvis min datter kom hjem og sagde, at nu bruger de Microsoft Office på skolen, så ville jeg ikke have en nem måde at give hende adgang til samme herhjemme.
Janich Rasmussen skriver
@Morten, @Flemming Lund Sørensen
Helt enig i jeres synspunkter.
Denne debat om politikernes (demokratiets?) beslutninger er kørt af sporet for lang tid siden. Desværre er den landet langt under lavmålet, hvor alle har individuelle præferencer og behov – og aldrig vil blive enige om noget i fællesskab.
@Mikkel
Flemming Lund har en god pointe. Din arrogance stråler langt væk når man læser igennem hele tråden.
Jeg kan nu ellers godt lide nogle af dine provokerende indlæg, men når man støder på sådan en tråd her ryger karma simpelthen lidt ned igen.
Ærgerligt.
Hovedemnet er nu ret interessant, men umuligt at diskutere når man fordømmer det hele fra start af.
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Flemming Lund har en god pointe. Din arrogance stråler langt væk når man læser igennem hele tråden.
Hvis du havde ret, ville jeg så have ladet hans kommentar stå? 🙂
I kampen mod nørdernes arrogance overfor folk der ikke hverken kan eller gider benytte lorte-software gælder alle kneb
Desværre er det den generelle oplevelse, at nørderne ikke acceptere kritik af deres hellige Open Source guder – og reagerer som fornærmede islamister, når der falder kritik af dette.
Så din kritik preller lidt af. Jeg vil fortsætte med at kritisere nørd-.valg uden fokus på brugerne. Like it or not 🙂
Henrik skriver
Mikkel
Du skriver at dine børn ikke skal stilles anderledes hvorfor flytter du så ikke til en kommune
hvor M$ har hånden længere oppe i røven på dem der bestemmer ;-))
Så kan i jo om 2 år ligge i ske der når WinDoze (som ikke har været stabil siden win2000) siger jeg ogt mange andre
Er blevet overhalet af Ubuntu eller et andet Osv. (Nørd tja men hvis soklen ikke virker vælter toppen og det sker ret tit med WinDoze)
En makulatur er nok den eneste maskine der afvikler astaLaVista uden problemer
Ja dette er min mening Og dette er din Blog (fuld respekt til dig på mange steder til det du skriver og laver men her får du -5 på det faglige)
Mikkel deMib Svendsen skriver
Henrik, det er jo meget tydeligt at du har mere øje for det tekniske end det bruger/kundemæssige.
Det er en meget almindelig, og i virkeligheden lidt arrogant, holding blandt teknik-nørder, at problemet er, at brugerne er dumme – når de bliver lidt klogere skifter de alle sammen til nørdernes redskaber. Problemet med den teori er, ligesom visse sekters profetier om jordens undergang, at det aldrig rigtig kommer … Jeg har hørt på den samme sang fra teknik-nørder i 2 årtier og folk bruger stadig det, som er lettest for dem, lækrest, ser godt ud osv – ikke nødvendigvis det, som nogle nørder kan argumentere for skulle være bedre rent teknisk.
Jeg undrer mig i øvrigt også over den misforståelse, at det kun skulle være Microsoft produkter der er en omkostning ved. Både kommercielle (og der benyttes jo software fra mange andre – også i det offentlige) og gratis software er der omkostninger ved. For mange organisationer er selve software prisen faktisk det mindste – uddannelse, support, vedligeholdelse osv kan ofte løbe op i meget mere.
Binici skriver
Jeg er overrasket over dette blog-indlæg fra dig Mikkel. Havde forventet et indlæg der var underbygget med mere end bare “det er noget lort”-argumentet.
Kommunens beslutning handler om prioriteringer – det handler ikke om hvad der er fedest ellert “lortest”. Kommunen har fundet at OpenOffice på fin vis opfylder de behov børnene har for en kontorpakke. Til gengæld kunne man indkøbe bedre IT-udstyr. Du må da kunne se det fornuftige i det?
Man kan jo så vende det om: skal kommunen så også til at købe Mac-books til alle dets medarbejdere, fordi alt andet er noget lort? Mercedes A-klasse til alle hjemmehjælpere?
Flere og flere af mine kunder og bekendte skifter over til OpenOffice. De ser sig ikke tilbage.
Du må nok hellere holde dig til SEO :o)
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Kommunen har fundet at OpenOffice på fin vis opfylder de behov børnene har for en kontorpakke.
De har bare ikke spurgt børnene. Og de har vurderet at OpenOffice ikke var godt nok til medarbejderne i kommunen – men at børnene kunne spises af med det. Det er arrogant og dumt.
Jeg har som sagt selv forsøgt mig flere gange med OpenOffice – og Google Docs for den sags skyld. Ingen af de to kontorpakker er nær så fede som MS Office i mine øjne, og de kan ikke det jeg glad for at kunne i MS Office.