NRGi’s kunder tvinges til at bruge millioner hos WUPTI.com!
Som omtalt af flere medier i dag – herunder TV2 Nyhederne her til aften og Comon, har elselskabet NRGi valgt at lade en del af det overskud, som kunderne har krav på at få retur, komme til udbetaling i form af gavekort til WUPTI.com. Dette er i sig selv, en meget underlig disposition, men den bliver ikke mindre mærkelig når man dykker lidt mere ned i det.
NRGi ejer 51% af WUPTI.com og har allerede skudt mange millioner i projektet til etablering og markedsføring. I TV2 Nyhederne fremgik det at WUPTI kører med underskud. Der var en del offentlig diskusion i forbindelse med etableringen af WUPTI, fordi det sket med overskud i NRGi, der ellers skulle have været udbetalt til elkunderne. En del af deres kunder brokkede sig derfor offentligt over, at de skulle betale for etableringen og markedsføringen af en webshop, der iøvrigt for 49% vedkommende ejes af nogle andre. Jeg kan ikke forestille mig, at disse kunder er mere glade i dag, hvor de så finder ud af, at de ikke blot har skulle betale for butikken – nu tvinges de også til at handle der.
Smart. Lidt for smart, hvis du spørger mig.
NRGi har udtalt i medierne, at grunden til at gavekortet kun kan bruges i NRGi’s egen webshop WUPTI.com er, at det ville være så frygteligt besværligt at koble andre webshops på. Jeg går ud fra at de fleste der læser denne blog er enig med mig i, at det virker som en være gang vrøvl. Jeg er 100% sikker på at konkurrerende virksomheder som Hjem.dk og Hapii.dk meget gerne ville dække de omkostninger der måtte være til den nødvendige integration, mod at få adgang til de 85 millioner. Ikke alene ville dette have givet NRGi kunderne flere valg, det ville også have taget en hel del af broden af den kritik der nu i stedet for hagler nedover NRGi. Man kan så stadig mene, at det er underligt at udbetale pengene som gavekort, fremfor at lade deres elkunder vælge selv.
Til det siger NRGi, at det kun er ved at udstede gavekort der kan bruges til elbesparende udstyr, at pengene kan udbetales skattefrit. Jeg er enig med Forbrugerrådet, der udtalte sig i TV2 og stillede spørgsmålstegn ved om det er et elselskabs opgave at agere skattespekulant for deres kunder. Dertil kommer så, en ting som TV2 Nyhederne slet ikke tog fat på – nemlig det faktum, at gavekortet, udover at være en skattefidus, også er en kommerciel fidus for den forretning der sælger disse gavekort.
Der er to ting som gør gavekort så smarte for en forretning:
- Forretningen får betaling før de skal levere varer – nogle gange kan der går mange måneder før gavekortet udnyttes. Det er jo fedt for likviditeten
- En vis procentdel af alle gavekort bliver aldrig brugt. Enten bliver de væk eller folk glemmer dem bare. I hvert fald har jeg set undersøgelser der viste at det drejer sig om ca 10%. Det er jeg ikke overrakset over. Men det er naturligvis en fed forretning for dem der udsteder gavekortet.
Hvad mener du om denne sag?
Tommy skriver
Vedr. punkt nummer 2, så har jeg lige læst, at der i USA ligger gavekort for $8 mia tilbage fra sidste jul. Det er sgu en pænt slat og må alt andet lige, være de letteste penge en virksomhed kan tjene.
Hvad ligger en gennemsnitlig udbetaling på? Vil man kunne købe noget for pengene, eller skal man selv smide yderligere efter Wupti, for at få brugt gavekortet?
Mattias Skovhøj skriver
Det blev til noget af et langt indlæg du fik skrevet der. Ærlig talt, så synes jeg det er forkasteligt, at man får udbetalt sit tilgodehavende som et gavekort til en webshop. Længere er den sådan set ikke.
Ulrik Brøndum skriver
Det er helt til grin at de overhovedet får lov at “afregne” på den måde…
Brian Brandt skriver
det er forkasteligt, ja… men også smart… lige ind til de kommer i medierne med det… 😉
Mikkel deMib Svendsen skriver
> lige ind til de kommer i medierne med det…
Der er de allerede 🙂
Lars Bachmann skriver
Det kan da kalde et stunt der giver bagslag 🙂
Henrik skriver
Haps – den ligger da lige til højrebenet hos konkurrencestyrelsen.
Hans Tosti Pedersen skriver
Mikkel, jeg er nødt til at spørge: Hvor meget betyder det faktum, at du ejer en given andel af en konkurrerende virksomhed til Wupti, for din vurdering af sagen?
Når dette så er sagt, så kan vil jeg da sige, at jeg også stiller mig noget undrende overfor at NRGis bestyrelse og repræsentantskab har blåstemplet denne “dividendeudbetaling”. På den anden side vil det være en helt igennem uoverskuelig administrativ byrde for NRGi at indberette skattepligtige udbetalinger til SKAT. På den måde kan man vel sige, at det er smart nok.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jeg ejer ikke noget af nogen konkurrerende virksomhed til WUPTI. Et af de selskaber jeg er medejer har har en lille andel af Hjem.dk.
Og nej, det betyder intet for min holding i denne sag. At udbetale udbytte i form af gavekort til en enkelt virksomhed er helt ude i hampen. Ikke mindst når man tager i betragtning at flere af dem der får dette gavekort er konkurrenter til denne ene webbutik. Det er da helt groteskt
Hans Tosti Pedersen skriver
Du har sat Hjem.dk under “Mine selskaber” i linkssekstionen på nærværende site, så konkurrenceforholdet er da ikke til at løbe fra.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Hvorfor spørger du, når du allerede har din faste mening om tingene. Det er sgu da for latterligt! Forholdene er som jeg beskriver og tror du ikke på det må du da helt selv om det.
Og hold dig så ellers venligst til sagen. Jeg accepterer ikke at tråde afspores her.
Morten skriver
Måske man fremover skal sende NRGi et gavekort til sin butik, når de opkræver el-regningen.
Sagen er simpelthen så langt ude. Det kan simpelthen ikke passe, at man får lov til det i et civiliseret samfund i 2007. Jeg var rystet, da jeg så det i TV i går.
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Måske man fremover skal sende NRGi et gavekort til sin butik, når de opkræver el-regningen.
JA! Det var sgu da en god ide!! hehehe
Rosenstand skriver
Du spørger: Hvad er din mening om den sag?
Den får du her: Det er UALMINDELIGT uartigt!
Disclaimer: Jeg ejer ikke hverken hele, halve, kvarte eller promiller andele i nogen virksomhed, der konkurrerer med wupti.com – og alligevel synes jeg, det er uartigt 🙂
Peter skriver
Jeg forstår slet ikke skatteargumentet. De kan vel bare sætte deres priser ned – det kan da ikke være skattepligtigt?
Og så undrer det mig at overhovedet at NRGI overhovedet vil have deres egen wupti forretning. Det minder mig om en akademisk boghandel ved en videregående dansk uddannelsesinstitution som lavede væsentligt med penge ved at spekulere i valuta. Men de tjente da i det mindste penge på det…
Bo Tranberg skriver
> Måske man fremover skal sende NRGi et gavekort til sin butik, når de opkræver el-regningen.
Hørt! 😀
Rosenstand skriver
Hvis man får et gavekort på 1.000 kr. til Wupti – så skal Wupti af med varer, de har givet måske 750-800 kr. for. Hvem snupper de 200-250 kr.? Det gør Wupti, der er ejet af NRGi.
Smart….
Mikkel deMib Svendsen skriver
Regnestykket er faktisk endnu værre, Thomas, for de fleste ender med at få et gavekort på 300 kr – men det kan de stort set intet købe for, så de skal så selv ligge flere hundrede kroner oveni, for at “få” deres 300 kroner ud. Så NRGi’s fortjeneste er:
1) Alle de gavekort der aldrig bliver indløst
2) Fortjenesten på de gavekort der faktisk bruges
3) fortjenesten af det folk bliver nødt til at smide oveni
Skide smart for alle andre end NRGi’s kunder, markedskræfternes frie spil og almindelig anstændighed
Rune Isaksen skriver
Nrgi skal gøre end indsats for at bringe el-forbrug ned.
Det kunne være at nogen ikke har eks. tv mm og ikke er eller vil med på forbrugerræset. Det tvinges de så til hvis de vil have deres penge.
Det kunne også være at vi var nogle der gerne vil betale skat til gavn for eks. gamle og syge. Men Nrgi mener at hvis man kan undgå skat så skal man også. Rent filosofisk er det altså noget svineri at de udleverer gavekort så folk skal ud at forurene i deres bil for at hente pengene via køb.
Toft skriver
Som en allerede har skrevet: Den med skattepligt holder ikke. Energis overskud fremkommer som fortjeneste ved elsalg (køb og salg) med fradrag af diverse omkostninger. Derfor kunne de blot løbende tilpasse deres afregningspriser med os forbrugere, således at der ikke blev noget overskud.
Men noget andet er: Er der virkelig ingen som tager initiativ til at få selskabets repræsentantskab afsat hurtigst mulig og få indsat en bestyrelse som tjener ejernes interesser (elforbrugerne).
Peter skriver
Til alle I ivrige skribenter: De penge som NRGi udbetaler dels med en check, dels med gavekortet til Wupti, er ikke penge der er opkrævet for meget på elregningen. Hvis I gad læse materialet på NRGi’s hjemmeside, vil I kunne se, at pengene kommer fra mange forskellige aktiviteter. Blandt andet afkast af en stor egenkapital. Og I kan også se de skatteregler m.v. som danner grundlag for beslutningen om at lave udbetalingen på den måde den er lavet. Betragt gavekortet som en mulighed for at få en rabat som medejer af selskabet. Måske det er nemmere at forstå.
Men det interesserer måske ikke med fakta? Det forstyrrer jo verdensbilledet ligesom det forstyrrer JP’s journalisters agenda med at koge en historie på en tynd, tynd pølsepind.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Du har vist slet ikke forstået budskabet her og fra mange andre sider. Hvis NRGi virkelig bare gerne ville tilbagebetale noget af det overskud de har lavet på deres medejere, så kunne de enten gøre det valgfrit hvordan, eller i det mindste udstede gavekort til andet end deres egen butik. At du ikke kan se det groteske i det, må skyldes DIN manglende indsigt – ikke dem der kritiserer.
Fakta er, at NRGi har handlet på en svinsk måde med kunder og medejeres penge. Det er bestemt en vigtig historie at forfølge. At du så ikke mener det er ret ligegyldigt, når det nu er et faktum at det er det for mange andre.
Så, det er vist dig der lige skal have fakta på plads her.
Peter skriver
Kære Mikkel
Igen: det er ikke et overskud der er lavet på deres medejere. Og det er jo netop der, kæden falder af. Og det er jo derfor, der ikke er tale om en tilbagebetaling, men en udbetaling. Der er afgørende stor forskel.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jeg er ikke enig med dig, Peter. Og det er der rigtig mange andre som heller ikke er. Og vi opfatter alle NRGi som nogle svin med deres handling.
Anders skriver
Sådan noget forbandet svineri!
NRGi nægter at tilbagebetale de penge som er krævet for meget op af forbrugerne, med den begrundelse at rent skatteteknisk ikke er muligt at tilbagebetale uden at beskattes af pengene. Dette kan jeg på ingen måde se, skulle være forbrugerens problem, så må de jo betale differencen til skattevæsnet.
Og nu til det berømte Green Card, som vi modtog mellem jul og nytår, som ikke kun kan indløses i deres egen butik, men også kun til et meget begrænset antal produkter. Det er kun muligt at indløse “sine egne penge” på såkaldte grønne produkter, til priser som absolut ikke er lave eller favorable.
Kære Peter (se to indlæg op) Læs sagens akter inden du udtaler dig.
Mikkel F skriver
Hvis man ikke ønsker at spytte yderligere i posen til Nrgi, så er det nemlig lige præcis kun muligt at investere sine egne 300 kr i energimærkede produkter og til under 300 kro findes der hos Wupti.com udelukkende mulighed for at købe el-sparepærer og elspare strømskinner. Alternativet er at kaste MANGE flere penge efter wupti.com og så investere i vaskemaskiner og så videre. Men da wupti.com er alt for dyre i forhold til deres konkurrenter så er de 300 kr man sparer hurtigt forsvundet i forhold til hvad man kunne købe produktet til et andet sted.
Skulle man så alligevel vælge at købe energisparepærer…så kommer man alligevel af med 50-60 kr i fragt oveni prisen på energisparepærerne 8(som sjovt nok alle sammen står til præcis 300 kr pr pakke).
Så hvad enten du vil det eller ej….så kommer du til at poste penge i et kuldsejlet koncept.
Jeg vil bare gerne ha mine egne penge….jeg vil faktisk gerne betale skat af de 300 kr…….for så får jeg da i det mindste udbetalt 120-140 kr……nu kommer jeg til at skulle betale wupti.com for at få mine varer tilsendt….
Betina Dalgas skriver
Hej alle 🙂
Jeg er helt enig med jer i jeres synspunkter 🙂
Jeg har så lige et spørgsmål… er der nogen af jer som ved om man kan lægge gavekortene sammen??
Min overbo vil nemlig gerne sælge mig hans, men er det overhovedet muligt at lægge dem sammen??
Håber der er en som vil svare mig 🙂
Hvis det er muligt, vil jeg meget gerne købe flere gavekort hvis der er nogen af jer som ønsker at sælge mig jeres 🙂 i håb om at vi alle så kan få lidt ud af denne svinestreg 🙂
Vh. Betina.
Rasmus skriver
Hejsa
Først og fremmest, så tror jeg NRGi har valgt en rigtig uheldig strategi ved at lave de hersens Green Card. Det virker for at sige det pænt, lidt uldent, at jeg som medejer ikke selv kan bestemme, hvad jeg vil bruge mit udbytte til (For det er vel det, det er, ik’ Peter?). Når jeg får udbytte fra andre virksomheder, som jeg er medejer af, via aktier, så får jeg det heller ikke på et gavekort, Nej, så får jeg det via penge, som rigtig nok er skattepligtige, men sådan er det nu engang, at være medejer af en virksomhed.
Og se hvor meget dårlig omtale NRGi kunne have sluppet for, hvis de blot havde udbetalt de 140mill. de må uden at det bliver skattepligtigt, istedet for de 220mill, som de har valgt at udbetale 🙂
Mikkel>> Ifølge Wupti.com ejer NRGi 96% af Wupti.com og ikke kune 51%
Betina>> Ja, du kan godt bruge flere Green Cards og der er en del af dem til salg på qxl, dba o.lign.
Ronnie S. Andersen skriver
Jeg mener at i er uinformerede og at i skal være heldige hvis i slipper for at komme i retten.
Nu sidder jeg i en virksomhed som har NRGI som kunde og kender Direktøren for NRGI Butikkerne Jan Nielsen personligt.
Og der er op til flere usandheder i denne tekst.
“har elselskabet NRGi valgt at lade en del af det overskud, som kunderne har krav på at få retur, komme til udbetaling i form af gavekort til WUPTI.com”
Forkert, de penge der er blevet udbetalt på gavekort er penge som folk IKKE er berettiget til, men som er en overskud fra NRGIs andre foretagender bla. NRGI Butikkerne så det er en REN foræring !!!
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jamen det er da klart – i tager fuldkommen fejl, sammen med de tusindvis af andre der har ytret sig endnu mere kritisk om ordningen. Og det er klart, at det slet ikke er den kritik der har fået NRGi til at sige at de dropper “green card ordningen” til næste år.
Der er naturligvis også den mulighed at kritikken er berettiget – men jeg ved godt at det kan være svært at acceptere for nogle direktører.
Dine henslængte trusler til debattørerne her på deMib.dk om retsager og den slags må jeg bede dig om at frastå fra at fremsætte her. Hvis du ikke kan forstå det, er du ikke velkommen.
Niels skriver
Nu ved jeg ikke lige om det bare er mig der er for træt, men er der ikke noget om at nrgi er ejet af staten?
Er der ikke noget om at nrgi skulle sølges på børsen, men salget blev trukket tilbage? på grund af at staten ikke kunne få nok penge for butikken??
Er der ikke noget om at staten / skattevæsenet gør alt for at plukke så meget af os som muligt?
Så hvad er problemet? alle regner danskerne for nogle dumme får der ikke fatter en brik, det handler om at rage så meget til sig som muligt, og det lige fra Jørgen Poulsen, LO toppen og staten.
Hvad er der så tilbage…. os der ikke er dygtige nok til at rage penge i kassen på andres bekostning ( læs dumhed )
Sturt Sturt nummer staten laver skatte speklutation
Hi Hi
Jan skriver
Peter skriver, at greencard-beløbet stammer fra en stor egenkapital, og sammen med Ronnie mener han, at det er en ren foræring. Hvem har betalt den egenkapital?
Greencardet kan kun bruges til energisparende produkter. Hvorfor er pc-erne energibesparende, men ikke tilbehør?
Gør en god handel – men de elsparepærer, som er det eneste, man kan købe for greencardet, er tre gange så dyre som i Bilka.
I alt er det den største svinestreg, jeg har været ude for.
Kenneth Bojsen har klaget over sagen. Er der nogen, der kender ham, så vi kan støtte ham til at føre sagen hele vejen?