Verdens mest tåbelige linkpolitik
Jeg blev inspireret af Graywolf’s indlæg om linkpolitik i går om de mange sites der stadig har en tåbelig, ja ligefrem grotesk linkpolitik. For et lille årstid siden havde vi en lignende diskussion på Threadwatch, med en rækker andre underholdende eksempler og et virkelig godt indlæg af Andy Hagans. Lad mig starte med at understrege, at der findes to former for linkpolitik: En linkpolitik, der handler om hvilke links et website selv bringer og det er der intet galt i. Den anden slags, derimod, er helt galt – det er den form for linkpolitik der handler om hvordan andre må linke til dit website. Det er den sidste slags vi skal se lidt nærmere på i dette indlæg – ikke mindst nogle af de mere underholdende eksempler …
Graywolfs indlæg var inspireret af en af de mest groteske eksempler på en linkpolitik jeg nogensinde har set. Og ja, den er fra America. Ovenikøbet fra en skole! Jeg kan anbefale at du klikker på ovenstående link og læser den – det er ret underholdende. Faktisk kan man godt komme helt i tvivl om de faktisk mener det de skriver, men jeg er alvorligt bange for at de gør det. De kræver at man skal udforme en ret omstændig ansøgning for at få lov til at linke til dem. Hvis man alligevel linker, som jeg har gjort lige ovenfor, vil de kræve $1000 i bøde om dagen, og forbeholder sig yderligere ret til at hænge dig ud på deres website som “Cyber Pirate”. Det er ikke hjernen der trykker, på den skole 🙂
Mange websites har en linkpolitik der forbyder at man linker til andet end forsiden. Dette finder man ikke bare på Amerikanske websites men også på Danske. F.eks. har Berlingske Tidende stadig denne tåbelige linkpolitik på deres website, hvor de blandt andet skriver, at det er forbudt at linke til andet end “startsiden” på Berlingske.dk. Sorry guys, det skal I sgu ikke bestemme – det er jeres tåbelige linkpolitik som dette indlæg handler om, og derfor linker jeg direkte til den side på jeres website som denne politik er formuleret på.
Jyllandspæsten’s linkpolitik er en lille smule mere afdæmpet, men som det ses her, understreges det fortsat at der kun må linkes til forsiden. Det har jeg nu ikke tænkt mig at overholde. Sue me!
Avisen Information skriver specifikt, i modsætning til de to ovenstående, at man godt må linke direkte til enhver side på sitet. God linkpolitik!
Men, det er ikke bare aviser som Berlingske og Jyllandspæsten, der med deres linkpolitik udstiller et latterlige forhold til Nettet – man kan finde eksempler på mange Danske sites, som f.eks. denne her advokat. Han mener øjensynligt at man skal spørge ham først inden man linker til hans website, og at man kun må linke til forsiden. Fjols!
Hvis du har andre gode eksempler på tåbelig linkpolitik, må du meget gerne smide en kommentar nedenfor …
Kim Guldberg skriver
Man kunne håbe at Google Quality Score algo kunne have indflydelse på disse lidt latterlige forbud mod at linke dybt.
Quality score handler netop om kvaliteten af destinations siden (landing page på engelsk) og da forsiden sjældent er specifik nok vil et dybt link ofte være at foretrække.
Nu må vi se om google har nosser nok til at kræve ordentlige destinationssider til deres brugere også fra de store spillere
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jeg tror ikke Googles Quality Score vil påvirke gamle stivnakker som Berlingske.dk eller enkelte håbløse advokater. Det er nok for optimistisk at tro 🙂
Men man behøver i øvrigt ikke at være så bange for de der forbud. I reglen kan de ikke opretholdes i praksis.
Det er ikke ulovligt i sig selv at linke “dybt” – det er kun visse omstændigheder omkring den måde du gør det og det du bruger det til, som kan være ulovligt. Så når jeg linker i dette blogindlæg til andre sider end dem ham advokaten, Berlingske og den der skole har givet tilladelse til, så kan de faktisk ikke gøre noget ved det (hvilket jeg da heller ikke regner med de gør – “truslen” fra demmib.dk er nok til at overse hehe).
Iøvrigt synes jeg, som jeg tidligere har nævnt, at hele den der snak om dybe links, forsidelinks osv er ret åndssvag. Efter min mening er der kun to slags links: Gode links og dårlige links. De gode links peger direkte på det der snakkes om, så de hjælper læseren bedst muligt. Og det er ofte det advokaterne og tåbelige online medier så kalder dybe links. Dem om det 🙂
Christian Foged skriver
Så ingen link direkte til indhold, så man rent faktisk får flere besøgende inden for en specifik kategori? Wow – grotesk. Det sjove er jo så at selvsamme virksomheder offentliggører RSS feeds – som jo faktisk basalt ikke er andet end en samling af ‘dybe’ links.
….man undres.
Hurra for syndikering iøvrigt – strukturerede dybe links – det er det vi vil have. Var det ikke for RSS, var det væsentligt mere besværligt (på grænsen af uoverkommeligt) at holde øje med gode nyhedskilder/blogs som fx denne 😉
Carsten skriver
Så må man jo ikke håbe at nogle af disse websites er at forefinde i nogle søgeindex, som google eller lignende.
Iøvrigt skønt at advokaten formår at understrege det tåbelige på hans side ved at brilliere med en stavefejl.