Klimadebat: Hvor længe skal jeg bade før der dør en isbjørn?
I den meget aktuelle fokus på klimaet savner man nogle gange spørgsmål og svar, som almindelige mennesker kan forholde sig til. Det kom så i dag, da jeg tændte for TV-kanalen Ramasjang:
Hvor længe skal jeg bade før der dør en isbjørn?
Spørgsmålet var stillet af en lille pige, der med formanende ord fra sin mor utallige gange havde fået at vide at “hvis du bader for længe dør en isbjørn” og så var det jo helt naturligt for den lille pige, at spørge sin mor: Jamen, hvor længe skal jeg så bade før der dør en isbjørn? Det kunne moren nok ikke svare på og derfor røg spørgsmålet ind til Ramasjang’s klimaekspert.
Han grinede lidt – sådan som voksne gør når børn stiller de rigtige spørgsmål. Måske fordi de ikke kan svare på dem. Måske fordi de ikke ønsker at svare på dem. Eller måske fordi de formandende ord der ligger til grund for disse spørgsmål grundlæggende set er helt ude i hampen.
Jeg vil påstå, at den lille pige kan tilbringe de næste 50 år under bruseren uden, at der af den grund dør en eneste isbjørn. Men det svar kunne klimaeksperten eller moren naturligvis ikke give hende. Vi kan jo ikke bare sådan gå rundt og give vores børn ret i at kejseren er splitternøgen, vel?
Eller måske kan vi. Måske bør vi netop få hele denne klimadebat ned på et mere fornuftigt plan. Et mere realistisk og dagligdags plan.
Måske skal vi netop til at svare på den slags spørgsmål lidt oftere. Måske skal tingene stilles i et mere mere fornuftigt perspekttiv. Måske er det vigtigere, at vi får tvunget A.P. Møller til at droppe bunker fuel på hans tankskibe og får nogle partikelfiltre påsat. Måske er det vigtigere, at vi tvinger Kina til at droppe alle de nye planlagte kulkraftværker og i stedet for får nogle flere vindmøller og solenergianlæg sat op. Måske er det vigtigere, at tilpasse vores lovgivning, så jeg bliver mere motiveret til at bruge ½ million på en ny vindmølle frem for en ny 4-hjulstrækker. Og måske er det vigtigere, at de mange klimapolitikere droppede nogle af de 300 private jetfly og 1200 limosiner, som de har ment var nødvendige, for at transportere dem til et møde om klima.
Who knows. I hvert fald er alle ovenstående spørgsmål langt mere vigtigt for miljøet end den lille piges varme bad.
John skriver
Bad og klima.
Det for mig til at tænke på:
Hvorfor futter man døde mennesker af fra morgen til aften, uden at udnytte varmen fra krematorierne? Etisk forkert ?
Om ikke andet, så har jeg ikke levet forgæves, hvis jeg kan bidrage til et varmt bad efter min død.
Christian Brix fra Eee PC Bloggen skriver
“Om ikke andet, så har jeg ikke levet forgæves, hvis jeg kan bidrage til et varmt bad efter min død.”
Hehe, den der fik mig til at trække på smilebåndet! Men reelt BURDE man jo udnytte ALLE gode ressourcer til varme/energi, så helt enig..
Martin skriver
Man bruger skam allerede krematorier som tilskud til fjernvarmen.
Se fx her: http://epn.dk/brancher/energi/article1901724.ece
Michael Grove skriver
Det vidste jeg ikke Martin. Men så lærte jeg jo også noget i dag 🙂
John skriver
“Man bruger skam allerede krematorier ”
Det er vist ikke helt vedtaget, endnu, så vidt jeg kan læse, men et skridt i den helt rigtige retning.