Inhouse SEO er ikke altid godt
Der er flere og flere virksomheder, som får så meget fokus på SEO, at de vælger at ansætte en dedikeret medarbejder til at varetage opgaverne internt. Som udgangspunkt mener jeg at dette ofte kan være en rigtig god ide. Men ikke altid! Nogle gange viser det sig nemlig, at den person der er ansat slet ikke er så dygtig, som man forventede. Og så kan det hurtigt ende med at skade mere end det gavner.
Spørgsmålet er så, hvornår det er godt og hvornår det er skidt, at ansætte sin egen SEO’er, og hvad man kan gøre for at sikre sig så godt som muligt. Det vil jeg se lidt nærmere på nedenfor …
Med de stigende priser på god SEO, og med en stigende fokus på området I mange virksomheder, er det helt naturligt at soverveje muligheden for, at ansætte sin egen interne søgemaskineekspert. Det mener jeg som sagt også kan være meget fornuftigt.
Det første problem er så at finde denne søgemaskineekspert. De vokser desværre ikke på træerne. Det er en ung branche, og kun ganske få har ret meget erfaring. Og dem der virkelig har en masse erfaring, og er dygtige, kan tjene så mange penge selv, at de ikke altid er realistiske kandidater til et fast job.
For mit egen vedkommende bliver jeg tit tilbudt faste stillinger i virksomheder. Jeg er blevet tilbudt flere hundrede tusinde dollars om året i fast løn. Men det er bare ikke specielt attraktivt, for det kan jeg selv tjene. Det samme gælder mange af de dygtigste af mine kollegaer. Branchen er simpelt hen for lukrativ for os, til at et fast job kan betale sig. Eller rettere sagt, ingen virksomheder vil betale os det, som vi skulle have for at opgive den “frie” tilværelse vi har, som selvstændige.
Det er naturligvis ikke udelukket, at man kan lokke en person som undertegnede, eller andre folk med tilsvarende mange års erfaring ind i en virksomhed. Men jeg tvivler på at det kan betale sig. Vi er simpelt hen for dyre.
Men man kan også sagtens få glæde af en intern søgemaskineekspert, selvom han eller hun ikke lige har 10 års praktisk og bred erfaring. Man skal bare være bevidst om, hvad den person der ansættes faktisk kan og ikke mindst, hvad hun ikke kan. Der er ikke noget problem i at have mangler, hvis bare man kender dem og kan supplere med den nødvendige ekspertviden, når der er brug for den.
Jeg har som konsulent arbejdet med mange virksomheder, der har forholdsvis dygtige interne søgemaskineeskperter ansat. Kombinationen af en god allround intern SEO’er suppleret med ekspertviden udefra er en rigtig god model. Den interne medarbejder kan så bruges til alle de mange daglige opgaver, som ikke er rocket science, og så overlade de mere komplicerede spørgsmål til den eksterne ekspert. Denne model kendes også fra f.eks. IT-området, hvor det er helt almindeligt at selv meget kompetente interne IT-afdelinger supplerer med eksperter udefra i forhold til f.eks. IT-sikkerhed, netværk eller infrastruktur.
Modsat dette har jeg desværre også set nogle ret grimme eksempler på hvordan interne SEO’ere alvorligt har overvurderet egne evner, og taget helt forkerte beslutninger i forhold til søgemaskineoptimeringen. I værste fald kan de forkerte beslutninger betyde, at virksomhedens synlighed i søgemaskinerne reduceres alvorligt – eller helt forsvinder. Og så står man dårligere end før den nye interne “søgemaskineekspert” kom ind. Det havde været bedre uden.
Så, det vigtigste første punkt er, at være realistisk med hvilke kvallifikationer man kan forvente hos den medarbejder man søger. Hvis man “kun” har budget til en “almindelig” løn, ja, så får man også en “almindelig” (gennemsnitlig) medarbejder. Har man et lidt større budget, ja så er det muligt at man kan lokke en lidt mere erfaren søgemaskineekspert over. Men det er ikke sikkert det kan betale sig.
For som alle der arbejder med SEO ved, så er der faktisk mange daglige SEO opgaver, som sagtens kan udføres af mindre erfarne folk. Der skal skrives optimerede titler og META-koder, skrives optimerede tekster, bygges links og alt muligt andet hårdt manuelt arbejde.
Hvis der satses meget på søgemaskiner i markedsføringen af en online virksomhed kan der være mange penge at spare, ved at udføre de tidskrævende “lettere” opgaver internt. Omkostningen pr. time er alt andet lige en del lavere for en fastansat medarbejder end en ekstern konsulent – uanset om den er mig, eller en konsulent der tager lidt mindre.
Men hvordan vurderer man så, hvor meget den interne SEO’er man er ved at ansætte kan? Det er desværre ikke så let. Man kan ikke rigtig se på folks uddannelse. For der findes ingen statsautoriserede uddannelse søgemaskineekspert. Og jeg tror heller ikke det kommer. Det er heller ikke i sig selv nogen garanti at folk har relaterede uddannelser, som designer, datamatiker, tekstforfatter eller andet, som ellers kan være glimrende basiskvallifikationer at have. Personligt har jeg f.eks. kun en 9. klasse at læne mig op ad, og det har været rigeligt til mig 🙂
Først og fremmest vil jeg anbefale at du ser på hvad den person du står overfor at ansætte tidligere har lavet. Få nogle referencer og ring evt. til dem han har udført arbejde for. Se på det der er lavet. Hvis det så ser godt ud, så ansæt ham, men sørg for at have en normal prøvetid du kan se ham an i.
I prøvetiden kan du så evt. koble en mere erfaren ekstern ekspert på til dels at evaluere det arbejde din nye interne SEO’er udfører og dels at se hvordan denne person håndterer samarbejdet mellem intern og ekstern SEO. Det er vigtigt i evalueringen at se på, om denne person fårstår sine egne begrænsinger og trækker på den eksterne SEO’er der hvor det er nødvendigt – men heller ikke mere end nødvendigt.
I alle fald, tænk dig godt om inden du ansætter en intern søgemaskineekspert. Det kan være godt, men det kan også ende skidt, hvis du ikke er omhyggelig nok i din udvælgelse, organisering og evaluering.
Henrik Stenmann skriver
Hej Mikkel…
Ganske interessante betragtninger omkring SEO inhouse vs. eksternt. Jeg synes du fokuserer meget på, hvordan virksomheder har problemer med at ansætte de rette personer, det tror jeg gerne.
Men jeg synes slet ikke virksomheder burde bruge deres tid på at ansatte nogle allround SEO mennesker, fordi man ikke vil betale professionelle søgemaskineoptimeringseksperter (langt ord ) og tror, at man sparer. De skal jo ikke se på omkostning, men potentialet.
Ifølge den seneste MarketingSherpa´s (Search Marketing Benchmark rapport) viser en klokkeklar forskel på inhouse vs. ekstern
Ud af f.eks. 50.000 så har SEO inhouse efter 6 mdr. givet 69.000 dvs. en forbedring på 38%.
Ved køb hos et SEO agency clients har det givet 105.000 dvs. en forbedring på 110%.
Undersøgelsen er foretaget i 2006 på baggrund af 3944 besvarelser hvoraf 891 er SEO huse.
JA det giver da noget, når virksomheder kaster sig ud i SEO, men målt på værdien, så er det rigtigt dyrt at ”købe” en medarbejder. Hvis stigning i antallet af besøgende kan øge omsætningen med
100 – 120 % så bør man hellere dygtiggøre sig i at finde den rette SEO leverandør….
Henrik Stenmann
IIH Copenhagen
Mikkel deMib Svendsen skriver
Problemet med statistiske gennemsnit er at de ikke nødvendigvis passer på en eneste rigtig “case” – det er blot et gennemsnit.
Jeg er mest interesseret i løsninger der enten virker, eller ikke virker, samt at vide hvorfor.
Det aso abslout bedste SEO-setups jeg har set er netop kombinationen af inhouse folk, der kender deres begrænsninger, og gode eksterne eksperter. Når det fungerer bedst fås det ikke bedre.