Google Query suggestions: Hvor let er det at manipulere Google Suggest?
Du har sikkert allerede lagt mærke til Google Query Suggestion – eller bare Google Suggest, som det i daglig tale kaldes. Det er den her feature, hvor Google, når du taster en søgning ind, kommer med forslag direkte i søgefeltet, til andre relaterede søgninger.
I den seneste tid har der været en del snak om, hvor mange almindelige mennesker der mon bruger det – altså de søgeforslag, som Google kommer med, frem for det folk selv taster ind, samt hvor let det er, at manipulere med de foreslag Google kommer med.
Som eksemplerne i dette indlæg vil vise, kan jeg i hvert fald sige, at det er forbandet let at manipulere med Google Query Suggestion. Hvor stor effekten af det er må tiden vise. Men der ser i hvert fald ud til, at være pivåbent for både skadelig og morsom misbrug af dette værktøj …
Lad os starte med at se på en person, der var oppe at vende i medierne for kort tid siden. En kendt kvinde, som blev rodet ind i noget kriminelt – eller i hvert fald anklaget for det. Aviserne nåede lige at skrive om det inden der kom et navneforbud, hvorefter de skyndte sig at slette det hele. Men spørgsmålet er, om Google nu også har husket at slette deres informationer og relationer til denne kvinde …
Da jeg ikke har tænkt mig at bryde navneforbudet, har jeg dækket over kvindens navn …
Når der udstedes et navneforbud af en dansk domstol, i forbindelse med en sag, så skal danske publikationer overholde forbudet. Men som ovenstående viser (hvis du kunne se navnet) overholder Google i ikke dette navneforbud og jeg har ikke hørt tale om at de har tænkt sig at gøre det.
Nå, men lad os se på nogle andre navne, der ikke er navneforbud på. Lad os starte med min gode ven Martin Thorborg og se hvad der dukker op. Jeg har fremhævet (med gul) det mest bemærkelsesværdige forslag …
Oops. Fucking oops! Gud ved om den kære Martin har noget at gøre med kvinden ovenfor. Det ved jeg ikke … 🙂
Lad os se på en af mine kollegaer i branchen, Thomas Rosenstand og se hvad Google mener er relevante søgninger på hans navn …
Arr, ved du nu hvad – slår Thomas virkelig dyrene og har han analsex (med dem eller hvad)? Det kan jeg da næsten ikke tro. Nå, men Google har jo altid ret, så lad os se på det sidste eksempel i denne omgang – mig selv …
Ahh, det var bedre! Det beviser, at Google HAR ret 🙂
Hvor mange af ovenstående eksempler der er manipuleret vil jeg overlade til dine egne gæt. Og nej, jeg vil ikke her fortælle dig, hvordan du selv kan manipulere med Google Suggest.
Med hvad skulle pointen med en sådan manipulation være? Der kan være mindst to formål …
- At skade andres navn og varemærker – eller bare drille dem
- At få folk til at søge på en helt bestemt keyword frase – for så derefter at optimere til lige denne frase (hijacking search results
Fordelen ved at bruge Google Suggest til manipulation er bl.a., at det er praktisk umuligt, at finde ud af hvem der står bag det. Har du gættet hvor meget af ovenstående der er manipuleret? Kan du bevise hvem der har gjort det?
Det sidste spørgsmål er så, om hvor mange almindelige mennesker, der faktisk bruger disse forslag fra Google. Lige nu tror jeg ikke det er så mange – men uanset om de klikker på et forslag eller ej, så ser de det. Og alene det kan være nok til, at skade deres gode navn og rygte.
Spørgsmålet er så hvad DU gør ved dette, hvis du oplever denne type angreb på dit navn. Jeg skal lige overveje lidt, hvor meget jeg vil skrive offentligt om dette – men måske kommer der lidt mere om emnet senere … 🙂
Søren Sprogø skriver
Heh, jeg tror nu det er fordi at Google Suggest er personaliseret i forhold til dine tidligere søgninger 😛
Mikkel deMib Svendsen skriver
Nej, Google Suggest går skam på tværs af brugerne. Det er netop det der er pointen ved denne feature.
Thore Fogh skriver
Ha ha, ja jeg tror også ovenstående siger mere om Mikkels søgninger og ønsker til resultater end ret meget andet 🙂 I hvert fald intet Mikkel is cute eller Rosenstand leg med dyr i min browser – heldigvis da!
Mikkel deMib Svendsen skriver
Lad mig for god ordens skyld lige understrege, at ovenstående IKKE er en replikering af min søgehistorik. “Fidusen” ved Google Suggestion er netop at det går på tværs af brugerne.
Hvis I ikke tror på det, så vent til det rammer jer selv og kom så tilbage her og lær lidt mere 🙂
Rosenstand skriver
LOL 🙂 Men ingen af de resultater, du viser, kan jeg genskabe i mine browsere – ikke ét eneste faktisk.
Brian Bentzen skriver
Nørdet humor – super:-)
Jeg ser frem til Rosenstand modtræk-
Kenneth Dambo skriver
Jeg tror at Rosenstand og Thorborg ville blive en smule utilfredse, hvis disse resultater faktisk blev vist i Google Suggest, det kun er illustrative eksempler for at understrege effekten. Faktum er, at Google Suggest vises når man indtaster et søgeord og hvor der er et system, der arbejder med eksterne kilder, er der også en metode til at manipulere disse ved at påvirke kilderne.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Google Suggest bygger på flere forskellige kilder, og det er rigtig nok at en af disse kilder KAN være din egen søgehistorik – men IKKE hvis du logger ud af Google først og sletter din cookie.
Jeg har ikke undersøgt hvor meget geo-targeting der er involveret, men det kan sagtens være en af forklaringerne på, at ikke alle ser det samme. Derudover vil den almindelige forskel der er mellem datacentre naturligvis også slå igennem her.
Men et par ting er helt sikre:
1) Google Suggest trækker på alle brugere og andre datakilder – ikke kun din egen søgehistroik
2) Google Suggest er lettere at manipulere end stort samtlige af deres andre værktøjer
Mikkel deMib Svendsen skriver
Iøvrigt er det også værd at bemærke, at DIN søgehistorik ikke er så svær at manipulere også. Det kan der så være flere gode grunde til – både for at påvirke den del af Google Suggestion der hentes fra din egen søgehistorik, men også for at påvirke søgeresultaterne (personalized search).
Christian Jessen skriver
Google Suggest er jo en ting som hurtigt kan blive utroligt skadeligt, mht. branding af både firmaer og personer.. Nu siger du godt nok du ikke ved hvor mange der bruger det – men tror nu stadig det gør en stor forskel. Det giver folk mange flere ideer til long-tail søgninger og de mere specifikke søgninger.
Håber da at der kommer lidt mere om dette emne, har indtil videre ikke kunne finde noget om hvordan du kan manipulere disse søgninger, men du påstår jo at det er nemt – det undrer mig bare at man ikke rigtig er stødt på det. Jeg har ihvertfald endnu ikke lagt mærke til nogle søgninger, hvor det ser ud som om der er manipuleret med Google Query Suggestion.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Ja, Christian – ikke alene kan det være meget skadeligt for en virksomheds branding – det kan meget direkte lede folk på gale veje. Der har f.eks. været mange eksempler fremme på kendt software, hvor Googless foreslag indeholder ord som “hack”, “serial”, “torrent” eller andre forslag der ikke kan være tvivl om hvad kan føre til.
Rosenstand skriver
Det er sgu underligt – nu har jeg testet på flere servere, jeg har stående i Danmark på google.dk og på .com – samt selvfølgelig også herfra USA. Ingen steder kan jeg genskabe hverken resultaterne på Martin eller på mig. På snedronningens navn kan jeg se nogle af de resultater, du nævner – men langt fra alle.
Christian Brix fra Eee PC Bloggen skriver
Bare lige for “statistikkens” skyld vil jeg nævne, at jeg (desværre!) heller ikke får resultaterne her hos mig.
– MON Google har sneget lidt mere personaliseret søgning ind DER også i forbindelse med de øvrige ændringer – uden der er andre, der har opdaget det endnu..? (Selvom jeg selvfølgelig tror på Mikkels ord om, at det i hvert fald også KAN fungere cross-bruger..)
Søren Sprogø skriver
Mikkel vil åbenbart ikke ud med hvordan det kan reproduceres. Men hvis nogen har tid til at teste, så prøv noget lignende det her:
1) Sæt en maskine op til automatisk med jævne mellemrum at søge på Google.dk på “demib smadrer babysæl”.
2) Lad maskinen stå og fyre forespørgslen af hvert minut i et par timer.
3) Gå ind på Google.dk på en anden maskine, skriv “demib”, og se om det ikke dukker op.
Jeg har INGEN anelse om det er sådan man kan reproducere den, men det lyder sandsynligt. Og det er langt fra sikkert at det er nødvendigt at et auto script er nødvendigt.
Jeg vil gætte på at hvis der bare dukker en 10-20 søgninger op, så vil Google suggeste det i de næste par timer. Derefter vil det forsvinde, med mindre der komme MASSIVE mængder af søgninger.
Lyder det som om jeg er helt ved siden af? Jeg har desværre ikke tid i de her dage til selv at teste det 🙁
Rosenstand skriver
Det kunne være sjovt at høre fra nogen (udover Mikkel), der faktisk kan se disse resultater i deres Google suggest. Anyone?
Rosenstand skriver
Du Mikkel: Den der lille “Clear History” i din toolbars søgefelt… Hvad sker der med dine søgeresultater, hvis du klikker på den?
Frank Hellerup Madsen skriver
Pånær hende med navneforbuddet kan jeg heller ikke genskabe nogle af ovenstående resultater.
Og til Søren. Jeg vil tro, at der skal lidt større variation over kilden til forespørgslerne til, før der sker noget på Suggest-området.
Rosenstand skriver
Jeg tror kun, de kan genskabes i Mikkels browser, Frank. Jeg prøvede for sjov at aktivere search history i en Google Toolbar, og så får man forslag tilpasset ens egne søgninger – men ikke på tværs af brugere.
Jeg tror, Mikkel snart trænger til juleferie. Ikke mindst med de ord, der gemmer sig i hans søgehistorik 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
Da jeg lavede ovenstående tests var jeg som sagt logget ud af Google og søgehistorikken slået fra
Rosenstand skriver
Hej Mikkel
OK – jeg var sikker på, du havde den slået til i din Google Toolbar, for gør jeg det, kan jeg også skabe den slags suggestions. Og fordi ingen andre kan se de alt andet end “venlige” søgeresultater, du havde sat op på Martin og mig. Jeg har testet op mod flere datacentre, på flere Google TLD og fra både amerikanske, danske, tyske og hollandske lokationer – uden resultat.
Hvad er så dit bud på, at du er den eneste, der kan se de lidet flatterende suggestions?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jeg tror ikke systemet er voldsomt stabilt endnu. Jeg har også ind imellem oplevet andre underlige ting …
Rosenstand skriver
Ja – lad os sige, det må være forklaringen 🙂
Michael Grove skriver
Jeg kan heller ikke genskabe nogle af dem. På nær hende den unævnelige.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Hvis I laver lidt forskellige søgninger fra forskellige lokationer, vil I hurtigt kunne finde lignende eksempler – forslag som med stor sandsynlighed bygger på meget få søgninger.
Og det er netop dette der er pointen ved dette indlæg – at det øjensynligt er ganske få søgninger der skal til, at Google væølger at foreslå dem.
Når dertil lægges, at Google ikke er særlig god til at filtrere forslag fra, som retteligt ikke burde være der – herunder f.eks. forslag til at søge efter hackede versioner af software, så må det stå klart for enhver, at Google Query Suggestion er en temmelig skidt indretning lige nu.
Om I kan finde ovenstående eksempler eller andre er for så vidt ligegyldigt. Hvis I slet ikke kan finde nogle som helst eksempler på den type af underlige resultater i Google Query Suggestion, så vil jeg påstå at I må være lidt svagtseende 🙂
Peter Hinrichsen skriver
Hvis det er muligt at hjælpe Google Query suggestion, er det bestemt interessant..
jeg kan tilslutte mig teorien om, at påvirkninger fra forskellige lokationer kan have betydning, men der skal sikkert mange til, hvilket kan gøre det lidt langhåret..
Godt nytår..
Mikkel deMib Svendsen skriver
For nogle keywords vedkommende skal der ikke ret meget til. For andre skal der mere til. Men i begge tilfælde findes der metoder til effektivt at spamme Google Suggestion. Spørgsmålet er mere, hvor meget værdi det har endnu. Det afhænger meget af hvor meget folk ender med at bruge det.
Thomas Reberholt skriver
Hehe lyder som om det her godt kan blive sjovt.
Mads Jensen skriver
Hehe sjovt, det vil jeg til at lege med 🙂