Google opfordrer til softwarepirateri!
Belgiske ServersCheck har slæbt Google i retten for, gennem deres toolbar og suggestion tool, at opfordre brugerne til at søge efter cracks og serienumre på firmaets kommercielle software. Et hurtigt tjek viser, at det samme går ud over danske softwarevirksomheder – som det fremgår af de efterfølgendende eksempler …
Google’s suggestion tool, er en speciel version af deres søgeinterface, hvor foreslag til søgninger dukker op efterhånden som man begynder at skrive i søgeboksen – baseret på de tegn man indtaster. I og for sig en OK funktion – hvis man er til den slags.
Google har i forvejen lavet visse filtreringer i dette system, så de mest groteske sexuelle ting ikke bliver smidt i hovedet på folk bare fordi de starter en søgning med f.eks. se…, eller ga …. men, indtil videre har Google nægtet at foretage tilsvarende rettelser i forhold til anbefalinger af cracks, serienumre og tilsvarende. Det har så ført til at ServersCheck har følt sig nødsaget til at slæbe Google i retten.
Og som det fremgår af et indlæg på Threadwatch, fra december sidste år, stopper det slet ikke her. Google har tilsyneladende, sådan helt generelt, intet imod websites og søgninger der bevidst sigter efter ulovligt software. Således kunne Threadwatch konstatere, at der blev bragt Google (og iøvrigt også Yahoo) annoncer side om side med links til ulovligt software – på sites der er så store at Google umuligt kan have været uvidende om det. Prøv at forestil dig, at dine annoncer, for jeres software, dukker op på sådan et website – ved siden af et link til en ulovlig kopi. Det holder sgu ikke!
Google forventer hele tiden enorm meget loyalitet og støtte fra webmastere og annoncører. Hvis Google skal gøre sig fortjent til dette må det være et minimumskrav, at de yder samme loyale support. Sager som denne tegner ikke et særlig pænt billede af Google … Og hvem var der lige der sagde det der med “do no evil …” ?hmmm …
Link til artikel om sagen: http://www.serverscheck.be/press/releases/20060517.asp
Troels Thomsen skriver
Tja – det er vel ikke Googles opgave at censurere indhold bort. Jeg har det fint med, at de ikke eksplicit blokerer sider, men lader disse blive lukket af myndigheder. Google er ikke en del af magtens tredeling og bør ikke være det.
Man kan selvfølgelig undre sig over det etiske og moralske i, at de ‘foreslår’ sådanne søgninger, men der er jo netop aftalt om et automatiseret system, hvor de ikke har taget stilling til de nævnte søgeord, hvorfor de selvfølgelig optræder på lige fod med alt andet.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Nej, pointen er jo NETOP at Google allerede HAR foretaget justeringer af deres suggetion tool – de vil tilsyneladende bare ikke stoppe med at opfordre til at man leder efter hacks til de softwareprogrammer, hvoraf mange samtidig er annoncører hos dem. Det er sgu for dumt. Sådan kan man sgu ikke opføre sig. Hvordan tror du dine kunder ville opfatte det, hvis du i dit Nyhedsbrev, eller i opslag på kontoret opfordrede til at folk stjal dine kunders produkter? Det er der sgu ingen af os almindeligt dødelige der ville slippe gdt afsted med 🙂
Alle søgemaskinerne cencurerer iøvrigt masser af indhold – de har kun en lille procentdel af alt indhold på Nettet med. Dette gælder både deres indeks og deres andre værktøjer. Så spørgsmålet er slet ikke om de har cencur eller ej – for det har de, men om hvor de sætter ind. At Google øjensynligt vælger ikke at sætte ind overfor hacks, men så meget andet, kan man dårligt tolke anderledes end at de acceptere dette og det er denne holding der med rette er under anklage.
Morten Bock skriver
Det bunder måske også en smule i at google jo i og for sig har to kunde grupper. Annoncører, og folk der benytter sig af deres søgetjeneste. Hvis ikke deres surfere kan finde de hacks og cracks de søger efter, så flytter de over på en anden søgemaskine. Og hvis brugerne smutter, så forsvinder annoncørerne vel også, eftersom de ikke bliver eksponeret i samme grad.
Men det er klar at de bør inføre et filer, om ikke andet, så et som kunden selv kan sætte op, hvor der ikke vises en reklame for deres produkt på sider hvor der indgår ordet “crack” eller “hack” eller “serial” eller hvad det nu end måtte være. Det kan jo ikke være andet end rimeligt at man skal have fuld kontrol over hvor ens annoncer vises frem.
Samtidig bør der vel også skrides ind overfor websites der har googles annoncer på deres website, men som ikke overholder lovgivningen. Men hvem skal skride ind? Google eller myndighederne?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Google HAR skam regler der forbyder at annoncer vises på sådanne websites, men de er åbenbart for grådige til at sige nej til de penge de bringer.
Søgemaskinerne har, som alle andre der gør informationer tilgængelige, naturligvis et ansvar for det de viser frem. Hvis et bibliotek har en bog stående med tips til hvordan pædofile kan snyde sig til at kome ind på livet af små børn, så vil de fleste sikkert være enige i at det ikke er acceptabelt. Hvorfor skulle det så være i orden, at Google har henvisninger til salg af f.eks. børnesex (som tidligere nævnt) og ulovlig software? Bare fordi det foregår på Internet bliver alle de ting, som vi i andre sammenhæng afskyr, ikke pludselig legalt.
men uanset om det er ulovligt eller umoralsk er det i hvert fald forbandet dumt røvrende de annoncører man lever af på den måde. Hvor mange software-annoncører tror du ComputerWorld og ComOn ville have tilbage, hvis de side om side med annoncerne bragte henvisninger og opfordringer til at downloade det ulovligt? hehe Ikke mande, med garanti!