Google betaler ikke skat i Danmark – men hvor skabes værdierne?
I forlængelse af Googles årsregnskab for 2009 har der i de sidste dage været meget snak om det rimelige i, at langt den største del af Googles omsætning ikke går igennem deres danske selskab, men faktureres fra Irland, der har den halve erhvervsskat af Danmark.
Google Danmark omsatte 53 millioner sidste år. Det gav et overskud på ca. 4 millioner, hvoraf de betalte godt 1 million i skat. Dette står i skærrende kontrast til de 1,1-1,2 milliarder, som det vurderes at Google samlet set omsætter for i Danmark.
Jeg er ikke skatte-ekspert, men som jeg kan forstå det er Googles model kun lovlig hvis de værdier der sælges ikke skabes i Danmark. Hvis de gør det kan der blive tale om at ‘princip om rette indkomstmodtager’ træder i kraft, og beskatningen så skal falde i Danmark.
Skatteeksperter har udtalt i pressen, at de mener at Googles model sikkert er lovlig – men de ved jo heller intet om Google eller søgemaskiner. Fair nok. Men det gør vi her. Så lad os se lidt nærmere på det …
Google siger selv, at deres danske kontor “fungerer som en form for rådgivere omkring Google-brandet“. Men de har så lidt svært ved at forklare, hvor de 53 millioner der omsættes i Google Danmark stammer fra. Det kan jeg godt forstå de ikke er så vilde med at afsløre.
For problemet er jo, at hvis en stor del af de 53 millioner stammer fra søgeordsannoncer, så kunne det meget vel tolkes derhen, at Google bevidst kun lader en lille del af søgeordsomsætningen går i det danske selskab, og det meste i Irland – helt bevidst for at undgå den danske skat.
Det kan i hvert fald godt virke lidt underligt, hvis de nogle gange godt kan sælge søgeordsannoncerne gennem deres danske selskab – men for det meste bare ikke gør det.
Men hvor skabes værdien egentligt?
Servernes placering mener jeg er underordnet. Der er mange danske firmer der har deres servere stående i udlandet. Nogle ligger endda i clauds hvor de samme dokumenter i princippet ligger mange steder.
De danske aktiviteter – og dermed den omsætning der skabes af danskere på Google, er der dog ingen tvivl om sker i Danmark. Det er handlinger i Danmark der skaber værdien.
Det minder mig lidt om de sager der har været med udenlandske bands, der turnerer i Europa. Nogle af dem overser, at når de sælger merchandise og CD’er ved koncerterne, så skal de normalt opkræve og afregne dansk moms. Nu er der ganske vidst tale om et fysisk produkt, men pointen her er, at det er i Danmark værdien skabes – ved en koncert i Danmark. Det er meget lig den aktivitetog den værdi der dagligt skabes af danskere på Google i Danmark. Det er bare virtuelt frem for fysisk.
Jeg ved ikke helt hvad der er den rette løsning eller hvad der er mest rimeligt, men jeg kan godt forstå, at der er mange der synes det er problematisk at Google, på linie med mange andre multinationale selskaber, vælger at trække så store beløb ud af Danmark uden at give ret meget tilbage.
Google undskylder sig på samme måde som de fleste andre ved at sige, at de skaber gode jobs i Danmark. Ja da, men det gør alle andre også – det store flertal af virksomheder, som betaler deres skat her.
Når Googles “skatteoptimering” lægges oveni deres foreløbige modstand mod at følge Datatilsynets krav i forhold til Street View, så fremstår de altså utroligt arrogante – og det overfor netop den befolkning de gerne vil tjene deres penge på. Det er altså ikke skide smart, synes jeg.
Per H. Jørgensen skriver
“Google undskylder sig på samme måde som de fleste andre ved at sige, at de skaber gode jobs i Danmark.”
Mjah – måske, men det er da vist i meget begrænset omfang? Er der ikke kun tale om et par stykker, der faktisk sidder i DK eller jeg ikke opdateret på det punkt?
Torben Lundsgaard skriver
Dansk sælgere, der sidder i danmark og sælger danske annoncer til danske firmaer, der markedsfører produkter og ydelser til danskere. Betal venligst jeres skat ved kasse 1!
Der er selvfølgelig tilfælde der afviger fra mit eksempel, men jeg tror at staten går glip af mange millioner pga. manglende viden om hvordan tingene hænger sammen.
Kim skriver
“Det fremgår desuden af Googles årsregnskab, at Google Danmark har 29 ansatte, der i gennemsnit tjener 1,1 millioner kroner om året.”
http://www.computerworld.dk/art/56483?page=2
Hvor mange der er i salg (KBH) og udvikling (Århus) står der ikke umiddelbart noget om.
Peter Lauge skriver
De burde jo betale moms i landet. Udenlandske butikker som sælger over x antal kroner, skal jo afregne moms i danmark som jeg lige husker det.
Så de burde jo lægge nogle kroner i den danske stats kasse.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Man er ikke fritaget fra skat bare fordi man betaler moms eller har ansatte der betaler indkomstskat.
De 29 ansatte mener jeg alene er Google’s AdWords afdeling. Udviklingsafdelingen mener jeg hører til et andet sted.
Søren Romlund skriver
jamen det er jo flot.
hvorfor er det lige at store virksomheder ofte bliver som politiker.
siger aldrig hele sandheden eller snakker udenom.
og de lyver altid vis det drejer sig om penge eller andre vigtige ting. suk
mvh
Romlund
christian skriver
Ja det er ufatteligt, at det kan lade sig gøre.. Var det ikke McDonalds der fornyligt betalte skat for første gang i Danmark i 27 år?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Joehh, det var det vist. Men der er fortsat mange multinationale selskaber, som tilsyneladende er virkelig dårlige til at tjene penge. Påfaldende dårlige …
Kevin Simper skriver
Jeg synes det er fint nok at de ikke beskatte med den danske skatteprocent for hele Google indkomst, men at de mener de kun tjener så lidt i danmark, så er det forbandet!
Men det er sgu nemt at have ondt i røven når man ikke selv tjener så mange penge! 😀 hehe
Mikkel deMib Svendsen skriver
Kevin, du har vist fuldkommen mistforstået problemet i denne sag. Det handler ikke om hele Googles indkomst, men den som de skaber i Danmark, på et dansk website, med danske brugere, og danske annoncører.
Skattesystemet er en solidarisk ordning, hvor alle skal bidrage efter samme regler. Google og nogle få andre mulitnationale selskaber har så gjort sig store anstrængelser for at bidrage på samme måde som alle de andre på markedet. Og det er ganske enkelt ikke rimeligt.
Det er absolut intet at gøre med at have ondt i røven over noget. Den slags tåbeligheder må du længere ud på landet med.
Martin Hofflund skriver
Googles ellers så pæne slogan: don’t be evil…
Jeg må have misforstået betydningen af disse ord, don’t be fair er måske mere passende..
Lars Vig Meyer skriver
Selvom det måske kan være svært at se en direkte konkurrent til Google i form af en dansk virksomhed, så skaber det da alt andet lige nogen meget skæve konkurrencevilkår, hvis Google kan få lov til at tilbyde deres danske produkter og services uden at skulle betale skat af evt. overskud.
Skulle der komme en dansk virksomhed som betaler skat i danmark og leverer samme produkter og services som google, så ville den danske virksomhed aldrig kunne konkurrere fair på lige fod med Google, da Google til enhver tid ville kunne dumpe deres priser ufatteligt langt ned grundet de ikke skal svare skat (og moms?) af hele deres overskud.
Rune K. Svendsen skriver
Man kunne være fræk at spørge: set fra Googles synspunkt, hvordan er det danske skattesystem en solidarisk ordning? Hvad får Google igen ved at betale skat i Danmark?
Der er da givetvis nogle fordele for Google, ved at operere i Danmark. For eksempel i form af en veluddannet arbejdsstyrke (da uddannelsen finansieres over skatten). Men sammenlignet med en privatperson får Google, som jeg ser det, relativt lidt igen for sin betalte skat i Danmark.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Google får nøjagtigt det samme ud af det danske system som alle de andre selskaber de konkurrerer med gør. Forskellen er bare, at Google ikke vælger at bidrage til systemet – det gør deres konkurrenter (som f.eks. TV2 reklamer, dagbladene osv).
Så de kører dermed på associalt frihjul. Jeg kan ikike helt se hvordan det skulle være iorden.
Christian skriver
Hej,
Jeg er fuldstændig enig, Google tjener styrtende med penge på danske virksomheder og deres jagt på at få fat i kunder. Kunderne bruger google søgemaskinen, mange har deres email, og google ved mere om folk end de selv aner. Denne profil og analyse af folk, sælger Google til højestbydende via deres adwords.
Google er en råden virksomhed rent moralsk. Man siger et, men gør noget andet. Boycut lortet, opsig sin gmail account, og undlad at bruge google.com. Og hvor er det glædeligt at Facebook har lukket døren for Google, og at deres opkøb mislykkede. Googles “gratis” tjenester er ikke gratis, de bruger nemlig alle data om dig, indhold i dine email m.m. til at sælge reklamer og profiler.
Google ER ren 1984. Boycut virksomheden.