Google lukker YouTube video kanaler!
I 2006, skrev jeg et indlæg her på bloggen med titlen: “Byg aldrig dit website på andres domæne“, hvor jeg gjorde opmærksom på de problemer du kan rende ind i, hvis du ikke ejer det domæne selv, som du bygger dit website på.
I dag blev jeg så mindet om, at problematikken stadig er lige aktuel. Ja faktisk er problemet langt større i dag end det var i 2006! Og den store skurk er de sociale medier …
Der har i mange år eksisteret et stort antal gratis platforme til publicering af indhold på Nettet. Det har typisk form af gratis blogs, som Blogger.com og WordPress.com eller simple hjemmesider som 123Hjemmeside.
Denne form for publiceringsløsninger er sådan set helt fine. Det er jo godt, at alle – uanset teknisk og økonomisk formåen, kan få sig en simpel hjemmeside. Problemet er bare, at du ikke ejer hverken platform eller domæne med disse løsninger, og du lever derfor på leverandøres nåde.
Hvis de vælger at lukke dit site, eller hele deres service, kan de gøre det når de har lyst. Det står altid i betingelserne på en gratis service. Naturligvis.
Sociale Medier gør problemet større!
Siden 2006 er der sket meget med de sociale medier. De er i dag blevet en meget vigtig brik i flere og flere virksomheders kommunikations- og markedsføringsstrategier. Og det er godt.
Problemet er bare, at det også har gjort mange en smule dovne og nærige, hvis jeg må være så fri … lad mig forklare.
Det er jo utroligt let og billigt, at oprette f.eks. en Facebook side eller YouTube kanal for sin virksomhed. Det synes jeg også du skal gøre. Det kan være ganske glimrende elementer i dine strategier. I hvert fald lige nu.
For problemet med YouTube kanaler, Facebook sider osv. er jo grundlæggende det samme, som med gratis blogs og hjemmesidesystemer: De kan lukke ned for dig fra det ene øjeblik til det andet – uden varsel.
Put aldrig alle æg i samme kurv!
Facebook sider, YouTube kanaler osv. kan som sagt være godt at have. Hvis du udnytter dem – og deres netværk, tilstrækkeligt. Men du bør aldrig satse hele din forretning på et af disse grundlag! Det bør være et supplement til dine primære indholds- og sociale strategier.
Forleden dag skete det igen – Google lukkede en, iøvrigt meget succesfuld, YouTube kanal. Du kan læse mere om den konkrete sag her.
Sagen understreger, at du aldrig kan være sikker på, at kunne beholde sådan en gratis side – uanset hvor meget du ellers måtte føle, at det er din, dine fans, og dig der har opbygget succesen med den.
Såvidt jeg kan forstå var stort set hele forretningen bag denne YouTube kanal bygget på netop YouTube – og nu hvor kanalen er lukket kan det være, at hele den forretning dør. Det er dumt!
Du bør eje dit indhold og dine brugere!
Det fede ved YouTube og Facebook er, udover at det er gratis, at de begge er kæmpe store netværk. Så når du bruger disse sociale medier aktivt, får du direkte adgang til det meste af verden.
Problemet er som sagt bare, at brugerdatabase, emails, præsentation og kommutunikanion er ejet af de sociale kanaler. Hvis de lukker din kanal mister du adgangen til denne data.
Jeg vil derfor meget anbefale, at du gør hvad du kan for at overføre så meget som muligt, af den værdi du skaber i de sociale netværk og gratis blogs til dit eget website.
Helt konkret kan det f.eks. gøres ved at du aktivt arbejder på, at få dine sociale fans til også at signe op til dit nyhedsbrev. Så har du deres navn og email – også hvis din Facebook side en dag bliver lukket.
Hav altid en god back-up strategi!
Gratis blogs og hjemmesider vil jeg normalt anbefale, at virksomheder alene bruger som et supplement til deres primære aktiviteter på eget domæne. De gratis websites kan så f.eks. bruges til lidt linkbuilding eller som tidsbegrænsede micro sites. Noget der ikke nødvendigvis skal holde så længe, eller blot er en lille dråbe i et større spil (f.eks. linkbuilding).
I forhold til YouTube og Facebook er det lidt sværere – men ikke umuligt, at lave en god back-up plan. Du kan jo ikke sådan lige lave et YouTube eller Facebook site selv. Og så alligevel lidt …
For du kan jo godt etablere nogle gode sociale funktioner på dit eget site – f.eks. en blog, produkt- og artikelkommentarer eller måske en debat. Og så kan du bruge de sociale medier i samspil med disse til at erhverve nye brugere til dine egne sociale funktioner.
Og det er faktisk også muligt i dag, at etablere en videokanal på dit eget website der meget minder om det du kan få på YouTube til en overkommelig pris. F.eks. tilbyder danske 23Video en samlet pakke for 3500 kr. pr. måned, som giver virkelig mange muligheder for let opbygning af en professionel video kanal på dit eget website.
Du får naturligvis ikke YouTubes store sociale netværk ved at have sådan en video kanal på dit eget website, men den kan fungere som en stabil base, en spejling af din YouTube kanal og et sted hvor du (forhåbentligt) kan samle dine fans op og holde på dem – også efter den dag, hvor din YouTube kanal måske pludselig lukkes.
I alle fald håber jeg at denne indlæg har givet dig en reminder om, hvor vigtigt det er ike blindt at stole på, at de gratis services vi benytter os af, altid vil fortsætte med at eksistere – eller være tilgængelige for os. Så kan kontrol over dit indhold og dine brugere. Ej dem!
Held og lykke med arbejdet … 🙂
Jan Skinnerup skriver
Du har fat i noget helt rigtigt og essentielt synes jeg. Jeg ser det også på blogs hvor kommentarerne flere og flere steder er “outsourcet” til ekstern leverandør.
Jeg ville godt nok være træt af at miste alle mine blog kommentarer på diverse blogs fordi en ekstern leverandør drejer nøglen om.