Google’s CEO Eric Schmidt modsiger sig selv i etisk debat
Danny Sullivan kan i dagens blog rapportere om en lidt underlig udtalelse (igen!) fra Google’s CEO Eric Schmidt. Han har øjensynligt netop udtalt i forbindelse med den meget kritiserede beslutning om cencureringen af søgeresultater i Kina, at den var: “absolutely the right one.” Dette står i skærrende kontrast til det både han selv og Google’s PR-afdeling selv tidligere har sagt.
Fra Google’s officielle blog blev der således sagt, kort efter cencureringen af Google i [tag]Kina[/tag]:
We aren’t happy about what we had to do this week, and we hope that over time everyone in the world will come to enjoy full access to information.
Dette lyder mere som – vi valgte den løsning vi mener er mindst dårlig, uden at vi dermed er helt glad for den. Og de håber det bliver bedre, altså mindre restriktivt, end nu. Alt i alt en OK og afballanceret udtalelse – i kontrast til Eric Schmidt’s nye udtalelse. Men selv Eric Scmidt selv har udtalt sig helt anderledes end han gør nu. Tilbage i Januar sagde han således:
We concluded that although we weren’t wild about the restrictions, it was even worse to not try to serve those users at all.
Igen en væsentligt mere afballanceret udtalelse.
Som Danny Sullivan rigtigt nok påpeger, er det helt forkert at bruge udtryket “absolutely the right …” om beslutningen om cencurering. Den har retteligt været stærkt kritiseret fra manges sider og den kan i bedste fald kaldes et “acceptabelt kompromis” – ikke “absolutely the right one …”.
Eric Schmidt siger også i de nye udtalelser, at han mener det er arogant for et firma som Google at komme ind i Kina, og kræve at deres love ændres. Det er jeg til en hvis grad enig med Eric Schmidt i, men det kan så bare undre at Google øjensynligt ikke har problemer med at nægte lovlige myndighedskrav i USA, som det var sagen i forbindelse med udlevering af logdata til de Amerikanske myndigheder. De har tilsyneladende heller ingen problemer med at drive aktiv politisk lobbyisme – bl.a. for at sikre at politikerne ikke bremser deres mulighed for cencurering, og dermed adgang til, det Kinesiske marked.
Dobbeltmoralsk? Så det basker! Men det er jo efterhånden ikke overraskende mere. Google er blevet et rigtigt børsnoteret selskab … Nu synes jeg så bare de burde droppe den der tåbelige mission statement om “do no evil” og bare erkende at de er ligeså tvetungede, hårdtkæmpende og kompromissøgende som alle andre, der skal konkurrere på det marked. Hverken værre eller bedre.
Skriv kommentar