Googles nye browsers Google Chrome på gaden!
Google har netop lanceret deres nye browser Google Chrome og er dermed gået ind i den evige browser-krig. Du kan downloade Google Chrome her eller læse en omfattende, og ret flot, tegneserie de har lavet, som beskriver projektet. Ja, du hørte rigtigt – en tegneseri! En lidt sjov måde at fortælle om et nyt IUT-rpodukt – men det fungerer faktisk meget godt.
Google Chrome er på mange måder en anderledes browser end de fleste andre og den indeholder et par spændende nyheder.
Det man først og fremmest ligger mærke til, når man åbner Google Chrome, er et noget anderledes layout. Browser vindoet tager langt det meste plads op og giver god plads til de websider eller applikationer man ser på. Det er rigtig godt.
Dertil kommer et helt nyt tab-system. Ikke alene er tabs placeret helt i toppen, men måden de fungerer på er også fundamentalt anderledes. Hvert tab oprettes som en selvstændig process, hvilket bl.a. skulle betayde, at hvis et browser vindue crasher, så går det ikke ud over alle de andre. Der er også en række andre fordele ved denne model.
De har også indført en “privacy tab”, hvor man kan surfe uden at der logges eller caches noget permanent i browseren – når vinduet lukkes slettes alt, incl. eventuelle cookies.
En anden vigtig ting med Google Chrome er hastigheden – både hastigheden på visning af almindelige HTML-sider, men i særdeleshed hastigheden på afhvikling af tunge JavaScripts, der f.eks. bruges til mere applikations-lignende brugerinterfaces på mange sites i dag. Og det ser ud til at virke. De websider jeg besøgte, og som jeg kender i forvejen, var markant hurtigere end når jeg ser dem gennem IE eller Firefox. Ret imponerende!
Der er også en masse andre små fede finesser – som f.eks. at man frit kan ændre størelsen på formular-tekstfelter på websider. Fantastisk lile ting, da det er tit at sådanne felter er lidt for små.
Jeg har kun haft kort tid til at teste Google Chrome endnu, men mit første indtryk er faktisk rigtig godt! Alle de websider jeg har kigget på fungerede fint og s rigtig nok ud – inkl. deMib.dk. Renderingen ligner til forveksling meget Firefox – blot lidt bedre. Så dur dit website i Firefox tror jeg også det ser fint ud i Google Chrome.
Det bliver spændende at se, hvor mange brugere Google kan snuppe fra IE – og hvor mange der ryger fra Firefox. Det ser i hvert fald ud til at det er en kompetent konkurrent.
Et enkelt område, der sikkert vil skabe debat, er den ekstremt tætte integration Google Chrome har med Googles søgemaskine. Havde Microsoft gjort det samme med IE ville Google med garanti have stået forest i køen over brokkehoveder. Nu må vi se, om markedet reagerer på samme måde, som de ville have gjort med Microsoft – eller om Google stadig har lidt goodwill at leve højt på …
Denni Pultz Gottfredssen skriver
Jeg glæder mig til at prøve den og håber så inderligt at den render siderne således den overholder W3C standarderne.
Kurt Moskjær Andersen skriver
Jeg har også prøvet den og må også indrømme, at jeg er blevet imponeret over dels hastigheden og dels nogle af faciliteterne med f.eks. download.
Matt Cutts har på sin blog besvaret nogle af spørgsmålene omkring den tætte integration med Google. Se http://www.mattcutts.com/blog/common-google-chrome-objections/
Rosenstand skriver
Jeg synes nu ikke, integrationen til Google Search er specielt fremtrædende – faktisk er det meget nemt at skifte default søgemaskine. Er du lidt sur på Google for tiden, Mikkel? 😉
Jeg savner en RSS læser integreret – og jeg kan slet ikke leve med, at frem og tilbage knapperne på min mus ikke virker i Chrome. Det er så meget et kardinalpunkt for mig, at Chrome ikke bliver min browser, før det virker.
Søren Sprogø skriver
Den er sindsygt hurtig den browser, den får både FF og IE til at ligne de rene amatørnisser. Og så kan man endda give noget af æren til den danske afdeling af Google, der har stået for java enginen!
Det er helt klart en super browser, for dem der har brug for noget simpelt og hurtigt. F.eks. på en af de nye Mini-PC’er sås om Eee’en?
Men håndteringen af bookmarks stinker, især hvis man som mig har tusindvis pænt struktureret i mapper. Og hvor pokker er knappen, der leder mig tilbage til min startside?
Desuden er render enginen den samme som i Safari, så vidt jeg ved. Så duer dit site i den sidste nye udgave af Safari, ja så duer den også i Chrome. At det duer i FF er ikke nogen garanti.
Rosenstand skriver
Knappen til startsiden skal du bare aktivere under indstillingerne 🙂
Håndtering af bookmarks er ikke god nok – enig.
Johnny Krogsgård skriver
Jeg er også meget imponeret, især hastigheden er da helt vild! Jeg må holde med Rosenstand, syntes faktisk ikke at Google Search er særlig fremtrædende..
Niels Henriksen skriver
Det lækre i Chrome er hastigheden. Det knap så lækre er at den mangler java 🙁
Christian Brix skriver
Der er brugt samme rendering enigine som i Safari! Så virker dine sider i Safari, vil de også virke i Chrome..
Men hvordan er det nu med Firefox og Safari, de bruger da ikke samme engine længere, vel?
(Firefox’s bygger vist oprindeligt på Safaris, men er videreudviklet som sin egen gren hen a vejen, eller hvordan er det nu det hænger sammen?)
Bachmann skriver
Nu er den stadig ny, og jeg har kun testet den i nogle få timer, men den ser bestemt lovende ud.
Udover det der ellers er nævnt her, så er det dejligt at når man får vist kildekoden at de forskellige HTML’s bliver markeret, ligesom vi kender det fra FF. Her halter IE meget efter.
Den skal nok blive populær, det er jeg ikke i tvivl om..
Dennis skriver
Jeg synes også Chrome ser spændende ud. Det som bekymrer mig lidt – måske uden grund?? – er at Google får for mange informationer om hvad jeg laver, hvilket jo ikke er så godt hvis man fx. laver søgemaskineoptimering af den slags Google ikke anbefaler :).
Og hvad med cloaking. Med Chrome kan Google følge brugeradfærd på et domæne, men da cloaking jo viderstiller (eller framer) brugeren, vil dette give Google et billede af at brugeren ser noget andet end googlebot??
Jeg har set at man kan fravælge at Google får tilbagesendt information. Men mon det er 100 % vandtæt?
Christian Brix skriver
For lige at svare på mit eget spørgsmål, hvis andre skulle være interesserede:
Nej, Safari og Firefox har intet tilfælles mht. rendering engine længere.
• Firefox / Mozilla benytter Gecko
• Safari / Chrome bruger WebKit (som er baseret på KHTML)
• Konqueror bruger KHTML
• Opera bruger deres egen, kaldet Presto
• Internet Explorer (og dermed Avant og Maxthon) bruger deres egen, kaldet Trident/MSHTML
Så hvis man skal samle nogle sammen under en hat, er det reelt kun Safari Chrome, – men dog med gode anelser om, at hvis det spiller på deres WebKit engine, så spiller det nok også på Konqueror.
Ah, det skønne Test-Helvede.. Heldigvis kan man vel “snart” begynde at stole på, at valideret kode spiller nogenlunde overalt – i hvert fald hvis IE8 fænger an ret hurtigt.. 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
Tak, Christian 🙂
Dette er den agent-streng jeg får fra min installation af Google Chrome:
MOZILLA/5.0 (WINDOWS; U; WINDOWS NT 5.1; EN-US) APPLEWEBKIT/525.13 (KHTML, LIKE GECKO) CHROME/0.2.149.27 SAFARI/525.13
Og heri fremgår jo næsten alle dem du nævner 🙂
Da jeg ovenfor skrev at jeg synes renderingen lignede Firefox var det ene og alene ud fra det jeg kan se på de (å) websider jeg har set på. De “fejl” der nogle gange opstår på FF ser jeg også i Google Chrome. Safari har jeg slet ikke instaleret – så den kunne jeg ikke lige sammenligne med.
Men jeg er enig – det meste ordentlige kode burde efterhånden køre i de fleste browsere. Det er mest når man er lidt ude i hjørnerne, og laver noget “funky” at det går galt.
Jeg har desværre oplevet at Google Chrome har svært ved at håndtere nogle editorer, som ellers virker i både IE og FF – så der må være nogle JavaScript ting der ikke helt fortolkes ens…
Jacob Andersen skriver
Dejlig med en ny browser. Konkurrence er altid godt.
Tiden må vise om jeg skal skifte engang. Tror dog at jeg bliver i Firefox. Kan slet ikke undvære Sage som RSS reader, Firebug og mouse gestures.
Omend mit meget hurtige kig på Chrome’s alternativ til Firebug så fornuftig ud.
Rosenstand: Havde ikke hørt at der skulle være problemer med frem og tilbageknapper. Mine fungere som de skal. Men enig i at det ikke er brugbart, hvis knapperne ikke virker i en browser. 🙂
Tranberg skriver
Mit antivisrus anklagede google chrome under installationen for at være Trojan.generic …
Nogen der ved hvorfor kaspersky reageret således?
Claus skriver
Den skal da prøves den nye browser, selvom jeg er glad for ff 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Jeg synes nu ikke, integrationen til Google Search er specielt fremtrædende – faktisk er det meget nemt at skifte default søgemaskine. Er du lidt sur på Google for tiden, Mikkel?
Jeg synes en samblanding af location- og søgefelt i den grad er en optrapning af “krigen”, og jeg er som sagt helt sikker på at Google havde brokket sig højlydt hvis MS havde gjort det samme. Men nu er der jo så til gengæld åbnet op for at de kan gøre det også. Jeg tror det er en dårlig strategi for dem begge at forsøge at holde på folk på den måde.
Rosenstand skriver
Jamen – hvis du vælger Live i stedet for Google som default søgemaskine, er det Live, du søger i fra adressefeltet. Ved installationen spørges der endda, om du vil beholde din nuværende default maskine eller ej.
Faktisk er det nemmere at skifte søgemaskine på Chrome end på nogen anden browser – synes jeg.
Hvad er det, du mener, der er så slemt i det?
@ Jacob Andersen: Det er mine frem/tilbage knapper PÅ min mus, der ikke virker i Chrome. Selve knappen i toolbaren virker fint.
Kan I andre bruge jeres museknapper til frem/tilbage i Chrome?
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Hvad er det, du mener, der er så slemt i det?
Jeg ved ikke hvor slemt jeg synes det er, men det er uomtvisteligt en meget tættere integration – 2i1, end vi har set før. Den officielle forklaring er naturligvis “brugervenlighed” men vi ved jo alle godt, at kun en MEGET lille procentdel af brugerne ændrer på default indstillingerne. Det er jo også derfor at MS, med rimelighed, er blevet kritiseret når de har forsøgt at binde deres søgemaskine og IE tættere sammen.
Jacob Andersen skriver
Rosenstand: Var også museknapperne jeg mente.
Kan dog godt se at jeg ikke fik det defineret særlig godt i min tidligere post.
Rosenstand skriver
Altså – bare for at være lidt perfid:
Reelt alle der downloader Chrome har allerede mindst én browser installeret i forvejen. I den har de en default søgemaskine (Google, Live, Yahoo etc.). Når de installerer Chrome, bliver de spurgt, om de vil beholde den søgemaskine, de har. Det er jo både pænt og artigt.
Så har vi den helt nye netbruger. Hans/hendes første computer – og så hentes Chrome som eneste browser. Nu vælger brugeren en startside efter lyst – kunne være MSN, Yahoo eller Google. Alle tre har et søgefelt, og det vil personen 99% sikkert benytte.
Jeg tror (det er ren tro), at kun mere erfarne brugere vil søge i adresselinjen. Og en bare lidt erfaren bruger vil på et øjeblik finde frem til, hvor default søgemaskine vælges. Faktisk har jeg aldrig set en browser, hvor det er nemmere at vælge sin default søgemaskine.
Der er er sikkert kritikpunkter nok at tage af, men jeg synes, at netop på dette punkt har Google faktisk været sjældent fair.
Ret beset er det jo ikke en integration mellem adresselinjen og Google – men mellem adresselinjen og brugerens valg af søgemaskine.
For den akademiske del af diskussionens skyld (det ER jo sjovt): Hvis du havde ret i, at kun en MEGET lille procentdel af brugerne ændrer på default indstillingerne i deres browser for så vidt angår søgemaskine, ville Live/MSN have en noget anden andel af søgningerne, end tilfældet er. Eller hva’?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Googles toolbar er uhyre udbredt – også på IE maskiner 🙂
Jeg har iøvrigt ikke set nogle toolbar ting på Google Chrome. Kan man mon få det/lave det?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Interessante juridiske detaljer …
http://tapthehive.com/discuss/This_Post_Not_Made_In_Chrome_Google_s_EULA_Sucks
Rosenstand skriver
Så fik jeg dit spamfilter igen – ved at linke til Matt… Gider du hive mig ud?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jeg kan ikke lige se noget – og ovenstående er da også gået igennem 🙂
Rosenstand skriver
OK – prøver lige igen med et næsten komplet link. Matt har taget brodden ud af bekymringerne om deres EULA: mattcutts.com/blog/google-chrome-license-agreement/
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det er da godt hvis de får rettet det. Lad os nu se hvordan det ender. Man kunne ønske de var lige så responsive overfor de mange andre underlige ting i deres betingelser der gennem tiden er blevet påpeget – f.eks. senest da jeg her på bloggen var med til at gøre opmærksom på, at børn faktisk slet ikke må bruge Google. Det er vist ikke blevet ændret – bare som et eksempel 🙂
Mattias Skovhøj skriver
Hvis du i adressefeltet i Internet Explorer 7 taster et søgeord søger den også på din default søgemaskine – som standard Windows Live søgningen. Så der er vidst ikke den store forskel 🙂
Når det er sagt, så har firefox næsten tabt til chrome på min PC nu. Men – Chrome understøtter ikke java. for 3 minutter siden var jeg på min webbank, som benytter Java, og det resulterer i, at jeg nu er kommet til at åbne alle mine vinduer i firefox i stedet. Og så gider man jo ikke lave det om…
En anden super super fed feature med chrome ang. fanebladene – mest en fordel for os med flerskærmsløsninger. Man kan trække et faneblad fra ét vindue ud til at være dets eget vindue, eller man kan flytte faneblade mellem vinduer. Det betyder, at man feks kan have en browser på hver skærm, og flytte fanebladene frem og tilbage imellem disse. Den feature vil jeg bare ikke af med igen!
Kim skriver
Jeg har også prøvet Google Chrome da vi udvikler applikationer til nettet og den fungerer rigtig godt og hurtig. Menj eg vil ALDRIG bruge den personligt, da Google simpelthen får for meget information om hvad man laver på nettet.
De vil jo registrere ALT hvad du søger på – hvilke sider du besøger – og det er ligemeget om du skifter søgemaskine, så registrerer de det stadigvæk – inden de sender dine søgeord til din valgte søgemaskine. Så sørger de for at det adsense/adwords du bliver præsenteret et eller andet sted på nettet bliver endnu mere målrettet.
Så hvis du har Gmail, Docs og Chrome, så kender de dig bedre end ud selv gør… 🙂
De kan ihvertfald analysere dig i løbet af et sekund..
Kim skriver
http://politiken.dk/tjek/digitalt/internet/article562025.ece
vadym skriver
Kære Jeg vise ikke godt. Var jeg koøbe en ny computer De vise en ny program skal jeg oprettet google UElA men jeg husker ikke hvor jeg tryk på anulleret eller.. De websiden vises ikke godt Står: dette program kan ikke vises websiden. Hvordan man vil slete det ?
Det står fast på min computer når jeg åben windows. jeg kan ikke slete det.
Min internet virker godt. Kun mærke Google UELA.
MVH.