eIndkomst er en hån mod iværksættere!
eIndkomst fungerer i praksis som en ekstra skat for iværksættere. Og her gik jeg og troede at der var skattestop, samt at netop denne regering var særligt iværksættervenlige. Men som sædvanligt viser regeringen, at deres erhvervsfokus alene ligger hos de helt store virksomheder. De skider som sævanligt på de mindre virksomheder og iværksætterne.
Men lad mig forklare lidt nærmere …
I et af mine selskaber er det kun mig der trækker løn ud. Indtil 1. januar 2008 var det noget jeg klarede på et par minutter hver måned. Jeg skrev en lønseddel, ud fra en standard som min bogholder har lavet til mig, registrerede skatten på SKAT online, og betalte så ellers lønnen og skatten – printede det hele ud, klipsede sammen og det var det. Under 5 minutters arbejde – og jeg kunne selv finde ud af det. En gang om året skulle jeg så indrapportere til hvem og hvor meget der har været udbetalt – og med bare en ansat var det ret let. Nu er det blevet 100 gange så besværligt. eIndkomst er en hån mod iværksættere!
Jeg har forsøgt at sætte mig ind i hvordan eIndkomst virker, men jeg måtte hurtigt se i øjnene, at hele systemet er designet til virksomheder, der kører med store automatiserede lønsystemer eller hvor der er fastansatte bogholdere som ordner den slags dagligt. Hvis man sidder med det hver dag, eller hvis man har store lønsystemer til at hjælpe, så er eIndkomst systemet sikkert til at lære. Men når man er en lille virksomhed, der manuelt skal klare udbetalingen af en enkelt løn eller to er det en meget tidskrævende og besværlig opgave. Med så få lønudbetalinger bliver jeg aldrig rutinerede i de snørklede krav til eIndkomst og risikoen for at jeg laver fejl i det er derfor meget stor. Og ikke alene er opgaven urimelig besværlig og tidskrævende – det er også røvsygt.
I praksis betyder det, at jeg nu må betale min bogholder 1 time om måneden for at lave min løn. Mit liv er simpelt hen for kort til at jeg gider at skulle vride min hjerne med at få den skide eInkomst til at virke. Og ofte er jeg ude at rejse lige omkring den 1. og har derfor meget dårlig tid til den slags ekstra administrative opgaver. 1 ekstra time hver måned koster vel i omegnen af 5-6.000 kroner om året. Jeg kan kun se dette som en ekstra skat på 5-6.000 kr. for at være iværksætter …
Hvordan kan det her være en god iværksætterpolitik?
Politikerne – og særligt denne regering, snakker hele tiden om, at iværksætteri skal støttes. Skide godt! Vi har brug for iværksættere og vi har brug for vækstvirksomheder. Men jeg kan simpelt hen ikke forstå hvordan mere kontrol, flere reguleringer og så den her sindssygt besværlige eIndkomst skulle gøre det lettere eller mere attraktivt, at være iværksætter. Det gør det ikke! Det pålægger os bare mere besværligt bogholderi, flere omkostninger og gør det i praksis langt mere besværligt at starte og drive en mindre virksomhed.
Jesper skriver
At kalde det LetLøn er i hvert fald newspeak af værste karakter. Har selv forsøgt mig men endnu ikke fundet ud af hvordan pokker jeg skal få indbetalt min a-skat, og det er nemmere at ringe Paven op til en lille sludder end at komme igennem til Skat lige nu. Vildt frustrerende.
Vil ikke kalde det en ekstra skat men en unødvendig ekstra administrativ byrde er det i hvert fald.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det er klart at det er en “omskrivning” at kalde de nye administrative byrder for en ekstra skat – og så alligevel ikke …. For enhver omkostning vi som iværksættere pålægges er en udgift. Om det er skat eller administrative byrder, som vi må betale os fra, er sådan set et fedt. Det er en ekstra omkostning pålagt af staten, som i praksis gør det både dyrere og mere uoverskueligt at starte egen virksomhed. Og det troede jeg altså ikke var regeringens politik … Men det er det så åbenbart, hvilket vi som iværksættere så må tage til efterretning.
Set i lyset af dette, og flere andre fordyrende tiltag denne regering har gennemført, virker det pludselig ikke helt så skræmmende, som det ellers har gjort, med en Socialdemokratisk regering 🙂
Sune Christesen skriver
Har i kigget på Danløn? Der klares det hele mere eller mindre automatisk, det tager ingen tid og det koster kun 15 kr. pr. lønseddel – det er vist mere fornuftigt end at sætte bogholderen i gang 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
Såvidt jeg har fået oplyst håndterer Danløn ikke de mange nye besværlige ting med eIndkomst. Så det hjælper ikke på problemet med eIndkomst
Grosen Friis skriver
> Hvordan kan det her være en god iværksætterpolitik?
> Politikerne – og særligt denne regering, snakker hele tiden om, at iværksætteri skal støttes. Skide godt! Vi har brug for iværksættere og vi har brug for vækstvirksomheder. Men jeg kan simpelt hen ikke forstå hvordan mere kontrol, flere reguleringer og så den her sindssygt besværlige eIndkomst skulle gøre det lettere eller mere attraktivt, at være iværksætter. Det gør det ikke!
Hej Mikkel
RIGTIG GOD POINTE!
Hvis vi kan have et fungerende skattestop, så burde vi også kunne få indført et bureaukrati-stop overfor virksomheder (Et dokumentations-stop indenfor det offentlige ville heller ikke skade.
Hver kan staten pålægger os en ny administrativ byrde, så burde de være tvunget til at fjerne en et andet sted.
/Grosen Friis
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det er faktisk en meget god ide med et admistrations-stop. Men så skal det blot gælde ned på virksomhedsniveau! Det hjælper ikke meget hvis det blot, som med skattestoppet, er gennemsnittet der ikke må ændres. For så kan vi risikere, at der indføres nye regler der gør det meget tungere for små iværksættere, mens det måske bliver lidt lettere for de store virksomheder. Der skal være administrations-stop for alle!
Grosen Friis skriver
> Der skal være administrations-stop for alle!
Yep, enig!
/Grosen Friis
Sune Christesen skriver
“Såvidt jeg har fået oplyst håndterer Danløn ikke de mange nye besværlige ting med eIndkomst. Så det hjælper ikke på problemet med eIndkomst”
Nu er jeg ny til Danløn og det at rode med løn, men Danløn har i hvert fald integreret eIndkomst med deres system, så det ville da i hvert fald være værd at undersøge – deres support plejer at svare ufatteligt hurtigt.
Henrik skriver
Hos Danløn kører nul-indberetningen ikke automatisk. Man skal faktisk logge-ind og bekræfte at der intet er at indberette, selvom at disse løndata jo ligger i systemet i forvejen – rent tidsspilde.
Jesper Norbøll skriver
Det kan godt være at nul-indberetningen ikke kører automatisk – men til 15 kroner pr. lønseddel, så kan man næsten heller ikke forvente at det fuldt på højde med et af de tungere og dyrere lønsystemer.
Men Letløn er godnok heller ikke lige min kop te. Jeg kan stadig ikke se nogen konkret grund til at skulle bruge det frem for nogle af de andre løn-løsninger der findes.
/Jesper
Henrik skriver
Det er ikke Danløn som er problemet, men myndighedskravet som jeg opponere imod. Tilsyneladende så tillader dette ikke en automatiseret Nul-indberetning fra Danløn side.
Egon skriver
Hvis du kun har op til 4 medarbejdere, kan du anvende Apanage Lite der er gratis!
Findes på http://apanage.dk
Der findes også en betalingsudgave, hvor du kan have så mange medarbejdere som du lyster.
Morten skriver
I min virksomhed laver jeg i øjeblikket løn for 4 medarbejdere. I januar måned gik det let, da jeg slet ikke havde opdaget eIndkomst. I feb tog det 4 timer :-(. Normalt tager det ½ time inkl. udbetalingen af både løn, skat og pension. Jeg er endda højtuddannet inden for algortimer og logiske systemer (operationsanalyse) og plejer at kunne få den slags for hånden uden nævneværdig sved på panden. Men ikke denne gang.
Hvis nu skat så endda havde lavet et system, hvor en lønseddel kunne genbruges i næste måned ville det være til at leve med. Det håber jeg de får med i næste udgave.
Nu skal jeg til at registere lønnen for marts og er spændt på hvad tidsforbruget bliver. Første gang er jo den der tager længst tid, men jeg tror aldrig jeg kommer ned på ½ time igen.
Held og lykke med jeres virksomheder. 🙂
terp skriver
Hej Henrik!
Jeg må sige jeg er totalt enig med dig her