Det går godt i Danmark!
Midt i al den krisesnak er der kommet nogle bemærkelsesværdige tal frem i de seneste dage.
Først var det nyheden om, at bankerne faktisk har udlånt flere penge end de plejer. Talene for oktober måned har aldrig været højere skriver Business.dk. Dette står i skærrende kontrast til de meldinger der ellers har været om, at det er blevet sværere at låne penge.
Så kom nyheden i dag om, at der er fremgang i beskæftigelsen – der er ifølge Business.dk blevet ansat 13.900 flere personer i sidste kvartal i forhold til det foregående!
Hvad er det lige der sker?
Rosenstand skriver
Et bevis på at “krisen” er 80% medieskabt (mindst).
Anders Saugstrup skriver
Ja, det er godt nok svært at blive klog på hvad der er op og ned.
De tre amerikanske bilgiganter beder om en bail out på 25 milliarder dollars og deres samlede børsværdi er vel 5 milliarder. Og alligevel bliver de ikke grinet ud af rummet. AIG bliver ved og ved med at finde på sindsygt dyre excecutive retreats som offentligheden bliver ved med at opdage og som de lige når at undskylde inden næste episode. Jeg fatter simpelthen ikke hvad der foregår for tiden – og slet ikke i USA.
Her i Grækenland står vi for at skulle finansiere et huskøb, og situationen er sådan nu, at huspriserne ikke er faldet fordi grækerne trækker pengene ud af bankerne og sætter dem i fast ejendom for tiden. Bankerne er blevet mere forsigtige med at låne 100% af værdien til huskøb. Nu er de nede på at ville finansiere ca 75%. (realkredit eksisterer ikke her). Og renten som man skulle tro var faldet i sådan et euroland efter centralbankens nedsættelse er faktisk steget her.
Pyha..
Lars D skriver
De gamle bobler er ved at blive erstattet af en bailout-boble.
Hvis man vil se konsekvenser, så skal man vente lidt endnu i USA, men i visse lande kan man allerede nu se 10-20 etagers højhuse, hvor byggefolkene er flyttet hjem til landsbyen, hvor byggekranerne er forladt. Den lidt større konsekvens kommer, når folk skal på pension, for der er rigtig, rigtig mange pensionsopsparinger, der er røget sig en tur.
Og så er der den lille detalje, at mange danske virksomheder bare ikke kan låne lige nu. Det begrænser væksten.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Måske er der i en vis grad tale om det samme fænomen, som optræder, når der er “store” sager der berører pressen. Der er INTET i verden, som pressefolk synes er SÅ interessant, som selv de mest ligegyldige detaljer om deres eget fag. Hvis alle brancher skulle dækkes lige så omhyggeligt som pressen dækker sig selv ville aviserne være på 5.000 sider hver dag.
Nu er det så den financielle sektor der er ramt – bankerne og realkreditten, og det er jo så også typisk dem der sætter dagsordnen for verdensøkonomien. Så derfor synes de naturligvis, at hele verden er ved at bryde sammen, fordi det går lidt skidt for dem selv. Men måske er det slet ikke så slemt for så mange andre end bankerne og aviserne – de synes bare selv det er så forbandet interessant, at de ikke kan finde ud af at snakke om andet.
Mathias skriver
Macro økonomi er ikke let at gøre sig klog på.
Jeg så igår en video som gav mig et godt indblik i hvad penge er og hvordan penge bliver til flere og inflation opstår.
Den varer 47 minutter men den er virkelig værd at se.
Paul Grignon – Money as Debt
http://video.google.com/videoplay?docid=-9050474362583451279
Dog vil jeg skynde mig at sige at denne video glemmer nogle ret væsentlige detaljer. Når man har set den vil de fleste have let ved at det de lidt glemmer i deres beregninger er den værdi folk de stiller som hovedstol for et lån. Det gør dog ikke det de siger løgn, det gør bare at det hele tager lidt længere tid om at kollapse.
Inflation og depression er for mig væsenligt lettere at forstå efter at have set videoen.
Det er en gammel video.