Danske dagblade stadig bange for Nettet
Det er sørgeligt at konstatere, at de fleste af de danske dagblade fortsat kæmper en håbløs kamp mod Nettets natur. Der er ganske vist kommet manglere flere rigtige fornuftige folk til rundt omkring i bladhusene – dygtige folk, der dagligt kæmper for, at lige netop deres dagblad skal gøre det godt på Nettet. De gør det godt. Men desværre bliver de fortsat trumfet af tåbelige chefer, der sætter rammer og begrænsninger op, der i praksis gør det umuligt for net-entusiasterne, at lave en ordentlig netavis.
Berlingske viste med bloggeren Dorte Toft ved roret, hvor fantastisk et medie netop bloggen kan være. Dorte Toft demonstrerede i sin afdækning af IT Factory skandalen, hvordan blogmediet har nogle styrker, som de traditionelle former slet ikke har. Og hvad blev så Berlingske’s konklusion på den succes? De har naturligvis valgt at besværliggøre kommentarer fra brugerne! Ja, det er ikke engang løgn. Fra og med Nytår kræver de nu registrering med fuld navn, adresse og det hele – uden iøvrigt at oplyse hvordan de vil behandle den data, for at kunne skrive et indlæg.
Det første indlæg Dorte Toft skrev i sin blog på Berlingske efter de nye regler trådte i kraft resulterede i 1 kommentar. EN kommentar! Som Dorte Toft selv skriver var det som at få en kold klud i ansigtet. Det næste indlæg hun skrev fik lidt flere kommentarer, hvoraf de fleste dog ikke handlede om hendes blogindlæg, men var en kritik af de nye registreringsregler – iøvrigt skrevet af bl.a. “Anders And” og tilsvarende tvivlsomme idenditeter.
Forleden dag meldte Børsen sig så på banen. De har besluttet at spærre for deres ansattes adgang til Facebook. Dette på trods af, at flere bloggere på deres site meget klart forklarer, hvorfor det er en virkelig åndssvag beslutning. Journalister bruger nemlig i høj grad Facebook i dag til research, forståelse af bevægelser i forskellige grupper osv. Det er et vigtigt redskab. Men det må de så ikke bruge på Børsen mere. Mon ikke også de snart lukker af for Google 🙂
Mit bedste råd til de store dagblade er, at slippe deres web-afdelinger løs. Jeg forstår slet ikke, hvorfor I (kære avis-ejere og ledelse) har ansat sådan nogle gode web-folk, når I ikke lader dem gøre det som de er bedst til – lave et fedt website til jer. Jeg ved godt I stadig synes at det der Internet-noget er frygtelig farligt og uoverskueligt. Og nogle af jer synes sikkert også, at det er noget “pop” at brugerne nu skal til at blande sig så meget. Jeg er ked af at sige det: I er blevet gamle. Indrøm det, overlad (web) roret til nogle der forstår Nettet og accepter, at I selv må trække jer lidt tilbage.
Hvis jeg var avisejer i dag ville jeg nok gå endnu længere og adskille den gamle tryksagsvirksomhed og de nye netvirksomheder i helt seperate selskaber. De netbaserede selskaber bør ikke have mere end maks 50-75 medarbejdere, en flad og levende struktur og en dynamisk og moderne ledelse. Der skal være en stemning af “at turde” – også når det indebærer, at man laver nogle fejl. Der skal være råd og lyst til at være på forkant – ikke på bagkant (og endnu længere tilbage).
I – avisejere – har i et vist omfang allerede de folk I skal bruge. Slip dem dog for søren løs og lad dem bygge jer de nye online virksomheder, som bliver det i skal leve af om nogle få år!
Birgit Larsen skriver
Ja, det er utroligt at de ikke kan se det store potentiale der er i at være mere fri og lave nogle suveræne net-aktiviteter.
Men det giver vel bare åbningsmuligheder for andre dygtige journalister og iværksætere? 🙂
Kasper Bergholt skriver
Ja, det er et mystisk valg Berlingske har foretaget der. Det maa vaere frygten for kommende sagsanlaeg.
De traditionelle medier staar lidt med et ben i hver lejer. Paa den ene side foregaar der eksperimenter med linksynergi (Twingly, Blogsynergi). Sidstnaevnte deltager Berlingske i.
Paa den anden side er de gamle medier exceptionelt daarlige generelt til at linke videre. Et forsoeg paa at rette op paa det er Linkmanifestet:
http://www.journalisten.dk/sa-kom-det-link-manifestet
En central tese i cluetrainmanifestet er — links subvert hierarchies. Det bliver godt, naar den siver ind. Men maaske er netop frygten for det, der goer udslaget.
Mikkel deMib Svendsen skriver
> Det maa vaere frygten for kommende sagsanlaeg.
Det kunne man godt tro – men i så fald er det jo kun sagsanlæg der har noget med det der “farlige Internet-noget” at gøre. For i off-line sammenhæng er de jo ikke bange for at bruge annonyme vidner og skjulte optagelser, når de mener at det er vigtigt nok for dem. Også selvom det koster en retssag i ny og næ – og det har det jo gjort.
Hvorfor tør de ikke på samme måde kæmpe for de samme muligheder på nettet?
Patrick Blasone skriver
Ja, det er næsten ikke til at bære, når man præsenteres for den slags uvidenhed og ubegrundet angst for dette “nytilkomne” internet.
Det er godt nok ikke for tidligt at begynde at omstille sig fra avis til et webmedie, for den trykte avis retter sig idag mod et helt andet behov, end den gjorde i gamle dage.
Og det gør det ikke bedre, at deres egen brancheorganisation er ude og angribe webmedier for at linke til avisernes hjemmesider.
Frygt er årsag til mange dårligdomme her i verden, herunder tilsyneladende nogle store avisers kommende undergang.
Nikolaj Bomann Mertz skriver
Ja, det er utroligt at de ikke benytter sig mere af nettet end de gør. Jeg vil sige at de går glip af en mulighed og for den sags skyld kunder. Personligt læser jeg kun netavis medmindre jeg sidder i toget og der lige ligger en 24-timer. Jeg ville blive glad hvis helsingør dagblad gik online da man går glip af en masse lokalnyheder.
Tannlege i Polen skriver
Dette er en meget interessant løsning, men selvfølgelig er gode og dårlige sider. Ifølge mig, du kan ikke forlade indtil udgangen af traditionelle løsninger.