Brændefyring af keramik
I sidste weekend fik jeg, for første gang, mulighed for brændefyring af noget af min keramik. Det foregik på det internationale keramikcenter Guldagergaard.
Brændefyring er en meget gammel metode, hvor keramikken brændes i store stenovne med træ som eneste opvarmning. Brændefyring udmærker sig ved, at skabe nogle helt unikke farver og mønstre, som mange – med rette, er helt vilde med.
Jeg lavede en lille film der viser hvordan brændefyringen foregik – og hvordan det så ud da vi, efter 3 dage åbnede brændeovnen. Du kan se den nedenfor.
Brændefyring af keramik er tidskrævende og kostbart
Som du kan se i videoen er brændefyring af keramik en tidskrævende opgave. Der skal hugges rigtig meget træ, når to store ovne skal brændes op til de 1.300 grader der kræves. Og det er tidskrævende. I vores tilfælde tog det over 17 timer – dertil skal ligges de mange timer der gik forud med glaserering og stabling af keramikken i ovnene.
Og som du næsten kan regne ud er brændefyring heller ikke helt billig. En del mere kostbar end fyring i elovne, som er det de fleste gør. Alene omkostningen til de store mængder træ der skal bruges spiller ind. Dertil kommer udgifter til ovnene.
Brændefyring skaber helt unikke farver og mønstre
Der er tre ting, som i særlig grad er med til at give brændefyret keramik sit særlige udtryk:
- Ilden – der snor sig om keramikken
- Asken – der ligger sig på keramikken
- Iltreduktion – der trækker ilt ud af leret og skaber nogle stærkere farver i glasurerne
Det sidste – reduktionen af ilt til oven, kan man også lave i en gasfyret ovn, men ikke i en elovn. Ilden og asken får man kun ved brændefyring.
Se eksempler på den brændefyrede keramik
Nedenfor kan du se nogle eksempler på den keramik jeg har lavet efter den blev brændefyret.
Hvis du er interesseret i noget af det, så smid en besked nedenfor, eller send en mail til mig på: mikkel@demib.com.
Skriv kommentar