En blok er ikke en blog!
Jeg er ved at være rigtig træt af journalister og advokater, der ikke aner en pind om Internet, spille smarte med moderne ord de slet ikke forstår. Lige for tiden ser jeg således mange af dem henvise til “bloks” på Nettet, eller refererer til min “blok”. Men jeg har ingen blok! Jeg har en blog, og det er noget helt andet.
En blog er en forkortelse af “weblog” – men det ved du jo godt. Altså et afledt ord af “logging” – et fortløbende registrering af handlinger.
En “blok” kender vi fra f.eks. en papirblok, en isblok eller en træblok – og ingen har delene har det fjerneste med en blog at gøre.
De samme journalister og advokater har, udover at kalde en blog for en blok, også fået den uvane at kalde stort set alting de ser på Nettet for en “blok” – uanset om det så har noget som helst med en blog at gøre eller ej. De har åbenbart fået den vildfarne ide, at alt hvad der skrives på Nettet nok er en blog. Det er det ikke! De henviser også til en blogkommentar, eller en kommentar til en artikel i en online avis, som Avisen.dk, som “din blog på Avisen.dk”. Man har altså ikke en blog på Avisen.dk bare fordi man skriver en kommentar der! Der er forskel på at være debattør, kommentere et indlæg, og så at være blogger.
Jeg er som en konsekvens af dette begyndt blot at forholde mig til de de faktisk siger. Henviser de således til min “blok” på Nettet, må jeg derfor bare tørt konstatere, at sådan en har jeg ikke.
John skriver
Jeg kender det.
Nu har jeg en interesse for motorcykler, og læste derfor en stor artikel
i JP om Harley Davidson. Der blev et barnebarn af Arthur Davidson interviewet.
(Harley & Davidson byggede motorcyklen) Journalisten skriver at denne person
er barnebarn af Harley (tror at det er et fornavn) Så falder hele artiklen til jorden.
Det samme som når en ‘Blog’ kaldes en ‘Blok’.
Thomas Fjordside skriver
Harley er nu efternavnet. Men jeg kan sagtens se pointen. Jeg er nu også ved at være træt af ordet blok når det bliver brugt forkert
sebastian skriver
hahahaha… det er næsten lige så sjovt som når folk altid siger “CMS system” – som i “Content Management System Sytem” 😉
Mikkel deMib Svendsen skriver
Ja, eller “HTML-programmering” hehe
Hans-Henrik Hansen skriver
Det er ligesom du (Mikkel) tidligere har kommenteret vedr. “Google Hits”. Det irriterer mig grænseløst at læse “24 Timers” tåbelige ord-popularitets-konkurrencer der intet hold har i virkeligheden.
Jeg kender også en der er ansat inden for Finanstilsynet der fortæller mig at der, næsten uden undtagelse, er fejl og misforståelser i alle artikler journalister skriver om hans branche.
Men journalisterne har naturligvis travlt med at skrive i disse tider – måske så travlt at det går ud over research og troværdighed.
Jeg har også lagt mærke til en stigende tendens, især i gratis-aviserne, til at fremlægge gammel almen viden som nyheder, f.eks: “Du kan blive fed hvis du spiser flødeskumskager og samtidig ikke får motion”.
Vorherre til hest!
Christian skriver
Jaeoeooe! Klart forstyrrende for “os eksperter” ..! 🙂
MEN jeg vil dog mene, at det KAN retfærdiggøres i nogle tilfælde – bare sådan rent sproglig. Vi har netop skrevet nogle nye tekster til et website, og efter en diskussion blev vi sgu enige om at skrive “CMS systemer…” fremfor “CM systemer” eller hele smøren, simpelthen fordi det er det, som udenforstående forstår.
Det samme gælder “Hent i PDF-format”.. Hmm! Ja, klart forkert, men nemt at forstå for udenforstående. “Hvad fanden er PDF? Ah, det er et bestemt format kan jeg se!”
“HTML-prorgrammering” er nok endnu grovere, og i familie med “Javascript-programmering”, som er et scriptsprog, ikke er programmeringssprog – men er også det almindelige mennesker (måske) kan forstå. Hvis vi derimod siger Javascript-scripting eller HTML-layouting eller tilsvarende fatter udenforstående eller borderline-folk jo ikke en skid..
DOG er der da absolut forskel på at bruge nogle “sproglige de facto standarder” (acceptablt efter min mening) og brug af ord, man/jorunalisterne bare slet ikke fatter det mindste af (uacceptabtl efter min mening) – hvor hele “blok”-eksemplet selvfølgelig hører til det sidstenævnte..
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jeg kan godt give dig ret i at der kan være “defacto-standarder”, som man kan forsvare at bruge, selvom de ikke er het korrekte. Det gør vi jo også hele tiden med sproget – og efterfølgende reguleres det så i vores ordbøjer. Fe.sk. som med majonæse 🙂
En anden ting er endelser på “lånte” ord, som ikke er fuldt ud standardiseret endnu, eller optaget i de danske ordbøger. Man siger f.eks. fint nok “en blog” – men hvad med flertalsformen? Skal det så være “flere blogs” (som jeg foretrækker) eller “flere bloger”? Og hvis det sidste skal bruges hvad kalder man så en person der er “blogger”?
Pål skriver
Jeg faldt over denne artikel
: Danske virksomheder halter efter på bloggen, hvor journalisten konsekvent skriver webblogs.
Så skriv webblogs på listen.
…nåja – og husk også den at mange mener man blogger med nogen hvis man kommenterer på deres blogs. G-suz.
Jesper skriver
Ja, der findes mange eksempler på begrebsforvirringer som sikkert skyldes den manglende interesse for hvad ordene egentligt betyder og i hvilken forbindelse de bør bruges.
For eksempel kan man overalt enten læse eller høre mange omtale et websted som en ‘webside’ eller bare en ‘side’: “Jeg har været inde på en fed “side” – Nå, var der kun én enkelt side på webstedet???
Og så er der jo den altoverskyggende, klassiske misforståelse af ordet ‘Hjemmeside’ (Home page), som værende HELE webstedet, ikke kun forsiden.
Jeg vil så mene, at den korrekte forståelse er, at et websted (web site) består af flere websider (web pages) hvoraf ‘hjemmesiden’ er den webside, der ligger øverst i strukturen/hierakiet – webstedets ‘forside’ om man vil.
(alene ordet ‘hjemmeside’ er i dag så forvrænget og ødelagt i mine øre, at når nogle bruger det til at beskrive et websted, så tænker jeg straks på mormor og morfars lille Frontpage-fremstillede TDC-oase, hvor man kan få den tvivlsomme ære af, at se nogle utydelige og ekstremt dårligt fotograferede billeder af deres campingvogn og af deres lille tæppetisser kaldet ‘King’ 😀 )
Desværre har man jo før set, at hvis flertallet ikke kan forholde sig til et ord eller stave til det, så tilpasser man ordet så folk kan forholde sig til det (eks. er mayonnaise blevet til ‘majonæse’ jvf. den nye retstavning, som det allerede er nævnt her).
Så i fremtiden må vi nok indstille os på, at en hjemmeside er en blok på nettet, fremstillet med HTML-programmering via et Content Management System System. På hjemmesiden kan man hente filer i PDF-format, indeholdene ord som majonæse, og kikke (
Jesper skriver
(kan du ikke lide lange kommentarer i din blog, Mikkel? – min kommentar blev forkortet)
Så tager vi resten her:
Så i fremtiden må vi nok indstille os på, at en hjemmeside er en blok på nettet, fremstillet med HTML-programmering via et Content Management System System. På hjemmesiden kan man hente filer i PDF-format, indeholdene ord som majonæse, og kikke (
emme skriver
Ja, den slags begrebsforstoppelse er ret sjov, forvirringen om blogs, indlæg og kommentarer kan også give mig kløe.
Jeg synes dog det sjoveste i indlægget er din insisteren på at stave nettet med stort N 🙂
Rosenstand skriver
He-he… Nettet med stort “N”. Hvor kommer den fra? Er det dit bloksystems CMS system, der spiller et puds med java og html-kliks?
Jeg tror, du skal trimme den WordPress til anno 2007, hvor navneord ikke længere skrives med stort 😉
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jeg har faktisk fået det fra nogle kompetente sprognørder for nogle år siden, der insisterede på at det skrives sådan. Så jeg følger bare eksperternes råd 🙂
Rosenstand skriver
I nogle år insisterede Words stavekontrol på, at ordet “Internet” skulle skrives med stort – og derfor skrev flertallet af danskerne i flere år troligt “Internet” indtil Dansk Sprognævn kom på banen og slog fast, at det skrives med lille “i”.
Og da nettet nærmest er en forkortelse for internettet, så… Hvis du kører på E45 motorvejen, kører du på vejen og ikke på Vejen.
Flueknepperi – DET er det. Men det var jo også selve artiklens formål 😉
Peter Rekvad skriver
Ha, Vejen ligger ikke på E45, men på E20 (mellem Kolding og Esbjerg ) Nu hvor du er ved flueknepperi 🙂
Rosenstand skriver
Hej Peter
Jeg tror lige, du skal læse min kommentar og dens forhistorie én gang til – når vi nu er ved flueknepperiet…