Biodynamisk julemad
Jeg bor, som du sikkert ved, på landet. Så igen i år står den på julemad, der hovedsageligt er lokalt produceret.
Det hele er dog ikke biodynamisk, som overskriften antyder, men en del af det er – det er de dejlige grøntsager vi køber hos naboen Kiselgården, som er en af landets ganske få rigtige biodynamiske landbrug. De er iøvrigt også leverandører til Michelin restauranten Noma og andre gourmet restauranter – så jeg er ikke den eneste der har opdaget, hvor helt igennem fantastiske deres grøntsager smager. Jeg vil påstå, at man ganske enkelt ikke kan lave bedre grøntsager, end Kiselgården gør!
Kiselgården drives iøvrigt af en ung fyr, hans kæreste og hans forældre – og så nogle hjælpere i højsæsonnen, naturligvis. Han er en fantastisk gut! Han minder mig lidt om ham “bonderøven” fra DR2 serien. Han udstråler den der samme smitsomme glæde ved det han laver og faglige stolthed over resultaterne. Og så brænder han helhjertet for, at dyrke jorden på en mere bæredygtig måde, end det ellers er normen i det moderne industrialiserede landbrug. Folk som ham gør mig i virkelig godt humør.
I dag tog vi ungerne med over for at hente grøntsagerne på Kiselgården til julen. Ser de ikke bare lækre ud?
Jeg satte naturligvis sønnen til at slæbe det hjem – man er vel slavepisker arbejdsgiver af natur, ik? 🙂
Nu er det naturligvis ikke kun grøntsager vi skal have til jul. Godt nok elsker jeg biodynamiske grøntsager fra naboen – men vegetar bliver jeg aldrig.
Vi skal som så mange andre have flæskesteg og and. Anden har vi desværre ikke selv opdrættet i år, som vi ellers tidligere har gjort. Der måtte jeg i stedet for snuppe en god berberiand på frost.
Men flæskestegen er fra en gris lavet af noboen til den anden side. Han har en lille håndfuld fedesvin gående hver sommer. De går og hygger sig udenfor, ungerne går ned og klapper dem, og i slut november får vi så som regel den halve gris vi har bestilt. I år var vægten på den halve gris i slagtet form over 60 kg! Så vi har gris nok. Og hold da mund hvor det smager godt! Der er skåret en dejlig stor steg, som ligger klar til i morgen. Mums! Det er utroligt så godt gris kan smage, når det er så godt som dette kød.
Jeg forstår slet ikke hvordan flertallet af landbrug formår at lave kød og grøntsager, der smager så elendigt, sammenlignet med det vi køber af naboerne. Det er jo ikke rocket science. Det er en skændsel!
Rødkålen laver vi naturligvis også selv – med frisk biodynamisk rødkål fra Kiselgården. Hvis man først en gang har fået hjemmelavet rødkål er det umuligt at æde det sur-søde stads, der sælges på glas. Det smager altså virkelig forfærdeligt, sammenlignet med en god hjemmelavet rødkål. Og helt ærligt, det er altså sindssygt let at lave! Der er ingen gode undskyldinger for at lade være. Med den biodynamiske rødkål fra Kiselgården bliver det bare endnu bedre.
Jeg køber ikke mine fødevarer lokalt af politiske grunde – jeg gør det fordi kvaliteten er helt uovertruffen, priserne er gode og fordi det er let – det er jo lige ved siden af. Men når det så er sagt, så ER der faktisk rigtig god mening i, at købe mere lokalt produceret mad – og alt muligt andet, for den sags skyld. Der spildes enorme resurser, udledes masser af CO2 og ækle partikler på transport af mad og andet der ligeså godt kunne købes lokalt. Og når det så ovenikøbet smager så meget bedre (og det gør mad der transporeres mindre faktisk ofte!), så kan jeg kun anbefale mange flere at gøre det samme.
Bo Kalvslund skriver
Hvor er du ond – Demib – der er jo slet ingen sne på vejen…..;-))
Velbekomme – det lyder som en lækker menu der er undervejs.
Bonderøven er cool..
Super god juul..
Vh. Bo
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jeg er ikke ond – jeg er bare praktisk 🙂
Maden var iøvrigt rigtig god. Jeg havde beregnet ca. 1 kg kød pr. mand, så der var nok – også til i morgen hehe
Marcus Janby skriver
Man kan jo også gøre det endnu mere lokalt ved at dyrke det hele (eller meget af det) i egen have. Men det tager lang tid. Man må gøre det til en fast vane at luge ud, fjerne irriterende insekter, vande i tørkeperioder, holde hunden væk fra bedene og meget andet – i hvert fald hvis det skal være rigtig øko.
Den økonomiske gevinst er absolut fraværende, men det er nemt at bilde sig selv ind, at det smager bedre, når arbejdsindsatsen har være så omfattende.
– God søndag!
Mikkel deMib Svendsen skriver
Om det dyrkes i min have eller naboens gør nok i sig selv ikke den store forskel på miljøpåvirkningen. Og faktisk er jeg ret sikker på at mine biodynamiske naboer kan fremstille grøntsagerne langt mere miljøvenligt og med færre resurser end jeg kan, så jeg holder mig til det 🙂
Kasper Bergholt skriver
Det er altid en fornøjelse at læse, når du skriver om mad, gode råvarer og økologi med mening. Tak for et godt juleindlæg, som jeg desværre først fik læst post festum. En skam, at der ikke var nogen økologiske ænder inden for rækkevide.
Hvad angår biodynamik, så har jeg, som du, haft rigtig mange gode smagsoplevelser. Også inden for vine.
Alt godt & glædeligt nytår!
Kasper
Mia S. skriver
Det er en sjov udvikling, og faktisk også noget som er på vej indenfor hundeverdenen som jeg beskæfter mig med til dagligt med biodynamisk hundefoder.