En billig laptop til $150 – der virker!
Det svenske firma Medison har for alvor taget kampen op mod høje priser på laptops. De mener ikke at en god laptop skal koste de flere tusinde kroner vi ellers er vant til at betale. Nej, sådan en skal kunne erhverves for under en tusse! Og det lever de op til med deres nye laptop, der sælges for kun $150 – svarende til under 850 danske kroner. WOW siger jeg bare!
Og det er ikke en dårlig laptop. Den er bygget på en Intel Celeron 1,5 Ghz CPU, 14″ widescreen, 256 mb ram (man kan sætte mere i), 40 gb hard disc, 802.11g wireless og Linux OS med diverse kontorprogrammer mv.
En af grundene til den lave pris er naturligvis at den traditionelle Windows licens er sparet væk. Men den Linux version de har installeret skulle være virkelig let at arbejde med. Så med kindre man har nogle programmer man skal bruge og som kun kører på Windows, så tror jeg ikke det er det store problem at bruge den. Selv hvis man ikke er Linux nørd. Og se så lige på prisen igen … Under 1000 kroner. Det mindre end det halve af en hvad god iPod koster! Og det er altså en rigtig computer. Ikke bare legetøj.
Jeg skal da helt sikkert have et par stykker til herhjemme og kontoret. Om ikke andet, så for at have et par Linux maskiner til tests osv. Det er også en oplagt computer til ungerne. Min pige er lige lidt for lille endnu – klun lige 4 år, men der går jo ikke lang tid før hun ville få glæde af sådan en, og til 850 kroner er det til at leve med, hvis det skulle gå i stykker for hende.
Og tænk på skolerne! Hvis man kan give hver elev en computer for bare 850 kroner, så begynder det altså at være realistisk at i hvert fald alle de større børn (f.eks. fra og med 2-3 klasse) havde en.
WOW siger jeg bare. Det her skal nok sætte skub i flere billige laptops. Jeg tror ikke konkurrenterne vil ignorere denne udfordring. Det kan de ikke. Og det kan kunde bliver godt for alle os andre. Tak til Medison for at starte en prisrevolution.
Kurt Moskjær Andersen skriver
Hvis du bestiller et eksemplar, så må du jo lige blogge om dine erfaringer. Allerede nu er der jo mulighed for at bestille den online, så det er bestemt fristende – også til test eller børnene.
Lige for at supplere dig, Mikkel, så leveres laptoppen med Fedora Linux, som man kan læse mere om på http://fedoraproject.org/. Ud fra skærmbillederne at dømme, så virker det meget lig brugerfladen fra Windows og dermed burde nye brugere også kunne finde sig tilrette.
Endvidere tager de højde for hvilket sprog man vælger ved bestillingen og udstyrer automatisk ens laptop med et tastatur-layout der passer til.
Jeg er tæt på at bestille den.
Dimitri Hardorff skriver
Der er lidt mere læsestof her: http://www.comon.dk/index.php/news/show/id=31992
Jesper Nedergaard Jepsen skriver
Jeg har lige forsøgt at bestille en, men da jeg havde indtastet mine kreditkortoplysninger blev jeg bare videresendt til min bank… Så ved ikke lige hvordan det skal gøres?
Har du prøvet at bestille en Mikkel?
Kunne da godt bruge sådan en, som secondary laptop 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
Mon ikke det bare er 3d secure – hvor du skal verificere i din bank? Jeg har ikke forsøgt endnu – det bliver nok først i næste uge 🙂
Brian Brandt skriver
De forventer at sælge omkring 20.000 bærbare i måneden… puhh.. det er sgu pæn mange.. men da de er de første ude, så mon ikke.. det er jo på verdensplan..
Bærbaren minder vel lidt om det projekt der også har kørt med at skaffe en bærbar til alle u-landende… hvad var det nu lige det gik ud på.. det var også sådan en 100$ bærbar eller sådan noget…
Men helt klart en bærbar der skal overvejes at bruge lidt lommepenge på 🙂
Marcel Fuursted skriver
Ja, de snakker jo fup og fiduser mht. firmaet rundt omkring, men jeg har nu bestilt – lad os se hvad der sker 🙂
Rosenstand skriver
Lad os vide, om der kommer noget med posten? Det lugter lidt af fisk – måske svens surstrøming – efterhånden…?
http://borsen.dk/it_innovation/nyhed/113415/
Ossian skriver
Hvis noget lyder for godt til at være sandt – er det, det som regel også 🙂
Prisen er tilstrækkelig lav til at folk godt tør tage chancen, og leveringstiden er så lang at folk ikke kan nå at lave en chargeback hvis de bliver snydt.
Kevin skriver
I SKAL ikke købe de bærbar da det er fusk! Det er fup!!!!
http://comon.dk/index.php/news/show/id=32002
Jeg håber at du (demib)lav en update på din artikel så folk ikke prøver at købe dem da de højst sandsynligt vil blive snydt! 😛
Mikkel deMib Svendsen skriver
Kevin, du skal passe på med at komme med den slags udtalelser, når du ikke har belæg for dem, udover nogle løse rygter. Det er ulovligt at beskylde andre for fup, hvis der ikke er tale om det, og det har du ikke skyggen af beviser for.
Derimod kan du være 100% sikker på, at der sidder mindste 10-20 PR folk og spindoktorer fra de andre store PC producenter lige nu og forsøger at undergrave Medison. Og de er dygtige.
Jeg vil fortsat ikke være nervøs ved at bestille denne computer. Som nævnt tidligere her, er vi som danske credit card brugere ret godt beskyttet
Ossian skriver
Mikkel, du skriver “Som nævnt tidligere her, er vi som danske credit card brugere ret godt beskyttet ”
Ret mig hvis jeg tager fejl – men så vidt jeg ved har man kun 30 dage til at annullere en kredikort transaktion fra den dato den er gennemført. I dette tilfælde skal man vente 4-6 uger, så det er bestemt sandsynligt at fristen er udløbet, når man evt. finder ud af at man er blevet snydt.
Jeg giver dig ret i at man ikke skal komme med udtalelser uden at have belæg for indholdet, men det her lugter lidt – det kan der ikke være tvivl om. Selvfølgelig håber jeg som alle andre, at Medison rent faktisk kan levere varen.
Mikkel deMib Svendsen skriver
Du tager lidt fejl, derved at der ikke må hæves på kortet før varen sendes. Så hvis der hæves behøver du ikke vente 4-6 uger med at gøre indsigelse, men kan gøre det når du kan se at varen ikke kommer frem.
Ossian skriver
Ok, så er man jo sikret. Ved du om dette er en international regel?
Mikkel deMib Svendsen skriver
Næhh, men det er jo også lige meget. Hvis dit credit card er udstedt i Danmark, af en Dansk bank, så er du dækket af dansk lovgivning.
Morten Blaabjerg skriver
Det er en fantastisk god idé og helt sikkert muligt at levere varen, og billig samling af computerne i Brasilien er en udmærket forretningsidé. Selskabets fremtræden på web efterlader indtryk af gode hensigter, men desværre også af utilstrækkelig kapital i ryggen og i forretningen. De lave priser betyder at selskabet let vil kunne blive kvalt i sin egen succes, hvis det vælter ind med ordrer.
Jeg er bange for at de har sat prisen for lavt. De får svært ved at generere tilstrækkelige indtægter til at skalere forretningen, når/hvis det bliver en kæmpe global succés. Og så er det at det går galt. 🙁
Kan være min pessimisme er ubegrundet, og at de vil kunne finde nødvendig kapital, når/hvis succéssen buldrer derudaf, inden det bliver for sent. Som sagt en glimrende idé og udmærket forretningsmodel, som jeg håber andre vil følge op, hvis dette selskab går ned.
Brix skriver
Jeg vil tillade mig at lade mistænksomheden komme mig til gode, indtil det modsatte er bevist!
Jeg har ingen håndfaste beviser for at det er fup, men hvis det lyder for godt til at være sandt – og det er online – så plejer det at være for godt til at være sandt.
Er der nogen af jer, der har belæg for, at det skulle kunne lade sig gøre for et lille svensk firma at levere varen = samle en PC SÅ meget billigere end alle konkurrenterne? Og at det skulle være en fantastisk idé at få fløjet delene fra Kina til Brasilien for at samle dem der?
Jeg har set nogle bud på, at delene alene koster mere end de 150 $ (eller lige deromkring) – OG når du så lige skal have fragt først fra Kina til Brasilien og bagefter fra Brasilien til fx Danmark (JA, med i de 150$ er GRATIS FRAGT til DK!!) – så bliver det mere og mere tvivlsomt. (Men nej, ikke noget håndfast bevis…)
Jeg ville meget gerne hoppe på den – fordi det lyder fantastisk. Jeg er bare skeptisk..
Og så lige en løftet pegefinger til alle i kloge hoveder 🙂 :
I skal passe på hvad I bilder hinanden og bloglæserne ind mht. VISA – med mindre I da er 100% sikre. For der er jeg bange for, at I selv KAN være ude på et skråplan. Man er IKKE 100% sikret, bare fordi man har en dansk bank og har betalt med fx VISA! Jo, hvis firmaet åbenlyst svindler eller varen går tabt undervejs – så kan man lave indsigelse. MEN hvis firmaet fx går konkurs, så kan du vist bare stille dig op i køen bag de andre kreditorer og se hvor mange penge, der bliver tilbage til dig..
Sådan læser jeg i hvert fald fx:
http://www.forbrug.dk/raad/renbesked/ehandel/ehandel7/tilbagefoersel/ :
“Konkurs
Hvis internetbutikken går konkurs, så du ikke får din vare, men pengene trækkes på din konto, kan du dog ikke få tilbageført pengene. I de situationer må du normalt stille krav i konkursboet.”
Så jo, man skal passe på med, hvilke udtalelser man kommer med!
Men håber nu jeg bliver modbevist – for så skal jeg da selv ha’ en enkelt eller to af slagsen en håndfuld til firmaet. 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
Det kræver vist en usædvanlig god timing, at udnytte konkurser til at snyde penge fra folk. For de må ikke trække pengene før varen er sendt – så de skal således nå at fuppe alle, trække samme dag, trække pengene ud, og så gå konkurs. Alt det indenfor få dage. Den teori tvivler jeg stærkt på 🙂
Brix skriver
Nej de MÅ ikke trække pengene inden varen er sendt. 🙂
Men ingen tror da på, at firmaet sender varen indenom gatewayen/betalingsudbyderen, så de kan tjekke at varen rent faktisk er sendt? Der er ikke noget, der forhindrer folk i at hæve pengene selvom varen IKKE er sendt i virkeligheden. Det er netop den del, der ville være fup. 🙂 Og idet der er varlset 4-6 ugers leveringstid ( “It might take one or two weeks longer to get the laptop”), er der jo en masse tid til at fuppe folk til at bruge deres VISA og få pengene reserveret på kortet til “finalen”.
Måske kunne man endda forestille sig, at de ikke bare hævede pengene til den tid, men sender en email en dag eller to efter om at varen faktisk ER sendt – og at forventet ankomst fra den anden side af verden i Sydamerika er de realistiske 7-10 dage. Så går der 14 dage inden folk klager, og derefter måske nogle dage med at banken undersøger sagen. Og på den tid er jeg bange for, at firmaet sagtens kan nå at lave mange numre – inkl. at gå konkurs.
Om de så gør det, vil kun tiden vise. Jeg håber faktisk at jeg bliver modbevist – og det er ikke for at være lyseslukker.. men folk er jo blevet snydt før – så jeg er blot meget skeptisk. 🙂
(Hvorfor? Fordi: $ er i kurs 5,45 –> 150$ = kr. 817,50. Heraf er den inkluderede porto nok lavt sat til 150,- kr. fra Brasilien til DK, så lad os sige der er 670 kr. tilbage til køb af komponeneter, landespecifikt keyboard (det får man automatisk med!), fragt fra Kina til Brasilien, evt. skat/afgifter i Braslien HVIS de har dne slags, samling af maskinen og evt. en fortjeneste. Selv uden sidstnævnte får det vist svært ved at hænge sammen.. Omend det kunne være cool. 😀 )
Mikkel deMib Svendsen skriver
Du kan ikke bruge kursforholdet mellem kroner og dollars til noget. Det er dollerens købekraft på verdensmarkederne der er interessant 🙂
Det er jo iøvrigt slet ikke første projekt i den prisklasse – denne er faktisk 50% dyrere end det andet projekt jeg kender til, og som i hvert fald ikke er fusk – projektet med at kunne lave en notebook til under $100. De er vist ret langt.
Priser på teknik er følger ikke altid en logisk kurve. Det er hverken første eller sidste gang vi vil se “kvantespring” i priserne
Christian Foged skriver
Superspændende projekt, ingen tvivl om det.
Om der er hold i projektet eller ej, har jeg lidt svært ved at bedømme – men glæder mig til at se om der er noget bag snakken.
Så hvis der er nogen af jer der har bestilt, og fået Laptoppen leveret, så sig endelig til ;o)
Heine skriver
Jeg havde selv fremme med mit VISA for at fortage en bestillingen igår. Men efter at have læst indlægene på bl.a. Newz.dk og computerworld.dk blev jeg enig med mig selv, om at vente på folk med erfaring. 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
Tøsedrenge 🙂
Brix skriver
Hehe, ja det er selvfølgelig rigtigt mht. dollars købekraft.
Men det ikke HELT up-to-date-info mht. 100$-laptoppen kan jeg rapportere – for eksemplet med dette projekt taler netop klart imod at Medisons projekt er realistisk! 🙂
Der er nemlig lige et par forhold:
* Det er non-profit, som en form for u-landshjælp (det er også kendt under projketet One Laptop per Child (OLPC))
* Der er tale om en pc med MEGET dårligere spec’s (433 Mhz CPU, lille skærm m.v.!)
* Der er ikke blevet råd til HD eller CDROM, men blot en sølle 1GB flashdisk
* ALLIGEVEL (og her kommer pointen 🙂 ) har de droppet navnet og at sælge den til 100$ – de kan simpelthen ikke få det til at hænge sammen p.t. selvom det er non-profit med flere sponsorer, gratis arbejdskraft og de IKKE inkluderer fragt fra Brasilien til fx DK i prisen. Nu regnes prisen med at blive US$135–175..! 😉
(OK, de har dog stadig et mål om at få den ned i pris når hardware bliver billigere *om et år eller to* – og produktionen når op på millioner af units.)
Så at ulands.hjælpe-projektet ikke kan producere deres low tech non-profit-maskine billigere end US$135–175, er vist ikke et argument for realismen i Medison-tilbudet. Men lad os nu se! 🙂
Brix skriver
(Navnet de droppede var jo selvfølgelig “The 100$ Laptop”, det fremgik vist ikke.. 🙂 )
Rosenstand skriver
http://epn.dk/teknologi/it/article1028206.ece
Hmmm… 🙂
Mikkel deMib Svendsen skriver
Du glemmer så at medregne de ting som gør OLP projektet dyrere – f.eks. at den ikke har traditionel strømforsyning, men en special løsning designet til områder hvor der ikke er god tilgang til netstrøm. Det gør deres dyrere, hvorimod Medison kan bygge deres strøm på billige standardkomponenter. Og der er sikkert flere elementer i samme stil.
I USA kan du nogle steder FÅ en laptop helt gratis blot for at signe op til AOL
Alt i alt, er jeg siker på at der vil blive flere og flere mennesker der får mulighed for enten at købe en meget billig laptop, eller at få den helt gratis
Brian Frænde skriver
Er der nogen herinde der har modtaget det de evt. har bestilt ? 🙂
Dimitri Hardorff skriver
Der er lidt flere nyheder her:
http://www.comon.dk/index.php/news/show/id=32227
http://www.idg.se/2.1085/1.115325
Christian Foged skriver
Noget nyt om de laptops du bestilte?
Spændt på at høre om erfaringerne, kan godt ske at det er mig der er lidt naiv (efter al den negative omtale mm), men tror et eller andet sted på at det måske kan lade sig gøre.
…nysgerrig!
Mikkel deMib Svendsen skriver
Jeg må indrømme at jeg ike har fået bestilt maskiner endnu – jeg har simpelt hen været travlt optaget af alle mulige andre ting, så det er røget lidt i baggrunden 🙂
Dimitri Hardorff skriver
Er der nogen der ved om folk får de laptops de har bestilt?