Fordele og ulemper ved A/S kontra ApS
Der findes en del forskellige selskabsformer, men de mest almindelige er nok Anpartsselskaber (ApS) og Aktieselskaber (A/S). Derudover er der naturligvis også Komanditselskaber (K/S), Interessentskaber (I/S), fonde og meget andet.
Men, i denne omgang vil jeg fokusere lidt på Anpartsselskaber og Aktieselskaber, som jeg fornemmer er de to selskabsformer de fleste står og overvejer. Det er også der jeg har stået mange gange.
Et anpartsselskab er jo et meget naturligt sted at starte, med en ny virksomhed. Det er ikke så dyrt at komme igang, og revisionsforpligtelserne er til at overkomme. Men jeg har så ved flere lejligheder stået med overvejelsen om, om der i stedet for skulle laves et Aktieselskab.
Et aktieselskab kræver godt nok 500.000 i kapital, i forhold til de 125.000 der kræves af et Anpartsselskab, men i mange projekter gør det ikke så meget i sig selv. Der er ofte mere end de 500.000 til rådighed fra starten af alligevel.
Jeg har aldrig rigtig forstået de forretningsmæssige fordele der kan være ved et Aktieselskab, i forhold til et Anpartsselskab. Jeg må jo så også indrømme, at jeg slet ikke har brugt den tid på det, som der sikkert skal til for at forstå det. Men jeg har i hvert fald forstået så meget, som at de regnskabsmæssige og revisionsmæssige krav til et aktieselskab er væsentligt højere. Jeg ved at regningen fra min revisor vil være højere, og jeg formoder at det kan kræve lidt mere administration fra selskabets side.
Jeg forstår det også sådan, at der er lidt mere åbenhed i regnskaberne fra Aktieselskaber. I hvert fald kan jeg se, at det er praktisk muligt, fuldt lovligt, at skjule langt flere detaljer i Anpartsselskabers regnskaber. Det har jeg altid udnyttet så effektivt som muligt (det vil i praksis sige, som revisoren har rådgivet om) – for jeg har intet behov for at f.eks. konkurrenter kan læse alt for meget i mine regnskaber. Dem der har brug for det, kan jo bare få de mere detaljerede udregninger af revisoren 🙂
Det var så det juridiske – og det skal jeg som sagt ikke gøre mig al for klog på. Det er der andre der ved meget mere om end mig.
Men der er også en anden vinkel på spørgsmålet: Aktieselskab eller Anpartsselskab. Og det er hvordan selskaberne opfattes af andre – samarbejdspartnere, kunder, leverandører, investorer osv.
Der er i mine øjne ingen tvivl om, at et Aktieselskab virker mere “seriøst”, større og velfinancieret, end et ApS. Det er det jo sådan set også. Men jeg tror bare ikke at det er alle typer af virksomheder, hvor det betyder så meget.
For eksempel er jeg 110% sikker på, at det er fuldkommen ligegyldigt hvordan det selskab jeg har brugt til at fakturere specialicerede konsulentopgaver i USA med er struktureret. Disse kunder har meget specifikt udvalgt mig, fordi de mener at mine ekspertiser kan løse deres problem. De er helt og aldeles ligeglade med, hvilken selskabsform jeg anvender – eller om jeg overhovedet har et selskab.
Men for andre typer af virksomheder har jeg da overvejet det. Man kunne i princippet godt forestille sig demib.com som et Aktieselskab i stedet for som et Anpartsselskab, som det er nu. Der ville ikke være problemer med at stille med den nødvendige kapital – den er der, men jeg føler bare ikke, at den begrænsede forbedring i siganlværdi et Aktieselskab kunne have i forhold til Anpartsselskabet, står mål med de negative effekter samme Aktieselskab kunne have.
Groft sagt, så tror jeg ikke vi går glip af noget som helst spændende forretning fordi vi er et ApS frem for et A/S på nuværende tidspunkt. Men det kunne jo vise sig at være anderledes en gang – det kan man aldrig vide.
Jeg kunne godt forestille mig, at det næsten er et must med et A/S i nogle brancher – det er bare ikke brancher, hvor jeg indtil nu selv har drevet virksomhed i.
En ting har jeg dog lært – børsnoterede selskaber er ikke min kop the! 🙂
Men nu behøver et selskab jo absolut heller ikke at være børsnoteret bare fordi det er et Aktieselskab. Kan man iøvrigt notere et Anpartsselskab? Jeg ved det ikke.
Jeg har prøvet at arbejde i børsnoterede selskaber, og selskaber der blev det mens jeg arbejdede der. Det er ikke sjovt. Det er muligt det er en fed måde for ejerne at tjene en masse penge, men som medarbejder, som aktiv i selskabets daglige liv, er det bestemt ikke fedt. I hvert fald ikke for sådan nogle som mig.
Med en børsnotering skal man pludselig til at stå til ansvar overfor en masse aktionærer og en meget stram lovgivning (som iøvrigt sikkert er rimelig nok). Man må ikke bare sige hvad som helst, alle mullige offentlige steder. Jeg tror det ville gå med mig, Som Martin Thorborg engang sagde, da han udtalte at der nok ikke ville gå mere end nogle få uger før han sad i fængsel, hvis hans selskab blev børsnoteret. Hverken han eller jeg kan holde vores kæft. Det ville bare slet ikke fungere hehe 🙂
Hvilke overvejelser har du gjort dig om selskabsformer?
– Og måske kan du biddrage med lidt mere konkret information om de pligter der følger med et Aktieselskab…
Alex skriver
Som udgangspunkt er der ikke den store forskel på forpligtelserne for aktieselskaber og anpartsselskaber.
Kravene i årsregnskabsloven afhænger af selskabets størrelse og ikke af, om det er et A/S eller et ApS. (så de er ens)
Anpartsselskabsloven er reelt en miniature-udgave af aktieselskabsloven, og de generelle regler er derfor de samme.
Derfor kan din revisor ikke begrunde et større honorar med at du har et A/S (jeg er selv revisor)
På stående fod mener jeg, at der er følgende forskelle:
– A/S skal have én bestyrelse på mindst 3 personer (ApS kan nøjes med en direktør)
– A/S skal afholde generalforsamlinger
– ….. det er sent, og jeg kan ikke huske resten 🙂 … (men de er ikke vigtige i dagligdagen)
I andre brancher, hvor det er vigtigt at kunne stole på sine samarbejdspartnere pga. projekter med lang tidshorisont og projekter hvor der investeres store pengesummer er ApS’er meget ilde set, og kun A/S’er overvejes som reelle mulige samarbejdspartnere.
(NB: Jeg mener ikke, at et anpartsselskab kan børsnoteres … mener at det står anført i Fondsbørsens regler)
Roscoe skriver
Jeg er meget enig i dine betragninger og tanker om signalværdien ved den ene form frem for den anden. Jeg så en udsendelse med “Dyne-Larsen”, hvor han skulle vejlede en bilforhandler til at komme videre.
Ét af “Dyne-Larsens” input var, at bilforhandleren med det samme skulle fjerne “ApS” fra hans faceskilt. Mener han sagde noget om, at ApS står for: “A prøver sgu”. Når man så er gået konkurs én gang opretter man et ApSi: “A prøver sgu igen”:-D
Hvis jeg skulle vælge en entreprenør til en større byggesag ville jeg vælge et A/S frem for et ApS. Der burde være lidt større egenkapital at hente, hvis virksomheden går på røven inden byggeriet er færdig.
Hvis jeg skulle vælge et online marketingsfirma ville jeg være bedøvende ligeglad, da omkostningerne ved et halvt udført SEOjob ikke ville være de samme som ved et halvt udført byggeprojekt.
Peter Ibsen skriver
Tak for input.
Ibsens Fabrikker er netop blevet omdannet fra et ApS til et A/S.
Denne handling blev foretaget på baggrund af opfordringer fra omgangskreds, netværk ect.
Men da en kammerat spurgte mig “hvorfor” vi omdannede, ja så havde jeg mere end svært med at komme med et godt svar, andet end “det lyder mere seriøst”!.
Derfor Googlede jeg “fordele og ulemper ved A/S fremfor ApS”, og dumpede ind i denne tråd.
Ibsens Fabrikker leverer speciallavede rekvisitter, og opsigtsvækkende effekter til reklame og blikfang.
Jeg håber at denne omdannelse kommer til at lande os større kontrakter/ordrer/aftaler og at vores kunder vælger os fremfor andre fordi vi netop virker “mere seriøse” – men ret beset kan man vel ikke måle den slags….
Det koster omkring 20-30.000 i revisor og advokatudgifter at omdanne.
Med venlig hilsen
Peter Ibsen