S, SF og R vil lægge afgifter på Google

Socialdemokraterne, SF og De Radikale er øjensynligt blevet ramt af en Fransk hjerneblødning. De lufter i hvert fald i dag en Fransk inspireret ide om, at pålægge Google en afgift for, som de siger, at de “tjener de penge på indhold, som de ikke betaler for”. Men hvad så med aviserne. De tjener også penge (når de altså ikke brænder dem alle af igen på glaspaladser og forældede strategier) på informationer de ikke betaler for. Hvorfor skal de så ikke pålægges en afgift? De får tværtimod et urimeligt og konkurrenceforvridende statstilskud på over 1½ milliard kroner årligt.

Der er ingen tvivl om, at det er dybt urimeligt, at mange firmaer som Google, har valgt at placere langt det meste af deres overskud i Irland, med den mindst mulige skat til følge. Men det er et problem, som langt fra bare handler om Internet. Det er en del af globaliseringens problemer og hænger tæt sammen med “transfer pricing” indenfor masser af andre brancher.

Skal dette løses skal det bestemt ikke gøres ved at pålægge enkelte virksomheder en afgift!

Denne gang er det så venstrefløjen der ønsker at hæmme væksten på Nettet gennem en særafgift. Sidste gang var det den borgerlige regering, der indførte medielicensen. Endnu en skat på Internet. Det hænger altså bare ikke sammen med de fleste politikeres vision om, at gøre Danmark til en førende IT-nation.

Nu må politikerne til at blive enige med sig selv – enten ønsker de at gøre Danmark til en IT-førende nation, og så skal de støtte den udvikling, frem for det modsatte, eller også skal de åbent og ærligt melde ud, at de vil bekæmpe det der onde Internet-noget med næb og klør – som de gør det i dag.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ingen har stemt endnu - vær den første!)
Loading...Loading...
Om Mikkel deMib Svendsen

Mikkel deMib Svendsen har arbejdet med søgemaskiner siden 1996 - både med drift af søgemaskiner, med udvikling af søgemaskineteknologi og ikke mindst med rådgivning af virksomheder i hele verden. Hvis du har brug for rådgivning om SEO så klik her og læs mere.

Kommentarer

 1. Og for år strø salt i såret, vil de overfører “overskudet” til den danske musik -og filmindustri. Mogens som virkelig ikke har fattet hvad internettet går ud på.

 2. Andreas Lolk skriver:

  Mage til et dårligt forsøg på populistisk politik skal man nu lede længe efter. Puha..

 3. Som det ofte er når det drejer sig om internettet er politikerne clueless… :)

 4. Det kan da umuligt være andet end en forsinket aprilsnar…

 5. Det er nok noget nær det dummeste jeg længe har hørt. Jeg havde nær fået morgenkaffen galt i halsen da jeg så TV2 news i går. Og som Søren skriver, så vil de “overfører” pengene til dansk kultur, såsom musik og film industrien.

  Men lad os nu se. Det er ikke første gang de “røde” er kommet med et forslag der aldrig er blevet til noget.

 6. Problemet er jo også, at de får blandet to isssues sammen:

  1) At Google lukrerer på informationer andre har skabt
  2) At Google trækker det meste af deres omsætning ud af landet

  Begge issues er ikke alene noget der berører Google – eller Internettet som sådan. Det er issues der berører mange brancher og formater.

  Politikerne skal ikke lave regler for en enkeltstående virksomhed som Google – og da slet ikke når det handler om omkrævning af særlige skatter og den slags, for så kommer politikerne til at optræde som dømmende kraft. Og det bryder, som vi alle ved, tredelingen af magten.

  Politikerne skal lave nogle skatteregler, ophavsretsregler, regler mod transfer pricing osv, som gælder alle!

 7. Lægge afgifter på google ?

  Er det ikke sådan vores lille land fungere?

  Jeg mener, hvis man kan hjælpe aviser, banker og flere andre brancher, som tydeligvis ikke kan klare sig selv, så må det vel også virke den anden vej ? Google har en ekstrem høj avance/medarbejder, så må staten da også gå efter dem!

  Aviser er dårlige til deres job må derfor give penge

  Jeg er ikke enig, men i lever også i Danmark ! (måske:))

 8. Gad vide om de politikkere så er interesseret i at betale for at brug Google? Hvis Google pålægges afgifter osv. så skal de udgifter jo også finansieres et sted.

 9. Måske kan de godt lykkes for de røde at få Google til at trække sig ud af lille danmark, hvis det bliver sådan! 😉
  Jeg tror ikke det er fordi der er så mange penge at hente i danmark i forhold til andre lande i verden!

 10. Jeg må indrømme, at jeg i disse dage ikke er stolt af at være medlem af ét af de nævnte partier. S og SF holder fast, men de Radikale trak sig heldigvis igen, da de fandt ud af det sande indhold af forslaget.

  Det er et dybt latterligt forslag – næsten sammenligningsværdigt med problematikken med Google i Kina. Og det kan på ingen måde være i nogens interesse at negativt adfærdsregulere danskernes adgang til kulturelle tilbud på nettet.

  Om igen, kære opposition!

 11. Det er desværre næsten lige meget hvilket parti man stemmer på eller er medlem af – set ud fra en IT og Internet-vinkel har de alle på forskellige tidpunkter opført sig pinligt.

  Fra den borgerlige regering har vi jo f.eks. fået både mediskatten (der i praksis har ført til MINDRE IT – bl.a. fordi politifolk og andre har fravalgt deres arbejdsgiverbetalte mobil og Internet) og de fuldkommen sindssyge logningsdirektiver, der kom i forbindelse med terror-hysteriet.

  Jeg kan ikke finde et eneste parti, som jeg i forhold til IT og Internet politik har lyst til at stemme på …

 12. Politik, ak ja. I Danmark har vi forsamlingsfrihed. Vi kan sågar få kommunalt tilskud til lokaler, hvis vi vil mødes og hylde Hitler eller Stalin.
  Desværre har politikkerne ikke formået at fastholde de samme demokratiske værdier når det kommer til den elektroniske verden. Her virker det lidt som om, at alt hvad der kan overvåges, skal overvåges.

 13. Som med så mange andre forslag til regeringen, kan man håbe at det er et spil for galleriet. Hvor tit hører vi ikke om sindsyge lov-forslag og skatte-ændringer?? Men hvor mange af dem bliver gennemført?? Der er ikke en særlig stor procentdel.

 14. Kim, det har du helt ret i – og jeg tror da heller ikke dette forslag når meget længere end til avisernes forsider … Heldigvis :)

Skriv kommentar

*