Nordjyske Medier A/S skaber Duplicate Content – kopierer ulovligt fra blogger

Aviserne har svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Det ved de fleste. Det påp trods af, at de får 1,5 milliard i skattefinansieret støtte hvert år. Det er også tydeligt for enhver, at de forsøger at redde økonomien ved at presse journalisterne til at skrive mere og mere på den samme tid. Resultatet er naturligvis en stærkt faldende kvalitet. Men hvad de færreste nok ved er, at nogle aviser – i denne omgang Nordjyske.dk, der udgives af Nordjyske Medier A/S øjensynligt har valgt at spare endnu mere – simpelt hen ved, at kopiere andres indhold fra Nettet og genpublicere det på deres eget website – og i deres trykte avis.

Sagen har sit udspring på Kasper Bergholts blog, hvor han bringer originale, omhyggeligt gennemarbejdede og testede opskrifter på god mad. En af disse opskrifter er en opskrift på Confit de Canard.

Indtil for nyligt lå Kasper i toppen af Google, når man søgte på Confit de Canard. Det stoppede den dag Nordjyske Medier A/S valgte at snuppe en kopi af Kaspers opskrift og bringe den på deres eget website. For deres website er, generelt set, mere prominent end Kasper Bergholts blog, så da Google opdagede opskriften på Nordjyske.dk smed de Kaspers side ud. Den opfattede Google nu, som en kopi af “Nordjyskes Mediers opskrift” – eller rettere sagt, deres “tyvekoster”.

Så med denne sag må det så stå klart for alle, at myten om, at Duplicate Content ikke rammer på tværs af domæner netop ER en myte. Det GØR det! Punktum.

Sidste del af sagen er omtalt på Mediebevaegelsen.dk. Thomas Rosenstand har også omtalt sagen her. Sagen var også oppe at vende på Amino, men tråden der blev slettet uden yderligere forklaringer.

Nordjyske Medier A/S har nu tilbudt at betale en erstatning til Kasper Bergholt på 5.000 kroner. Jeg synes det er et latterligt lavt beløb! Alene erstatningen for den ulovlige kopiering uden kreditering af ophavsmanden burde have udløst et vederlag og erstaning på mindst 2-3 gange det beløb. Dertil kommer så de skadevirkninger det har haft for Kasper i søgemaskinerne. Hans side med Confit de Canard opskriften er p.t. stadig smidt helt ud af Google. Hvor lang tid der går før den kommer ind igen – og hvornår den eventuelt kommer til at ranke i top igen er umuligt at sige. Men jeg har set andre lignende sager hvor der gik over et år – og andre hvor de samme gode rankings simpelthen aldrig kom tilbage.

Skaden må således siges at være både alvorlig og måske meget langvarrig. Dette burde i sig selv udløse en meget høj erstatning.

For de faste læsere af deMib.dk er det ikke nogen hemmelighed at jeg hader mediestøtten. Jeg synes det er fuldkommen absurd, at Kasper bergholt, jeg og mange andre skal betale skat der går til at støtte direkte og indirekte konkurrenter på Nettet bare fordi de er får dårlige til at drive deres forretning. De må sgu lukke hvis de ikke kan få det til at hænge sammen, som alle os andre.

Når de medier, der æder vores skattepenge så også begynder at lave ulovlige kopier af vores tekster så bliver det bare helt absurd.

Lad os få nedlagt den mediestøtte nu. Det kan ikke gå for hurtigt!

Og giv så lige Kasper et link til hans Confit de Canard opskrift, så han kan blive hurtigt genindekseret og få sin topplacering tilbage – på den opskrift, som alle andre åbenbart elsker.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ingen har stemt endnu - vær den første!)
Loading...
Om Mikkel deMib Svendsen

Mikkel deMib Svendsen har arbejdet med søgemaskiner siden 1996 - både med drift af søgemaskiner, med udvikling af søgemaskineteknologi og ikke mindst med rådgivning af virksomheder i hele verden. Hvis du har brug for rådgivning om SEO så klik her og læs mere.

Kommentarer

 1. Det er godt nok dårlig stil af Nordjyske Medier. Fatter ikke at de gør det, da man må forvente at det hurtigt bliver afsløret. Men god nyhed for Kasper Bergholts, da han er nr 1 i google igen 🙂

 2. Sikke dog en pinelig sag. De må godt nok have røde øre. 5000 kr. det er jo en ynkelig erstatning. Især når det er en virksomhed i den størrelse der har lavet en så tydelig og pinelig fejl. 50.000-100.000 havde nok være et mere passende beløb, især med de langvarige konsekvenser det har fået for Kasper Bergholts blog.

 3. Nu endte konsekvenserne heldigvis med ikke at blive så langvarrige – Kasper er tilbage på den topplacering han fortjener. Men det skyldes ikke bare at Nordjyske Medier fjernede deres ulovlige kopi, men også at vi var flere der gav Kasper nogle gode links. Det er der iøvrigt ingen der behøver, at takke os for – det fortjente han.

 4. Men han vil nu gerne sige tak alligevel! 🙂

 5. Som sagt, det var så lidt 🙂

 6. Jeg fulgte sagen via Amino og synes at Nordjyske slap ganske billigt. Kasper fik da en del opmærksomhed af sin blog, og forhåbentlig en masse nye læsere som følge deraf 🙂

  Synes det er fedt at Kasper fik en masse godt inlinks og opmærksom, trods denne kedelig sag.

 7. Christopher skriver

  Det var det godt nok strengt, synes prisen på dette skulle ligge mellem 10-20.000 kr. Men så vidt jeg kan se ligger Bergholt nr. 1 igen 😀

  Så man kan sige, at han har fået noget omtale og linkbait ud af denne dårlige situation.

  Men aldrig sjovt når nogle snupper hvad man laver….

  Christopher

 8. Nordjyske-medier skal vidst være glad for det ikke er det amerikanske retssystem vi kører efter her i Danmark 🙂
  Tror nu at hvis sagen kom for domstolen at erstatningen vil ligge en smule højere – dog ikke meget fordi de ikke forstår omfanget af tabet. De vil sikkert skønsmæssigt vurdere tab og vederlag til en 15000. Og her giver jeg dig ret Mikkel – det er slet ikke nok. Virkelig noget svineri

 9. dennis skriver

  Ja det er noget af en pinlig historie. Håber hans and kommer helt til tops .)

 10. Dejligt at den “originale” opskrift og tekst nu igen kommer til sin ret. Den ser for øvrigt rigtig lækker ud den andeopskrift.

  Der er desværre alt for mange der stjæler tekst fra andre online. Det er ekstra skuffende når selv aviser tager tekst ordret som i tilfældet her. Jeg oplever det som et stort problem at folk og firmaer stjæler original tekster og smider dem på blogs og andre websites hvor man ikke kan kontakte indehaveren af det pågældende website. Det er frustrerende for at sige det mildt. Jeg bruger Copyscape.com til at finde kopierne og går målrettet efter at få dem taget offline.

  Jeg er selv ved at udvikle en webside med madopskrifter. I den forbindelse er jeg inde i overvejelser omkring ophavsret til opskrifter. Hvem har retten til en opskrift? Det er for mig klart at Kasper Bergholt for eksempel ikke har opfundet retten Confit de Canard. På den anden side har han selv lavet retten – taget billeder af resultatet – anbefalet vin til retten osv osv. måske kommet med små ændringsforslag til retten og derved frembragt en original opskrift på Confit de Canard med hans skrevne ord.

  En opskrift på brun sovs er vel ikke i sin simple form nogens ejendom ? Men en opskrift på brun sovs og sine egen unikke tekst omkring – kommentarer og billeder kan velsagtens godt være unik og helt sin egen.

  Jeg har ikke tænkt mig at kopiere opskrifter fra Jamie Olivers bøger – for det er vel hans opskrifter. På den anden side har jeg en ældgammel opskriftsbog som er mere end 75 år gammel – må jeg tage opskrifter derfra ?

 11. David Ruben Karpantschof skriver

  Pinligt!

Speak Your Mind

*