Ligeløn – ja, men for hvem?

Lønkommisionen fremlagde i dag deres længe ventede rapport om ligeløn i Danmark. Hele dagen har de snakket ligeløn i radio, TV og aviser. Men overskriften provokerer mig altså – for der snakkes reelt set slet ikke om ligeløn, men om “køns-fascisme”!

Jeg synes sådan set det er meget rimeligt, at folk får nogenlunde den samme løn for en sammenlignelig indsats. Uddannelse kan være et af de parametre der ses på i sammenlignen, men det er bestemt ikke den eneste faktor man kan og bør se på. Politiet har f.eks. en større risiko for skader end en kontormedarbejder. Det skal de da belønnes for. Og folk der arbejder om natten, bør da også have mere end dem der arbejder om dagen. Og folk der gennem deres arbejder skaber en større værdi, bør da også få mere end dem der skaber en mindre.

Men at opdele hele arbejdsmarkedet i to de to grupper: Mænd og kvinder er direkte idiotisk!

Hvorfor ikke opdele arbejdsmarkedet i unge og gamle, etniske danskere og tilflyttere, handicappede og “normale” eller jyder og Københavnere?

For mig at se ville det f.eks. være langt mere logisk at se på ligeløn mellem unge og gamle. Hvorfor skal gamle halvdovne og heldøde medarbejdere med en forældet uddannelse og et forstokket syn på al udvikling have en højere løn, end hårdtarbejdende unge, med en frisk og opdateret uddannelse og en enorm omstillingsvillighed?

Jeg synes også det ville være mindst ligeså rimeligt, at se på ligeløn mellem etniske danskere og tilflyttere. Er der ligeløn her eller ej? Og hvorfor skal Jyder have næsten ligeså meget i løn som Københavnere, når husene på Københavnersiden koster 3-4 gange mere? Er det lighed?

Men vigtigst af alt synes jeg, at der burde være lige løn for lige indsats og værdi af det man laver. Dovne medarbejdere – uanset om det er i det private eller det offentlige, bør ikke få ligeså meget, som de medarbejdere der knokler røven ud af bukserne og skaber meget mere værdi.

Når der i disse dage snakkes “ligeløn” brækker jeg mig. For det handler som sagt slet ikke om ligeløn, sådan som jeg opfatter det. Det der snakkes om er ene og alene en flok forsmåede kællingers mindreværdskomplekser manglendde evner og lyst til værdiskabende arbejde – for nu at sige det lige ud. Det er køns-fascisme når det er værst. Dise kvinder graver kløfter mellem mænd og kvinder, frem for at det modsatte. Det er direkte skadeligt for en reel ligeløn mellem MENNESKER – frem for køn, seksualitet, etnisk oprindelse og alt muligt andet der er komplet ligegyldigt. Lad os få fokus tilbage på mennesker … ALLE mennesker!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ingen har stemt endnu - vær den første!)
Loading...
Om Mikkel deMib Svendsen

Mikkel deMib Svendsen har arbejdet med søgemaskiner siden 1996 - både med drift af søgemaskiner, med udvikling af søgemaskineteknologi og ikke mindst med rådgivning af virksomheder i hele verden. Hvis du har brug for rådgivning om SEO så klik her og læs mere.

Kommentarer

 1. Åh hvor sandt. Jeg er specielt vild med dit afsnit om forsmåede kællinger. Det eneste rigtige er da at få løn for, hvad du er værd – og ikke hvad dit køn er.

 2. Tak, Charlotte. Jeg ved godt, at der er mange kvinder der har det ligesom du og jeg. De fleste er heldigvis ikke klynkere. Bare ærgeligt, at de værste ofte ses i toppen af fabevægelsen …

 3. Andreas Lolk skriver

  Jeg må kaste mig 100 % enig med både Mikkel og Charlotte.. Det minder mig om diskussionen omkring, at der skulle være en fast fordeling af mænd og kvinder i danske bestyrelser.

 4. Ja, Anders – det er præcis samme problematik.

  Jeg synes at de kvinder, der mener at verden skal opdeles i “kvinder” og “mænd” og at “kvinderne” så skal have en særlig hjælp for at komme på højde med mændende ydmyger sig selv.

  At nogle kvinder på den måde ligestiller sig selv med rigtigt “handicappede” grupper, som f.eks. fysisk og mentalt handicappede, folk der ikke kan sproget osv, er pinligt.

  Det er i virkeligheden ikke anderledes end dem der mener at verden skal deles op i sorte og hvide. Det kalder vi normalt for racisme. Det er derfor jeg kalder det for “køns-fascisme”. Det er en tåbelig måde at opdele folk på.

 5. Helt enig i at man bør belønnes for det arbejde der udføres og under de givne omstændigheder, og ikke efter ens race/køn/alder osv.

  Dog forstår jeg så ikke helt dit argument for at en københavner skal have højere løn end en jyde bare fordi at københavneren bor i et område med højere huspriser. Ja, jeg er jyde 😛

  Jeg arbejde for noget tid siden i en virksomhed der havde afdeling i Aalborg og i København, for den jobfunktion jeg sad i var lønnen omtrent 10 % højere i København. Dette var, så vidt jeg ved, begrundet med de højere boligpriser.
  Dette koncept stiller jeg mig helt uforstående over for, de er jo ikke tvunget til at bo i København. Jeg får jo heller ikke højere løn hvis jeg vælger at bo i et dyrt villakvarter i stedet for i et billigt boligkompleks.

  Man skulle tro at udbud/efterspørgsel inden for det private burde udjævne sådanne forskelle – men okay, virksomheden har dog også sidenhen nedlagt de fleste jobs i kbh afdelingen og flyttet dem til Aalborg.

 6. Leveomkostningerne i Københavnsområdet er meget højere end den lønforskel der altid har været og stadig er. Så hvis der skal være reel ligeløn mellem landsdele skal lønnen faktisk op for Københavnerne – eller ned for Jyderne.

  Man kan jo ikke så godt bo i Aalborg og arbejde i København – det ville så heller ikke blive billigere, når den daglige flyvetur regnes med. Så de virksomheder, der har brug for medarbejdere i København slipper ikke for at betale for det.

  Indenfor nogle områder har der allerede været problemer med, at lønnen er for lille i København. Fe.sk. er det indenfor nogle områder svært at skaffe offentlige ansatte i storbyerne – fordi de ganske enkelt ikke har råd til at bo der.

  I London er det problem endnu større. Det har betydet, at de er blevet nødt til at tilbyde beboelse til nogle offentlige ansatte i Londons centrum – ellers ville de simpelt hen ikke få løst vigtige offentlige opgaver. Det samme har været foreslået i Danmark for at sikre, at der f.eks. er skolelærere nok i København. I nogle storby-kommuner er de oppe på over 30% uuddannede lærere i skolerne – det holder jo ikke.

  I USA opererer de med et leveomkostningsindeks for de forskellige stater og byer. Det bruges meget aktivt til at beregne hvilken løn folk bør få, når de flytter fra et sted til et andet. Hvis du f.eks. arbejder i Dallas og bliver tilbudt et job i San Fransisco, så vil du gå alvorligt ned i reel løn, hvis du får det samme antal dollars. Såvidt jeg husker er indekset 141 fra Dallas til San Fransisco – når de regner det hele med (altså ikke bare bolig). Så du skal have 41% mere i SF end Dallas – og det får mange da også.

Speak Your Mind

*