Hvad er en iværksætter?

I forbindelse med lanceringen af nogle nye spændende ting (som jeg nok skal fortælle meget mere om meget snart), så overvejer jeg lidt at give “iværksættere” en særlig god pris. Faktisk en meget reduceret pris! Og hvorfor så det?

Det er meget enkelt – det er min beskedne måde, at biddrage til iværksætterkulturen. Jeg vil gerne støtte iværksætteriet i Danmark, i det omfang jeg kan. Og en stærkt reduceret pris på noget, som mange iværksættere har brug for, er så en af de måder jeg lettest kan gøre det på.

Det er mit valg, og det er jo let nok. Let nok at beslutte i hvert fald. Men jeg fandt hurtigt ud af, at det straks var meget sværere, at finde ud af hvad en iværksætter så faktisk er.

Det er lidt det samme problem som med “liv”. Vi sender robotter og raketter ud i verdensrummet for at finde spor efter liv – men faktisk så ved vi slet ikke hvad liv er. Vi kan i hvert fald ikke rigtig finde ud af at definere det på en utvetydig og sikker måde. Nogle mener for eksempel, at “liv” er alt det der kan reproducere sig selv. Men det kan muldyr bare ikke, og det er de fleste af os vist enige om er liv, hvorimod krystaller kan, og det er vi vist lige så enige om ikke er liv. Forskerne kæmper stadig med at finde en klar defination …

Og alt imens kæmper jeg så med at finde ud af hvad en iværksætter er. For hvis rabatten kun skal gives til dem, så skal jeg jo vide hvem de er, de skal kunne identificere sig som sådan, og på en enkel måde dokumentere at de faktisk er iværksættere.

Ligesom med spørgsmålet om liv, kan jeg ikke rigtig finde en klar defination, som holder vand hele vejen.

Man kunne jo sige, at alle der starter en ny virksomhed er iværksættere. Men er A.P. Møller så også iværksætter, når han starter en eller anden ny fabrik ude i verden? Måske. Men han falder bare ikke ind under det vi normalt kalder iværksættere, og han er da bestemt heller ikke i den målgruppe som jeg gerne vil give rabat, og som jeg synes fortjener lidt ekstra støtte i deres iværksætteri. A.P. Møller skal nok klare sig uden mig 🙂

Og hvad med de iværksættere der ikke starter egentlig virksomhed? Der er f.eks. nogle former for aktive kunstnere, som jeg bestemt vil kalde iværksættere, selvom de ikke altid organiserer deres iværksæteri i selskabsform.

Så hvad er en iværksætter?

Jeg får nok brug for noget hjælp her fra dig. Hvad mener du er en iværksætter? Hvordan definerer vi lettest hvad en iværksætter er på en måde, så de rette iværksættere let kan identificere sig som sådan? Og på en måde, hvor det er let for mig at tjekke.

Det er jo let nok hvis man laver “pensionist-rabatter”, “studenter-rabatter” eller rabatter til dem der er medlem af en bestemt klub eller forening. Men en iværksætter er en svære størrelse – måske ligeså besværlig som “liv” …

Lad mig høre hvad du har af gode forslag til hvordan vi kan definere en iværksætter.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ingen har stemt endnu - vær den første!)
Loading...
Om Mikkel deMib Svendsen

Mikkel deMib Svendsen har arbejdet med søgemaskiner siden 1996 - både med drift af søgemaskiner, med udvikling af søgemaskineteknologi og ikke mindst med rådgivning af virksomheder i hele verden. Hvis du har brug for rådgivning om SEO så klik her og læs mere.

Comments

 1. Ja den er svær…

  Wikipedia definerer den engelske udgave (entrepreneur) som:
  “An entrepreneur is a person who undertakes and operates a new enterprise or venture and assumes some accountability for the inherent risks.”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Entrepreneur

  Jeg har fundet følgende definition hos Erhversfremme-styrelsen:
  “En iværksætter er rent statistisk defineret som en person, der starter en ”reel ny virksomhed”. ”
  Her nævner de også at der er stor forskel på definitionen fra land til land, f.eks. er entrepreneur og iværksætter ikke nødvendigvis det samme.

  Samme definition bruger de her (Se Definitioner og konstruerede variable i bunden):

 2. Erhvervsfremme-styrelsen er da vist også bare en flok gamle stivnakkede kommunefolk 🙂 … starter en reel ny virksomhed… hmm.. hvad så med alle de mennesker der starter frivillige initiativer og velgørenheds organisationer.. et folkefærd der ikke stifter virksomheder, men gør livet nemmere for andre personer der ikke har haft det for nemt i livet..
  Min holdning til det er, at en iværksætter er en der kan træde frem og skabe en forretning, profit, hvor der entes tjenes penge, eller non-profit, hvor fortjenesten er smilene på de menneskers læber man hjælper.
  Hvad jeg tror du skal gøre i denne sammenhæng, Mikkel, er at oprette nogle guidelines ud fra din egen holdning til, hvad en iværksætter er.. Det er jo ikke et spørgsmål om liv eller død, men træk en klar linie for hvad en iværksætter er i dine øjne..
  Og så sidder jeg bare og krydser fingre for, at du overvejer, at give iværksætter-rabat på dine seo-kurser, så vi webdesigns en-mands-virksomheder kan have råd til tage med der… 😉

 3. Problemet med at opsætte mine egne definationer af hvad en iværksætter er, at det uværgeligt vil føre til en masse diskusioner med folk der så ikke lige passer ind. Endeløse diskusioner. Det gider jeg ikke.

  Og derudover synes jeg selve spørgsmålet i sig selv er for spændende til blot at parke over i et hjørne med mine definationer. Hvad ER en iværksætter?

  Man kunne jo sige, at man er ikke rigtig iværksætter før man er gået konkurs med mindst en virksomhed 🙂

 4. Jeg har svært ved at definere en iværksætter da jeg har en helt anden holdning til det end erhvervsfremme styrelsen 🙂
  Jeg har haft virksomhed i 10 år, har været igennem ups and downs, røven i vandskorpen og op igen. Har dog ikke formået at gå konkurs men har da 1 gang været tæt på.
  Trods alt det syntes jeg stadig jeg er iværksætter (ikke for at snyde mig billigt til dine ydelser Mikkel 🙂 )
  Jeg går på arbejde om morgenen og styrer det chaos som min dagligdag bringer. Min dagligdag ligner den jeg har haft da jeg startede virksomheden, og jeg starter ny projekter sammen med helt nye virksomheder, så jeg vil sige jeg er iværksætter.
  Men det vil ingen andre kalde mig.

 5. Hmm..
  Jeg tror du får meget meget svært ved at lave en klar deffination på hvad en iværksætter egentlig er.. Jeg har det sådan lidt, at jeg i perioder, føler mig som iværksætter.

  Går der 1-2 måneder hvor jeg blot sidder og arbejder på forskellige jobs, syntes jeg ikke der er meget iværksætter over mig selv.

  Er jeg deriomod i en periode, som jeg er nu, hvor jeg føler trang og lyst og glæde ved at skabe nyt, og lære nyt, så er det en helt anden følelse. Der føler JEG mig som iværksætter.

  Men det er svært. Det er utrolig svært, især at komme med et egentlig ‘regel sæt’ for hvornår man er iværksætter, for folk vil altid kunne finde en ting eller to omkring sig selv der gør dem til iværksættere, og andre vil kunne finde en ting eller to om nøjagtig samme person, der gør at han IKKE er iværksætter.

  It’s pretty tuff…

 6. Måske er iværksætter lidt det samme som “kunstner” – der er i hvert fald mange ligheder.

  Som du selv er inde på, Brian, så “føler” du dig nogle gange som iværksætter – på samme måde, som at det for mange kunstnere er en “følelse” at være kunstner. En trang. En lyst. En vilje til at gøre noget.

  “Kunst” og “Kunstnere” er svært at definere. Det samme gælder “iværksætteri” og “ivækrsættere”.

  Det burde jo være let nok.

  Kunstnere er dem der laver kunst. Og iværksættere er dem der sætter iværk.

  Problemet er nok helt grundlæggende at vi ikke er enige om hvad det er “at sætte iværk” eller hvad “kunst” er 🙂

 7. Dejlig debat du har sat i gang her Mikkel – dem er du gode til at starte;)

  Jeg ser ikke nødvendigvis at en iværksætter behøves at være gået konkurs.

  Jeg ser en iværksætter, som en der skaber et nyt produkt, og får succes med det, uden at købe succesen. En der selv kan skabe sin egen succes. (lyder lidt kapitalistisk)

  Men sys godt man kan være iværksætter uden at være registreret som virksomhed. Eller er det bare mig?

 8. Spændende problemstilling.
  Jeg er tidligere støt på tanken om, at man er iværksætter de første tre år, efter man har startet en virksomhed. Det måske lidt firkantet.

  Du nævner ‘at man er kun iværksætter når man har prøvet at gå konkurs’ – Klaus Riskær har sagt i et interview at flere af hans samarbejdspartnere først ville låne ham penge, efter han gik konkurs.

  Det lyder måske fjollet, men tanken er at det er ‘rimelig nemt’ at drive en virksomhed der går godt – Men det er svært at skulle starte helt forfra – i modvind.

  Tildels et sidespring:-)

 9. Mikkel -> Lige præcist.. Tror du fik formuleret, lidt kortere end jeg selv, præcist hvad det var jeg mente..

  Personligt finder jeg ikke det at man smørre sig ind i svine blod og danser nøgen rundt på en scene (hørte jeg engang om en der gjorde i KBH), for kunst.
  Ligeledes definere jeg ikke en revisor der for 3 år siden startede sin lille biks op selv, og idag bare sidder og laver regnskaber, for iværksætter..

  Ikke for at sige noget ondt om revisorer (ikke lige idag ihvert fald), men det bliver bare for meget ‘hverdag’ til at jeg vil kalde dette for iværksætteri..

 10. Jeg tror Storm P stadig har fundet den bedste difination af kunst: “Kunst, det er det mand ikke kan, for hvis man kunne det var det jo ingen kunst”. Måske kan man i virkeligheden sige det samme om iværksætteri og iværksættere. Det er det umuliges kunst.

 11. Det at være iværksætter er jo, at sætte noget iværk, som man ikke kan. Fordi kunne man det allerede, så havde man sikkert gjort det for lang tid siden, og mere som et “job”. For mig er det meget en “følelse” af, at være iværksætter, men det kan jo være svært for dig, at bruge til at vurdere om jeg ER en iværksætter. Måske skal du lave 5-10 spørgsmål til iværksætteren, som kan hjælpe dig med at vurdere, om han/hun “føler” sig som en iværksætter?

 12. Hej Mik,
  Suveræn debat ! Det er sørme en hård “nød” at knække – eller skulle jeg sige, at det er en udfordring der vil noget?
  Kan se, at noget af debatten går på, at det skal være en “NY” virksomhed. Her kommer jeg til at tænke på Martin Thorborg – der jo er “Iværksætter til han dør” :).
  For Martin Thorborg kan man i alt tilfælde sige, at han kontinuerligt skaber noget nyt og laver nye tiltag, men mon ikke Martin falder udenfor din målgruppe ? Det tror jeg.

  Jeg kan forstå, at du gerne vil hjælpe virksomheder, der har det lidt svært, enten økonomisk eller ressourcemæssigt.

  Som jeg ser det har du 2 løsningsmuligheder:

  1. Måske skulle du overveje at give rabatten som en belønning, hvor du selv synes at det kan gøre en forskel ?
  2. Du kan definere nogle helt firkantede regler for hvad der skal til for at få rabatten hos dig.

  GO GO med at finde løsningen…

Speak Your Mind

*