Hvorfor virker min .htaccess file ikke?

Jeg får ofte ovenstående spørgsmål fra stakkels forvirrede webmastere, der ikke helt forstår, hvofor de ikke kan få den her “forbandede” .htaccess fil til at virke.

Fælles for en stor del af dem er, at de bygger deres brug af .htaccess på “gode råd” de har fået i åbne debatter på Nettet. Det er det man kunne kalde “kode-kvaksalveri”. For de stakkels webmastere anbefales en “kur” uden, at “patienten” er blevet undersøgt. Det svarer meget godt til de læger, der automat-ordinerer penicillin, hver gang en patient møder op med noget der ligner en infektion – uden at tjekke om den er bakteriel, og dermed bliver slået ned af penicillin, eller virusbaseret.

Nu kan der jo ofte være mange gode grunde til, at der er noget som ikke virker. Men i forhold til den gennemsnitlige webmasters problemer med at få .htacces til at virke som ønsket, er der én vigtig grund, som dækker en meget stor del af dem jeg støder ind i.

Jeg oplever desværre, at der er en udbredt automat-anbefaling af .htaccess som en løsning på snart sagt alle problemer. Særligt i forhold til SEO. Det er ikke fordi der er noget galt med .htaccess – det er skam glimrende. Men som regel glemmer dem der kommer med disse former for automat-anbefalinger (eller kvaksalveri): .htaccess er en standard udviklet til Apache servere, der som regel kører på Unix maskiner!

Alle de mange webmastere, der kører deres websites på Microsoft IIS server kan således ikke bruge .htaccess. De kan så bruge f.eks. et ISAPI filter, eller under .net bruge nogle indbyggede funktioner til noget der meget ligner det man kan med .htaccess. Men det er en helt anden snak. Det er ikke .htaccess.

Jeg har nogle gange forsøgt at hjælpe lidt til rundt omkring i debatter, når jeg har set de “stakkels” webmastere på Microsoft IIS webservere undre sig over, at det ikke virker. Det tager 2 sekunder, at finde ud af hvilken webserver deres website kører på. Men det gider de fleste af dem der automat-svarer med .htaccess løsninger som regel ikke. Når jeg har konstateret, at de kører på IIS er det let nok at forklare dem hvorfor det ikke virker, at det ikke er dem der er dumme, og at der er andre tekniske muligheder på IIS’en.

Når det dårlige “gåde råd” går op for dem med de hurtige automat-svar, så bliver de som regel lidt fornærmet og kommer med deres pjat om, at alle jo også burde skifte til Linux … blablabla.

Pointen er, at du altid skal være utrolig varsom med, hvordan du bruger de “gode råd” du får om SEO i offentlige debatter. I det konkrete eksempel kommer du bare til at spilde en masse tid og blive irreteret, hvis du kører på IIS og du får det “gode råd” at sætte en .htaccess fil op. I andre tilfælde kan det være til meget mere skade.

Du bør aldrig lave fundamentale og vigtige ændringer på dit website uden til fulde at kende konsekventerne af det. Er du i tvivl, så hyr nogle til at hjælpe dig, som du stoler på har styr på tingene.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ingen har stemt endnu - vær den første!)
Loading...
Om Mikkel deMib Svendsen

Mikkel deMib Svendsen har arbejdet med søgemaskiner siden 1996 - både med drift af søgemaskiner, med udvikling af søgemaskineteknologi og ikke mindst med rådgivning af virksomheder i hele verden. Hvis du har brug for rådgivning om SEO så klik her og læs mere.

Kommentarer

 1. Åh ja – den kan jeg godt bakke op om! Den er i klasse med: “Tilmeld dit site til Google”, “Få nogle flere links fra kataloger” etc.

 2. Men så er det jo godt, at vi har jer til at skyde kvaksalverrådene ned 😉

  Man skal vel altid være varsom med hvilke råd man følger. Er det personer man stoler på, og har de det rigtige grundlag for at svare. I ovenstående eksempel er det vel vigtigt for spørgeren, at understrege hvilken server man kører på. Ligesom det er vigtigt for dem der svarer at understrege, at deres råd kun gælder på en Apache server.

 3. Hehe ja kan kun være enig – men når man ikke ved bedre, er det jo let lige at tage en “opskrift” på nettet og sætte op på sin webserver. Det er nemt, men kan give store konsekvenser hvis det ikke bliver lavet ordentligt. Been there, done that 😉

 4. Peter Lauge skriver

  men det er nu lidt træls at .htaccess ikke virker på IISen – holder nemlig meget .htaccess 🙂

 5. For dem af jer der har behov for .htaccess funktionalitet på IIS6/7, så tag et kig forbi http://www.isapirewrite.com/, men som mikkel korrekt skriver, så er det ikke løsningen på alt i forbindelse med den tekniske opbygning af ens website. I bedste fald “lapper” det blot på problemer andre steder.

  Men jeg har med stor success brugt ISAPI rewrite i version 2 & 3 på flere større websites hvor en tilretning af kode ikke er muligt, og i forbindelse med flytningen af sites fra UNIX/Linux til IIS platform, hvor IIS’en bare ikke kan acceptere nogle tegn i URL’erne, dette problem kan ISAPI rewrite løse.

 6. Ja, som også nævnt i mit indlæg er ISAPI filtre, som ISAPI-rewrite en fin løsning. Men for det første er pointen, at det er et dårligt råd at bede folk om at uploade en .htaccess file, når de er på en IIS webserver – og for det andet er det langt fra alle på en hosted IIS server der kan få adgang til at køre ISAPI-rewrite eller justere i ini-filen.

Speak Your Mind

*