Google frikendt i sag om krænkende søgeresultater

Google blev i går, mandag d. 20. juli, frikendt ved Højesteret i London i en sag om krænkende søgeresultater. Kursusvirksomheden Metropolitan International Schools har åbenbart følt sig stødt over nogle ting, der er skrevet om dem i en debat. Og i stedet for, at gå efter ejerne af denne debat, gik de så efter Google, fordi bidder af det som skolen opfatter som krænkende dukker op som snippets i søgeresultaterne på Google.

Dommeren lagde vægt på, at Google ikke er en “publisher” (udgiver) med en “facilitator” (formidler) og dermed ikke skal pålægges ansvar for det der kan stå i disse snippets i søgeresultaterne.

Det er naturligvis godt for søgemaskinerne. Og det modsatte resultat kunne godt have været noget skidt for alle os andre. For hvis søgemaskinerne skal kunne pålægges ansvaret for de snippets de genererer fra vores sites, så vil de jo blive nødt til at blive MEGET mere kræsne med, hvilke ting de inkluderer i deres indeks. Og det kan godt betyde, at meget indhold der ellers er godt, smutter med ud (med badevandet, så at sige).

Det kunne alt i alt godt have været blevet lidt mere besværligt at lave SEO, hvis dommen var faldet anderledes ud. Så omend jeg også godt kan se nogle juridiske problemer i denne dom så er det alt i alt nok det bedste.

Nu skal vi så lige huske på, at dommen er faldet i England og derfor ikke nødvendigvis kan overføres direkte til Danmark. En tilsvarende sag kunne falde anderledes ud her. Det har jeg slet ikke nog juridisk viden og erfaring til at vurdere. Men vi ligger ikke milevidt fra engelsk lovgivning, så jeg vil da mene, at der er en god chance for at udfaldet ville blive det samme som i den engelske sag. Lad os håbe det.

For det er jo ikke bare Google, der får et problem, hvis “syndikering” af andet indhold på Nettet pludselig bliver “farligt” – fordi du skal stå til ansvar for indholdet. Hvem tør så f.eks. at vise RSS feeds eller track back links på sit site? Det vil smadre hele dynamikken på Nettet, hvis det bliver farligt at linke og syndikere indhold.

Du kan læse en omtale af sagen i engelske The Guardian her.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ingen har stemt endnu - vær den første!)
Loading...
Om Mikkel deMib Svendsen

Mikkel deMib Svendsen har arbejdet med søgemaskiner siden 1996 - både med drift af søgemaskiner, med udvikling af søgemaskineteknologi og ikke mindst med rådgivning af virksomheder i hele verden. Hvis du har brug for rådgivning om SEO så klik her og læs mere.

Skriv kommentar

*