Google mistænkes af EU for misbrug af sin dominerende stilling

EU har nu taget skridt til, at undersøge om Google overholder konkurrencereglerne, eller om de misbruger deres dominerende stilling på en ulovlig måde. Undersøgelsen er tilsyneladende bl.a. iværksat på baggrund af anklager fra mindre og lokale søgemaskiner om, at de er smidt ud af Google for at holde dem ude af markedet.

Jeg mener de vrøvler! Google er uskyldig i de anklager.

Hvis vi går bare nogle få år tilbage, så kan du sikkert huske at der var rigtig mange søgninger i Google, hvor flere af de øverste resultater gik til andre – mindre, søgemaskiner med en søgning på samme keyword. Faktisk var der rigtig meget af den slags. Og det var, som søgebruger, røvirreterende. Jeg søger ikke i Google for at finde andre søgeresultater – men for at finde de informationer jeg leder efter!

Sådan var der også mange andre brugere der havde det. Google publicerede derfor nye retningsliner, hvor de gjorde klart, at de ikke længere ønsker, at indeksere søgeresultatsider. Og samtidig forsøgte de naturligvis, rent algoritmisk, at undgå dem. Det gjorde de for at skabe bedre søgeresultater til glæde for deres brugere.

De små søgemaskiner udlægger så dette, som et angreb på dem – en lille konkurrent, fra en dominerende spiller i markedet. Men det er jo noget vrøvl.

De små søgemaskiner har naturligvis ingen ret til at hijacke Googles søgeresultater og fylde dem op med noget lort som brugerne ikke vil have. Skulle de have ret til direkte at ødelægge en konkurrents produkt? Naturligvis ikke!

Jeg synes det ville være rigtig trist – på sådan en grå Socialdemokratisk måde, hvis store søgemaskiner som Google skulle kunne tvinges til at vise bestemte ting i søgeresultaterne. Så bliver det til spdan enslags online statstidende. Det dur altså ikke.

Google er ikke perfekt. De laver også fejl og de laver vurderinger jeg ikke er enig i. Men det er altså bedre, end at overlade til EU kommisionen hvad de skal vise!

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ingen har stemt endnu - vær den første!)
Loading...
Om Mikkel deMib Svendsen

Mikkel deMib Svendsen har arbejdet med søgemaskiner siden 1996 - både med drift af søgemaskiner, med udvikling af søgemaskineteknologi og ikke mindst med rådgivning af virksomheder i hele verden. Hvis du har brug for rådgivning om SEO så klik her og læs mere.

Kommentarer

 1. Jalousi er en sørgelig størrelse….grunden til at Google er dominerende, er fordi de er det bedste til det de gør. Det burde man ikke kunne straffes for!

  Mvh

  Mark

 2. Google er i dag den største spiller indenfor søgemaskiner, små søgetjenester, kataloger og lign. forsøger sig så med at tilpasse deres verden til denne søgegigant, og opnå den effekt, at når det regner på præsten, drypper det på degnen.

  Vi har set det med store danske telefonbøger og virksomhedsindeks, som tidligere har udsendt salgsmateriale, der beskrev fordelene ved at tegne annonce hos dem, så ville den enkelte virksomhed kunne findes via denne virksomhedstjeneste, da de lå godt placeret på Google, ja, det var salgstalen i brevet.
  Heldigvis er den form for søgning igennem flere kanaler efterhånden mere eller mindre uddød, der har været nogle stykker, der har levet lidt længere med visning af sekundære søgeresultater, men i det store hele er de forsvundet.

  Så hvis det er det, der menes med konkurrenceforvridning og misbrug af markedsposition, må udfaldet af undersøgelsen føre til en frifindelse af Google, men konkurrencereglerne kan let fortolkes anderledes af jurister og lægfolk. Vi har tidligere set det med Microsoft og andre lignende store virksomheder, som er blevet idømt store bøder for misbrug af dominerende stilling, hvor de efterfølgende skulle amputerede deres egne produkter, således de kunne give konkurrenter lige vilkår i deres produkter.

 3. Helt enig, den sag er da helt ude i hampen.

  Man kan anklage Google for meget, men dette er ikke noget af det.

 4. Jeg tror ikke der ligger så meget mere i det end magtkamp… Alle ved at Google har utroligt megen global magt og spørgsmålet er om EU lige vil ind og trumfe lidt 🙂

Skriv kommentar

*