Hvorfor skal det være så dyrt?

Netop hjemvendt fra en dejlig uges ferie i Sverige tænder jeg jeg for TV’et og ud vælter der et svageligt og snævert-tænkende program – en slags “show” – om planlægning af et bryllup. I en af de første klip ser vi, hvordan parret der skal giftes har samlet 80.000 kroner sammen til brylluppet og får så at vide, at det jo er meget lidt, med de 100-108 gæster de gerne vil have med. De siger på TV’et, at et “gennemsnitsbryllup” med det antal gennemsnitligt plejer at koste 150-160.000 kroner! De må da være rablende gale! Hvad er dog det for en underlig snævert-synet holding at pådutte folk. Det er da deprimerende dumt. Det behøver sgu da hverken at koste 80.000 eller 150.000, at holde det fedeste bryllup for 108 mennesker!

Jeg fandt for nyligt budgettet og kviteringerne fra mit eget bryllup med min kone Pernille for knap 13 år siden. Vi havde 120 mennesker til spisning. Der var rigeligt af den bedste mad du kan tænke dig. Lokalerne så hammer godt ud. Der var live musik med 10-12 af tidens bedste danske pladeaktuelle solister og solidt backing band. Der var underholdende indslag af højeste kaliber. Festen varede til kl. 4-5 om morgnen. Mange blev fulde. Vi var alle glade havde en fest så god, at folk stadig snakker om den. Og den samlede kontante omkostning for mig og min kone inkl. tøj, kørsel osv.: 8.743 kroner! Ja, alt dette fik vi stablet på benene for blot 8.743 kroner. Og der var som sagt ingen smalle steder.

Der er altså langt fra 8.743 kroner til 150.000 kroner – eller “bare” 80.000 (der ifølge den her TV-udsendelse skulle være halvdelen af et gennemsnitlig bryllups pris). Og så var vi endda 12 personer mere end de budgetterede med i TV.

Og hvordan gjorde vi så det – og hvad har det overhovedet med iværksætteri og internet, at gøre?

Pointen er, at alt for mange mennesker lader sig begrænse af, hvad der er normen for hvordan en given opgave løses. Det kan da godt være, at et gennemsnitligt dansk bryllup for 108 mennesker koster 150.000 kroner. Og havde jeg haft rigtig mange penge for 13 år siden kan det da godt være, at jeg ville have brugt så meget, eller mere på mit bryllup. Hvis man har pengene, og gerne vil brænde dem af på en fed fest, så skal man da bare gøre det. Hvis det virkelig er det man helst vil bruge sine opsparede midler til, så er det da fedt nok. Men at gældsætte sig langt ud over hvad der er fornuftigt for en ny ung familie, eller helt at droppe eller udskyde et ønsket bryllup, blot fordi man ikke har det som alle andre (åbenbart) fyrer af på et bryllup er sgu for åndssvagt.

Men hvordan gjorde vi det? Hvordan i alverden kunne vi holde sådan et fedt og overdådigt bryllup med 120 spisende gæster for under 10.000 kroner?

Opskriften er sådan set meget enkel: En sindssyg masse hårdt arbejde blandet med en masse hjælp og bidrag fra gode venner og familie. Og det er såmænd også opskriften på meget godt iværksætteri.

Lokalerne lånte vi gratis gennem min far. Det blev pakket fuldstændigt ind i en en skindende sølv-folie, som jeg på den tid også var med til at bruge, når funkadelic bandet URD (som jeg var med til at skrive musik for, producerede for og var live-lydmand for) lavede deres dengang meget kendte shows. Det så virkelig fedt ud! Og folien havde viu fået gratis fra en fabrik, der ikke kunne bruge det inderste på rullerne (og spørg mig ikke hvordan vi fandt frem til det – det er en meget lang historie … :))

Maden består dels af et par helstegte lam. Min mor og far var så venlige at sponsere dem og min onkelt Jørn stegte dem over bål – noget han har prøvet mange gange før, og der mestrede han den 10 timer lange opgave til perfektion. Udover lammet var der så en del forskellige gode salater, homus, tzatziki osv. og naturligvis masser af godt hjemmebagt brød. En del af salaterne havde vi selv købt ind til – det er ikke så dyrt, når man køber stort ind. Dem kom der nogle stykker af vores venner og famile og hjalp med at lave inden middagen. Andre af salaterne og en del af brødet fik vi nogle andre af vores søde venner til at lave hjemmefra. Bryllupskagen sponserede min søde svigermor og hendes mand – der iøvrigt er fotograf og leverede alle de gode billeder af os, brudeparet, og løbende fra aftenen.

Musikken var ikke så svært, for dengang levede jeg jo i og af musikbranchen, så det gode band og de mange fantastiske solister var nogle af mine gode venner, der stillede op helt friviligt. Særligt lagde min gamle musik-ven Kenneth Thordal en kæmpe indsats. Underholdende indlæg blev leveret af andre venner indenfor teaterområdet.

Uden al den hjælp og alle de bidrag vi fik (f.eks. “sponseret” kød og kage, musik osv) kunne vi naturligvis ikke have holdt denne fest så billigt. Og dertil skal lægges det kæmpe arbejde med at koordinere det hele.

Men følte nogle af vores venner og familie sig “stødt” over at blive spurgt om, at hjælpe os lidt og bidrage med nogle af deres gastronomiske kvaliteter? Nej, tværtimod! Mine venner og familie er da glade for at kunne hjælpe ved sådan en lejlighed – og sådan tror jeg faktisk de fleste folks gode venner og familie har det. Det er som regel folks egen stolthed, der gør at de ikke spørger om hjælp. Det er dumt. I hvert fald hvis det forhindrer dig i at gøre det – iværksætte det – du godt kunne tænke dig.

Jeg oplever igen og igen iværksættere, der lader være med at iværksætte ellers gode ideer fordi de ikke har de midler til rådighed, der skal til at komme i mål med den ide de står med. Og jeg har da også selv nogle gange været ramt at den følelse. Så jeg skal ikke spille hellig. Men så må man jo bare tænke kreativt.

Det kan godt være det “normalt” koster mindst 100.000 kroner, at lave en flot stand til en udstiling – men tro mig, man kan lave en sindssyg fed stand for 5-10.000 eller mindre, hvis man er lidt kreativ og “tør” spørge om hjælp alle de steder man nu engang kan få den.

Det kan godt være, at “eksperterne” fortæller dig at det vil koste 3-400.000 kroner at lave det website du gerne vil have. Og måske har de ret. Men så kan du jo “bare” starte med at skalere dit projekt lidt ned og starte med noget lidt mindre ambitiøst, tjene lidt penge på det og så bruge dem på at bygge videre på det du har – skridt for skridt, indtil du har det du i første omgang ønskede.

Der er næsten altid en alternativ vej til dine mål. Det kan godt være det ikke er lige den vej du havde håbet på, det kan godt være det er lidt mere besværligt, og du må helt sikkert opgive din stolthed og spørge om hjælp alle steder du kan få den – men pointen er, at du næsten altid kan iværksætte de ideer du har, hvis de ellers er bare nogenlunde holdbare, og du er villig til, at justere lidt på dine strategier.

Og det var så derfor jeg blev så irreteret på den her TV-udsendelse. For jeg synes det virkede så fordumende, at bilde folk ind at et godt bryllup for 108 mennesker skal koste 80.000 eller 150.000 kroner.

Personligt synes jeg det havde været meget sjovere f.eks. at se 3 eksempler på bryllupper – et til 10.000 kroner, et til 100.000 kroner og et til 250.000 kroner – og så så se, hvem der får den sjoveste fest …

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ingen har stemt endnu - vær den første!)
Loading...
Om Mikkel deMib Svendsen

Mikkel deMib Svendsen har arbejdet med søgemaskiner siden 1996 - både med drift af søgemaskiner, med udvikling af søgemaskineteknologi og ikke mindst med rådgivning af virksomheder i hele verden. Hvis du har brug for rådgivning om SEO så klik her og læs mere.

Kommentarer

 1. Lars D skriver

  Grundlæggende er jeg helt enig med dig i at folk er for lidt opfindsomme til bryllupper – men i princippet kan et bryllup jo ligge hvor som helst mellem gratis og meget dyrt. Hvis man ikke kender folk der har lokaler eller gider lægge arbejde i det under selve brylluppet, og gerne vil have både kjole jakkesæt mad lokale drikkevarer servering kørsel natmad musik brudepigetøj brudesuite bryllupsrejse så løber det op meget hurtigt.

 2. Jeg nyder i øjeblikket i den grad DR’s genudsendelse af TV fra Friland. Jeg synes at det er fantastisk at de kan bygge disse flotte og arkitektonisk udforfordrende bygninger til en kvm pris på mellem 1000 og 2500 alt incl. Godt nok er det med meget (udelukkende) selvbyg. Men når man samtidig ved at firmaer som Lind og Risør og lignende tager mellem 15000 og 20000 kr. pr. kvm, ja så vil jeg heller arbejde lidt for det. En af beboerne deroppe sagde også noget med at det ikke var pengene der gjorde om man nød sit hus eller ej, men derimod hvor meget arbejde man havde lagt i det.

 3. Min søster valgte den billige løsning, uden fest 🙂 rådhuset…

  Jeg vil have et Nice bryllup en dag koste hvad det koster, den dag har jeg nok pengene

 4. Jeg skal selv giftes om 12 dage (jo tak!) og vi har været kreative omkring mange af tingene til vores store dag.
  Men de besparelser vi så har opnået ved at være kreative, har tilladt at vi kan gå til stålet og købe luksus på andre områder (f.eks. bryllupsrejsen)

  Programmet: Når jeg ser programmet, så kan jeg ikke snuppe den nævenyttige (men kreative) designer. Hun viser altid 3 alternativer til feststeder. Det er historien om Guldlok om igen!

  – Det ene er kvalitetsmæssigt i top, men for dyrt ift. budget.
  – Det andet kvalitetsmæssigt for ringe ift. brudeparrets ønsker.
  – Det tredje er altid et forsamlingshus, som designeren skal pynte super meget på.

  Når omkostningerne tælles sammen, så har hun næsten brugt lige så mange penge på pynt og lokale, som det første alternativ ville have kostet.

  I mine øjne er hun mere interesseret i at udfylde hendes egne kreative huller, end at lytte til brudeparrets ønsker og opfylde dem.

 5. Skræmmende indlæg Mikkel – skræmmende fordi jeg gjorde mit bryllup på stort set samme måde, og har haft den samme hovedrystende reaktion som sig. Årsagen var simpel – et liv som iværksætter for 3 år siden, gjorde det ikke muligt at spendere alverden på bryllup.

  Vi klarede det med hjælp fra venner og familier, og det blev et brag af en fest – om end lidt utraditionel og improviseret – hvilket flere også stadig minder os om i dag. Som kompliment – her var ingen tvungen til suppe steg og is i et kogende forsamligshus 😀

  Vi var ca 65 til vores bryllup, og endte med at betale ca 6500 kr, inkl mad, drikkevarer, tøj osv. Var en fantastisk dag, som jeg aldrig ved glemme.
  Porto til invitationer blev ligeledes sprunget over, takket være e-mail, internet, en sjov aften og lidt grimme håndskitser – se hvad jeg mener på http://foged.net/bryllup/ (og nej, ikke SEO optimeret).

  Til alle derude der har bryllup i horisonten, og ikke lige er Mærsk arvinger… Tænk ud af boksen og gi den gas. Det er faktisk ikke så svært…

 6. Nu kan jeg ikke prale af at være gift og have sparet en masse penge på mit brullyp.

  Men hele tanken bag dit indlæg kan jeg kun erklære mig 100% enig i, der er utroligt mange ting der kan lade sig gøre, hvis man gider at smøge ærmerne op og lægge en indsats for dagen.
  Rigtigt mange af de ting man kan købe sig til, kan man også selv lære at gøre, måske ikke på professionelt niveau til at starte med, men som du skriver kan man købe opgraderinger senere.

  Det gælder indenfor mange områder af livet, at man skabe meget mere end man tror, for meget små penge, faktisk kan man skabe en fuldtidslevevej på internettet i dag, med en investering alle danskere vil kunne overse.
  Det kræver blot dedikation, tid, energi, og en beskeden økonomisk investering.

 7. Hej Mikkel – jeg skrev et indlæg her den anden aften og kan se at det er væk – har du slettet det?

  Hvis du har slettet det, vil du så ikke lige lade mig vide hvad grunden er?

 8. Jeg har ikke slettet nogle indlæg – jeg har ikke set andre indlæg fra dig her end ovenstående.

 9. Mystisk – jeg SÅ det stod på skærmen for jeg kan huske at jeg undrede mig over at det var blevet publiceret med det samme, da du normalt godkender før de kommer online……..

  Da jeg skrev og hilste dig velkommen som absolut top-bryllupsekspert, tænkte jeg at du måske var blevet fornærmet 😀

  Mvh Kenneth
  bryllupsekspert

 10. Nej, jeg bliver ikke så let fornærmet 🙂

  Jeg har som sagt ikke set det indlæg – godkendt eller afvist det, og jeg kan heller ikke se det i Akismet spamfiltret. Så hvor det så er havnet kan jeg ikke rigtig gætte

 11. Carsten Nilsson skriver

  Hej Mikkel.

  Nu har jeg “desværre” ikke set omtalte program, men jeg kan kun give dig ret.
  Hvorfor skal det være så dyrt ?

  Min dejlige kone og jeg har lige (18/9) fejret Tinbryllup. Vi blev gift på rådhuset for at have råd til at udføre/udleve vores drøm på daværende tidspunkt – at bosætte os i udlandet.

  I sommers var vi til “cowboy-fest”. Min kones barndoms-venindes ældste datter ville ikke konfirmeres, så hun skulle bare have en “nonfirmation” som det hedder nu om dage, når de unge mennesker ikke skal konfirmeres, og temaet til festen var cowboy, da hele familien er meget til Country ‘n Western.

  Man kan jo enten købe eller leje Cowboy-udstyr, men gud hvor det koster hvis det skal se lidt ordentligt ud.

  Så hvad gør Hr. Nilsson så ? Han siger til konen – “vi laver sgu da bare noget selv”. “Hvis vi er villige til at investere noget tid, kreativitet, opfindsomhed og noget gør-det-selv arbejde så klarer vi den selv”.

  Så en tur i et par genbrugsbutikker og i stofbutikken og med en investering på ca. 200,- kr. og det meste af en weekend bag symaskinen og med nål tråd, vil jeg tro, så blev vi bare så gennemførte at man tror det er løgn.

  Nu var vi så heldige at have en del af “udstyret” på en måde om man må sige, f.eks. jeg brugte min kones serveringsvest som vest i mit Sheriff-outfit og så fremdeles. Ligesom i havde en masse muligheder i kunne bruge (f.eks. det med musikken).

  For mig er essensen i dit indlæg : Hvorfor skal man lade sig hæmme af andres begrænsninger ?

  Du skriver bl.a. ….. >> Jeg oplever igen og igen iværksættere, der lader være med at iværksætte ellers gode ideer fordi de ikke har de midler til rådighed, der skal til at komme i mål med den ide de står med.

 12. Hej Mikkel

  Ja jeg synes heller ikke der er noget i vejen for at man er lidt kreativ istedet for at sætte sig i gæld for at gå hele vejen med hele standardpakken, med alt hvad der forventes af et “rigtigt” bryllup.

  Har lyttet til dine SEO-lydklip – keep em coming!

  Oliver

 13. Hej Mikkel

  Det behøver ikke nødvendigvis at være så dyrt, hvis man selv gider gøre en indsats, er der masser af penge at spare.

  Tak for alle dine gode råd og podcast

  /Martin

 14. Lejligheder til leje skriver

  Jeg er 100% enig med Martin Rieck!

  Det er ikke så dyrt hvis man selv gør en indsats!

  Man kan finde mange sider på nettet også som hjælper en med at spare eksempelvis

Speak Your Mind

*