Google AdSense tillader pop-up reklamer fra 3. part på dit website!

Jeg blev selv lidt overrasket over da jeg så dette første gang, men det er sandt nok (screen dums følger): Google viser reklamer på dit websites, i pop-up vinduer, helt uden at du kan gøre noget ved det. Det er mildest talt ikke specielt heldigt.

Lad mig forklare hvordan det foregår.

Hvis man ønsker at besøge et website annonymt – og det kan der jo være mange gode grunde til, også helt lovlige, så findes der heldigvis mange services på Nettet, som man kan benytte sig af. En af dem hedder anonymouse.org. Forespørgslen sendes så igennem dem, og dermed kan det website du besøger ikke se, at det er dig, eller din IP, der besøger dem.

Så langt så godt.

Problemet er, at lige præcis anonymouse.org har valgt at financiere deres service på en meget uheldig måde, synes jeg. Og endnu mere uheldigt, er det at bl.a. Google AdSense gør det muligt for dem og tjener på det. Meget uheldigt!

Som et eksempel testede jeg en af mine kollegaer i branchen Concept Interest (fordi jeg ved de kan tåle det :)) og se hvad jeg fik:

adwords-popup-ex1-1.gif

Som du kan se kommer der en pop-up reklameboks frem midt på siden. Faktisk kommer der 2-3 af dem, men i dette skærmbillede kan du kun se den ene. Lad os zoome lidt ind …

adwords-popup-ex1-2.gif

Som det fremgår er Google AdSense faktisk gode til at matche annoncerne med siden – de matches helt klart på Concept Interests indhold, og viser her to annoncer for konkurrerende websites. Det er Concept Interest sikkert glade for.

Teknisk set kan man godt forhindre at lige præcis anonymouse.org kan gøre dette, ved at spærre for forespørgsler fra dem. Det skal så naturligvis vedligeholdes, hvis de f.eks. ændrer IPs. Og der er sikkert mange andre end dem, der gør det samme – hvor mange aner jeg ikke. De skal så også “lige” findes og blokeres.

Men er det virkelig rimeligt, at vi skal gøre dette? Er det i orden, at anonymouse.org og Google AdSense misbruger vores websites på denne måde? Nej, bestemt nej!

Og det er faktisk værre end det man kan se på Concept Interests site. Prøv at besøge et reklamebærende website som Comon, Avisen.dk eller Ekstra Bladet. Her vil du se, at de ikke blot klasker pop-up reklamerne ud over disse websites – de sørger også lige for, at fjerne websitets egne reklamer først! Det er altså lige en tand for groft, vil jeg mene.

En ting er at anonymouse.org (og muligvis mange andre) gør det her, men endnu være er det at Google AdSense gør det muligt for dem at tjene penge på det.

Om det er en direkte publisher-aftale der ligger til grund her, eller om det går gennem en af Googles partnere (et problem jeg tidligere har snakket om) i den konkrete situation ved jeg ikke, men flere af annoncerne kommer fra Google – og således er det i sidste ende deres ansvar, og deres økonomiske gevinst sålænge det fortsætter.

Nu må vi så se hvor hurtigt de får lukket dette misbrug – et misbrug som jeg synes, de allerede burde have opdaget selv, og lukket.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ingen har stemt endnu - vær den første!)
Loading...
Om Mikkel deMib Svendsen

Mikkel deMib Svendsen har arbejdet med søgemaskiner siden 1996 - både med drift af søgemaskiner, med udvikling af søgemaskineteknologi og ikke mindst med rådgivning af virksomheder i hele verden. Hvis du har brug for rådgivning om SEO så klik her og læs mere.

Kommentarer

 1. Jeg siger bare: “Do no evil”…. 🙂

 2. Annoncerne som vist ved eksemplet med ekstra bladet bliver “kun” vist når søgningen går gennem anonymouse.org og deres søgemaskine.

  Spørgsmålet er så, om man risikerer, at deres søgninger bliver indexeret….:D

 3. Det e ikke korrekt – der er på ingen måde tale om en søgning! Der er tale om en en annonymiseringsservice – en hvilken som helst URL kan sendes gennem deres system, og er ikke afhængig af om anonymouse.org i forvejen kender til sitet, som det jo er tilfældet hvis det var en søgemaskine. anonymouse.org bygger ikke på et indeks.

 4. Iøvrigt er det helt underordnet for kritikken, hvordan anonymouse.org faktisk fungerer – pointen er den samme: Google hjælper dem med at tjene penge på at vise reklamer på andres websites, og det er ikke acceptablet! (og strider iøvrigt, vil jeg mene, mod dansk lovgivning ved at snylte på andres virksomheder)

 5. Jeg må sige at det ikke er rart at se ens side sådan her: http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www.cgi/http://ungt.dk

 6. Spørgsmålet er, om det er noget Google direkte tillader – eller det blot er anonymouse.org, der har en smart programmør, der kan finde ud af at tage adsense-indholdet og floate det und over indholdet?
  – Altså HELT uden Google har haft noget med den “funktion” at gøre.. Svært at vide…eller?

 7. Det er sådan set underordnet – det er Googles ansvar i alle fald, og dem der tjener de fleste penge på det

Speak Your Mind

*