Boganmeldelse: The 4-Hour Workweek

4hour-workweek.jpgVed første øjekast kunne The 4-Hour Workweek godt ligne endnu en af de der “Get Rick Quick” scams, som der er så mange af. Men det er det ikke. Først og fremmest forsøger forfatteren Timothy Ferriss ikke at sælge dig andet end hans bog og hans ideer – og det kan du få for under £25 på f.eks. Amazon. For det andet handler bogen slet ikke om at blive rig lynhurtigt, men om at bruge sin tid rigtigt og ikke mindst effektivisere den tid man bruger på at tjene penge, i forhold til den tid man har tilbage til at hygge sig med alt muligt andet – familien, rejser eller hvad det nu engang er man brænder for.

Bogen er på mange måder en bombe under de traditionelle forestillinger om, hvordan man opbygger en solid karriere. Vi er opdraget til, at jo hårdere man knokler, jo mere kan man tjene – jo højere possitioner vi får i de virksomheder vi arbejder for, jo bedre liv får vi. Bullshit! Det er en illusion, der er skabt af store virksomheder, der ønsker at fastholde medarbejderne i slavelignende karriereforløb.

Bogen er nok et endnu større chok for mange Amerikanere end den er for mange Danskere. Vi arbejdere i højere grad for at leve – ikke omvendt. Og en af Timothy Ferriss’ vigtigste pointer i bogen – at vi ikke skal vente til vi er 65 med at gå på pension, men i stedet for forsøde tilværrelsen med en række mindre “pensionsperioder” – efterlever vi til dels allerede her i Danmark gennem bl.a. 6-7 ugers ferie, op til 1 års barsel, gode muligheder for orlov osv.

Meget af bogen handler om, hvordan du kan lære at tjene mere ved at arbejde mindre. Det lyder som en selvmodsigelse hos de fleste logisk tænkende mennesker – right? Wrong! Du kender sikkert godt 80/20 reglen allerede – en regel der lidt forenklet sagt siger, at det er 20% af indsatsen, der bringer 80% af resultaterne. Og nogle gange er det endda mere 90/10 eller 99/1 der er gældende. Med andre ord – fyr 80% af kunderne og tjen stort set det samme, måske endda mere! Læs bogen for yderligere detaljer …

En anden ting Timothy Ferriss snakker meget om er outsourcing og udelegering af ansvar. Det meste af vores professionelle liv er opbygget i stive pyramidestrukturer, der kræver, at alt for mange mennesker i alt for mange led skal “røre” ved en sag før der sker noget. Giv dine folk ansvar og retten til at beslutte ting, i stedet for at spilde din tid på det!

Timothy Ferriss kommer med et meget godt eksempel i bogen på en mindre online virksomhed han driver, hvor han har outsoucet det meste af supporten – alligevel endte han med 200 mails om dagen, de fleste fra supporterne, fordi de spørgsmål der kom ind ikke lige passede ind i de “kasser” han havde sat op, eller fordi de kostede penge at løse. Han indførte derfor en ny strategi, som han meddelte supporterne: Hvis det koster under $100 at fikse, så fiks det selv, uden at spørge mig først! Resultatet var at de 200 daglige mails blev reducveret til ca. 20 om ugen, hvilket alene sparede ham for uendeligt mange arbejdstimer, og regningen var faktisk ikke ret stor. Dertil kom, at kunderne fik hurtigere og bedre service, hvilket resulterede i flere salg – så dette er et rigtig godt eksempel på, hvordan mindre arbjde kan føre til større indtægter!

Mit største problem med bogen er nok mest forfatteren selv. Timothy Ferriss er simpelt hen ikke noget rart menneske. Han har ingen respekt for noget som helst andet end sig selv, og det er meget tydeligt at han ingen forpligtelser har overfor kone, familie, venner osv. Hele verden handler kun om ham, ham og ham. Han er ikke en person jeg gad at spilde min tid på at være ven med – men det behøver man jo så heller ikke for at læse bogen. så, hvis man kan se bort fra personen, så har han faktisk en hel masse rigtig gode pointer og meget dirrekte anvendelige råd, som er lige til at tage fat i og bruge. Bogen er meget konkret, og det er godt.

Han går også meget langt i sin outsourcing – meget længere end jeg har lyst til. F.eks. outsourcer han dating, politisk information osv. (han nævner dog ikke om han også outsourcer sex, men det skulle ikke undre mig …). Meget af det han ser som “arbejde” opfatter jeg som en fornøjelse – f.eks. at læse aviser, følge med i politik osv. Men sådan er vi jo så forskellige.

I alle fald er bogen bestemt værd at læse – både for iværksættere og for ansatte.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Ingen har stemt endnu - vær den første!)
Loading...
Om Mikkel deMib Svendsen

Mikkel deMib Svendsen har arbejdet med søgemaskiner siden 1996 - både med drift af søgemaskiner, med udvikling af søgemaskineteknologi og ikke mindst med rådgivning af virksomheder i hele verden. Hvis du har brug for rådgivning om SEO så klik her og læs mere.

Kommentarer

 1. Bekræfter mig i at jeg valgte rigtigt, da jeg for 20 minutter siden afleverede en ansøgning om ti måneders orlov :o)

 2. Det lyder perfekt. Har netop selv fået bogen og glæder mig til at få den læst.

  Manden er uden tvivl lidt af en enspænder (Princeton, og efterfølgende lange arbejdsuger gør nok et og andet ved en), men har helt sikkert nogen interessante pointer vi andre kan lære noget af.

  Specielt kan jeg godt lide den måde han valgte bogens titel på. I vore dage er det jo for nemt bare at vælge en titel, så han sætte nogen addword kampagner op, og skulede lidt til Alexa (sikkert også mere). Titlen blev så udvalgt efter hitrate. Det er sgu da en sej måde at lave ideudvikling på 🙂

 3. Ja, som person er han så meget “for meget”, at selv Amerikanere ikke kan lide hans person. Så det er rigtig slemt 🙂

  Men, som sagt, han har nogle gode brugbare ideer, som man sagtens kan bruge uden at kunne lide manden og hans overordnede strategier.

  I hans rejsen rundt i verden udviser han også en mangel på kulturel respekt, som får tidligere kolinimagter til at fremstå som de rene engle

 4. Omend personen bag måske er lidt for meget for de fleste, så er jeg nu glad for at have læst hans bog.
  På flere områder har den faktisk fået mig til at ændre mål og/eller prioriteter i mit liv… det kan jeg ikke erindre at nogen bog tidligere har gjort.

  Dog skal man vide, som du også nævner deMib, at bogen ikke giver en opskrift på hvordan man bliver rig, men en række ideer (eller måske rettere lige så meget nedbryder en lang række ideer og traditioner). Man skal selv ud og (op)finde den dybe tallerken.

 5. Jeg har faktisk haft bogen liggende i noget tid nu, men har stadig ikke fået den læst. Duhar dog lige sat lidt skub i motivationen, så jeg tro jeg går igang nu 🙂

 6. Jeg har faktisk lige “interviewet” ham til min blog.

  Jeg kører en serie som hedder “Show Me Your Desktop, *Kendt navn*”. Jeg kontaktede ham igennem hans publisher, så jeg var lidt overrasket over at få svar retur.

  Det lille interview kan læses på http://www.thebetanews.com

 7. Har læst bogen og lever efter den. Synes, at den er meget inspirerende og har derfor snart alle aktiviteter tilgængelige online, så det er lige meget hvor jeg er i verden, så kan jeg betjene mine kunder lige godt.
  Også outsourcing delen har inspireret mig til at trække meget mere på denne mulighed ;o)
  Venlig hilsen,
  Christian
  iMARKETING

 8. Mit største problem med Timothy Ferriss og The 4-Hour Work Week er, at det til tider virker somom hans livsfilosofi er: “Voldtag verden”, hvor min nok mere er: “Mærk verden”. Der er en vsæentlig forskel.

  Timothy Ferriss virker meget somom at hans liv handler om trofæer og mål alene – frem for at nyde vejen måd disse mål, og måske endda nyde vejen så meget at målet ikke bliver det altafgørende.

  Og så synes jeg han har en generel mangel på respekt for noget som helst andet end sig selv. Det er et dybt usympatisk træk, som meget el kan give bagslag, når han en dag oplever at få brug for andre.

 9. Det er en fantastisk bog, men jeg må simpelthen give dig ret i at “Voldtag verden” holdningen er lidt for meget. Nu e det over 3 år siden du skrev her sidst, har den hjulpet dig i din videre færd?

Speak Your Mind

*